U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rabbijn

Rabbijn worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rabbijn? Lees de functieomschrijving.

Een Rabbijn is een leraar die volgens de joodse wet beslissend kan zijn bij geschillen en conflicten. In algemene zin is een Rabbijn de geestelijk leider van een joods gebedhuis, synagoge genaamd. De belangrijkste taak van een Rabbijn is die van adviseur en kenner van de joodse wetten.  Het woord 'Rabbijn' is afgeleid van het Hebreeuwse woord 'Rav' wat zoveel betekent als 'groot' of 'aanzienlijk'.  In de betekenis van vandaag de dag is een Rabbijn vergelijkbaar met de taak en functie van de 'Pastoor' in christelijk verband. Het grote verschil tussen beiden is dat een Pastoor werkt als kerkleider met als uitgangspunt o.m. het Roomse celibaat, terwijl een Rabbijn, naar de wetten van het traditionele jodendom, getrouwd móet zijn!.  Een Rabbijn kan naast zijn pastorale taak ook zitting nemen een joodse rechtbank (Beet Dien). daarmee vervult een Rabbijn de functie van een rechter. Met dien verstande dat het gaat om religieuze wetten en niet om de juridische wetten van het Nederlands of Internationaal Recht.  In die zin is de functie van Rabbijn een academische titel- en eretitel te vergelijken met een docorale graad.

Mensen vonden ons op: Job Rabbijn, Baan Rabbijn, Rabbijn Worden, Functie-eisen Rabbijn, Verantwoordelijkheden Rabbijn, Functieprofiel Rabbijn, Wat doet een Rabbijn, Werken als Rabbijn.

Rabbijn worden: Opleiding tot rabbijn

Om Rabbijn te worden is geen specifieke vooropleiding vereist maar gezien het zware programma van de studie van joodse wetgeving is een afgeronde HBO/WO-diploma wenselijk.  De studie van joodse wetten in de religieuze vooropleiding duurt 3 tot 6 jaar. Daarna loopt en a.s. Rabbijn minimaal een half jaar stage bij een praktiserend Rabbijn. Daarnaast wordt een gedegen kennis verwacht op het gebied van joodse ethiek en filosofie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rabbijn, Rabbijn Worden, Opleidingsniveau Rabbijn, Scholing Rabbijn, Studie Rabbijn, Bijscholing Rabbijn, Omscholing Rabbijn.

Organisaties waar een rabbijn doorgaans werkzaam is

Een Rabbijn is werkzaam op het rabbinaat en binnen de joodse gemeente in breder verband. Men werkt in een religeuze maar ook seculiere omgeving daarbuiten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rabbijn, Rabbijn Worden, Opleidingsniveau Rabbijn, Scholing Rabbijn, Studie Rabbijn, Bijscholing Rabbijn, Omscholing Rabbijn.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rabbijn

Een Rabbijn verdient een bruto jaarsalaris van € 10.000,-- tot € 15.000,-- en is in dienst van een Joodse gemeente. Zijn inkomen kan per gemeente verschillen,afhankelijk van de grootte van de gemeente en van het aantal dienstjaren van de Rabbijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Rabbijn, Loon Rabbijn, Wat verdien je als Rabbijn, Salarisschaal Rabbijn, Salarisindicatie Rabbijn, Bonus Rabbijn, CAO Rabbijn, Brutoloon Rabbijn, Nettoloon Rabbijn, Vakantiedagen Rabbijn, Pensioen Rabbijn.

Competenties, skills & vaardigheden rabbijn

 • Integriteit
 • Motiveren
 • Luisteren
 • Leervermogen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Rabbijn, Vaardigheden Rabbijn, Attitude Rabbijn, Kwalificaties Rabbijn, Competentieprofiel Rabbijn.

Boeken voor het beroep rabbijn

Wil je meer weten over het beroep rabbijn? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rabbijn bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rabbijn te komen.

De kat van de rabbijn 07. De toren van Bab-el-oued | Joann Sfar

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789085585404 | 80 pagina's

Deze nieuwe episode brengt ons naar Algiers. Rabbijn Sfar en zijn neef imam Sfar keuvelen over hun verschillende opvattingen. Die lijken hen onverzoenbaar. En toch: wanneer de moskee onderloopt zijn de rabbijn en de imam het wondersnel eens dat de moslims...

De Kat van de Rabbijn Hc06. Bovenal bemin één God | Joann Sfar

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789085585138 | 52 pagina's

De kat is de wanhoop nabij: zijn baasje Zlabya is zwanger… Wat nu? Zal ze nog oog hebben voor hem? Heeft hij nog recht op een aai? Mag hij haar nog zien wanneer hij wil? Wat is zijn plaats? Zou hij niet beter vertrekken en een nieuw baasje zoeken? Joann S...

De Kat Van De Rabbijn / 5 Het Afrikaans Jeruzalem | Joann Sfar

Afrikaans Jeruzalem - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789045000626 | 80 pagina's

In de kleine boerderij van de oude Knudde Lamstra op het Brabantse platteland is het leven, ondanks het optimisme van moeder Knudde, niet gemakkelijk. De oude Knudde, vader van twee zoons, probeert het hoofd boven water te houden. Een zoon verlaat huis en...

Mensen vonden ons op: boeken voor Rabbijn, Rabbijn ebooks, boek Rabbijn.

Persoonstypen rabbijn

In de functie van Rabbijn is men een Gever met een luisterend oor en warme betrokkenheid bij de situatie en gevoelens van anderen. Daarnaast is een Rabbijn een sterke waarnemer voor wat betreft zijn leeromgeving, de joodse wetten en actuele sitaties in zijn omgeving, de wereld en het bestaan.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rabbijn, Karakter Rabbijn.

Netwerk rabbijn

Een Rabbijn heeft, binnen het traditionele Jodendom, iedere dag te maken met de joodse wet, de naleving en de toepassing ervan. Ook en met name zijn gezin is van groot belang ter ondersteuning en bij het uitoefenen van zijn functie. De synagoge en het rabbinaat zijn als werk- en leeromgeving zijn dagelijks domein. Ook heeft een Rabbijn te maken met de mensen van de joodse gemeente en daarbuiten. In het geseculariseerde West-Europa betekent dat voor een Rabbijn regelmatig de balans vinden tussen geloof en maatschappij. Dit vraagt bijzondere krachten en gaven omdat de joodse gemeente een minderheid vormt tussen andere geloven zoals het christendom maar ook de niet-gelovigen waar een Rabbijn evenzeer regelmatig mee te maken heeft bij bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek of stervensbegeleiding.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rabbijn, Medewerkers Rabbijn.

Is het beroep rabbijn iets voor jou?

Zou je graag rabbijn willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rabbijn bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rabbijn, beroepskeuzetest Rabbijn, beroep Rabbijn kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rabbijn

Als Rabbijn kan men doorgroeien naar de functie van Opperrabbijn binnen het Nederlands Rabbinaat. Dit is in het jodendom tevens de hoogst bereikbare functie, in christelijke zin vergelijkbaar met die van Bisschop binnen de katholieke kerk.

Arbeidsmarktperspectief score rabbijn

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rabbijn. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rabbijn, Promotie mogelijkheden Rabbijn, Carriere Rabbijn.

Solliciteren op de functie rabbijn

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rabbijn dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rabbijn belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rabbijn. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rabbijn, CV Rabbijn, sollicitatie Rabbijn.

Interviews met rabbijn

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen rabbijn

 • Pastoor, Adviseur, Bisschop

Vacatures rabbijn

Op zoek naar een nieuwe baan als Rabbijn? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rabbijn. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Rabbijn is een leraar die volgens de joodse wet beslissend kan zijn bij geschillen en conflicten. In algemene zin is een Rabbijn de geestelijk leider van een joods gebedhuis, synagoge genaamd. De belangrijkste taak van een Rabbijn is die van adviseur en kenner van de joodse wetten.

Beoordeling Rabbijn

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rabbijn' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rabbijn

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mooi salaris. Mazeltov

Door: Henkstro Baracchuswicz

Oof

Door: Bob Dylan

Reageer op dit beroep