U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Schuldhulpverlener

Schuldhulpverlener worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een schuldhulpverlener? Lees de functieomschrijving.

Een Schuldhulpverlener of Schuldbemiddelaar is iemand die particulieren of bedrijven helpt met het oplossen van problematische schulden. Dit zijn vaak schulden waarvan de originele overeenkomst over aflossing niet meer kan worden nagekomen.

Als Schuldhulpverlener probeer je door bemiddeling of sanering de problemen op te lossen. Je hebt hier als Schuldhulpverlener verschillende mogelijkheden voor. Je kunt allereerst kijken of de schulden alsnog kunnen worden ingelost op de afgesproken wijze nadat je bepaalde maatregelen hebt genomen. Deze maatregelen zijn te onderscheiden in twee groepen, namelijk inkomstenverhogende of uitgavenverlagende maatregelen. Onder eerstgenoemde vallen bijvoorbeeld werk zoeken of het verkopen van materiële zaken die gemist kunnen worden (zoals een auto). Als uitgavenverlagende maatregel kan iemand een nieuw uitgavepatroon worden aangeleerd, waarbij minder geld wordt besteed aan secundaire levensbehoeften als elektronica of dure merkkleding. 

Als Schuldhulpverlener kun je werkzaam zijn bij particuliere organisaties, bijvoorbeeld stichtingen voor schuldhulp en budgetbeheer maar ook voor commerciële schuldhulporganisaties. Ook kun je werkzaam zijn bij door de overheid gefinancierde instellingen zoals kredietbanken. Als Schuldhulpverlener is het verder belangrijk dat je beschikt over kennis van de faillissementswet en dat je je cliënten kan voorlichten over hoe zij verstandiger met geld om kunnen gaan. Mocht jouw hulp als Schuldverlener de schuldenaar niet voldoende helpen met zijn problemen dan kun je hem ondersteunen om een beroep te doen op de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen).

Mensen vonden ons op: Job Schuldhulpverlener, Baan Schuldhulpverlener, Schuldhulpverlener Worden, Functie-eisen Schuldhulpverlener, Verantwoordelijkheden Schuldhulpverlener, Functieprofiel Schuldhulpverlener, Wat doet een Schuldhulpverlener, Werken als Schuldhulpverlener.

Schuldhulpverlener worden: Opleiding tot schuldhulpverlener

Om Schuldhulpverlener te worden volg je vaak een cursus of post-HBO opleiding in Schuldhulpverlening. Hiervoor is een opleiding als Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) een geschikte basis. De post-HBO opleidingen duren ongeveer een jaar en zorgen dat je jezelf een gekwalificeerd Schuldhulpverlener mag noemen. Tijdens deze opleiding doe je kennis op van de faillissementswet en krijg je veel informatie over hoe je verstandig met geld om moet gaan. Ook worden je dingen geleerd als het maken van een budget en het opzetten van een balans. Deze opleidingen zijn vaak juridisch van aard en er zal dan ook veel aan bod komen over de wet en de eventuele handhaving van de wet. 

Op MBO niveau is er de opleiding Sociale Schuldhulpverlening.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Schuldhulpverlener, Schuldhulpverlener Worden, Opleidingsniveau Schuldhulpverlener, Scholing Schuldhulpverlener, Studie Schuldhulpverlener, Bijscholing Schuldhulpverlener, Omscholing Schuldhulpverlener.

Organisaties waar een schuldhulpverlener doorgaans werkzaam is

Je kunt als Schuldhulpverlener zowel werkzaam zijn in de profit sector voor een commerciële hulporganisatie, als in de non-profit bij een overheidsinstelling. Dat zijn meestal de kredietbanken die door de overheid gefinancierd worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Schuldhulpverlener, Schuldhulpverlener Worden, Opleidingsniveau Schuldhulpverlener, Scholing Schuldhulpverlener, Studie Schuldhulpverlener, Bijscholing Schuldhulpverlener, Omscholing Schuldhulpverlener.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden schuldhulpverlener

Als Schuldhulpverlener verdien je ongeveer tussen de €1600 en €4100 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van de organisatie waarvoor je werkt en het aantal jaar ervaring dat je hebt als Schuldhulpverlener. Hoe meer ervaring je hebt hoe meer je zal verdienen. Ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden geld dat dit compleet afhankelijk is van de organisatie waarvoor je werkzaam bent. De ene organisatie zal misschien wel een auto van de zaak aanbieden waar de andere organisatie juist een telefoon zal vergoeden. 

Mensen vonden ons op: Salaris Schuldhulpverlener, Loon Schuldhulpverlener, Wat verdien je als Schuldhulpverlener, Salarisschaal Schuldhulpverlener, Salarisindicatie Schuldhulpverlener, Bonus Schuldhulpverlener, CAO Schuldhulpverlener, Brutoloon Schuldhulpverlener, Nettoloon Schuldhulpverlener, Vakantiedagen Schuldhulpverlener, Pensioen Schuldhulpverlener.

Competenties, skills & vaardigheden schuldhulpverlener

 • Samenwerken
 • Sociabiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Luisteren
 • Assertiviteit
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Klantgericht
 • Financieel bewustzijn
Mensen vonden ons op: Kennis Schuldhulpverlener, Vaardigheden Schuldhulpverlener, Attitude Schuldhulpverlener, Kwalificaties Schuldhulpverlener, Competentieprofiel Schuldhulpverlener.

Boeken voor het beroep schuldhulpverlener

Wil je meer weten over het beroep schuldhulpverlener? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je schuldhulpverlener bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken schuldhulpverlener te komen.

Schuldhulpverlening | Marcel Sem Kok

van taak naar methodiek - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789462364110

Schuldhulpverlening 3e druk is een boek van Marcel Sem Kok uitgegeven bij Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789462364110 Maatschappelijk werkers worden steeds vaker geconfronteerd met cli nten met financi le problemen. Dit hoeft niet te betekenen dat dit de eer...

Integrale schuldhulpverlening | X

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789001820824 | 400 pagina's

Integrale schuldhulpverlening 3e druk is een boek uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001820824 Basisboek Integrale Schuldhulpverlening Het Basisboek Integrale schuldhulpverlening beschrijft de vormgeving en uitvoering van dienstverlening bi...

Handboek schuldhulpverlening | Marcel Sem Kok

van taak naar methodiek - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789059316416 | 382 pagina's

Maatschappelijk werkers worden steeds vaker geconfronteerd met cliënten me financiële problemen. In sommige steden hebben ruim 35% van de aanvragen bij het algemeen maatschappelijk werk betrekking op schulden. Dit boek gaat over de vraag wat maatschappeli...

Mensen vonden ons op: boeken voor Schuldhulpverlener, Schuldhulpverlener ebooks, boek Schuldhulpverlener.

Persoonstypen schuldhulpverlener

Als Schuldhulpverlener is het belangrijk dat je ordelijk bent ingesteld. Je zult namelijk veel te maken krijgen met details en die moeten allemaal netjes verzameld en geordend worden zodat je het overzicht niet verliest (Perfectionist). Ook is het belangrijk dat je vriendelijk en geduldig bent. De mensen die je helpt hebben vaak grote schulden en die zullen niet snel opgelost zijn. Deze mensen zullen het doorgaans zwaar hebben en het zal dan fijn zijn als er iemand is die ze helpt en vriendelijk en geduldig is. Ruimdenkendheid is ook een eigenschap die goed van pas komt in je werk als Schuldhulpverlener, omdat de geijkte oplossingen niet altijd de beste zijn en je dus soms ook andere minder voor de hand liggende oplossingen moet kunnen bedenken (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Schuldhulpverlener, Karakter Schuldhulpverlener.

Netwerk schuldhulpverlener

 

Als Schuldhulpverlener kom je vooral in aanraking met je cliënten. Hiermee zul je het meest direct in contact staan en je zult hen begeleiden met het oplossen van hun schulden. Verder zul je door het proberen op te lossen van deze schulden ook veel in contact komen met de schuldeisers die geld willen van je cliënten. Je zult met hen overleggen over de best mogelijk oplossingen en over eventuele overeenkomsten en contracten die nog moeten worden nagekomen. Soms kan het voorkomen dat je ook in contact komt met juristen die een van de partijen bijstaan in het oplossen van de schuldproblemen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Schuldhulpverlener, Medewerkers Schuldhulpverlener.

Is het beroep schuldhulpverlener iets voor jou?

Zou je graag schuldhulpverlener willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als schuldhulpverlener bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Schuldhulpverlener, beroepskeuzetest Schuldhulpverlener, beroep Schuldhulpverlener kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden schuldhulpverlener

Het arbeidsmarktperspectief van een Schuldhulpverlener is behoorlijk afhankelijk van de economische situatie. Gaat het namelijk slecht met de economie dan zullen er meer mensen met schulden zijn die dringend moeten worden afbetaald omdat banken en bedrijven vaak sneller hun geld terug willen en ook er soms meer rente over vragen. Maar ook als het goed gaat met de economie dan zullen er mensen met schulden zijn omdat mensen dan vaak meer geld te besteden hebben en sneller over hun budget heen gaan. In principe is er dus een redelijk gunstig arbeidsmarktperspectief voor een Schuldhulpverlener omdat er (helaas) altijd mensen zijn die schulden hebben die dringend moeten worden afgelost.

Over de doorgroeimogelijkheden van een Schuldhulpverlener valt weinig te zeggen omdat Schuldhulpverlener een erg op zichzelf staand beroep is waarin je niet zo makkelijk door kan groeien naar een andere functie zonder dat je verdere scholing nodig hebt. 

Arbeidsmarktperspectief score schuldhulpverlener

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep schuldhulpverlener. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Schuldhulpverlener, Promotie mogelijkheden Schuldhulpverlener, Carriere Schuldhulpverlener.

Solliciteren op de functie schuldhulpverlener

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als schuldhulpverlener dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor schuldhulpverlener belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als schuldhulpverlener. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Schuldhulpverlener, CV Schuldhulpverlener, sollicitatie Schuldhulpverlener.

Interviews met schuldhulpverlener

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen schuldhulpverlener

Vacatures schuldhulpverlener

Op zoek naar een nieuwe baan als Schuldhulpverlener? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schuldhulpverlener. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Schuldhulpverlener of Schuldbemiddelaar is iemand die particulieren of bedrijven helpt met het oplossen van problematische schulden. Dit zijn vaak schulden waarvan de originele overeenkomst over aflossing niet meer kan worden nagekomen. Als Schuldhulpverlener probeer je door bemiddeling of sanering de problemen op te lossen.

Beoordeling Schuldhulpverlener

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Schuldhulpverlener' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Schuldhulpverlener

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Schuldhulpverlener is iets wat mij persoonlijk zeker leuk lijkt! Mensen helpen die jou hard nodig hebbem, en tergelijker tijd iets economisch/juridisch helemaal top!  

Door: Tissam

Het beroep van schuldhulpverlener is zeker geen gemakkelijke. De problemen van de klanten zijn (en moeten altijd blijven) de problemen van de klanten. De perfectionist kan -zeker wanneer deze sociaal bewust is- zich snel de (oplossing van) het probleem eigen maken. Het is een misvatting om te denken dat mensen 'jou hard nodig hebben'. Hiermee maak je hun probleem de jouwe en stel je jezelf centraal. Deze denkwijze is op den duur slopend. Dit beroep vraagt dus om een realistische kijk op de situatie van de klant en het eigen functioneren.

 

 

Door: hugo

Prima samenvatting,helemaal mee eens.

Door: schuldhulpverlener

En opletten dat bij sommige ,gevallen, je de emoties niet de overhand krijgen.

Door: Corrie

Dat kan gebeuren,ondanks dat er tijdens de opleiding daar veel aandacht aan besteedt wordt.

Door: Wilma

Ik ben op dit moment werkzaam als doktersassistente maar ik ben op zoek naar een baan met een andere uitdaging. Een uitdaging meer op de mens gericht zegmaar. Doktersassistente is een mbo niveau 4 opleiding. Welke vervolg opleiding zou ik het beste kunnen doen?

Door: Anne

Hallo anne,klik hierboven eens de LOI of Lindenhaege aan,zij kunnen je vast d juiste weg wijzen.H.Gr.en sucses

Door: Miranda

Schuldhulpverlener is een prachtig maar emotioneel zwaar beroep. Schulden komen meestal niet alleen en de mensen met een psychische storing en schulden komen veelvuldig voor. Het is dan zaak om niet alleen de schulden aan te pakken maar het hele "pakket" te inventariseren en dan ook alle problematiek aan te gaan pakken. Ik werk gelukkig zelf samen in een wijkteam waar de lijntjes kort zijn waardoor we, als de cliënt dat wil, snel grote stappen kunnen maken. Al moeten vaak eerst de financiële problemen eerst opgepakt worden om ruimte in de hoofden van de cliënt te kunnen maken voor de andere problemen. Dit zorgt voor veel samenwerking tussen meerdere zorgverleners, wat het werk erg mooi maakt. Elke dag een andere uitdaging en nooit saai.

Door: Anita

HEB JE EEN LENING NODIG? INDIEN JA E-mail: potterscredit@yahoo.com: VOOR UW LENING VANDAAG ZIJN WIJ TOT UW DIENST. Deze dienst biedt financiële steun aan individuen,zakenlieden en vrouwen in het bedrijfsleven. Als u geïnteresseerd bent, neem dan nu via e-mail contact met ons op: potterscredit@yahoo.com: wij staan voor u klaar : https://potterscredit.wixsite.com/potterscredit

Door: JAMES POTTER

Reageer op dit beroep