U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sociaal Raadsman

Sociaal Raadsman worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sociaal Raadsman? Lees de functieomschrijving.

De Sociaal Raadsman geeft advies op sociaal-juridisch gebied. De Sociaal Raadsman kan zijn cliënten adviseren en informeren over de mogelijkheden op het gebied van:

-         sociale zekerheid

-         gezondheidszorg

-         huisvesting

-         belastingen

-         consumentenzaken

 

De Sociaal Raadsman is meestal werkzaam bij een juridisch loket of sociale- of maatschappelijke dienstverlenende organisatie. De cliënten nemen telefonisch contact op met de Sociaal Raadsman of komen naar het spreekuur.

 

De cliënt schakelt de Sociaal Raadsman in als de cliënt vragen heeft of problemen op sociaal-juridisch terrein. De werkzaamheden van de Sociaal Raadsman zijn uiteenlopend:

-         op zoek gaan naar mogelijke oplossingen

-         informatie geven over regelingen waar de cliënt gebruik van kan maken

-         helpen met het eventueel invullen van formuleren

-         bemiddelen bij instanties

-         de cliënt doorverwijzen naar een andere instantie

 

Om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen, moet de Sociaal Raadsman goed op de hoogte zijn en blijven van de actuele wet- en regelgeving. Ook legt de Sociaal Raadsman de gesprekken vast in verslagen om zo altijd weer dingen terug te kunnen lezen en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom een bepaalde cliënt.

 

De Sociaal Raadsman moet goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. De Sociaal Raadsman moet aan de wensen en behoeftes van de cliënt kunnen voldoen, samen kunnen werken met collega’s en netwerken met andere instanties. Ook moet de Sociaal Raadsman een groot inlevingsvermogen hebben, maar ook niet te betrokken raken bij de situaties.

Mensen vonden ons op: Job Sociaal Raadsman, Baan Sociaal Raadsman, Sociaal Raadsman Worden, Functie-eisen Sociaal Raadsman, Verantwoordelijkheden Sociaal Raadsman, Functieprofiel Sociaal Raadsman, Wat doet een Sociaal Raadsman, Werken als Sociaal Raadsman.

Sociaal Raadsman worden: Opleiding tot sociaal Raadsman

Voor de functie van Sociaal Raadsman zijn diverse opleiden geschikt. Vaak zijn opleiding op jurididisch en/of sociaal gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de HBO opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening en de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Meestal wordt dit opleidingsniveau gevraagd. Deze opleidingen worden op diverse hogescholen in het land aangeboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sociaal Raadsman, Sociaal Raadsman Worden, Opleidingsniveau Sociaal Raadsman, Scholing Sociaal Raadsman, Studie Sociaal Raadsman, Bijscholing Sociaal Raadsman, Omscholing Sociaal Raadsman.

Organisaties waar een sociaal Raadsman doorgaans werkzaam is

De Sociaal Raadsman kan bij uiteenlopende organisaties werkzaam zijn. Meestal is de Sociaal Raadsman werkzaam bij een juridisch loket of sociale- en/of maatschappelijke dienstverleningsorganisatie. De Sociaal Raadsman kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sociaal Raadsman, Sociaal Raadsman Worden, Opleidingsniveau Sociaal Raadsman, Scholing Sociaal Raadsman, Studie Sociaal Raadsman, Bijscholing Sociaal Raadsman, Omscholing Sociaal Raadsman.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sociaal Raadsman

Een beginnend Sociaal Raadsman heeft vaak een salaris van gemiddeld €2400,-. Naarmate de Sociaal Raadsman meer ervaring opdoet, kan dit oplopen tot gemiddeld €3800,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Sociaal Raadsman voor werkzaam is, maar bevatten vaak vrije dagen en een vakantietoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Sociaal Raadsman, Loon Sociaal Raadsman, Wat verdien je als Sociaal Raadsman, Salarisschaal Sociaal Raadsman, Salarisindicatie Sociaal Raadsman, Bonus Sociaal Raadsman, CAO Sociaal Raadsman, Brutoloon Sociaal Raadsman, Nettoloon Sociaal Raadsman, Vakantiedagen Sociaal Raadsman, Pensioen Sociaal Raadsman.

Competenties, skills & vaardigheden sociaal raadsman

 • Integriteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Netwerken
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Sociaal Raadsman, Vaardigheden Sociaal Raadsman, Attitude Sociaal Raadsman, Kwalificaties Sociaal Raadsman, Competentieprofiel Sociaal Raadsman.

Boeken voor het beroep sociaal raadsman

Wil je meer weten over het beroep sociaal raadsman? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sociaal raadsman bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sociaal raadsman te komen.

De Kleine Prins | Antoine de Saint-Exupéry

met tekeningen van de schrijver - Nederlands | Druk: 28 | Paperback | 9789061005438 | 95 pagina's

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend. De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn ...

Het leven van een Loser - Vet koel | Jeff Kinney

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789026142659 | 224 pagina's

Onderdeel van de serie Het leven van een loser. Vet koel is deel 13 in de megasuccesvolle en supergrappige graphicnovelserie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor. Do...

Five Feet Apart | Rachael Lippincott

Engels | Paperback | 9781471182310 | 288 pagina's

Soon to be a major motion picture starring Cole Sprouse (Riverdale'sJughead) and Haley Lu Richardson (The Edge of Seventeen and Recovery Road)! In this moving story that's perfect for fans of John Green's The Fault in Our Stars, two teens fall in love wit...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sociaal Raadsman, Sociaal Raadsman ebooks, boek Sociaal Raadsman.

Persoonstypen sociaal Raadsman

De De Sociaal Raadsman moet goed op de hoogte zijn en blijven van de geldende wet- en regelgeving. De Sociaal Raadsman moet over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken. De Sociaal Raadsman moet aan de wensen en behoeftes van de cliënt kunnen voldoen (Gever), samen kunnen werken met collega’s en netwerken met andere instanties. Ook moet de Sociaal Raadsman een groot inlevingsvermogen hebben, maar ook niet te betrokken raken bij de situaties. De Sociaal Raadsman moet sterk in zijn schoenen staan en onafhankelijk te werk kunnen gaan (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sociaal Raadsman, Karakter Sociaal Raadsman.

Netwerk sociaal Raadsman

De Sociaal Raadsman heeft in zijn dagelijkse werkzaamheden vooral veel te maken met de wensen en behoeften van de cliënt. De cliënt komt naar de Sociaal Raadsman toe met een probleem en is op zoek naar een oplossing of naar informatie. De Sociaal Raadsman moet ook goede samen kunnen werken met collega’s en kunnen netwerken met andere instanties.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sociaal Raadsman, Medewerkers Sociaal Raadsman.

Is het beroep sociaal Raadsman iets voor jou?

Zou je graag sociaal Raadsman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sociaal Raadsman bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sociaal Raadsman, beroepskeuzetest Sociaal Raadsman, beroep Sociaal Raadsman kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sociaal Raadsman

Er is een gemiddelde vraag naar de functie van Sociaal Raadsman. Er zijn diverse vacatures te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er naar meer zelfstandigde functies of grotere instanties.

Arbeidsmarktperspectief score sociaal Raadsman

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sociaal Raadsman. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sociaal Raadsman, Promotie mogelijkheden Sociaal Raadsman, Carriere Sociaal Raadsman.

Solliciteren op de functie sociaal Raadsman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sociaal Raadsman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sociaal Raadsman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sociaal Raadsman. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sociaal Raadsman, CV Sociaal Raadsman, sollicitatie Sociaal Raadsman.

Interviews met sociaal Raadsman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sociaal Raadsman

Vacatures sociaal raadsman

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociaal Raadsman? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociaal Raadsman. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Sociaal Raadsman geeft advies op sociaal-juridisch gebied. De Sociaal Raadsman kan zijn cliënten adviseren en informeren over de mogelijkheden op het gebied van: -         sociale zekerheid -         gezondheidszorg -         huisvesting -         belastingen -         consumentenzaken   De Sociaal Raadsman is meestal werkzaam bij een juridisch loket of sociale- of maatschappelijke dienstverlenende organisatie. De cliënten nemen telefonisch contact op met de Sociaal Raadsman of komen naar het spreekuur.

Beoordeling Sociaal Raadsman

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sociaal Raadsman' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sociaal Raadsman

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep