U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sociaal Geograaf

Sociaal Geograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sociaal Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Sociaal Geograaf houdt zich bezig met de ruimtelijke inrichting van een bepaald gebied. De vragen die een Sociaal Geograaf zich stelt zijn: “Waar?” en “Waarom daar?”. Deze vragen worden beantwoord door onderzoek te doen naar het bepaald gebied. Doordat de ruimte van een gebied, zoals in Nederland, schaars is, wilt men deze ruimte zo optimaal mogelijk benutten.

Een Sociaal Geograaf kan werkzaam zijn voor zowel de overheid als voor private bedrijven. Het doel van het onderzoek van een Geograaf, en daarmee samenhangend zijn werkzaamheden, zijn bij beide werkgevers verschillend. Een sociaal geograaf werkzaam bij de overheid zal zijn onderzoek richten op de gebieden waar de overheid verantwoordelijk voor is. Zo kan een Sociaal Geograaf landelijk onderzoek doen naar de vorming van steden door de jaren heen en om op die manier inzicht te verkrijgen in de redenen van burgers om op een bepaalde plaats te wonen. Het advies dat een Sociaal Geograaf daarover kan overhandigen kan van invloed zijn op het huisvestingsbeleid van de overheid.

In de private sector kan het onderzoek van een Sociaal Geograaf zich op verschillende onderdelen richten. Een Sociaal Geograaf werkzaam bij een woningbouwvereniging kan onderzoek doen naar de vraag naar een bepaald type woning in een bepaald gebied. Door het advies dat een Sociaal Geograaf vervolgens aan de woningbouwvereniging uitbrengt kan deze beter inspelen op de behoeften van de potentiele huizenkopers. Een ander voorbeeld van een Sociaal Geograaf werkzaam binnen de private sector is een Sociaal Geograaf werkzaam bij een winkelketen. Zijn onderzoek kan zich richten op waar de behoefte van het winkelend publiek naar een nieuw winkelcentrum het grootst is. De werkzaamheden van de Sociaal Geograaf bestaat dan uit het vinden van antwoorden op de onder andere de vragen: ”Waar winkelen mensen uit een bepaalde wijk het meest?” en “Waarom winkelen mensen daar het meest?”.
 

Mensen vonden ons op: Job Sociaal Geograaf, Baan Sociaal Geograaf, Sociaal Geograaf Worden, Functie-eisen Sociaal Geograaf, Verantwoordelijkheden Sociaal Geograaf, Functieprofiel Sociaal Geograaf, Wat doet een Sociaal Geograaf, Werken als Sociaal Geograaf.

Sociaal Geograaf worden: Opleiding tot sociaal Geograaf

De opleiding tot Sociaal Geograaf is een opleiding van WO-niveau. De opleiding staat bekend als de opleiding ‘Sociale geografie en planologie’. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er in eerste instantie lesgegeven in deze twee expertises. Na het eerste jaar wordt gekozen voor een van deze gebieden, waarna de student de resterende twee jaar in dit gebied onderwezen wordt. Na het kiezen voor ‘Sociale geografie’ en het succesvol afronden van deze opleiding, is een student een Sociaal Geograaf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sociaal Geograaf, Sociaal Geograaf Worden, Opleidingsniveau Sociaal Geograaf, Scholing Sociaal Geograaf, Studie Sociaal Geograaf, Bijscholing Sociaal Geograaf, Omscholing Sociaal Geograaf.

Organisaties waar een sociaal Geograaf doorgaans werkzaam is

Een Sociaal Geograaf is vaak werkzaam als adviseur. Bij wat voor soort bedrijf een Sociaal Geograaf advies geeft is volledig afhankelijk van zijn interessegebied, want er zijn verschillende bedrijven die werkzaam zijn met een Sociaal Geograaf. Zo zijn er Sociaal Geografen die advies geven bij overheidsinstellingen, winkelketens en verkeersbureaus.

Een Sociaal Geograaf kan ook werkzaam zijn als onderzoeker. Ook in deze hoedanigheid zijn er veel verschillende bedrijven waar hij terecht kan, zoals een stedenbouwkundig adviesbureau, bij woningbouwverenigingen of bij een instelling van de overheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sociaal Geograaf, Sociaal Geograaf Worden, Opleidingsniveau Sociaal Geograaf, Scholing Sociaal Geograaf, Studie Sociaal Geograaf, Bijscholing Sociaal Geograaf, Omscholing Sociaal Geograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sociaal Geograaf

Het salaris van een Sociaal Geograaf is sterk afhankelijk bij wat voor organisatie hij werkzaam is. Zo verdient een Sociaal Geograaf die werkzaam is bij de overheid gemiddeld minder dat een Sociaal Geograaf werkzaam in de private sector.

Mensen vonden ons op: Salaris Sociaal Geograaf, Loon Sociaal Geograaf, Wat verdien je als Sociaal Geograaf, Salarisschaal Sociaal Geograaf, Salarisindicatie Sociaal Geograaf, Bonus Sociaal Geograaf, CAO Sociaal Geograaf, Brutoloon Sociaal Geograaf, Nettoloon Sociaal Geograaf, Vakantiedagen Sociaal Geograaf, Pensioen Sociaal Geograaf.

Competenties, skills & vaardigheden sociaal geograaf

 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Sociaal Geograaf, Vaardigheden Sociaal Geograaf, Attitude Sociaal Geograaf, Kwalificaties Sociaal Geograaf, Competentieprofiel Sociaal Geograaf.

Boeken voor het beroep sociaal geograaf

Wil je meer weten over het beroep sociaal geograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sociaal geograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sociaal geograaf te komen.

Het leven van een Loser - Vet koel | Jeff Kinney

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789026142659 | 224 pagina's

Onderdeel van de serie Het leven van een loser. Vet koel is deel 13 in de megasuccesvolle en supergrappige graphicnovelserie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor. Do...

Five Feet Apart | Rachael Lippincott

Engels | Paperback | 9781471182310 | 288 pagina's

Soon to be a major motion picture starring Cole Sprouse (Riverdale'sJughead) and Haley Lu Richardson (The Edge of Seventeen and Recovery Road)! In this moving story that's perfect for fans of John Green's The Fault in Our Stars, two teens fall in love wit...

Escape boek | Ivan Tapia

Kraak de codes en puzzel je door het verhaal - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789492901033 | 144 pagina's

Kraak de codes en puzzel je door dit interactieve verhaal. Kun jij uit dit boek ontsnappen? Kun jij uit dit boek ontsnappen? Lia heeft een bijzonder talent: ze kan in het hoofd van anderen "inbreken', precies daar waar iedereen zijn geheimen en herinnerin...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sociaal Geograaf, Sociaal Geograaf ebooks, boek Sociaal Geograaf.

Persoonstypen sociaal Geograaf

Een Sociaal Geograaf is een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd zijn werkzaamheden moet verrichten. Dit omdat hij alleen op die manier een nuttig advies dan wel onderzoeksresultaat kan bewerkstelligen. Naast een succesvolle werker is een Sociaal Geograaf een waarnemer. Hij doet onderzoek naar de ruimtelijke ordening van een bepaald gebied. Dit onderzoek zal hij alleen kunnen verrichten als hij nauwkeurig, analytisch en inzichtelijk te werk gaat.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sociaal Geograaf, Karakter Sociaal Geograaf.

Netwerk sociaal Geograaf

Met wie een Sociaal Geograaf tijdens zijn werkzaamheden in contact staat, is afhankelijk bij wat voor soort bedrijf hij werkzaam is. Globaal kan wel gezegd worden dat een Sociaal Geograaf bezig is met het doen van onderzoek, of dit onderzoek nou gericht is op de inrichting van stadsdeel Amsterdam-West of op het vinden van een geschikte locatie voor een nieuw winkelcentrum. De manier waarop het onderzoek gedaan wordt, bepaalt met wat voor soort mensen een Sociaal Geograaf in contact staat. Zo kan het onderzoek gedaan worden door middel van een enquête, waarbij aan mensen op straat gevraagd wordt naar hun interesse in de bouw van een bepaald gebouw of door middel van het vergelijken van aangeleverde informatie.

Naast contact met personen die betrokken zijn bij het onderzoek van een Sociaal Geograaf, heeft hij ook contact met personen binnen de organisatie waar hij werkzaam voor is. Soms is er sprake van een leidinggevende waar rapport aan uitgebracht moet worden en van collega’s waarmee samengewerkt moet worden.

Ook heeft een Sociaal Geograaf intensief contact met de opdrachtgever. Dit contact bestaat in ieder geval uit een intakegesprek, waarbij de opdrachtspecificaties en verwachtingen gegeven worden en uit een overdracht, waarbij de adviezen of de onderzoeksresultaten overhandigd worden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sociaal Geograaf, Medewerkers Sociaal Geograaf.

Is het beroep sociaal Geograaf iets voor jou?

Zou je graag sociaal Geograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sociaal Geograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sociaal Geograaf, beroepskeuzetest Sociaal Geograaf, beroep Sociaal Geograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sociaal Geograaf

De arbeidsmarkt van een Sociaal Geograaf is goed. Dit komt grotendeels doordat het werk van een Sociaal Geograaf betrekking heeft op de ruimtelijke inrichting van een gebied of van een land en dat de vraag naar Sociaal Geografen hierdoor zowel op grote als op kleine schaal is . Er komen steeds meer mensen bij in de wereld en zowel bedrijven als overheden zijn geïnteresseerd in de optimale benutting van de beschikbare ruimte.

Doorgroeimogelijkheden in de lijn van de dezelfde werkzaamheden heeft een Sociaal Geograaf weinig, omdat een vrij specifiek beroep is. Een Sociaal Geograaf kan wel een andere richting op dan het doen van onderzoek. Hierbij kan gedacht worden aan lesgeven in de geografie.

Arbeidsmarktperspectief score sociaal Geograaf

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sociaal Geograaf. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sociaal Geograaf, Promotie mogelijkheden Sociaal Geograaf, Carriere Sociaal Geograaf.

Solliciteren op de functie sociaal Geograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sociaal Geograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sociaal Geograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sociaal Geograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sociaal Geograaf, CV Sociaal Geograaf, sollicitatie Sociaal Geograaf.

Interviews met sociaal Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sociaal Geograaf

Vacatures sociaal geograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociaal Geograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociaal Geograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Sociaal Geograaf houdt zich bezig met de ruimtelijke inrichting van een bepaald gebied. De vragen die een Sociaal Geograaf zich stelt zijn: “Waar?” en “Waarom daar?”. Deze vragen worden beantwoord door onderzoek te doen naar het bepaald gebied.

Beoordeling Sociaal Geograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sociaal Geograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sociaal Geograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

heel mooi allemaal, maar momenteel is er geen werk in te vinden...

Door: Tanja

Prachtig dit, na 6 jaar studie al reeds 2 jaar afgestudeerd en al 2 jaar werkzaam in alles behalve wat hierboven gesuggereerd wordt. Er is geen werk in deze beroepsgroep te vinden. Verder klopt de beschrijving precies. Ben zelf een jaar aardrijkskunde leraar geweest (dat is 1 beroep wat je hiermee kan uitoefenen). En je kan idd sociaal wetenschappelijk onderzoek berichten met je kritische analytische denkvermogen. Er is echter geen bedrijf die daar op zit te wachten en de overheid vraagt alleen mensen met meer dan vijf jaar ervaring en dan hebben ze waarschijnlijk nog ruim keus. Als je dit wilt gaan studeren doe het dan omdat je dit leuk lijkt en niet om er een baan in te krijgen. Want dat laatste is in deze tijd alleen voor de lucky view. Ik mis trouwens het stukje dat je met deze studie ambassadeur kan worden. Leuke studie, weinig arbeidsperspectief.

Door: Daniël

Ik ben zelf sociaal geograaf.Toen ik tien jaar geleden afstudeerde was er volop werk in deze sector.Het is de laatste jaren wel steeds minder geworden.

Door: Henri

Reageer op dit beroep