U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Software tester

Software tester worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een software tester? Lees de functieomschrijving.

De ontwikkeling van software is een proces met vele stappen. De software tester houdt zich in dit proces niet of nauwelijks bezig met het ontwerp van software maar slechts met het testen en aan de hand daarvan het aanpassen ervan. Het testen is echter van groot belang in het ontwikkelen van een programma, omdat het product dat geleverd wordt door de ontwikkelaars (software designer, software engineer) vaak nog lang niet klaar is voor gebruik door de klant door de vele haperingen (bugs) of programmeerfouten (waardoor het programma slecht, langzaam of inefficiënt werkt). Bij grotere gebreken aan de software zal de software tester het probleem zelfs terugleggen op de ontwikkelaars. In andere gevallen zal hij zelf foutjes corrigeren, maar ook veel rapporten schrijven over de aangetroffen problemen, zodat anderen ermee aan de slag kunnen.

De verantwoordelijkheid is dus duidelijk: zorgen dat alle spreekwoordelijke krasjes van het aanvankelijke product (door anderen) worden weggepoetst. Betrouwbaarheid is een van de belangrijkste eigenschappen voor software, vooral wanneer het software betreft die speciaal voor een bedrijf wordt ontwikkeld. De aard van de werkzaamheden is echter minder spectaculair dan je naar aanleiding hiervan zou verwachten. De software tester is constant bezig met het opsporen van programmeerfouten die onwenselijke gevolgen voor de software hebben, en is dus een groot deel van zijn dag bezig met het bestuderen van codes, en de rest van de dag met het schrijven van rapporten over deze codes. De aard van het onderzoek is vaak wel verschillend, omdat het testen van software vaak een groot aantal stappen kent, dat meerdere aspecten van de software betreft.

Een software tester gaat soms ook door het leven onder de titel ‘Test engineer’. Deze twee zijn in die gevallen hetzelfde, maar ‘Test engineer’ is mogelijk breder; kan ook van toepassing zijn op bijvoorbeeld hardware.

Mensen vonden ons op: Job Software tester, Baan Software tester, Software tester Worden, Functie-eisen Software tester, Verantwoordelijkheden Software tester, Functieprofiel Software tester, Wat doet een Software tester, Werken als Software tester.

Software tester worden: Opleiding tot software tester

Software tester kun je worden met een opleiding informatica/ICT, afhankelijk van het bedrijf en project zal er van je verwacht worden dat je een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau hebt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Software tester, Software tester Worden, Opleidingsniveau Software tester, Scholing Software tester, Studie Software tester, Bijscholing Software tester, Omscholing Software tester.

Organisaties waar een software tester doorgaans werkzaam is

Een software tester werkt vrijwel altijd voor een ICT-bedrijf. Dit kan een game-ontwikkelaar zijn, een ontwikkelaar van administratiesoftware, een virusscanner of een algemeen ICT-bedrijf. Soms werken de werknemers van deze bedrijven voor andere, niet-ICT-bedrijven op locatie wanneer zij zijn ingehuurd voor een bepaalde klus.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Software tester, Software tester Worden, Opleidingsniveau Software tester, Scholing Software tester, Studie Software tester, Bijscholing Software tester, Omscholing Software tester.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden software tester

De software tester begint met een prima startsalaris, meestal tussen de 2000 en de 2500, maar hij groeit uiteindelijk vaak niet verder door dan naar de 3500, zelfs met veel werkervaring. Wil hij meer verdienen, zal hij moeten solliciteren naar een baan als ontwikkelaar/designer.

Mensen vonden ons op: Salaris Software tester, Loon Software tester, Wat verdien je als Software tester, Salarisschaal Software tester, Salarisindicatie Software tester, Bonus Software tester, CAO Software tester, Brutoloon Software tester, Nettoloon Software tester, Vakantiedagen Software tester, Pensioen Software tester.

Competenties, skills & vaardigheden software tester

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Conceptueel denken
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Software tester, Vaardigheden Software tester, Attitude Software tester, Kwalificaties Software tester, Competentieprofiel Software tester.

Boeken voor het beroep software tester

Wil je meer weten over het beroep software tester? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je software tester bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken software tester te komen.

Software Testing Foundations | Andreas Spillner

A Study Guide for the Certified Tester Exam - Engels | Druk: 4th Revised edition | Paperback | 9781937538422 | 296 pagina's

Professional testing of software is an essential task that requires a profound knowledge of testing techniques. The International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) has developed a universally accepted, international qualification scheme aimed ...

Software Testing | Brian Hambling

An ISTQB-BCS Certified Tester Foundation guide - 4th edition - Engels | Druk: 4 | Paperback | 9781780174921 | 296 pagina's

This best-selling software testing title is the only official textbook of the ISTQB-BCS Certified Tester Foundation Level. This fourth edition includes examples and exercises reflecting current technology and applications. It is ideal for those with a lit...

Software Testing Practice: Test Management | Thomas Rossner

A Study Guide for the Certified Tester Exam ISTQB Advanced Level - Engels | Druk: 1 | E-book | 9781457118227 | 339 pagina's

Aimed at experts who are dedicated to software testing, The Software Testing Process: Test Management addresses the major issues related to advanced, state-of-the-art test management. This book covers the syllabus required to pass the Certified Tester Exa...

Mensen vonden ons op: boeken voor Software tester, Software tester ebooks, boek Software tester.

Persoonstypen software tester

De software tester is onderzoekend. Dit is tenslotte de kern van zijn werk. Hij moet kritisch zijn, oog voor detail hebben, accuraat zijn en vooral veel geduld hebben. Hij is dus vooral een Waarnemer. Vanwege het doelmatige karakter van zijn werk zou een Succesvolle werker zich ook thuis kunnen voelen met het werk van de software tester, maar dat deze een Waarnemer is, is het belangrijkste. Het werk betreft nu eenmaal veel technische, redelijk eentonige bezigheden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Software tester, Karakter Software tester.

Netwerk software tester

De software tester werkt, meestal onder leiding van een lead programmer,  in nauwe samenwerking met andere software testers en natuurlijk de ontwikkelaars. Dit zijn dan de software engineer of software developer, de programmeur, de applicatie-ontwikkelaar, ga zo maar door. Het is vooral afhankelijk van het project waar de tester aan werkt. Soms werkt hij of zij bij een bedrijf op locatie (bijvoorbeeld bij een school, bank of verzekering) en krijgt hij of zij de kans om zijn netwerk te verbreden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Software tester, Medewerkers Software tester.

Is het beroep software tester iets voor jou?

Zou je graag software tester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als software tester bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Software tester, beroepskeuzetest Software tester, beroep Software tester kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden software tester

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is momenteel redelijk. Er zijn vacatures te vinden, maar er is wel veel concurrentie op de markt. Een software tester zal zich op positieve wijzen moeten bewijzen als hij of zij aangenomen wil worden. Is iemand eenmaal aan het werk als software tester, dan ligt er in veel grote bedrijven een doorgroeitraject klaar. Zodoende kan een software tester later een baan als software engineer of software designer krijgen. Verder doorgroeien is mogelijk naar bijvoorbeeld lead programmer, of naar een hogere functie die afhankelijk is van het specifieke bedrijf en natuurlijk de ambities van de werknemer.

Arbeidsmarktperspectief score software tester

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep software tester. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Software tester, Promotie mogelijkheden Software tester, Carriere Software tester.

Solliciteren op de functie software tester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als software tester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor software tester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als software tester. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Software tester, CV Software tester, sollicitatie Software tester.

Interviews met software tester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen software tester

Vacatures software tester

Op zoek naar een nieuwe baan als Software tester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Software tester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De ontwikkeling van software is een proces met vele stappen. De software tester houdt zich in dit proces niet of nauwelijks bezig met het ontwerp van software maar slechts met het testen en aan de hand daarvan het aanpassen ervan. Het testen is echter van groot belang in het ontwikkelen van een programma, omdat het product dat geleverd wordt door de ontwikkelaars (software designer, software engineer) vaak nog lang niet klaar is voor gebruik door de klant door de vele haperingen (bugs) of programmeerfouten (waardoor het programma slecht, langzaam of inefficiënt werkt).

Beoordeling Software tester

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Software tester' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Software tester

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep