U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Scheidsrechter

Scheidsrechter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een scheidsrechter? Lees de functieomschrijving.

Een scheidsrechter is de persoon die in een sportwedstrijd moet toezien op het naleven van de spelregels. Vereisten om dit na behoren te doen, is het in de puntjes beheersen van de spelregels. Welke spelregels een Scheidsrechter moet kennen, hangt af van de sport waarin hij Scheidsrechter is.

Een goede Scheidsrechter wordt door velen als een zeer belangrijk persoon in een sportwedstrijd gezien. Dit komt omdat zowel de spelers als de toeschouwers zich verheugen op een leuke wedstrijd. Een wedstrijd wordt doorgaans als leuk ervaren als het spel eerlijk gespeeld wordt, omdat op die manier iedereen op dat punt gelijke kansen op winst heeft. Daarnaast zorgt een eerlijk spel tijdens de wedstrijd voor minder frustraties en agressie tijdens het spel, dan het geval zal zijn als de regels niet goed toegepast zouden worden. Omdat een Scheidsrechter toezicht houdt op het naleven van de spelregels, en ingrijpt als een speler zich niet meer aan de regels houdt, wordt het werk van een Scheidsrechter als belangrijk ervaren.

Er zijn veel verschillende sporten waarbij iedere sport een eigen systeem van Scheidsrechters heeft. De organisatie van Scheidsrechters kan dan ook niet precies gegeven worden. Niet alleen hangt het van de sport af of een Scheidsrechter alleen of in teamverband de verantwoordelijkheid voor een goed spelverloop draagt, maar ook het vereisten van zijn conditie verschilt sterk per sport. Zo zijn er Scheidsrechters die tijdens het spel  mee moeten rennen met bijvoorbeeld een bal, terwijl er Scheidsrechters zijn die toezicht houden op het spel vanaf één positie.

Mensen vonden ons op: Job Scheidsrechter, Baan Scheidsrechter, Scheidsrechter Worden, Functie-eisen Scheidsrechter, Verantwoordelijkheden Scheidsrechter, Functieprofiel Scheidsrechter, Wat doet een Scheidsrechter, Werken als Scheidsrechter.

Scheidsrechter worden: Opleiding tot scheidsrechter

De opleiding tot Scheidsrechter hangt sterk af van het niveau en van de sport waarin gefloten gaat worden. Voor een Scheidsrechter die louter in de jeugd werkzaam wil zijn, voldoet een cursus van 4 dagen soms. Van een Scheidsrechter die in de professionele competitie werkzaam wil zijn, wordt veel meer gevraagd. De opleiding voor deze personen duurt bijna dagelijks voort, zolang als de carrière duurt.

De opleiding tot Scheidsrechter wordt vaak georganiseerd vanuit de sportbond van de betreffende sport.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheidsrechter, Scheidsrechter Worden, Opleidingsniveau Scheidsrechter, Scholing Scheidsrechter, Studie Scheidsrechter, Bijscholing Scheidsrechter, Omscholing Scheidsrechter.

Organisaties waar een scheidsrechter doorgaans werkzaam is

Een Scheidsrechter is in dienst van de bond van de betreffende sport. Deze sportbonden zijn non-profitorganisaties, omdat ze niet gericht zijn op winst. Inkomsten genereren zo door contributie te vragen, entreegeld te heffen, uit schenkingen en/of door sponsoren. Op die manier moeten de kosten betaald kunnen worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheidsrechter, Scheidsrechter Worden, Opleidingsniveau Scheidsrechter, Scholing Scheidsrechter, Studie Scheidsrechter, Bijscholing Scheidsrechter, Omscholing Scheidsrechter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden scheidsrechter

Het salaris van een Scheidsrechter hangt van veel verschillende factoren af, zoals: in welke sport hij werkzaam is, in welke klasse hij fluit en hoe vaak hij het werk doet. Een professionele Scheidsrechter, dus die werkzaam is in de hoogste klasse, verdient jaarlijks een vast bedrag van gemiddeld rond de 7500 euro. Bovenop dit vaste bedrag ontvangt de Scheidsrechter een premie per gefloten wedstrijd, waarbij fluiten bij een internationale wedstrijd een hoger bedrag oplevert dan het fluiten bij een nationale wedstrijd. 

Mensen vonden ons op: Salaris Scheidsrechter, Loon Scheidsrechter, Wat verdien je als Scheidsrechter, Salarisschaal Scheidsrechter, Salarisindicatie Scheidsrechter, Bonus Scheidsrechter, CAO Scheidsrechter, Brutoloon Scheidsrechter, Nettoloon Scheidsrechter, Vakantiedagen Scheidsrechter, Pensioen Scheidsrechter.

Competenties, skills & vaardigheden scheidsrechter

 • Omgaan met details
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Scheidsrechter, Vaardigheden Scheidsrechter, Attitude Scheidsrechter, Kwalificaties Scheidsrechter, Competentieprofiel Scheidsrechter.

Boeken voor het beroep scheidsrechter

Wil je meer weten over het beroep scheidsrechter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je scheidsrechter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken scheidsrechter te komen.

Hé Scheids! | Mario van der Ende

Alles Wat De Spelregels De Scheidsrechter Niet Vertellen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043912143 | 184 pagina's

Wat is een goede scheidsrechter? En wat drijft hem? De een laat week in week uit 22 voetballers met plezier hun sport beoefenen, bij een ander is het met de regelmaat van de klok trammelant binnen de lijnen. Waarin zit 'm dat verschil? Een gedegen kennis ...

Ik Jol (Scheidsrechter) | Chr. Willemsen

de biografie die alles zegt - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789085106579 | 224 pagina's

Van straatschoffie en ordinaire schopper werd hij profvoetballer. En daarna een van de beste scheidsrechters van Nederland, Europa en de wereld. Maar hij werd ook geschorst op verdenking van het gokken op door hem zelf geleide wedstrijden. Ten onrechte, b...

Op Z'N Frans | Andre Hoogeboom

Portret Van Een Markant Scheidsrechter - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789077740538 | 200 pagina's

Frans Derks was de beste scheidsrechter van Nederland, vonden de spelers. De bobo's vonden Frans Derks te eigenzinnig. Hij had een mening en dat werd niet bijzonder op prijs gesteld. Frans deed het op 'zijn manier'. Hij liet een scheidsrechterspakje ontwe...

Mensen vonden ons op: boeken voor Scheidsrechter, Scheidsrechter ebooks, boek Scheidsrechter.

Persoonstypen scheidsrechter

Een Scheidsrechter is zowel een baas als een perfectionist.

De baas in de Scheidsrechter is belangrijk, omdat hij tijdens zijn werkzaamheden continu bezig is met het leiden van de sportwedstrijd. Hij moet direct en zelfverzekerd te werk gaan, omdat spelers tijdens de wedstrijd het niet alleen niet altijd eens zijn met het oordeel van de Scheidsrechter, maar ook omdat hij verantwoordelijk is voor het ordelijk laten verlopen van het spel.

Een Scheidsrechter is ook een perfectionist. Dit is gemakkelijk duidelijk te maken als de nadruk gelegd wordt op het financiële belang dat topclubs in de professionele wedstrijden hebben bij winst bij een club, maar ook bij kleine, minder belangrijke wedstrijden is het voor het plezier van het spel belangrijk dat het spel eerlijk gespeeld wordt. Om welke redenen ook, de Scheidsrechter moet principieel en perfectionistisch de wedstrijd fluiten om de sport een toekomst te laten hebben.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Scheidsrechter, Karakter Scheidsrechter.

Netwerk scheidsrechter

Een Scheidsrechter staat tijdens zijn werkzaamheden vooral in nauw contact met de spelers, omdat zijn werkzaamheden gericht zijn op het zo soepel mogelijk laten verlopen van een sportwedstrijd. Hij zal spelers dan ook aanwijzingen geven als het spel niet naar verwachting verloopt of bestraffen als er daadwerkelijk een overtreding op de spelregels gemaakt wordt.

Naast contact met de spelers, heeft een Scheidsrechter ook soms contact met mede-scheidsrechters. Dit is vooral het geval indien er in één wedstrijd sprake is van meerdere Scheidsrechters. Deze moeten dan samenwerken.

Contact heeft een Scheidsrechter ook met de sportbond van de sport waarin hij werkzaam is. Via hun krijgt een Scheidsrechter doorgaans zijn schema door.

Mensen vonden ons op: Collega’s Scheidsrechter, Medewerkers Scheidsrechter.

Is het beroep scheidsrechter iets voor jou?

Zou je graag scheidsrechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als scheidsrechter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Scheidsrechter, beroepskeuzetest Scheidsrechter, beroep Scheidsrechter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden scheidsrechter

De arbeidsmarkt voor een Scheidsrechter is redelijk, maar dit hangt sterk af van de ambities van de Scheidsrechter. Bij de lage(re) klasse er minder aanbod dan in de hogere klasse. Dit komt omdat Scheidsrechters doorgaans liever bij een zo hoog mogelijke klasse fluiten, niet alleen doordat de verdiensten daar hoger liggen, maar ook omdat het meer aanzien geeft dan fluiten in een lage klasse. Doordat veel Scheidsrechters in de top werkzaam willen zijn, is de arbeidsmarkt in de hoogste klasse slecht te noemen. Er is daar relatief weinig vraag, in vergelijking met het aanbod. Hierbij moet wel vermeld worden dat de eisen die gesteld worden aan een Scheidsrechter in een hoge klasse veel strenger zijn dan de eisen in een lage klasse. Hierdoor is ook niet iedere Scheidsrechter geschikt om op topniveau zijn werkzaamheden te verrichten.

De doorgroeimogelijkheden van een Scheidsrechter hangen sterk af van zijn huidige positie. Een beginnend Scheidsrechter begint doorgaans in een lage, tot midden klasse en kan naar gelang ervaring doorgroeien naar hogere klasse. Echter, een Scheidsrechter die het hoogste niveau bereikt heeft, of nooit geschikt zal worden voor de hoge klasse, heeft geen mogelijkheden meer om door te groeien.

Arbeidsmarktperspectief score scheidsrechter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep scheidsrechter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Scheidsrechter, Promotie mogelijkheden Scheidsrechter, Carriere Scheidsrechter.

Solliciteren op de functie scheidsrechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als scheidsrechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor scheidsrechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als scheidsrechter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Scheidsrechter, CV Scheidsrechter, sollicitatie Scheidsrechter.

Interviews met scheidsrechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen scheidsrechter

Vacatures scheidsrechter

Op zoek naar een nieuwe baan als Scheidsrechter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scheidsrechter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een scheidsrechter is de persoon die in een sportwedstrijd moet toezien op het naleven van de spelregels. Vereisten om dit na behoren te doen, is het in de puntjes beheersen van de spelregels. Welke spelregels een Scheidsrechter moet kennen, hangt af van de sport waarin hij Scheidsrechter is.

Beoordeling Scheidsrechter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Scheidsrechter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Scheidsrechter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep