U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Socioloog

Socioloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een socioloog? Lees de functieomschrijving.

Een socioloog bestudeert hoe mensen met elkaar om gaan, niet alleen in de samenleving als geheel, maar ook in specifieke groepen. Dit onderzoek gebruikt de socioloog dan om bijvoorbeeld gedrag te kunnen beinvloeden, mensen samen te laten werken of de bestaande regelgeving aan te laten passen. Dit kan in verband met een geheel land gebeuren, maar ook binnen een enkele organisatie of afdeling binnen die organisate. Een socioloog kan zich zo op vele manieren nuttig maken.

Om mensen te kunnen begrijpen zal een socioloog veel wetenschappelijke artikelen moeten lezen en ook zelf onderzoek verrichten. Dit onderzoek vindt meestal buiten plaats, waar de doelgroep zich bevind. Hoewel de socioloog dus wel een wetenschapper is, zal die niet veel tijd in een lab doorbrengen, maar juist omringd zijn door mensen en daarmee goed overweg dienen te kunnen gaan.

Naast onderzoek zal een socioloog ook vaak gevraagd worden om oplossingen te vinden voor sociologisch relevante problemen. Vaak zijn problemen in een organisatie terug te brengen op miscommunicatie of persoonlijke conflicten. De taak van de socioloog is om deze oorzaken te ontdekken en een praktische oplossing te vinden die voor iedereen werkt en waardoor het bedrijf beter kan draaien.

Sociologen zijn door hun brede vaardigheden en mensenkennis in alle sectoren te vinden. Zo kan men bijvoorbeeld als marktonderzoeker aangesteld worden, of beleidsmedewerker. Elke socioloog komt zo weer op een heel andere plek terecht, afhankelijk van waar men kiest te werken.

Mensen vonden ons op: Job Socioloog, Baan Socioloog, Socioloog Worden, Functie-eisen Socioloog, Verantwoordelijkheden Socioloog, Functieprofiel Socioloog, Wat doet een Socioloog, Werken als Socioloog.

Socioloog worden: Opleiding tot socioloog

Een socioloog heeft een universitaire opleiding Sociologie gevolgd, vaak op Master-niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Socioloog, Socioloog Worden, Opleidingsniveau Socioloog, Scholing Socioloog, Studie Socioloog, Bijscholing Socioloog, Omscholing Socioloog.

Organisaties waar een socioloog doorgaans werkzaam is

Een socioloog kan bij de overheid werken of in de prive-sector, en daarbinnen op een verscheidenheid van posities terechtkomen. Om diens werk goed te doen zal een socioloog altijd uit diens kantoor moeten stappen, om het menselijk gedrag en sociale interacties te kunnen bestuderen en begrijpen. Het werk van een socioloog kan niet gedaan worden zonder onderzoek, alleen het soort onderzoek dat men verricht verschilt, en daarmee ook de plek waar dit gebeurt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Socioloog, Socioloog Worden, Opleidingsniveau Socioloog, Scholing Socioloog, Studie Socioloog, Bijscholing Socioloog, Omscholing Socioloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden socioloog

Na het afstuderen zal een socioloog vaak een startsalaris van 2300 euro per maand, bruto, ontvangen. Dit kan buiten de publieke sector oplopen tot een salaris van wel 5500 euro per maand, afhankelijk van het werk dat men komt te doen.

Mensen vonden ons op: Salaris Socioloog, Loon Socioloog, Wat verdien je als Socioloog, Salarisschaal Socioloog, Salarisindicatie Socioloog, Bonus Socioloog, CAO Socioloog, Brutoloon Socioloog, Nettoloon Socioloog, Vakantiedagen Socioloog, Pensioen Socioloog.

Competenties, skills & vaardigheden socioloog

 • Ondernemerschap
 • Conflicten beheersen
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Mensenkennis
 • Oplossingsgericht
 • Onderliggende oorzaken kunnen ontwarren
Mensen vonden ons op: Kennis Socioloog, Vaardigheden Socioloog, Attitude Socioloog, Kwalificaties Socioloog, Competentieprofiel Socioloog.

Boeken voor het beroep socioloog

Wil je meer weten over het beroep socioloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je socioloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken socioloog te komen.

21 Lessons for the 21st Century | Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari - ENGELSTALIG - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781787330870 | 320 pagina's

**FROM THE AUTHOR OF THE MILLION COPY BESTSELLER SAPIENS** Yuval Noah Harari returns in August 2018 with a new book, 21 Lessons for the 21st Century. In bringing his focus to the here and now, Harari will help us to grapple with a world that is increasing...

Homo Deus | Yuval Noah Harari

[ENGELSTALIG] A Brief History of Tomorrow - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781784703936 | 400 pagina's

War is obsolete. You are more likely to commit suicide than be killed in conflict. Famine is disappearing. You are at more risk of obesity than starvation. Death is just a technical problem. Equality is out - but immortality is in. What does our future ho...

Mama's laatste omhelzing | Frans de Waal

over emoties bij dieren en wat ze ons zeggen over onszelf - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045034294 | 368 pagina's

In "Mama's laatste omhelzing' richt Frans de Waal zich op het rijke emotionele leven van dieren. Het boek opent met het dramatische afscheid in Burgers' Zoo tussen Mama, een stervende 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, de bekende hoogleraar biologie....

Mensen vonden ons op: boeken voor Socioloog, Socioloog ebooks, boek Socioloog.

Persoonstypen socioloog

Een socioloog zal vaak compromissen dienen te maken, tussen diens eigen onderzoeksdoelen en de wensen van de doelgroep, of tussen verschillende partijen binnen een organisatie. Men zal dus onafhankelijk alle kanten van een conflict in kunnen zien en zich toch met iedereen mee kunnen leven, om zo een oplossing te vinden die voor iedereen positief uitwerkt (Bemiddelaar).

Om groepen te kunnen begrijpen zal men dieper moeten kijken dan de uitstraling, naar de innerlijke werkingen en conflicten, om zo een accuraat beeld te kunnnen creeren dat alle aspecten van de groep beslaat (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Socioloog, Karakter Socioloog.

Netwerk socioloog

Een socioloog zal vaak samenwerken in een team met andere sociologen of aanverwante onderzoekers, soms zelf in een denktank. Men zal deins werk kunnen uitleggen aan een beleidmaker, om zo veranderingen te kunnen initieren. Binnen een bedrijf zal de socioloog vooral met diens directe baas te maken hebben, wat vaak het hoofd van HR zal zijn, of een dergelijk persoon.

De voornaamste relatie die een socioloog aangaat is met de mensen in de gekozen doelgroep, de mensen die de socioloog moet leren te begrijpen en dus goed mee om moet kunnen gaan, of het nu medewerkers zijn of een sociale minderheid.

Mensen vonden ons op: Collega’s Socioloog, Medewerkers Socioloog.

Is het beroep socioloog iets voor jou?

Zou je graag socioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als socioloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Socioloog, beroepskeuzetest Socioloog, beroep Socioloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden socioloog

Sociologen zijn bij vele soorten organisaties welkom. Als men zich enkel op onderzoek wil richten kan het moeilijk zijn om werk te vinden, maar in de meer praktijk-gerichte banenmarkt zijn altijd wel vacatures te vinden.

Vanuit een positie als bijvoorbeeld beleidsmedewerker kan een socioloog die diens werk goed verstaat hoofd van Human Resources worden, of zelfs op hoger niveau leiding gaan geven over een organisatie.

Arbeidsmarktperspectief score socioloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep socioloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Socioloog, Promotie mogelijkheden Socioloog, Carriere Socioloog.

Solliciteren op de functie socioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als socioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor socioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als socioloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Socioloog, CV Socioloog, sollicitatie Socioloog.

Interviews met socioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen socioloog

Vacatures socioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Socioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Socioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een socioloog bestudeert hoe mensen met elkaar om gaan, niet alleen in de samenleving als geheel, maar ook in specifieke groepen. Dit onderzoek gebruikt de socioloog dan om bijvoorbeeld gedrag te kunnen beinvloeden, mensen samen te laten werken of de bestaande regelgeving aan te laten passen. Dit kan in verband met een geheel land gebeuren, maar ook binnen een enkele organisatie of afdeling binnen die organisate.

Beoordeling Socioloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Socioloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Socioloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep