U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Risicomanager

Risicomanager worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een risicomanager? Lees de functieomschrijving.

De Risicomanager analyseert maatschappelijke en bedrijfsmatige risico’s voor een organisatie. De Risicomanager ontwikkelt op strategisch niveau een visie en implementeert deze in de organisatie. De Risicomanager signaleert risico’s, evalueert deze en maakt deze beheersbaar.

Bedrijven en overheden krijgen geregeld te maken met risico’s en situaties die een grote impact hebben op de continuïteit van de bedrijfsvoering. Zowel intern als extern kunnen incidenten plaatsvinden. De gevolgen voor de organisatie en de betrokken individuen kunnen groot zijn. Zowel de oorzaken als de oplossingen kunnen binnen en buiten de organisatie plaatsvinden. Deze omgevingen zijn complex en dynamisch, wat het werk van de Risicomanager ook complex en dynamisch maakt.

De Risicomanager moet niet alleen de risico’s beheren, maar hierbij ook de innovatie in het oog houden. De Risicomanager moet kennis en deskundigheid hebben op uiteenlopende gebieden. De Risicomanager moet onder meer kennis hebben van financiën, commercie, communicatie, primaire processen, de organisatie, imago en ethiek. De Risicomanager moet een goed overall beeld van de organisatie hebben om de risico’s te kunnen bepalen en beheersbaar te maken.

Risicomanagement is een continu proces en bestaat vaak uit zes stappen. Als eerste stelt de Risicomanager de doelstelling vast om vervolgens de risico’s te identificeren en gevolgen in te schatten. Hierna beoordeelt de Risicomanager de risico’s, beheerst deze. Ook moet de Risicomanager de risico’s monitoren.   

Mensen vonden ons op: Job Risicomanager, Baan Risicomanager, Risicomanager Worden, Functie-eisen Risicomanager, Verantwoordelijkheden Risicomanager, Functieprofiel Risicomanager, Wat doet een Risicomanager, Werken als Risicomanager.

Risicomanager worden: Opleiding tot risicomanager

De Risicomanager moet veel kennis hebben van bedrijfsmatige processen en diverse facetten van een organisatie. Een opleiding gericht op het bedrijfsleven is dan ook aan te raden voor de Risicomanager. Na deze opleiding kan gekozen worden voor een master Risicomanagement. Hierin leert de Risicomanager alles op het gebied van risicomanagement.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Risicomanager, Risicomanager Worden, Opleidingsniveau Risicomanager, Scholing Risicomanager, Studie Risicomanager, Bijscholing Risicomanager, Omscholing Risicomanager.

Organisaties waar een risicomanager doorgaans werkzaam is

De Risicomanager kan bij diverse organisaties in het bedrijfsleven terecht, zowel bij bedrijven als overheden. De Risicomanager kan daarom zowel in de profit als in de non-profit sector werkzaam zijn. De Risicomanager kan bij een bedrijf werken en enkel voor dat bedrijf het risicomanagement doen. Ook kan de Risicomanager bij een organisatie werken dat projecten aanpakt en voor diverse bedrijven en overheden werkt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Risicomanager, Risicomanager Worden, Opleidingsniveau Risicomanager, Scholing Risicomanager, Studie Risicomanager, Bijscholing Risicomanager, Omscholing Risicomanager.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden risicomanager

De Risicomanager heeft een bovengemiddeld salaris. Het salaris van de Risicomanager ligt gemiddeld tussen de €3000,- en €5000,-.

Mensen vonden ons op: Salaris Risicomanager, Loon Risicomanager, Wat verdien je als Risicomanager, Salarisschaal Risicomanager, Salarisindicatie Risicomanager, Bonus Risicomanager, CAO Risicomanager, Brutoloon Risicomanager, Nettoloon Risicomanager, Vakantiedagen Risicomanager, Pensioen Risicomanager.

Competenties, skills & vaardigheden risicomanager

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Innovatief
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Risicomanager, Vaardigheden Risicomanager, Attitude Risicomanager, Kwalificaties Risicomanager, Competentieprofiel Risicomanager.

Boeken voor het beroep risicomanager

Wil je meer weten over het beroep risicomanager? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je risicomanager bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken risicomanager te komen.

Der Vorstand und sein Risikomanager | Werner Gleißner

Dreamteam im Kampf gegen die Wirtschaftskrise - Duitstalig | Druk: 1 | E-book | 9783864968518

...

Die Risikomanager | Matthias Kaiser

Ein philosophischer Krimi - Duitstalig | E-book | 9783746042503

Eine Leiche in einem Utrechter Kanal, erschossen inmitten einer Menschenmenge. Der Zufall führt Marianne, niederländische Journalistin und Erik, norwegischer Philosoph, zusammen: ein Mord, den sie beide um Haaresbreite verpasst haben. Aber immerhin haben ...

Die Risikomanager | Matthias Kaiser

Ein philosophischer Krimi - Duitstalig | Paperback | 9783746067018 | 630 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Risicomanager, Risicomanager ebooks, boek Risicomanager.

Persoonstypen risicomanager

De Risicomanager moet zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker). De Risicomanager moet de risico´s goed in kaart kunnen brengen en de risico´s beheersbaar maken. Ook moet de Risicomanager onafhankelijk kunnen werken en advies kunnen uitbrengen over de aanpak van de risico´s (Baas). Hierbij moet de Risicomanager niet innovatie in de weg staan.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Risicomanager, Karakter Risicomanager.

Netwerk risicomanager

De Risicomanager werkt in het bedrijfsleven en heeft hier met diverse mensen in het bedrijfsleven te maken. Vaak moet de Risicomanager samenwerken om aan de benodigde informatie te komen. Ook moet de Risicomanager anderen en het management kunnen adviseren over de risico´s en strategieën die hierin gekozen moeten worden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Risicomanager, Medewerkers Risicomanager.

Is het beroep risicomanager iets voor jou?

Zou je graag risicomanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als risicomanager bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Risicomanager, beroepskeuzetest Risicomanager, beroep Risicomanager kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden risicomanager

Risicomanagement is een opkomende en groeiende markt. In het bedrijfsleven werken steeds meer Risicomanagers.

Arbeidsmarktperspectief score risicomanager

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep risicomanager. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Risicomanager, Promotie mogelijkheden Risicomanager, Carriere Risicomanager.

Solliciteren op de functie risicomanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als risicomanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor risicomanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als risicomanager. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Risicomanager, CV Risicomanager, sollicitatie Risicomanager.

Interviews met risicomanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen risicomanager

Vacatures risicomanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Risicomanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Risicomanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Risicomanager analyseert maatschappelijke en bedrijfsmatige risico’s voor een organisatie. De Risicomanager ontwikkelt op strategisch niveau een visie en implementeert deze in de organisatie. De Risicomanager signaleert risico’s, evalueert deze en maakt deze beheersbaar.

Beoordeling Risicomanager

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Risicomanager' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Risicomanager

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Prachtige omschrijving van ons beroep. Toch zou ik graag een nuance willen aanbrengen. De risicomanager is namelijk niet zelf verantwoordelijk voor de risico's, dat zijn namelijk de proceseigenaren. Wat de risicomanager wel doet is dit proces voor de proceseigenaren fasciliteren.

Door: L.Knol

Reageer op dit beroep