U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rapper

Rapper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rapper? Lees de functieomschrijving.

Een rapper is iemand die met zijn eigen stem muziek weet te creëren. Met (vaak) zelfgeschreven teksten probeert de rapper door middel van een rap zijn of haar visie
over bepaalde onderwerpen en gebeurtenissen op muziek te zetten om het vervolgens tijdens optredens aan publiek ten gehore te brengen.
Deze rapnummers worden tijdens optredens vaak versterkt door een instrumentale beat.

Rappers treden op tijdens onder andere evenementen, muziekavonden, eigen solo optredens, tijdens rap battles (optredens waarin rappers elkaar op improviserende wijze
vocaal te woord gaan) of als support act van een andere rapper.

Kenmerkend voor de rap is dat deze ook zonder voorbedachte teksten door de rapper ter gehore kan worden gebracht. De rapper begint dan te rappen terwijl hij ter plaatse zijn
teksten verzint. Dit wordt ook wel ''freestylen'' genoemd. 

  

Mensen vonden ons op: Job Rapper, Baan Rapper, Rapper Worden, Functie-eisen Rapper, Verantwoordelijkheden Rapper, Functieprofiel Rapper, Wat doet een Rapper, Werken als Rapper.

Rapper worden: Opleiding tot rapper

In principe is er geen bestaande opleiding voor het beroep van rapper. De rapper ontwikkelt zichzelf door veel te werken en schrijven aan zijn eigen muziek,
zowel tijdens het maken van de muziek zelf als tijdens zijn optredens.

Het is wel mogelijk dat de rapper een opleiding volgt aan een algemene popacademie.
Hier wordt hem, naast begeleiding in muziek, ook de benodige zakelijke kennis voor de muziekwereld (regelen van optredens, opnames, etc) bijgebracht.
Deze opleidingen zijn er op zowel MBO als HBO niveau.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rapper, Rapper Worden, Opleidingsniveau Rapper, Scholing Rapper, Studie Rapper, Bijscholing Rapper, Omscholing Rapper.

Organisaties waar een rapper doorgaans werkzaam is

De rapper werkt tijdens optredens op verschillende podia. Daarnaast kan hij eventueel aan de slag als tekstschrijver voor andere rappers.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rapper, Rapper Worden, Opleidingsniveau Rapper, Scholing Rapper, Studie Rapper, Bijscholing Rapper, Omscholing Rapper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rapper

De rapper verdient aan de omzet van zijn uitgebrachte nummers en het geld wat hij tijdens optredens verdient.
Omdat dit per rapper kan verschillen is het moeilijk om een precieze inzage te krijgen in het bedrag wat de rapper verdient;
een bekende rapper zal meer verdienen dan iemand die net begint.

Het salaris is dus vrijwel volledig afhankelijk van het aantal optredens en de omzet van de desbetreffende rapper zelf. 

Mensen vonden ons op: Salaris Rapper, Loon Rapper, Wat verdien je als Rapper, Salarisschaal Rapper, Salarisindicatie Rapper, Bonus Rapper, CAO Rapper, Brutoloon Rapper, Nettoloon Rapper, Vakantiedagen Rapper, Pensioen Rapper.

Competenties, skills & vaardigheden rapper

 • Creativiteit
 • Netwerken
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Rapper, Vaardigheden Rapper, Attitude Rapper, Kwalificaties Rapper, Competentieprofiel Rapper.

Boeken voor het beroep rapper

Wil je meer weten over het beroep rapper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rapper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rapper te komen.

De Muzikantengids | J van der Plas

alles wat een muzikant, producer, zanger(es), rapper of dj moet weten over de muziekwereld - Nederlands | Druk: 6 | Hardcover | 9789491787928 | 324 pagina's

DE MUZIKANTENGIDS 6e editie De Muzikantengids is hèt handboek voor de popmuzikant. Van de slimste promotietrucs tot de kleine lettertjes in het publishingcontract; alle fijne kneepjes van het vak worden helder en overzichtelijk uitgelegd. Deze zesde editi...

Hiphop in Nederland | Rajko Disseldorp

De tien rappers van dit moment - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021407906 | 192 pagina's

Hiphop is in Nederland groter dan ooit. Met miljoenen YouTubeviews en Spotifystreams is er de afgelopen jaren een nieuwe, ongelooflijk creatieve generatie Nederlandse rappers opgestaan. Grenzen lijken er nauwelijks te zijn. Rajko Disseldorp volgde de afge...

Flits de roze rapper | Mirjam Oldenhave

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789021672267 | 128 pagina's

Flits is de geheime schoolkrant van de Nijlandschool. De kinderen van Flits.nl krijgen veel briefjes van de Roze Rapper. Wanhopige briefjes. Natuurlijk willen ze helpen, maar… wie ís de Roze Rapper? Ook komen er ’s nachts enge spookgeluiden uit de Nijland...

Mensen vonden ons op: boeken voor Rapper, Rapper ebooks, boek Rapper.

Persoonstypen rapper

Omdat vrijwel de meeste rappers hun eigen teksten schrijven en dit vaak op waargebeurde gebeurtenissen of momenten baseren, moeten zij goed kunnen waarnemen om zo
zelfs de kleinste details in hun raps te kunnen verwerken. Daarnaast is het voor de rapper ook belangrijk om waar te nemen tijdens optredens, om te kijken hoe het publiek
reageert en hoe hij het publiek nog meer op kan zwepen en tijdens freestyles, waarin hij alles om zich heen moet gebruiken om ter plaatse een nieuwe rap te creëren.

De rapper staat garant voor zijn eigen succes en moet dus succesvol werken, zowel tijdens het schrijven van een kwalitatief goed nummer als tijdens de optredens,
waar hij ervoor moet zorgen dat het publiek een geslaagde avond uit heeft en misschien daardoor ook wel zijn platen gaat kopen. 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rapper, Karakter Rapper.

Netwerk rapper

De rapper komt het meest in contact met het publiek en andere rappers(tijdens optredens).
Sommige rappers werken ook samen in groepsverband.

Daarnaast werken de meeste rappers samen met een producer, die de muziek van de rapper produceert en uit brengt, met een DJ (die tijdens optredens de beats verzorgt) en de mensen die werkzaam zijn in de opnamestudio's waar de rapper zijn plaat opneemt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rapper, Medewerkers Rapper.

Is het beroep rapper iets voor jou?

Zou je graag rapper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rapper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rapper, beroepskeuzetest Rapper, beroep Rapper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rapper

Omdat veel mensen tegenwoordig een carrière in de hiphopwereld proberen te krijgen is het voor de rapper moeilijk om voet aan de grond te krijgen in de muziekindustrie.
De rapper moet hierdoor beschikken over behoorlijk wat doorzettingsvermogen om zijn carrière van de grond te krijgen. De belangrijkste methode hiervoor is netwerken,
veel schrijven en optreden, en vooral stug door blijven gaan. Daarnaast kan de rapper ook teksten schrijven voor andere rappers om zo aan inkomsten te komen.

Arbeidsmarktperspectief score rapper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rapper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rapper, Promotie mogelijkheden Rapper, Carriere Rapper.

Solliciteren op de functie rapper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rapper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rapper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rapper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rapper, CV Rapper, sollicitatie Rapper.

Interviews met rapper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen rapper

Vacatures rapper

Op zoek naar een nieuwe baan als Rapper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rapper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een rapper is iemand die met zijn eigen stem muziek weet te creëren. Met (vaak) zelfgeschreven teksten probeert de rapper door middel van een rap zijn of haar visie over bepaalde onderwerpen en gebeurtenissen op muziek te zetten om het vervolgens tijdens optredens aan publiek ten gehore te brengen. Deze rapnummers worden tijdens optredens vaak versterkt door een instrumentale beat.

Beoordeling Rapper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rapper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rapper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Superleuke sait dit bedankt voor de informatie voor mijn werkstuk

Door: Noortje

Reageer op dit beroep