U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Reumatoloog

Reumatoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een reumatoloog? Lees de functieomschrijving.

Een Reumatoloog behandelt patiënten die kampen met verschillende reumatische aandoeningen. Hierbij is het de taak van de Reumatoloog om de klachten die de reuma veroorzaakt zoveel mogelijk te voorkomen, te verminderen of te genezen. Een patiënt wordt door een huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de Reumatoloog. Eenmaal doorverwezen vindt er eerst een gesprek plaats, waarin de klachten en het medicijngebruik van de patiënt wordenbesproken en vervolgens een lichamelijk onderzoek wordt gedaan (bijvoorbeeld urine- en bloedonderzoek of röntgenfoto’s). Na dit onderzoek moet de Reumatoloog zo snel mogelijk een diagnose stellen zodat de behandeling kan beginnen. Het behandelplan wordt in overleg met de patiënt opgesteld en kan verschillende vormen aannemen. Zo kan de reumatoloog medicijnen voorschrijven of kan hij de patiënt doorverwijzen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een ergotherapeut. Een Reumatoloog hoeft niet voor de nazorg van alle patiënten te zorgen; zo kunnen veel patiënten door de huisarts in de gaten gehouden worden. In sommige gevallen wordt de Reumatoloog wel geacht om de patiënt te blijven controleren.

Vaak hebben de patiënten ook andere aandoeningen waardoor de Reumatoloog vaak in contact komst met verschillende therapeuten en artsen (zoals de oog- en huidarts).

Een Reumatoloog moet betrouwbaar zijn en moet verantwoordelijk omgaan met de informatie rond patiënten.

Naast deze taken moet de Reumatoloog de administratie rond behandelingen bijhouden in de vorm van patiëntendossier, waar in staat welke behandeling is gekozen en hoe deze vordert.

Daarnaast kan een Reumatoloog ook onderzoek doen of (mits werkzaam in een Academisch Ziekenhuis) les gaan geven aan geneeskundestudenten.

Mensen vonden ons op: Job Reumatoloog, Baan Reumatoloog, Reumatoloog Worden, Functie-eisen Reumatoloog, Verantwoordelijkheden Reumatoloog, Functieprofiel Reumatoloog, Wat doet een Reumatoloog, Werken als Reumatoloog.

Reumatoloog worden: Opleiding tot reumatoloog

Om Reumatoloog te worden moet je eerst de opleiding Geneeskunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je de medische specialisatie tot Reumatoloog volgen. Deze specialisatie kun je volgen aan een Academisch Ziekenhuis en duurt zes jaar. In totaal duurt de opleiding tot Reumatoloog dus twaalf jaar.

 

Verder moet je gedurende je hele carrière verplichte bijscholingen volgen en moet je vakliteratuur bijhouden om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmethoden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Reumatoloog, Reumatoloog Worden, Opleidingsniveau Reumatoloog, Scholing Reumatoloog, Studie Reumatoloog, Bijscholing Reumatoloog, Omscholing Reumatoloog.

Organisaties waar een reumatoloog doorgaans werkzaam is

 • Zelfstandige vestiging
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Algemeen ziekenhuis
Mensen vonden ons op: Studeren voor Reumatoloog, Reumatoloog Worden, Opleidingsniveau Reumatoloog, Scholing Reumatoloog, Studie Reumatoloog, Bijscholing Reumatoloog, Omscholing Reumatoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden reumatoloog

Als Reumatoloog verdien je in dienstverband ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van werkervaring en van je takenpakket. Heb je bijvoorbeeld naast je gewone werk nog management- of bestuurstaken zal je salaris hoger liggen.

Als zelfstandig gevestigde Reumatoloog verdien je tussen de €150.000 en €250.000 bruto per jaar.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Bereikbaarheidstoeslagen
Mensen vonden ons op: Salaris Reumatoloog, Loon Reumatoloog, Wat verdien je als Reumatoloog, Salarisschaal Reumatoloog, Salarisindicatie Reumatoloog, Bonus Reumatoloog, CAO Reumatoloog, Brutoloon Reumatoloog, Nettoloon Reumatoloog, Vakantiedagen Reumatoloog, Pensioen Reumatoloog.

Competenties, skills & vaardigheden reumatoloog

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Luisteren
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van het menselijk lichaam beschikken
 • Actuele vakkenis
Mensen vonden ons op: Kennis Reumatoloog, Vaardigheden Reumatoloog, Attitude Reumatoloog, Kwalificaties Reumatoloog, Competentieprofiel Reumatoloog.

Boeken voor het beroep reumatoloog

Wil je meer weten over het beroep reumatoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je reumatoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken reumatoloog te komen.

Ankertjes 232 - Fibromyalgie | Huub Fest

omgaan met wekedelenreuma (gegeneraliseerd pijnsyndroom) - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789020206296 | 128 pagina's

In Nederland en België zijn er honderdduizenden mensen met de chronische ziekte fibromyalgie ook wel weke-delenreuma genoemd (FMS/Fibromyalgiesyndroom). Deze ziekte uit zich onder meer in chronische spierpijn en vermoeidheid. Nog steeds is er veel onbegri...

Textbook of Orthopaedics, Trauma and Rheumatology | Raashid Luqmani, Dm, Frcp, Frcpe

With STUDENT CONSULT Access - 2nd Edition - Engels | Druk: 2 | Paperback | 9780723436805 | 432 pagina's

Textbook of Orthopaedics, Trauma and Rheumatology 2e editie is een boek van Raashid Luqmani, Dm, Frcp, Frcpe uitgegeven bij Elsevier Health Sciences. ISBN 9780723436805 Winner of the prize for New Edited Book at The Royal Society of Medicine & The Society...

Leerboek reumatologie en klinische immunologie | Bohn Stafleu van Loghum

Nederlands | Druk: 2013 ed. | Paperback | 9789031398935 | 280 pagina's

Leerboek reumatologie en klinische immunologie 1e druk is een boek uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031398935 Aandoeningen van het bewegingsapparaat komen veel voor. Vaak gaan ze vanzelf of na een korte behandeling over. Soms is echter spe...

Mensen vonden ons op: boeken voor Reumatoloog, Reumatoloog ebooks, boek Reumatoloog.

Persoonstypen reumatoloog

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn. Je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je patiënten (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Reumatoloog, Karakter Reumatoloog.

Netwerk reumatoloog

Als Reumatoloog houdt je contact met huisartsen, therapeuten en andere artsen. Zo zijn je patiënten door een huisarts naar jou verwezen en kan jij je patiënten weer doorverwijzen naar fysiotherapeuten, ergotherapeuten, de huisarts en/of andere medisch specialisten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Reumatoloog, Medewerkers Reumatoloog.

Is het beroep reumatoloog iets voor jou?

Zou je graag reumatoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als reumatoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Reumatoloog, beroepskeuzetest Reumatoloog, beroep Reumatoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden reumatoloog

Uit onderzoek van het Nivel (in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) blijft dat er een tekort aan Reumatologen dreigt. Volgens het onderzoek neemt het aantal werkzame Reumatologen komende jaren af, waardoor het aantal beschikbare werkplekken zal toenemen. (Bron: www.medischcontact.artsennet.nl)

 

Je zou een leidinggevende functie op je kunnen nemen of je kun je meer richten op bestuurstaken. Daarnaast kan je je ook meer richten op het doen van onderzoek naar reuma of je kunt les gaan geven.

Arbeidsmarktperspectief score reumatoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep reumatoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Reumatoloog, Promotie mogelijkheden Reumatoloog, Carriere Reumatoloog.

Solliciteren op de functie reumatoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als reumatoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor reumatoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als reumatoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Reumatoloog, CV Reumatoloog, sollicitatie Reumatoloog.

Interviews met reumatoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen reumatoloog

Vacatures reumatoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Reumatoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Reumatoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Reumatoloog behandelt patiënten die kampen met verschillende reumatische aandoeningen. Hierbij is het de taak van de Reumatoloog om de klachten die de reuma veroorzaakt zoveel mogelijk te voorkomen, te verminderen of te genezen. Een patiënt wordt door een huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de Reumatoloog.

Beoordeling Reumatoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Reumatoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Reumatoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep