U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Scheepskok

Scheepskok worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een scheepskok? Lees de functieomschrijving.

Een Scheepskok is, zoals de naam als doet vermoeden, werkzaam als een kok op een schip. Zijn werkzaamheden hangen sterk af van de grootte van het restaurant op het schip en de doelstellingen die het bedrijf heeft, omdat daarop de kwaliteit van het eten aangepast wordt.

Een Scheepskok kan werkzaam zijn op een luxe schip. Op dit schip komen gasten genieten van een luxe vakantie die van alle gemakken voorzien is. Ze verwachten dan ook een luxe maaltijd voorgeschoteld te krijgen. De Scheepskok heeft in dat geval een zware taak, omdat hij voor al deze gasten zo’n maaltijd moet bereiden. Dit doet hij dan doorgaans niet zelfstandig, maar als onderdeel van een groot team, mogelijk met nog een aantal Scheepskoks.

Een ander soort schip waarop een Scheepskok werkzaam kan zijn, is op veel minder luxe schip, zoals een schip waarbij een groep arbeiders van het ene punt naar het andere punt vervoerd worden. De verwachtingen van de kwaliteit van het eten wat geserveerd wordt zal in dit geval veel minder hoog zijn dan bij de gasten van een luxe schip. De werkzaamheden van een Scheepskok zullen dan niet bestaan uit het bereiden van hoogstaande gerechten, maar van eenvoudig, voedzaam voedsel. Het voedsel wordt dan veel eenvoudiger en massaler bereid dan op een luxe cruiseschip.

Ondanks dat de werkzaamheden van een Scheepskok op de verschillende type schepen sterk verschillen, zijn er ook enkele overeenkomsten. Zo moet een Scheepskok zich altijd bezig houden met de gasten aan boort en dient hij dan ook klantvriendelijk te zijn. Daarnaast is een Scheepskok doorgaans ook (deels) verantwoordelijk voor de voorraad van de ingrediënten en van de andere benodigdheden.

Mensen vonden ons op: Job Scheepskok, Baan Scheepskok, Scheepskok Worden, Functie-eisen Scheepskok, Verantwoordelijkheden Scheepskok, Functieprofiel Scheepskok, Wat doet een Scheepskok, Werken als Scheepskok.

Scheepskok worden: Opleiding tot scheepskok

Een Scheepskok heeft vaak een Mbo-opleiding genoten. Er is geen opleiding specifiek gericht op het werk van een Scheepskok. Scheepskoks zijn doorgaans opgeleid tot zelfstandig werkende kok of tot instellingskok. Beide opleidingen zijn gekwalificeerd als een mbo niveau 2 en duren twee tot vier jaar, afhankelijk van de inzet van de leerling.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheepskok, Scheepskok Worden, Opleidingsniveau Scheepskok, Scholing Scheepskok, Studie Scheepskok, Bijscholing Scheepskok, Omscholing Scheepskok.

Organisaties waar een scheepskok doorgaans werkzaam is

Een Scheepskok is werkzaam in het restaurant van een schip. Dit kan een groot schip, zoals een cruiseschip zijn, maar hij kan ook werkzaam zijn bij een klein(er) schip. Het schip waar een Scheepskok op werkt is in bijna alle gevallen gericht op winst. Hierdoor werkt een Scheepskok voor een profit-organisatie.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheepskok, Scheepskok Worden, Opleidingsniveau Scheepskok, Scholing Scheepskok, Studie Scheepskok, Bijscholing Scheepskok, Omscholing Scheepskok.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden scheepskok

De hoogte van het salaris van een Scheepskok hangt van verschillende factoren af, zoals het bedrijf waarin hij werkzaam is, zijn werkervaring en zijn expertise. Een Scheepskok valt doorgaans onder het horeca cao, waarin het minimum maandsalaris van een Scheepskok op  1679,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband gesteld is. Een fulltime dienstverband is volgens dit cao 38-uur per week.

Het horeca cao geeft als secundaire arbeidsvoorwaarden onder andere vakantiegeld en adv- en verlofdagen.

Mensen vonden ons op: Salaris Scheepskok, Loon Scheepskok, Wat verdien je als Scheepskok, Salarisschaal Scheepskok, Salarisindicatie Scheepskok, Bonus Scheepskok, CAO Scheepskok, Brutoloon Scheepskok, Nettoloon Scheepskok, Vakantiedagen Scheepskok, Pensioen Scheepskok.

Competenties, skills & vaardigheden scheepskok

 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Scheepskok, Vaardigheden Scheepskok, Attitude Scheepskok, Kwalificaties Scheepskok, Competentieprofiel Scheepskok.

Boeken voor het beroep scheepskok

Wil je meer weten over het beroep scheepskok? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je scheepskok bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken scheepskok te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Scheepskok, Scheepskok ebooks, boek Scheepskok.

Persoonstypen scheepskok

Een Scheepskok moet zowel de eigenschappen van een succesvolle werker als die van de perfectionist hebben.

De perfectionist in een Scheepskok is noodzakelijk omdat er veel van zijn werk afhangt. Of hij het werk zelfstandig doet of in teamverband, uiteindelijk is de Scheepskok al dan niet deels verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bereide gerechten. En de kwaliteit van de gerechten moet goed zijn, want de gasten van een schip verwachten smakelijk voedsel voorgeschoteld te krijgen.

Naast een perfectionist moet een Scheepskok ook een succesvolle werker zijn. Van hem wordt verwacht dat hij er alles aan doet om de kwaliteit van de gerechten zo hoog mogelijk te houden. De enige manier waarop de Scheepskok aan deze verwachtingen kan voldoen, is door zelfverzekerd, doelgericht en geconcentreerd aan de slag te gaan.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Scheepskok, Karakter Scheepskok.

Netwerk scheepskok

Een Scheepskok maakt vaak deel uit van een team van keukenpersoneel. Het hangt sterk van de grootte van het restaurant op het schip af uit hoeveel personen dit team bestaat en dus ook met hoeveel mensen een Scheepskok tijdens zijn werkzaamheden in contact staat.

Bijna altijd staat een Scheepskok in contact met het bedieningspersoneel en met zijn leidinggevende. Het bedieningspersoneel haalt de bereide gerechten uit de keuken, waarbij de Scheepskok eventueel aanwijzingen geeft en vervolgens brengt het bedieningspersoneel de gerechten naar de klanten. De leidinggevende kan speciaal ingesteld zijn om de keuken in de gate te houden, maar het kan ook algemeen de eigenaar van het schip zijn. Ook dit hangt af van de grootte van het schip. De leidinggevende is verantwoordelijk voor de werkzaamheden van de Scheepskok en hij zal dan ook ingrijpen als het werk niet naar verwachting verricht wordt. Daarnaast kan hij ook algemene tips aan de Scheepskok geven om het werk nog beter te doen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Scheepskok, Medewerkers Scheepskok.

Is het beroep scheepskok iets voor jou?

Zou je graag scheepskok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als scheepskok bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Scheepskok, beroepskeuzetest Scheepskok, beroep Scheepskok kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden scheepskok

De arbeidsmarkt van een Scheepskok is redelijk. Om aan de slag te gaan als Scheepskok wordt vaak een relevante mbo-diploma, zoals een diploma als instellingskok of zelfstandig werkend kok, gevraagd. Omdat er vaak geen specifieke eisen aan een sollicitant gesteld worden en een algemene mbo koksdiploma voldoende is, is het een beroep waar vrij gemakkelijk ingestapt kan worden. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het aanbod van Scheepskoks.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Scheepskok redelijk, maar dit hangt wel sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is. Als een Scheepskok werkzaam is in een groot restaurant op een schip, zullen er meer functies zijn waartoe hij kan doorgroeien dan als hij in een klein restaurant werkzaam is. Een voorbeeld van een doorgroeimogelijkheid is die naar chef-kok.

Arbeidsmarktperspectief score scheepskok

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep scheepskok. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Scheepskok, Promotie mogelijkheden Scheepskok, Carriere Scheepskok.

Solliciteren op de functie scheepskok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als scheepskok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor scheepskok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als scheepskok. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Scheepskok, CV Scheepskok, sollicitatie Scheepskok.

Interviews met scheepskok

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen scheepskok

Vacatures scheepskok

Op zoek naar een nieuwe baan als Scheepskok? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scheepskok. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Scheepskok is, zoals de naam als doet vermoeden, werkzaam als een kok op een schip. Zijn werkzaamheden hangen sterk af van de grootte van het restaurant op het schip en de doelstellingen die het bedrijf heeft, omdat daarop de kwaliteit van het eten aangepast wordt. Een Scheepskok kan werkzaam zijn op een luxe schip.

Beoordeling Scheepskok

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Scheepskok' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Scheepskok

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Scheepskok is een geweldig beroep omdat als je goed werk levert je een soort van eigen baas bent op een vrachtschip.Het is alleen jammer dat er voor NEDERLANDSE koks bijna geen werk meer is omdat de meeste rederijen varen met goedkope filipijnen en indos.Ik vind dit een heel slechte zaak.

Door: richard bosch

Volledig mee eens,geweldig beroep.Vroeger,had je toch ook te maken met goedkopere werkkrachten.Met doorzettingsvermogen kom je aan het werk.

Door: Sil

WRM Heeg BV zoekt voor zijn vloot van 4 schepen een scheepskok voor seizoen 2015 april tot oktober,het koken voor 25 gasten .

voor verdere informatie bel 0515 442998

Door: manfret

Helaas (voor mij) al voorzien.Gr.

Door: scheepskok

Reageer op dit beroep