U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Schoonmaker

Schoonmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een schoonmaker? Lees de functieomschrijving.

‘Schoonmaker’ lijkt een redelijk duidelijk woord, maar in werkelijkheid kan het beroep van schoonmaker veel verschillende dingen inhouden. Schoonmakers zijn te vinden in kantoren, (hoge)scholen en universiteiten, bioscopen, pretparken, hotels, concertzalen, stations, fabrieken en ga zo maar door. Het beroep van schoonmaker is belangrijk: zonder schoonmakers zouden plekken als de hierboven genoemde snel een grote troep worden. Echter, het is een beroep met weinig afwisseling, weinig doorgroeimogelijkheden, en vaak ook weinig aanzien. De werkzaamheden bestaan doorgaans uit vegen, dweilen, stoffen, stofzuigen en prullenbakken legen. Natuurlijk hangt dit sterk af van de werkplek. In een hotel moeten lakens vervangen worden, in pretparken moet er vooral veel afval geprikt worden, en het reinigen van bijvoorbeeld machines in fabrieken brengt weer heel andere werkzaamheden met zich mee. Vaak houdt het beroep wel in dat een bepaalde werkzaamheid vaak herhaald moet worden. De bevoegdheden van een schoonmaker reiken meestal ook niet veel verder dan de specifieke taken die hem of haar toegewezen worden. De verantwoordelijkheden zijn simpel: ervoor zorgen dat de toegewezen plekken schoon zijn.

Mensen vonden ons op: Job Schoonmaker, Baan Schoonmaker, Schoonmaker Worden, Functie-eisen Schoonmaker, Verantwoordelijkheden Schoonmaker, Functieprofiel Schoonmaker, Wat doet een Schoonmaker, Werken als Schoonmaker.

Schoonmaker worden: Opleiding tot schoonmaker

Voor het beroep van schoonmaker is vaak geen vooropleiding nodig. Veel schoonmakers beschikken niet over een MBO-diploma of hogere onderscheiding, hoewel het wel kan voorkomen dat studenten als bijbaan in de schoonmaak werkzaam zijn. Voor specifiekere schoonmaakvacatures, zoals die voor graffiti-verwijderaar of schoonmaker in fabrieken kan het zijn dat er striktere vereisten zijn, zoals een cursus of een mbo-opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Schoonmaker, Schoonmaker Worden, Opleidingsniveau Schoonmaker, Scholing Schoonmaker, Studie Schoonmaker, Bijscholing Schoonmaker, Omscholing Schoonmaker.

Organisaties waar een schoonmaker doorgaans werkzaam is

Zoals hierboven beschreven is schoonmaker een beroep dat voorkomt in de meest uiteenlopende soorten organisaties. Scholen en universiteiten, publieke gebouwen, kantoren, horecagelegenheden, pretparken, bioscopen, fabrieken, stations, bussen en treinen. Overal waar mensen komen, moet schoongemaakt worden, en op veel plekken waar geen mensen komen ook. Binnen het beroep is dus veel ruimte voor specialisatie. Kennis van een soort organisatie kan ervoor zorgen dat je efficiënter en sneller kunt schoonmaken, en dit kan een reden zijn voor een werkgever om jou te verkiezen boven een andere sollicitant. Je kunt als schoonmaker ook een eigen bedrijf beginnen, dan heb je je werkplek voor het uitkiezen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Schoonmaker, Schoonmaker Worden, Opleidingsniveau Schoonmaker, Scholing Schoonmaker, Studie Schoonmaker, Bijscholing Schoonmaker, Omscholing Schoonmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden schoonmaker

Het gemiddeld salaris van een schoonmaker begint op 1250 per maand, en stijgt met het aantal jaren werkervaring naar 2500 per maand. Hoeveel je ontvangt hangt dus af van je werkervaring en vooral van wat je schoonmaakt. Met simpel schoonmaakwerk in scholen of publieke gebouwen komt het loon meestal niet boven de 1900 per maand uit. Voor schoonmaakwerk waar meer kennis voor nodig is, zoals het verwijderen van graffiti of het schoonmaken van fabrieken kan de vergoeding oplopen tot 4000 per maand. Begin je een eigen bedrijf, dan wordt het salaris vanzelfsprekend erg variabel. Specialiseer je je, dan kun je meer geld vragen voor klussen en werk je snel en haal je veel klussen binnen, komt dit salaris misschien hoger uit dan het gemiddelde.

Mensen vonden ons op: Salaris Schoonmaker, Loon Schoonmaker, Wat verdien je als Schoonmaker, Salarisschaal Schoonmaker, Salarisindicatie Schoonmaker, Bonus Schoonmaker, CAO Schoonmaker, Brutoloon Schoonmaker, Nettoloon Schoonmaker, Vakantiedagen Schoonmaker, Pensioen Schoonmaker.

Competenties, skills & vaardigheden schoonmaker

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Discipline
Mensen vonden ons op: Kennis Schoonmaker, Vaardigheden Schoonmaker, Attitude Schoonmaker, Kwalificaties Schoonmaker, Competentieprofiel Schoonmaker.

Boeken voor het beroep schoonmaker

Wil je meer weten over het beroep schoonmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je schoonmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken schoonmaker te komen.

De Schoonmaker | Judy Westerveld

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021803333 | 221 pagina's

Evert voelt zich gevangen in zijn eigen leven. Thuis heeft hij niet veel in te brengen en op kantoor schiet hij tekort. Dan gebeurt er iets vreemds op zijn werk: hij krijgt ongevraagd anonieme adviezen over zijn beleidsstukken en verslagen toegespeeld. Pr...

The Big Picture Story Bible | David R. Helm

Engels | Druk: Redesign | Hardcover | 9781433543111 | 456 pagina's

Simple text and illustrations present the stories of the Bible, from Genesis to Revelation....

Broodje heimwee | Marcel Prins

twaalf schoonmakers op zoek naar een verloren tijd met 23 eigen recepten - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789491363528 | 126 pagina's

Met de keuken als decor verzamelden documentairemaker Marcel Prins en journalist Peter Henk Steenhuis verhalen over schoonmakers op zoek naar een verloren tijd: naar een smaak, een geur, een gerecht dat herinneringen oproept. Het zijn verhalen met een rec...

Mensen vonden ons op: boeken voor Schoonmaker, Schoonmaker ebooks, boek Schoonmaker.

Persoonstypen schoonmaker

Een schoonmaker werkt altijd met het oog op een duidelijk resultaat: iets moet schoongemaakt worden. Hierbij past het persoonstype Succesvolle werker: de werknemer werkt altijd bewust zo effectief mogelijk naar een bepaald resultaat toe en doet dit zelfverzekerd en optimistisch.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Schoonmaker, Karakter Schoonmaker.

Netwerk schoonmaker

Welke personen deel uitmaken van het netwerk van een schoonmaker hangt grotendeels af van de organisatie waarin deze werkzaam is. Een schoonmaker komt tijdens een werkdag op veel verschillende plekken, en ontmoet zo ook veel verschillende mensen. Dit contact is echter vooral informeel, en de contacten die de schoonmaker legt zijn vaak met personen wiens functies weinig overeenkomsten hebben met zijn/haar eigen werk, waardoor deze weinig opleveren qua doorgroeimogelijkheden en dergelijke.

Mensen vonden ons op: Collega’s Schoonmaker, Medewerkers Schoonmaker.

Is het beroep schoonmaker iets voor jou?

Zou je graag schoonmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als schoonmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Schoonmaker, beroepskeuzetest Schoonmaker, beroep Schoonmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden schoonmaker

Het arbeidsmarktperspectief in de schoonmaakbranche is goed. Het is wel zo dat veel vacatures parttime-banen of oproepfuncties betreffen. Dit omdat schoonmaken iets is wat op veel plekken slechts eenmaal per dag en/of enkele malen per week gebeurt. De doorgroeimogelijkheden zijn niet heel bijzonder. Mogelijkheden zijn leidinggevende binnen een schoonmaakbedrijf, of het starten van een eigen bedrijf.

Arbeidsmarktperspectief score schoonmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep schoonmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Schoonmaker, Promotie mogelijkheden Schoonmaker, Carriere Schoonmaker.

Solliciteren op de functie schoonmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als schoonmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor schoonmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als schoonmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Schoonmaker, CV Schoonmaker, sollicitatie Schoonmaker.

Interviews met schoonmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen schoonmaker

Vacatures schoonmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Schoonmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schoonmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Schoonmaker’ lijkt een redelijk duidelijk woord, maar in werkelijkheid kan het beroep van schoonmaker veel verschillende dingen inhouden. Schoonmakers zijn te vinden in kantoren, (hoge)scholen en universiteiten, bioscopen, pretparken, hotels, concertzalen, stations, fabrieken en ga zo maar door. Het beroep van schoonmaker is belangrijk: zonder schoonmakers zouden plekken als de hierboven genoemde snel een grote troep worden.

Beoordeling Schoonmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Schoonmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Schoonmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep