U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sergeant

Sergeant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sergeant? Lees de functieomschrijving.

Als Sergeant werk je in het leger, voornamelijk bij de Landmacht. Historisch gezien was de Sergeant degene die de krijgsmacht in het gelid hield en als eerste het strijdtoneel betrad om zijn mannen aan te sturen. Tegenwoordig is een Sergeant nog steeds degene die de dagelijkse leiding heeft en zo de bevelen van zijn leidinggevenden uitvoert.

Om Sergeant te worden moet men eerst een rigoreuze training doorstaan en als soldaat in samenwerkingsverband deelnemen aan missies. Je wordt niet meteen vanuit de opleiding Sergeant, maar zal eerst aan moeten tonen dat je de benodigde leidinggevende vaardigheden bezit.

Opdrachten worden eerst in Nederland uitgevoerd, waar men trainingen volgt en in de bossen tactische missies moet zien te volbrengen. Als hierbij geen (grote) fouten worden gemaakt is men er klaar voor om als eenheid naar het buitenland gezonden te worden, om daar de veiligheid te handhaven of om bepaalde andere opdrachten te volbrengen.

Zowel bij simulaties als tijdens de echte missies is het belangrijk dat de Sergeant het hoofd koel houdt, zodat zijn manschappen veilig thuiskomen en het doel van de missie efficiënt gehaald en uitgevoerd wordt. Fysieke kracht en uithoudingsvermogen zijn ook belangrijk.

Mensen vonden ons op: Job Sergeant, Baan Sergeant, Sergeant Worden, Functie-eisen Sergeant, Verantwoordelijkheden Sergeant, Functieprofiel Sergeant, Wat doet een Sergeant, Werken als Sergeant.

Sergeant worden: Opleiding tot sergeant

Om Sergeant te worden dient men een opleiding te volgen in Veiligheid en Vakmanschap, waarbij men op MBO niveau-3 opgeleid wordt tot Aankomend Onderofficier Grondoptreden/Maritiem. Vanuit deze opleiding kan men dan voor Defensie gaan werken, waar men vaak de mogelijkheid krijgt om nog verdere opleidingen te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sergeant, Sergeant Worden, Opleidingsniveau Sergeant, Scholing Sergeant, Studie Sergeant, Bijscholing Sergeant, Omscholing Sergeant.

Organisaties waar een sergeant doorgaans werkzaam is

Een Sergeant werkt voor de overheid en zal veelal in het buitenland ingezet worden, of in het eigen land trainingen geven. Het werk is altijd fysiek inspannend en vindt meestal buiten plaats.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sergeant, Sergeant Worden, Opleidingsniveau Sergeant, Scholing Sergeant, Studie Sergeant, Bijscholing Sergeant, Omscholing Sergeant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sergeant

Het salaris van een Sergeant is afhankelijk van leeftijd en ervaring en kan zo verschillen van €2100 tot €2925 per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden bij Defensie zijn goed geregeld, met vele toeslagen en opleidingsmogelijkheden en voldoende vergoeding bij ongevallen die in dienst zijn opgelopen.

Mensen vonden ons op: Salaris Sergeant, Loon Sergeant, Wat verdien je als Sergeant, Salarisschaal Sergeant, Salarisindicatie Sergeant, Bonus Sergeant, CAO Sergeant, Brutoloon Sergeant, Nettoloon Sergeant, Vakantiedagen Sergeant, Pensioen Sergeant.

Competenties, skills & vaardigheden sergeant

 • Samenwerken
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Goede fysieke conditie
 • Aanpassingsvermogen (in stressvolle situaties)
 • Teamspeler
Mensen vonden ons op: Kennis Sergeant, Vaardigheden Sergeant, Attitude Sergeant, Kwalificaties Sergeant, Competentieprofiel Sergeant.

Boeken voor het beroep sergeant

Wil je meer weten over het beroep sergeant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sergeant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sergeant te komen.

Afscheid van Java | Arjan Hoks

Het verhaal van Johannes Hoks: tabaksplanter, KNIL-sergeant en krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789045216355 | 416 pagina's

Een verrassende inkijk in het koloniale leven in Nederlands-Indië voor de oorlog en tijdens krijgsgevangenschap in het Japanse leger. De grootvader van Arjan Hoks - Johannes Hoks, tabaksplanter op Java - liet een manuscript na. Aan de hand van dit manuscr...

Easy Company Soldier | Don Malarkey

The Legendary Battles of a Sergeant from World War II's ''Band of Brothers'' - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780312563233 | 304 pagina's

Drafted in 1942, Malarkey arrived at Camp Toccoa in Georgia and was one of the one in six soldiers who earned their Eagle wings. He went to England in 1943 to provide cover on the ground for the largest amphibious military attack in history: Operation Ove...

Soldaat in de woestijn | P. Dicker

'Sergeant Baraka' in het Franse Vreemdelingenlegioen : documentaire roman : Wim Vaal in het Vreemdelingenlegioen 9'55-'60) en in buitenlandse geheime dienst ('60-'70) - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789054291367 | 316 pagina's

Wim Vaal diende van 1955 tot 1960 in het Franse Vreemdelingenlegioen. Bij het eerste regiment parachutisten nam hij in 1956 als waarschijnlijk enige Nederlander deel aan de dropping op Port Saïd en de actie bij het Suezkanaal. Een verhaal zoals in deze do...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sergeant, Sergeant ebooks, boek Sergeant.

Persoonstypen sergeant

De Sergeant moet enig geloof hebben in het land waarvoor hij dient en vertrouwen in zijn meerderen. Zonder loyaliteit aan het leger zal men zich niet goed in kunnen zetten in de praktijk (Loyalist). Verder is het belangrijk dat een Sergeant tijdens een missie alles in de gaten houdt en iedereen goed aanstuurt. Dit perfectionisme zal soms niet gewaardeerd worden door de manschappen maar komt de veiligheid ten goede en vergroot de kans dat de missie succesvol zal zijn (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sergeant, Karakter Sergeant.

Netwerk sergeant

De Sergeant werkt samen met de soldaten waarmee hij op pad is gestuurd en heeft soms de leiding over deze mensen. De Sergeant zelf krijgt opdrachten van zijn Commandant, die de tactische aansturing van de troepen regelt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sergeant, Medewerkers Sergeant.

Is het beroep sergeant iets voor jou?

Zou je graag sergeant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sergeant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sergeant, beroepskeuzetest Sergeant, beroep Sergeant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sergeant

Na de goede MBO opleiding gevolgd te hebben is het makkelijk om bij Defensie aan het werk te gaan, waar ze voorlopig nog mensen kunnen gebruiken. Dan werkt men zich eerst op tot Sergeant, en kan men vanuit die positie weer verder doorgroeien door opleidingen of cursussen te volgen (op kosten van Defensie). Hoewel er niet veel hoge leidinggevende posities te vergeven zijn, is het mogelijk om met het opleidingsprogramma van de overheid je op alle mogelijke manieren te ontwikkelen, en dus ook weer heel iets anders te gaan doen. Als je als Sergeant binnen Defensie verder wil, zou je Sergeant-Majoor of Luitenant kunnen worden.

Arbeidsmarktperspectief score sergeant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sergeant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sergeant, Promotie mogelijkheden Sergeant, Carriere Sergeant.

Solliciteren op de functie sergeant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sergeant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sergeant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sergeant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sergeant, CV Sergeant, sollicitatie Sergeant.

Interviews met sergeant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sergeant

 • Tweede Luitenant

Vacatures sergeant

Op zoek naar een nieuwe baan als Sergeant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sergeant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Sergeant werk je in het leger, voornamelijk bij de Landmacht. Historisch gezien was de Sergeant degene die de krijgsmacht in het gelid hield en als eerste het strijdtoneel betrad om zijn mannen aan te sturen. Tegenwoordig is een Sergeant nog steeds degene die de dagelijkse leiding heeft en zo de bevelen van zijn leidinggevenden uitvoert.

Beoordeling Sergeant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sergeant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sergeant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep