U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Scenarioschrijver

Scenarioschrijver worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een scenarioschrijver? Lees de functieomschrijving.

Een scenarioschrijver is iemand die scenario's schrijft voor films of televisieprogramma's.

De scenarioschrijver werkt alleen of in een team om verhalen voor films of televisieprogramma's te bedenken. Hij creërt personages, geeft deze personages diepgang en karaktereigenschappen mee en gaat vervolgens nadenken in wat voor een verhaal (of verhalen) hij deze personages kan plaatsen. De personages krijgen vaak een talent en een ''valkuil'' mee zodat de personages allen in de film of televisieserie een emotioneel hoogte of dieptepunt kunnen hebben (deze aanpak wordt vooral in soaps veel gebruikt) om zo een spanningsboog en rode draad intact te houden (of te creëren).

De scenarioschrijver denkt na wat voor verhaal hij met de film wil vertellen, houdt rekening met het eventuele budget (en eventueel de plaatsen waar gefilmd kan worden) en schrijft vervolgens monologen, dialogen en gebeurtenissen die samen een goed, compact verhaal vormen. De scenarioschrijver kan werkzaam zijn in verschillende filmgenres, zoals bijvoorbeeld de komedie, de thriller of de horrorfilm of kan werkzaam zijn als schrijver voor soaps, televisieprogramma's als Spangen, comedyseries als Kinderen Geen Bezwaar of als schrijver voor tekenfilms/cartoons.

De scenarioschrijver werkt over het algemeen alleen of in een team en werkt eventueel nauw samen met de regisseur alhoewel de meeste Nederlandse regisseurs zelf ook hun eigen scripts schrijven.

Mensen vonden ons op: Job Scenarioschrijver, Baan Scenarioschrijver, Scenarioschrijver Worden, Functie-eisen Scenarioschrijver, Verantwoordelijkheden Scenarioschrijver, Functieprofiel Scenarioschrijver, Wat doet een Scenarioschrijver, Werken als Scenarioschrijver.

Scenarioschrijver worden: Opleiding tot scenarioschrijver

Er zijn verschillende HBO opleiding waarin de beginnende scenarist wordt opgeleid tot volwaardige scenarioschrijver. De bekendste opleidingen zijn op de Scriptschool (die een twee jarige parttime opleiding biedt) of de opleiding tot scenarist op de Nederlandse Film en Televisie Academie (HBO, vierjarig).

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Scenarioschrijver, Scenarioschrijver Worden, Opleidingsniveau Scenarioschrijver, Scholing Scenarioschrijver, Studie Scenarioschrijver, Bijscholing Scenarioschrijver, Omscholing Scenarioschrijver.

Organisaties waar een scenarioschrijver doorgaans werkzaam is

De scenarioschrijver werkt of zelfstandig of in een team voor een regisseur, televisieprogramma of voor een film/televisieproducent. Daarnaast werken veel scenarioschrijvers ook zelf als regisseur en zijn ze daarin dus zelfstandig ondernemer.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Scenarioschrijver, Scenarioschrijver Worden, Opleidingsniveau Scenarioschrijver, Scholing Scenarioschrijver, Studie Scenarioschrijver, Bijscholing Scenarioschrijver, Omscholing Scenarioschrijver.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden scenarioschrijver

Het salaris van de scenarioschrijver hangt af van de scenarioschrijver in kwestie. Hij kan een vast salaris hebben (als hij werkzaam is voor bijvoorbeeld een langlopende soap) of per scenario verdienen. Daarnaast kan bekende scenarioschrijver meer voor zijn scripts vragen dan een nog onbekende beginnende scenarist. Hierdoor valt er voor het salaris geen precieze indicatie te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Scenarioschrijver, Loon Scenarioschrijver, Wat verdien je als Scenarioschrijver, Salarisschaal Scenarioschrijver, Salarisindicatie Scenarioschrijver, Bonus Scenarioschrijver, CAO Scenarioschrijver, Brutoloon Scenarioschrijver, Nettoloon Scenarioschrijver, Vakantiedagen Scenarioschrijver, Pensioen Scenarioschrijver.

Competenties, skills & vaardigheden scenarioschrijver

 • Energie
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Goed kunnen schrijven
Mensen vonden ons op: Kennis Scenarioschrijver, Vaardigheden Scenarioschrijver, Attitude Scenarioschrijver, Kwalificaties Scenarioschrijver, Competentieprofiel Scenarioschrijver.

Boeken voor het beroep scenarioschrijver

Wil je meer weten over het beroep scenarioschrijver? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je scenarioschrijver bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken scenarioschrijver te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Scenarioschrijver, Scenarioschrijver ebooks, boek Scenarioschrijver.

Persoonstypen scenarioschrijver

Een scenarioschrijver kijkt om zich heen, observeert de omgeving en de gebeurtenissen in de maatschappij en politiek, luistert naar verhalen van mensen en komt zo op ideeën voor films (of op inspiratie voor dialogen of monologen e.d.). (waarnemer). Daarnaast is de scenarioschrijver degene die verantwoordelijk is voor het script van een film of televisieserie; de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de film of het televisieprogramma ligt daarom ook (samen met de acteurs en de regisseur) grotendeels bij hem. Hierdoor moet hij hard en perfectionistisch aan het script schrijven (en eventueel vooronderzoek doen naar de onderwerpen van de film) om zo ervoor te zorgen dat het niet alleen een leuke of interessante film of serie maar ook een kwalitatief goede film/serie wordt en dat alle details in de film of serie voor honderd procent kloppen. (perfectionist en succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Scenarioschrijver, Karakter Scenarioschrijver.

Netwerk scenarioschrijver

De scenarioschrijver schrijft het desbetreffende televisieprogramma of de desbetreffende film zelfstandig of samen in een team van collega scriptschrijvers. Daarnaast kan de scenarioschrijver nauw samenwerken met de regisseur die de film (of het programma) gaat regisseren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Scenarioschrijver, Medewerkers Scenarioschrijver.

Is het beroep scenarioschrijver iets voor jou?

Zou je graag scenarioschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als scenarioschrijver bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Scenarioschrijver, beroepskeuzetest Scenarioschrijver, beroep Scenarioschrijver kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden scenarioschrijver

Het arbeidsperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen af van de scenarioschrijver in kwestie. Zo kan een scenarioschrijver met een diploma van een erkende opleiding van regisseurs of producenten meer kansen krijgen om films en televisieafleveringen te gaan schrijven dan iemand zonder opleiding. Het arbeidsperspectief hangt af van de ambitie en het doorzettingsvermogen van de scriptschrijver in kwestie; hij moet mensen ervan overtuigen dat hij leuke, interessante en vernieuwende scripts kan schrijven om zo een baan te krijgen bij een televisieprogramma of film (of om een televisieprogramma of film op te starten).

Arbeidsmarktperspectief score scenarioschrijver

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep scenarioschrijver. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Scenarioschrijver, Promotie mogelijkheden Scenarioschrijver, Carriere Scenarioschrijver.

Solliciteren op de functie scenarioschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als scenarioschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor scenarioschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als scenarioschrijver. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Scenarioschrijver, CV Scenarioschrijver, sollicitatie Scenarioschrijver.

Interviews met scenarioschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen scenarioschrijver

Vacatures scenarioschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Scenarioschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scenarioschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een scenarioschrijver is iemand die scenario's schrijft voor films of televisieprogramma's. De scenarioschrijver werkt alleen of in een team om verhalen voor films of televisieprogramma's te bedenken. Hij creërt personages, geeft deze personages diepgang en karaktereigenschappen mee en gaat vervolgens nadenken in wat voor een verhaal (of verhalen) hij deze personages kan plaatsen.

Beoordeling Scenarioschrijver

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Scenarioschrijver' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Scenarioschrijver

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep