U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Seismoloog

Seismoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een seismoloog? Lees de functieomschrijving.

 

Een seismoloog is een persoon die zich in (zaken gerelateerd aan) aardbevingen specialiseert en aan de hand van complexe apparatuur wetenschappelijk onderzoek verricht naar seismische processen op en in de aarde. Seismologen doen dit door middel van het lezen van zogeheten seismogrammen, de registratiewijze van trillingen van de aarde, die worden geproduceerd door een seismograaf. Naast trillingen registreert de seismograaf ook explosies en andere onregelmatigheden binnenin de aarde.

Op een seismogram is precies te lezen waar de aardbevingen zich bevinden en hoe zwaar deze zijn. Aan de hand van het bestuderen, meten en beschrijven van zowel horizontale als verticale seismische golven komt de seismoloog meer te weten over de oorsprong van aardbevingen.

Een van de voornaamste taken van de seismoloog is het evalueren van de mogelijke gevaren van aardbevingen. Dit doet hij door het evalueren van historische gegevens en toepassen van seismische modellen. Bovendien ontwikkelt de seismoloog ook nieuwe methoden voor het verzamelen en analyseren van seismische gegevens.

De seismoloog is voor een groot deel bezig met onderzoekstechnieken, gegevensanalyse en het produceren van onderzoeksrapporten. Voor een onderzoeksinstituut onderzoekt hij voornamelijk seismologische structuren en verschaft hij informatie voor de publieke sector en de overheid. Voor bedrijven verricht de seismoloog vaak veldstudies of is werkzaam in laboratoria. De seismoloog regelt alles wat vooraf gaat aan de veldstudie en bereidt technische rapporten over onderzoeksresultaten voor. Hij ontwikkelt achteraf presentaties met uitleg over onderzoeksresultaten en brengt advies uit.

Een seismoloog kan tevens werkzaam zijn als consultant. Zo kan hij advies geven over bouwtechnieken die de kans op verwoesting door een aardbeving kunnen verminderen. Een andere commerciële functie is het verrichten van onderzoek in de bodemstructuur naar de aanwezigheid van bepaalde grondstoffen zoals olie. De seismoloog analyseert de geologische structuren door middel van het evalueren van seismische golven die met behulp van speciale apparatuur worden veroorzaakt. Aan de hand van het soort golf kan de seismoloog de aanwezigheid van olie constateren.

Mensen vonden ons op: Job Seismoloog, Baan Seismoloog, Seismoloog Worden, Functie-eisen Seismoloog, Verantwoordelijkheden Seismoloog, Functieprofiel Seismoloog, Wat doet een Seismoloog, Werken als Seismoloog.

Seismoloog worden: Opleiding tot seismoloog

 

Een seismoloog dient de universitaire opleiding ‘Aardwetenschappen’ afgerond te hebben. Universitaire opleidingen als technische aardwetenschappen, geowetenschappen en ‘bodem, water en atmosfeer’ liggen in dezelfde lijn als aardwetenschappen. Ook opleidingen in de toegepaste wetenschap zoals wiskunde, natuurkunde, geologie en geofysica met een aantoonbare interesse in seismologie en aardwetenschappen volstaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Seismoloog, Seismoloog Worden, Opleidingsniveau Seismoloog, Scholing Seismoloog, Studie Seismoloog, Bijscholing Seismoloog, Omscholing Seismoloog.

Organisaties waar een seismoloog doorgaans werkzaam is

 

Een seismoloog is vaak werkzaam bij onderzoeksinstituten, de overheid en op universiteiten en werkt dus veelal in de non-profitsector. In veel andere gevallen is de seismoloog echter ook werkzaam in de profitsector; denk aan een seismoloog die als adviseur werkzaam is bij bijvoorbeeld bouw- of energiebedrijven (met name oliebedrijven).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Seismoloog, Seismoloog Worden, Opleidingsniveau Seismoloog, Scholing Seismoloog, Studie Seismoloog, Bijscholing Seismoloog, Omscholing Seismoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden seismoloog

 

Het startsalaris varieert van 1800 tot 2000 euro met een bacheloropleiding tot een salaris tussen de 2000 en 2500 euro met een masteropleiding of PhD. Het gemiddelde salaris voor een senior seismoloog (na ongeveer 6 jaar), in het geval dat hij meerdere grote projecten aanvoert, kan oplopen tot bedragen tussen de 3000 en 5200 euro bruto per maand.

Het salaris verschilt afhankelijk van de industrie waarin de seismoloog werkzaam is. De hoogte van het salaris ligt gemiddeld tussen de 10% en 30% hoger in commerciële bedrijven, zoals de grotere oliebedrijven, dan in de non-profitsector.

Mensen vonden ons op: Salaris Seismoloog, Loon Seismoloog, Wat verdien je als Seismoloog, Salarisschaal Seismoloog, Salarisindicatie Seismoloog, Bonus Seismoloog, CAO Seismoloog, Brutoloon Seismoloog, Nettoloon Seismoloog, Vakantiedagen Seismoloog, Pensioen Seismoloog.

Competenties, skills & vaardigheden seismoloog

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Presenteren
 • Computer/ IT-vaardigheden
 • Cijfermatig sterk
 • Gegevensanalyse
 • Interesse in aardrijkskunde
 • Modellensoftware
 • Programmeren
 • Rapporten schrijven
 • Nauwkeurig
Mensen vonden ons op: Kennis Seismoloog, Vaardigheden Seismoloog, Attitude Seismoloog, Kwalificaties Seismoloog, Competentieprofiel Seismoloog.

Boeken voor het beroep seismoloog

Wil je meer weten over het beroep seismoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je seismoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken seismoloog te komen.

Volcanoes of Europe | Dougal Jerram

Engels | Druk: 2 | Paperback | 9781780460420 | 256 pagina's

Volcanoes are intimately tied to the history of humanity, they help forge the Earth's crust and atmosphere, and they are very much an active feature of today. The archaeology of most ancient civilizations of Europe preserves the imprint of spectacular and...

The Tectonic Plates are Moving! | Roy Livermore

Engels | E-book | 9780191027697

Plate tectonics is a revolutionary theory on a par with modern genetics. Yet, apart from the frequent use of clichés such as 'tectonic shift' by economists, journalists, and politicians, the science itself is rarely mentioned and poorly understood. This b...

The Tectonic Plates are Moving! | Roy Livermore

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9780198717867 | 496 pagina's

Plate tectonics is a revolutionary theory on a par with modern genetics. Yet, apart from the frequent use of cliches such as 'tectonic shift' by economists, journalists, and politicians, the science itself is rarely mentioned and poorly understood. This b...

Mensen vonden ons op: boeken voor Seismoloog, Seismoloog ebooks, boek Seismoloog.

Persoonstypen seismoloog

 

De seismoloog heeft een onderzoekende functie, waarbij er nauwkeurig de ontwikkelingen op een seismogram waargenomen moeten worden. Door middel van analyse en onderzoek moet de seismoloog tot zijn bevindingen komen (waarnemer).

De seismoloog moet met veel geduld precieze metingen verrichten en analyseren. Alleen exacte resultaten tellen en moet daarom een perfectionist zijn (perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Seismoloog, Karakter Seismoloog.

Netwerk seismoloog

 

Seismologen kunnen verbonden zijn aan de afdeling seismologie van een meteorologische overheidsinstantie of aan andere onafhankelijke seismologische onderzoeksinstituten. Hierbij rapporteert de seismoloog aan het afdelingshoofd en verricht veelal zelfstandig onderzoek. In de profitsector kan de seismoloog werkzaam zijn bij energiebedrijven en verricht op projectmatige basis zelfstandig onderzoek. Zo werkt hij rapportages uit voor het managementteam, stelt zelfstandig de onderzoekslocatie vast en neemt beslissingen over instrumentatie en onderzoekstechnieken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Seismoloog, Medewerkers Seismoloog.

Is het beroep seismoloog iets voor jou?

Zou je graag seismoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als seismoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Seismoloog, beroepskeuzetest Seismoloog, beroep Seismoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden seismoloog

 

Er zijn geen specifieke standaardmogelijkheden om door te kunnen groeien. Wel valt te denken aan een senior positie in het managementteam van het betreffende bedrijf of instituut, een gespecialiseerde technische functie of juist een algemenere functie met meer verantwoordelijkheden.

In het geval van bijvoorbeeld de olie-industrie hangt de baanzekerheid af van de prijs van olie. Wanneer deze keldert, zullen de bedrijven geneigd zijn olie te vervaardigen uit zekerdere bronnen en het onderzoek terzijde te schuiven. In alle gevallen draagt sociale mobiliteit bij aan carrièrekansen.

Aangezien oliewinning zich altijd blijft ontwikkelen, evenals het feit dat onderzoek naar en de voorspelling van aardbevingen nodig blijft, zullen de arbeidsmarktperspectieven met dit specialisme naar alle waarschijnlijkheid gunstig blijven (in de commerciële sector). 

Arbeidsmarktperspectief score seismoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep seismoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Seismoloog, Promotie mogelijkheden Seismoloog, Carriere Seismoloog.

Solliciteren op de functie seismoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als seismoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor seismoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als seismoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Seismoloog, CV Seismoloog, sollicitatie Seismoloog.

Interviews met seismoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen seismoloog

Vacatures seismoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Seismoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Seismoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een seismoloog is een persoon die zich in (zaken gerelateerd aan) aardbevingen specialiseert en aan de hand van complexe apparatuur wetenschappelijk onderzoek verricht naar seismische processen op en in de aarde. Seismologen doen dit door middel van het lezen van zogeheten seismogrammen, de registratiewijze van trillingen van de aarde, die worden geproduceerd door een seismograaf. Naast trillingen registreert de seismograaf ook explosies en andere onregelmatigheden binnenin de aarde.

Beoordeling Seismoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Seismoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Seismoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep