U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sluiswachter

Sluiswachter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sluiswachter? Lees de functieomschrijving.

De Sluiswachter is degene die een schutsluis bedient. Een sluis is een waterbouwkundig werk tussen twee waterwegen met een verschillend waterpeil. De schutsluis is één van de bekendste uitvoeringen van een sluis. De schutsluis zorgt dat schepen van het ene waterpeil in het andere waterpeil terecht kunnen komen. Een schip kan middels de schutsluis omhoog of omlaag worden opgeschut of afgeschut.

De Sluiswachter is degene die bepaalt hoe er geschut wordt en is verantwoordelijk voor het innen van het eventuele sluisgeld. Dit is het bedrag dat de schepen moeten betalen om op- of afgeschut te worden. Dit wordt tegenwoordig echter nog maar weinig gevraagd.

De Sluiswachter let er op dat de waterstand binnen de vastgestelde waarde blijft en dat het waterbeheer bij de sluis goed geregeld wordt. De meeste sluizen zijn tegenwoordig voorzien van camera’s waarmee naderende schepen en bestaande situaties goed gezien kunnen worden. De Sluiswachter werkt daarnaast ook met lichten om met de schepen te communiceren wanneer deze verder mogen.

De Sluiswachter kan beroepsmatig werken bij een grotere sluis. Bij een kleinere sluis is de Sluiswachter vaak iemand die daarnaast ook nog ander werk heeft. Bij deze kleinere sluizen wordt er vaak alleen op bepaalde tijdstippen geschut. In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat en is de Sluiswachter dan ook in dienst van Rijkswaterstaat.

Mensen vonden ons op: Job Sluiswachter, Baan Sluiswachter, Sluiswachter Worden, Functie-eisen Sluiswachter, Verantwoordelijkheden Sluiswachter, Functieprofiel Sluiswachter, Wat doet een Sluiswachter, Werken als Sluiswachter.

Sluiswachter worden: Opleiding tot sluiswachter

Voor de functie van Sluiswachter is geen specifieke opleiding. Vaak wordt dit beroep in de praktijk aangeleerd. Ervaring van en affiniteit met waterbeheer is vaak wel belangrijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sluiswachter, Sluiswachter Worden, Opleidingsniveau Sluiswachter, Scholing Sluiswachter, Studie Sluiswachter, Bijscholing Sluiswachter, Omscholing Sluiswachter.

Organisaties waar een sluiswachter doorgaans werkzaam is

In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat. De Sluiswachter is dan ook vaak in dienst van deze overheidsorganisatie. De Sluiswachter werkt daarom meestal in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sluiswachter, Sluiswachter Worden, Opleidingsniveau Sluiswachter, Scholing Sluiswachter, Studie Sluiswachter, Bijscholing Sluiswachter, Omscholing Sluiswachter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sluiswachter

De Sluiswachter verdient gemiddeld tussen de €1700,- en €2400,-, afhankelijk van ervaring. Een eindejaarsuitkering en vakantie behoren tot de overige arbeidsvoorwaarden. Sluiswachters die slechts parrtime Sluiswachter zijn, verdienen vanzelfsprekend minder.

Mensen vonden ons op: Salaris Sluiswachter, Loon Sluiswachter, Wat verdien je als Sluiswachter, Salarisschaal Sluiswachter, Salarisindicatie Sluiswachter, Bonus Sluiswachter, CAO Sluiswachter, Brutoloon Sluiswachter, Nettoloon Sluiswachter, Vakantiedagen Sluiswachter, Pensioen Sluiswachter.

Competenties, skills & vaardigheden sluiswachter

 • Analytisch
 • Plannen en organiseren
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Sluiswachter, Vaardigheden Sluiswachter, Attitude Sluiswachter, Kwalificaties Sluiswachter, Competentieprofiel Sluiswachter.

Boeken voor het beroep sluiswachter

Wil je meer weten over het beroep sluiswachter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sluiswachter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sluiswachter te komen.

De sluiswachter van de IJzer | Benedict Wydooghe

sterk water: op zoek naar Hendrik Geeraerts Eerste Wereldoorlog - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789490382865 | 336 pagina's

Op 4 augustus 1914 vallen de Duitsers België binnen. De tegenstand die ze ondervinden is heviger dan verwacht maar de overmacht dwingt de Belgen tot de aftocht. Een voor een vallen de forten op de Maas, rond Luik en Namen, in handen van de Duitsers. Vanaf...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sluiswachter, Sluiswachter ebooks, boek Sluiswachter.

Persoonstypen sluiswachter

De Sluiswachter moet analytisch sterk zijn en met bheulp van de camera’s goed het overzicht houden en de schepen en situaties tijdig kunnen inschatten en beoordelen (Waarnemer). De Sluiswachter werkt meestal zelfstandig, moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en affiniteit met waterbeheer en de scheepsvaart hebben (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sluiswachter, Karakter Sluiswachter.

Netwerk sluiswachter

De Sluiswachter heeft veel contact met de bemanning aan boord van de schepen. De Sluiswachter werkt vaak voor Rijkswaterstaat en heeft vanuit deze organisatie te maken met een leidinggevende.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sluiswachter, Medewerkers Sluiswachter.

Is het beroep sluiswachter iets voor jou?

Zou je graag sluiswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sluiswachter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sluiswachter, beroepskeuzetest Sluiswachter, beroep Sluiswachter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sluiswachter

In Nederland zijn diverse sluizen, maar niet alle sluizen worden fulltime beheerd door een Sluiswachter. Er is daarom niet veel vraag naar Sluiswachters. Soms zijn er binnen Rijkswaterstaat doorgroeimogelijkheden naar hogere functies.

Arbeidsmarktperspectief score sluiswachter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sluiswachter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sluiswachter, Promotie mogelijkheden Sluiswachter, Carriere Sluiswachter.

Solliciteren op de functie sluiswachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sluiswachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sluiswachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sluiswachter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sluiswachter, CV Sluiswachter, sollicitatie Sluiswachter.

Interviews met sluiswachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sluiswachter

Vacatures sluiswachter

Op zoek naar een nieuwe baan als Sluiswachter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sluiswachter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Sluiswachter is degene die een schutsluis bedient. Een sluis is een waterbouwkundig werk tussen twee waterwegen met een verschillend waterpeil. De schutsluis is één van de bekendste uitvoeringen van een sluis.

Beoordeling Sluiswachter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sluiswachter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sluiswachter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

voor sluiwachter is er wel degelijk een verplichte opleiding

nautische functie 1

nautische functie 2

nautische functie 3

 

Door: hans

En die zijn te verkrijgen via Springest.Gr.

Door: Marco

Reageer op dit beroep