U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rijksaccountant

Rijksaccountant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rijksaccountant? Lees de functieomschrijving.

Een Rijksaccountant werkt voor de overheid. Hij controleert of het belastingsgeld op een verantwoordelijke manier wordt uitgegeven. Om dit vast te stellen gaat de Rijksaccountant langs bij allerlei soorten bedrijven die met de overheid te maken hebben om hun financiële administratie te inspecteren. Hierbij heeft de Rijksaccountant niet alleen een berispende taak, maar ook steeds meer een adviserende rol.

Nadat de Rijksaccountant bij een bedrijf de financiële administratie heeft doorgespit, grapporteert hij zijn resultaten aan de relevante leidinggevenden. Deze bepalen dan, in overleg met de Rijksaccountant, of er sancties moeten worden opgelegd. Indien nodig formuleren ze adviezen voor het bedrijf die opgevolgd dienen te worden om de financiën daar weer op orde te kunnen krijgen.

Elke klus is weer anders, waardoor de Rijksaccountant zich steeds aan dient te passen. Het is dan ook belangrijk om steeds de doelstellingen in de gaten te houden. De doelstellingen waar de Rijksaccountant mee werkt, bestaan uit het aanleveren van accurate financiële informatie, adequaat handelen en het succesvol aansturen van verbeteringsprocessen.

Het is belangrijk dat de Rijksaccountant een goed oog voor financiën heeft en om kan gaan met de gebruikte systemen. Men dient goed met de computer om te kunnen gaan, vooral bij het inspecteren van moderne bedrijven, en moet software zo gebruiken dat men steeds een overzichtelijke weergave van de financiele situatie kan opvragen.

Mensen vonden ons op: Job Rijksaccountant, Baan Rijksaccountant, Rijksaccountant Worden, Functie-eisen Rijksaccountant, Verantwoordelijkheden Rijksaccountant, Functieprofiel Rijksaccountant, Wat doet een Rijksaccountant, Werken als Rijksaccountant.

Rijksaccountant worden: Opleiding tot rijksaccountant

Er zijn meerdere manieren om Rijksaccountant te worden. Zo kan men op HBO niveau een Accountant-Administratieconsulent worden. Na een Universitaire opleiding wordt men Registeraccountant. Welke route men ook neemt om accountant te worden, om uiteindelijk Rijksaccountant te kunnen worden is het belangrijk om een stage bij de overheid te volgen. Deze stage kan door verschillende ministeries aangeboden worden. Vanuit deze stage stroomt men bijna automatisch door naar een positie als Rijksaccountant.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rijksaccountant, Rijksaccountant Worden, Opleidingsniveau Rijksaccountant, Scholing Rijksaccountant, Studie Rijksaccountant, Bijscholing Rijksaccountant, Omscholing Rijksaccountant.

Organisaties waar een rijksaccountant doorgaans werkzaam is

De Rijksaccountant werkt voor de overheid, op een van de ministeries, waar die voornamelijk naar andere bedrijven uit wordt gestuurd om daar ter plekke een audit uit te voeren.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rijksaccountant, Rijksaccountant Worden, Opleidingsniveau Rijksaccountant, Scholing Rijksaccountant, Studie Rijksaccountant, Bijscholing Rijksaccountant, Omscholing Rijksaccountant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rijksaccountant

Een Rijksaccountant zal, afhankelijk van zijn ervaring en positie, een salaris ontvangen van tussen de €4225 en €6300. Verder is het Rijk een goede werkgever wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden, waar onder andere kinderopvang, verlofregelingen, en opleidingsmogelijkheden onder vallen. Verder wordt het Rijk omschreven als een prettige werkomgeving, waarbij men niet tot laat door hoeft te werken en de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

Mensen vonden ons op: Salaris Rijksaccountant, Loon Rijksaccountant, Wat verdien je als Rijksaccountant, Salarisschaal Rijksaccountant, Salarisindicatie Rijksaccountant, Bonus Rijksaccountant, CAO Rijksaccountant, Brutoloon Rijksaccountant, Nettoloon Rijksaccountant, Vakantiedagen Rijksaccountant, Pensioen Rijksaccountant.

Competenties, skills & vaardigheden rijksaccountant

 • Analytisch
 • Discipline
 • Financieel bewustzijn
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Aanpassingsvermogen
 • Niet beïnvloedbaar
Mensen vonden ons op: Kennis Rijksaccountant, Vaardigheden Rijksaccountant, Attitude Rijksaccountant, Kwalificaties Rijksaccountant, Competentieprofiel Rijksaccountant.

Boeken voor het beroep rijksaccountant

Wil je meer weten over het beroep rijksaccountant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rijksaccountant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rijksaccountant te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Rijksaccountant, Rijksaccountant ebooks, boek Rijksaccountant.

Persoonstypen rijksaccountant

Een Rijksaccountant stelt hoge eisen, aan zichzelf en aan de bedrijven waarbij hij over de vloer komt, om zo steeds voor een goede en rechtvaardige uitgave van staatsgelden te kunnen instaan (Perfectionist). Hierbij is het essentieel dat de Rijksaccountant zijn vak goed onder de knie heeft en zich exclusief op de financiën concentreert, om zo er zeker van te kunnen zijn dat echt alles tijdens de inspectie onderzocht is (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rijksaccountant, Karakter Rijksaccountant.

Netwerk rijksaccountant

Binnen de eigen afdeling zal de Rijksaccountant vooral te maken hebben met zijn leidinggevende, die zegt waar de volgende klus is en wat de doelstellingen zijn. Verder is er veel contact met de andere auditors die voor de afdeling werken, vooral als er bij grote klussen samengewerkt moet worden.

Als men bij een bedrijf de audit aan het doen is, zal de Rijksaccountant voornamelijk met de administratief medewerkers te maken hebben, aangezien die de gegevens aanleveren en met de managers die met de resultaten en adviezen van de Rijksaccountant aan de slag zullen gaan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rijksaccountant, Medewerkers Rijksaccountant.

Is het beroep rijksaccountant iets voor jou?

Zou je graag rijksaccountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rijksaccountant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rijksaccountant, beroepskeuzetest Rijksaccountant, beroep Rijksaccountant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rijksaccountant

Het Rijk is als werkgever niet goed zichtbaar voor studenten Accountancy, waardoor maar weinigen interesse ontwikkelen om Rijksaccountant te worden. Dit geeft de toekomstige accountants die wel deze interesse hebben een goede mogelijkheid om snel een stage en werk te vinden in de publieke sector. Verder is het goed mogelijk om vanuit een positie als Rijksaccountant over of terug te stappen naar een positie in het bedrijfsleven en daar een controller of directeur te worden.

Arbeidsmarktperspectief score rijksaccountant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rijksaccountant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rijksaccountant, Promotie mogelijkheden Rijksaccountant, Carriere Rijksaccountant.

Solliciteren op de functie rijksaccountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rijksaccountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rijksaccountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rijksaccountant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rijksaccountant, CV Rijksaccountant, sollicitatie Rijksaccountant.

Interviews met rijksaccountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen rijksaccountant

Vacatures rijksaccountant

Op zoek naar een nieuwe baan als Rijksaccountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rijksaccountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Rijksaccountant werkt voor de overheid. Hij controleert of het belastingsgeld op een verantwoordelijke manier wordt uitgegeven. Om dit vast te stellen gaat de Rijksaccountant langs bij allerlei soorten bedrijven die met de overheid te maken hebben om hun financiële administratie te inspecteren.

Beoordeling Rijksaccountant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rijksaccountant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rijksaccountant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep