U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Publieksvoorlichter

Publieksvoorlichter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een publieksvoorlichter? Lees de functieomschrijving.

Een Publieksvoorlichter informeert het publiek over bedrijven en instellingen. Organisatorische ontwikkelingen, politieke beslissingen, investeringen, bezuinigingen, nieuwe manieren van factureren, de opening van een nieuwe vestiging zijn allemaal onderwerpen waar een Publieksvoorlichter zich over buigt. Via media, pers, website, brochures, bijeenkomsten en vele andere middelen houdt een Publieksvoorlichter contact met het publiek van de onderneming of instelling. Veel professionele organisaties hebben een Publieksvoorlichter in dienst voor een goede relatie met klanten, omwonenden, donateurs, leden, oud-werknemers. Die goede relatie begint bij de Publieksvoorlichter.

De Publieksvoorlichter moet netwerken, zijn gezicht laten zien, waar mogelijk het verhaal van de onderneming naar buiten brengen en dat allemaal met de nodige diplomatie. Werken als Publieks- en persvoorlichter draait om duidelijke communicatie zodat klantvragen afnemen, geeft (gepaste) openheid over het reilen en zeilen en betrokkenheid toont bij de omgeving. De Publieksvoorlichter bepaalt het beleid richting publiek en pers bij calamiteiten. Ook is de Publieksvoorlichter vaak het aanspreekpunt voor persvragen. 

Mensen vonden ons op: Job Publieksvoorlichter, Baan Publieksvoorlichter, Publieksvoorlichter Worden, Functie-eisen Publieksvoorlichter, Verantwoordelijkheden Publieksvoorlichter, Functieprofiel Publieksvoorlichter, Wat doet een Publieksvoorlichter, Werken als Publieksvoorlichter.

Publieksvoorlichter worden: Opleiding tot publieksvoorlichter

Een Publieksvoorlichter moet een HBO of WO opleiding hebben. Een baan als Publieksvoorlichter start met een van de volgende opleidingen: Communicatie (HBO), Journalistiek (HBO), Media, Informatie en Communicatie (HBO), Communicatiewetenschappen (WO) en Communicatie-  en informatiewetenschappen (WO).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Publieksvoorlichter, Publieksvoorlichter Worden, Opleidingsniveau Publieksvoorlichter, Scholing Publieksvoorlichter, Studie Publieksvoorlichter, Bijscholing Publieksvoorlichter, Omscholing Publieksvoorlichter.

Organisaties waar een publieksvoorlichter doorgaans werkzaam is

Veel (grotere) organisaties hebben een Publieksvoorlichter in dienst. Zowel commerciele bedrijven, overheden, de zorg sector als charitatieve instellingen bedienen hun publiek met behulp van een Publieksvoorlichter. Aan een goede relatie met klanten, belanghebbenden en pers wordt steeds meer zorg besteed middels een professionele voorlichter.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Publieksvoorlichter, Publieksvoorlichter Worden, Opleidingsniveau Publieksvoorlichter, Scholing Publieksvoorlichter, Studie Publieksvoorlichter, Bijscholing Publieksvoorlichter, Omscholing Publieksvoorlichter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden publieksvoorlichter

Een Publieksvoorlichter verdient zo tussen de €1800,- en €3000,- bruto per maand. Het bedrag hangt af van zijn ervaring en leeftijd.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Vaak gelden in ieder geval een werktelefoon, doorbetaalde vakantiedagen en scholingsmogelijkheden.

Mensen vonden ons op: Salaris Publieksvoorlichter, Loon Publieksvoorlichter, Wat verdien je als Publieksvoorlichter, Salarisschaal Publieksvoorlichter, Salarisindicatie Publieksvoorlichter, Bonus Publieksvoorlichter, CAO Publieksvoorlichter, Brutoloon Publieksvoorlichter, Nettoloon Publieksvoorlichter, Vakantiedagen Publieksvoorlichter, Pensioen Publieksvoorlichter.

Competenties, skills & vaardigheden publieksvoorlichter

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Netwerken
 • Plannen en organiseren
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Assertiviteit
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Publieksvoorlichter, Vaardigheden Publieksvoorlichter, Attitude Publieksvoorlichter, Kwalificaties Publieksvoorlichter, Competentieprofiel Publieksvoorlichter.

Boeken voor het beroep publieksvoorlichter

Wil je meer weten over het beroep publieksvoorlichter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je publieksvoorlichter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken publieksvoorlichter te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Publieksvoorlichter, Publieksvoorlichter ebooks, boek Publieksvoorlichter.

Persoonstypen publieksvoorlichter

Om het eigen bedrijf/instelling goed te presenteren is het essentieel dat de Publieksvoorlichter loyaal is aan het bedrijf (Loyalist) en goed op de hoogte is van het bedrijf, maar ook van de omgeving. De Publieksvoorlichter weet wat er speelt, kent de politieke discussies en weet van de zorgen van omwonenden. Allertheid is een must (Waarnemer). Daarnaast is diplomatie ook een benodigde eigenschap. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Publieksvoorlichter, Karakter Publieksvoorlichter.

Netwerk publieksvoorlichter

Binnen de organisatie communiceert de Publieksvoorlichter met praktisch alle afdelingen. Het beleid zal de Publieksvoorlichter afstemmen met het management team. Om volledig op de hoogte te zijn van alles wat speelt binnen de organisatie en om vragen naar tevredenheid te kunnen beantwoorden, heeft de Publieksvoorlichter contact met alle afdelingen. Uiteraard is dit afhankelijk van de timing. Op het moment dat er vragen komen over het nieuwe assortiment, heeft de Publieksvoorlichter contact met de afdeling Inkoop. 

Buiten de organisatie heeft de Publieksvoorlichter ook een uitgebreid netwerk: landelijke en lokale pers, omwonenden, consumentenverenigingen, de overheid, politieke partijen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Publieksvoorlichter, Medewerkers Publieksvoorlichter.

Is het beroep publieksvoorlichter iets voor jou?

Zou je graag publieksvoorlichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als publieksvoorlichter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Publieksvoorlichter, beroepskeuzetest Publieksvoorlichter, beroep Publieksvoorlichter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden publieksvoorlichter

De meeste bedrijven hebben maar een Publieksvoorlichter in dienst. Dus erg veel groeiruimte is er niet binnen het vak. Communicatiemanager is een mogelijkheid, evenals Manager Corporate Affairs. Deze laatste is een bruggenbouwer tussen de organisatie en de politiek. 

Arbeidsmarktperspectief score publieksvoorlichter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep publieksvoorlichter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Publieksvoorlichter, Promotie mogelijkheden Publieksvoorlichter, Carriere Publieksvoorlichter.

Solliciteren op de functie publieksvoorlichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als publieksvoorlichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor publieksvoorlichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als publieksvoorlichter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Publieksvoorlichter, CV Publieksvoorlichter, sollicitatie Publieksvoorlichter.

Interviews met publieksvoorlichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen publieksvoorlichter

Vacatures publieksvoorlichter

Op zoek naar een nieuwe baan als Publieksvoorlichter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Publieksvoorlichter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Publieksvoorlichter informeert het publiek over bedrijven en instellingen. Organisatorische ontwikkelingen, politieke beslissingen, investeringen, bezuinigingen, nieuwe manieren van factureren, de opening van een nieuwe vestiging zijn allemaal onderwerpen waar een Publieksvoorlichter zich over buigt. Via media, pers, website, brochures, bijeenkomsten en vele andere middelen houdt een Publieksvoorlichter contact met het publiek van de onderneming of instelling.

Beoordeling Publieksvoorlichter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Publieksvoorlichter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Publieksvoorlichter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep