U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Schoorsteenveger

Schoorsteenveger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een schoorsteenveger? Lees de functieomschrijving.

Een Schoorsteenveger is iemand die een schoorsteen van onderhoud voorziet. Dit onderhoud vindt doorgaans plaats aan de schoorsteen zelf, het rookkanaal, de luchtkanalen en aan het gedeelte van de schoorsteen in het gebouw, aan de kachel dus. Goed onderhoud van een schoorsteen is belangrijk, vooral om schoorsteenbranden te voorkomen. Doordat goed onderhoud aan een schoorsteen zo belangrijk is, wordt het werk van een Schoorsteenveger ook belangrijk gevonden.

Een Schoorsteenveger begint zijn werkzaamheden in het gebouw, waarbij de kachel van zijn plaats gehaald wordt en de stookgaten gedicht worden. Daarna gaat de Schoorsteenveger het dak op. Op het dak vindt de hoofdtaak van de Schoorsteenveger plaats: het schoonvegen van het rookkanaal. Dit wordt gedaan door aan een touw borstels vast te binden en dit touw in het rookkanaal te laten zakken. Dit wordt doorgaans een aantal keer herhaald, totdat de Schoorsteenveger merkt dat er weinig vuil meer meekomt. Als de Schoorsteenveger dit gedaan heeft, controleert hij of het rookkanaal ook daadwerkelijk vrij van vuil is. Dit kan hij doen door middel van licht in het rookkanaal te schijnen en nauwkeurig te kijken, of hij kan een speciale camera in het rookkanaal laten zakken en via die camera kijken of alles schoon is. Als hij hiermee klaar is, inspecteert een Schoorsteenveger of nog andere werkzaamheden verricht moeten worden.

Een Schoorsteenveger stelt vaak ook een advies op. In dit advies laat hij aan de opdrachtgever weten wat de kwaliteit van de schoorsteen is en hoe vaak onderhoud noodzakelijk is. Daarnaast geeft hij de opdrachtgever tips over hoe hij zelf de schoorsteen kan onderhouden.

Mensen vonden ons op: Job Schoorsteenveger, Baan Schoorsteenveger, Schoorsteenveger Worden, Functie-eisen Schoorsteenveger, Verantwoordelijkheden Schoorsteenveger, Functieprofiel Schoorsteenveger, Wat doet een Schoorsteenveger, Werken als Schoorsteenveger.

Schoorsteenveger worden: Opleiding tot schoorsteenveger

Een Schoorsteenveger begint zijn carrière als Gezel Schoorsteenveger. Deze titel kan een Schoorsteengever zichzelf geven door de opleiding tot Gezel Schoorsteenveger met succes af te ronden. In deze opleiding wordt een leerling klaargestoomd om als zelfstandig Schoorsteenveger aan het werk te gaan, omdat de opleiding zowel uit een gedeelte theorie als uit een deel praktijk bestaat.

Na het succesvol afronden van deze opleiding en het aantal jaar werkzaam zijn als Gezel Schoorsteenweger, kan deze Schoorsteenveger zijn toets voor Meesterschap doen. Als een Gezel Schoorsteenveger voor deze toets slaagt, kan hij zichzelf Meester schoorsteenveger noemen. Deze toetst wordt afgenomen door de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Schoorsteenveger, Schoorsteenveger Worden, Opleidingsniveau Schoorsteenveger, Scholing Schoorsteenveger, Studie Schoorsteenveger, Bijscholing Schoorsteenveger, Omscholing Schoorsteenveger.

Organisaties waar een schoorsteenveger doorgaans werkzaam is

Een Schoorsteenveger heeft een eigen schoorsteenveegbedrijf of is in loondienst bij een schoorsteenveegbedrijf.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Schoorsteenveger, Schoorsteenveger Worden, Opleidingsniveau Schoorsteenveger, Scholing Schoorsteenveger, Studie Schoorsteenveger, Bijscholing Schoorsteenveger, Omscholing Schoorsteenveger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden schoorsteenveger

Het salaris van een Schoorsteenveger hangt sterk af van de arbeidsverhouding die hij heeft. Een Schoorsteenveger die een eigen schoorsteenvegersbedrijf heeft, houdt de winst van het bedrijf vaak als salaris. Het salaris hangt in dat geval dan ook af van het aantal opdrachten dat hij in een periode gehad heeft.

Een Schoorsteenveger die in loondienst bij een schoorsteenveegbedrijf is, zal een vast maandsalaris krijgen. De hoogte van dit bedrag verschilt nogal, omdat een Schoorsteenveegbedrijf vaak niet gebonden aan een cao is.

Mensen vonden ons op: Salaris Schoorsteenveger, Loon Schoorsteenveger, Wat verdien je als Schoorsteenveger, Salarisschaal Schoorsteenveger, Salarisindicatie Schoorsteenveger, Bonus Schoorsteenveger, CAO Schoorsteenveger, Brutoloon Schoorsteenveger, Nettoloon Schoorsteenveger, Vakantiedagen Schoorsteenveger, Pensioen Schoorsteenveger.

Competenties, skills & vaardigheden schoorsteenveger

 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Schoorsteenveger, Vaardigheden Schoorsteenveger, Attitude Schoorsteenveger, Kwalificaties Schoorsteenveger, Competentieprofiel Schoorsteenveger.

Boeken voor het beroep schoorsteenveger

Wil je meer weten over het beroep schoorsteenveger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je schoorsteenveger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken schoorsteenveger te komen.

De schoorsteenveger | Danny Verbiest

Voorleesboek 5 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789076055428 | Kabouter Plop | 18 pagina's

...

Herderinnetje en de schoorsteenveger | Hans Christian Andersen

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789027484307

Herderinnetje en de schoorsteenveger is een boek van Hans Christian Andersen...

De hoge hoed van de schoorsteenveger | Clignett

Nederlands | Druk: 1 | Bindwijze overig | 9789026903670 | 30 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Schoorsteenveger, Schoorsteenveger ebooks, boek Schoorsteenveger.

Persoonstypen schoorsteenveger

Een Schoorsteenveger moet zowel een perfectionist als een succesvolle werker zijn. Deze beide persoonlijkheidstypes moet een Schoorsteenveger bezitten omdat zijn werkzaamheden van groot belang zijn voor de veiligheid van de schoorsteenbezitters, omdat een niet goed onderhouden schoorsteen nogal eens voor een schoorsteenbrand zorgt.

Eigenschappen van een perfectionist komen in een Schoorsteenveger naar boven door de realistische kijk die hij op een schoorsteen heeft en het precieze werk aan het onderhoud ervan. Eigenschappen van een succesvolle werker uitten zich doordat hij doelgericht en zelfverzekerd de werkzaamheden verricht.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Schoorsteenveger, Karakter Schoorsteenveger.

Netwerk schoorsteenveger

Een Schoorsteenveger staat tijdens zijn werkzaamheden voornamelijk in contact met de opdrachtgever, vaak de eigenaar van een woning of bedrijf. Het contact begint doorgaans uit het inleidende gesprek, waarbij de opdrachtgever de schoorsteen laat zien en de wensen van het onderhoud eraan kenbaar maakt. Nadat een Schoorsteenveger zijn werkzaamheden verricht heeft, laat hij het resultaat aan de opdrachtgever zien en vertelt hij over de specificaties ervan.  Mogelijk geeft hij de opdrachtgever ook adviezen over het onderhoud aan de schoorsteen.

Een Schoorsteenveger die werkzaam is bij een organisatie met meerdere Schoorsteenvegers zou in contact kunnen staan met zijn collega’s, maar vaak wordt het werk zelfstandig verricht.

Mensen vonden ons op: Collega’s Schoorsteenveger, Medewerkers Schoorsteenveger.

Is het beroep schoorsteenveger iets voor jou?

Zou je graag schoorsteenveger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als schoorsteenveger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Schoorsteenveger, beroepskeuzetest Schoorsteenveger, beroep Schoorsteenveger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden schoorsteenveger

De arbeidsmarkt voor een Schoorsteenveger is goed, omdat er in Nederland niet veel Schoorsteenvegers werkzaam zijn. De werkgelegenheid voor een Schoorsteenveger is in Nederland ook goed, omdat er genoeg schoorstenen in Nederland zijn en de eigenaren hiervan allemaal een Schoorsteenveger nodig hebben voor het onderhoud aan deze schoorstenen. De laatste jaren is er meer media-aandacht voor schoorsteenbranden geweest, waardoor eigenaren van een schoorsteen zich meer bewust zijn geworden van de noodzaak van goed onderhoud aan een schoorsteen. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de vraag naar Schoorsteenvegers toegenomen is.

De enige doorgroeimogelijkheid die een Schoorsteenveger heeft, is die naar Meester Schoorsteenveger. Als hij de toetst van meesterschap echter al doorstaan heeft, is er geen doorgroeimogelijkheid. Dit komt omdat het werk van een Schoorsteenveger heel specifiek is en er doorgaans geen personen organisatorisch boven hem staan.

Arbeidsmarktperspectief score schoorsteenveger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep schoorsteenveger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Schoorsteenveger, Promotie mogelijkheden Schoorsteenveger, Carriere Schoorsteenveger.

Solliciteren op de functie schoorsteenveger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als schoorsteenveger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor schoorsteenveger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als schoorsteenveger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Schoorsteenveger, CV Schoorsteenveger, sollicitatie Schoorsteenveger.

Interviews met schoorsteenveger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen schoorsteenveger

Vacatures schoorsteenveger

Op zoek naar een nieuwe baan als Schoorsteenveger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schoorsteenveger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Schoorsteenveger is iemand die een schoorsteen van onderhoud voorziet. Dit onderhoud vindt doorgaans plaats aan de schoorsteen zelf, het rookkanaal, de luchtkanalen en aan het gedeelte van de schoorsteen in het gebouw, aan de kachel dus. Goed onderhoud van een schoorsteen is belangrijk, vooral om schoorsteenbranden te voorkomen.

Beoordeling Schoorsteenveger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Schoorsteenveger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Schoorsteenveger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep