U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ranger

Ranger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ranger? Lees de functieomschrijving.

Het werk van een Ranger lijkt op dat van een Boswachter, maar bestaat vaak uit meer taken. Eén van de taken van een Ranger is het handhaven van de regels in een nationaal park of een natuurreservaat. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen de dieren niets aandoen, geen bomen omzagen en geen vuur maken. Doen zij dit wel, dan mag de Ranger boetes uitdelen.

Tevens houdt de Ranger bij welke planten- en dierensoorten er voorkomen in ‘zijn’ gebied en ook noteert hij het aantal. Hij zorgt ervoor dat de flora en fauna in evenwicht zijn. Zijn er bijvoorbeeld te veel bomen, dan geeft de Ranger door dat er wat gekapt moet worden.

De Ranger bewaakt de veiligheid en gezondheid van de dieren en planten, maar ook dat van de bezoekers aan het park of reservaat. Vaak geeft de Ranger rondleidingen, licht bezoekers voor en beantwoordt vragen. Soms geeft de Ranger ook lezingen of les op (basis)scholen. Ook weet de Ranger precies hoe hij de bezoekers moet beschermen tegen eventuele aanvallen van wilde dieren.

In Nederland komt het beroep van Ranger bijna niet voor, omdat we hier in verhouding weinig natuurparken en –reservaten hebben. Wel komt het voor dat Nederlanders Ranger worden in bijvoorbeeld Amerika of Afrika.

Mensen vonden ons op: Job Ranger, Baan Ranger, Ranger Worden, Functie-eisen Ranger, Verantwoordelijkheden Ranger, Functieprofiel Ranger, Wat doet een Ranger, Werken als Ranger.

Ranger worden: Opleiding tot ranger

Om Ranger te worden, is het aan te raden een studie als HBO Bos- en Natuurbeheer (met richtingen als Bosbouw en Natuur-&Landschapstechniek) te doen. Om meerdere taken op je te kunnen nemen, is het nodig daarnaast diverse cursussen en trainingen te volgen. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in het rondleiden van bezoekers of op de diverse wetgeving.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ranger, Ranger Worden, Opleidingsniveau Ranger, Scholing Ranger, Studie Ranger, Bijscholing Ranger, Omscholing Ranger.

Organisaties waar een ranger doorgaans werkzaam is

Natuurparken en –reservaten vallen onder de overheid, en dus werkt een Ranger in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ranger, Ranger Worden, Opleidingsniveau Ranger, Scholing Ranger, Studie Ranger, Bijscholing Ranger, Omscholing Ranger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ranger

Sommige Rangers werken op vrijwillige basis. Doen ze dat niet, dan verdienen zij tussen de €1900,- en €3000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling.

Verder kan een Ranger rekenen op bijvoorbeeld vakantiegeld en een onregelmatigheidstoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Ranger, Loon Ranger, Wat verdien je als Ranger, Salarisschaal Ranger, Salarisindicatie Ranger, Bonus Ranger, CAO Ranger, Brutoloon Ranger, Nettoloon Ranger, Vakantiedagen Ranger, Pensioen Ranger.

Competenties, skills & vaardigheden ranger

 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Leiderschap
 • Aanpassingsvermogen
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Ranger, Vaardigheden Ranger, Attitude Ranger, Kwalificaties Ranger, Competentieprofiel Ranger.

Boeken voor het beroep ranger

Wil je meer weten over het beroep ranger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ranger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ranger te komen.

The Royal Ranger | John Flanagan

The Red Fox Clan - Engels | Paperback | 9781524741402 | 368 pagina's

#1 New York Times bestselling author John Flanagan returns to the world of Ranger's Apprentice, continuing the story arc that began in The Royal Ranger: A New Beginning, starring fan favorites Will and Maddie. Picking up where The Royal Ranger: A New Begi...

Mighty Morphin Power Rangers | Kyle Higgins

Shattered Grid - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781684153909 | 256 pagina's

THE BIGGEST COMIC BOOK EVENT IN POWER RANGERS HISTORY! Lord Drakkon-a twisted alternate-reality version of Tommy Oliver (AKA the Mighty Morphin Green Ranger)-and his newly reformed army are crossing dimensions in order to execute an all-out attack that th...

Saban's Power Rangers | Kyle Higgins

Soul of the Dragon - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781684152544 | 112 pagina's

When Tommy Oliver's son goes missing, he comes out of retirement to find him. IT'S THE LAST MORPHIN TIME... As a young adult, Tommy Oliver set upon a journey that would inspire hundreds of Power Rangers that would come afterwards, thwarting evils like Emp...

Mensen vonden ons op: boeken voor Ranger, Ranger ebooks, boek Ranger.

Persoonstypen ranger

Persoonstypen die goed passen bij een Ranger zijn Waarnemer en Baas.

Een Ranger moet zijn omgeving goed waarnemen en op basis van zijn waarnemingen de juiste beslissingen nemen. Zijn er teveel bomen, dan moet de Ranger ervoor zorgen dat er bomen gekapt worden. Ziet de Ranger dat een wild dier zich anders gedraagt, dan moet hij nagaan wat de oorzaak kan zijn en het probleem op een veilige, goede manier oplossen (Waarnemer).

Een Ranger moet verder gezag uitstralen. Hij is vriendelijk, maar streng. Hij moet bezoekers vriendelijk aanspreken op verkeerd gedrag, maar er wel voor zorgen dat zij zijn verzoek daadwerkelijk opvolgen. De Ranger is zelfverzekerd en direct (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ranger, Karakter Ranger.

Netwerk ranger

Een Ranger werkt vaak alleen, maar geregeld komt hij ook in contact met anderen. Soms patrouilleert de Ranger in z’n eentje, maar doet bijvoorbeeld een rondleiding samen met een collega. Natuurlijk heeft een Ranger ook veel te maken met bezoekers van het natuurpark of –reservaat, andere medewerkers van het park of reservaat, enzovoort.

Mensen vonden ons op: Collega’s Ranger, Medewerkers Ranger.

Is het beroep ranger iets voor jou?

Zou je graag ranger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ranger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ranger, beroepskeuzetest Ranger, beroep Ranger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ranger

Het is in Nederland heel moeilijk om een baan als Ranger te zoeken, omdat wij maar enkele natuurreservaten hebben. In bijvoorbeeld Afrika zijn de kansen groter. Je moet dan wel dáár een opleiding volgen.

Een Ranger kan diverse trainingen en cursussen doen, zodat hij steeds meer verantwoordelijkheden op zich kan nemen. Hield hij zich eerst alleen bezig met het natuurbehoud, dan kan hij na een training ook rondleidingen gaan geven. Tevens kan de Ranger na enige tijd ervaring andere Rangers aansturen en trainingen gaan geven.

Arbeidsmarktperspectief score ranger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ranger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ranger, Promotie mogelijkheden Ranger, Carriere Ranger.

Solliciteren op de functie ranger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ranger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ranger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ranger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ranger, CV Ranger, sollicitatie Ranger.

Interviews met ranger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ranger

Vacatures ranger

Op zoek naar een nieuwe baan als Ranger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ranger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Het werk van een Ranger lijkt op dat van een Boswachter, maar bestaat vaak uit meer taken. Eén van de taken van een Ranger is het handhaven van de regels in een nationaal park of een natuurreservaat. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen de dieren niets aandoen, geen bomen omzagen en geen vuur maken.

Beoordeling Ranger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ranger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ranger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik ben 11 en wil dit  heel graag worden alleen kan je dan wel naar een middelbaase school in nederlnd zoals de groen school eindhoven en dan gaan stagelopen in afrika

Door: quentin

Hallo Quentin,eerst de basisschool afmaken en dan kan je met behulp van je school,de keuze maken die het beste voor je is.

Door: Leraar

Reageer op dit beroep