U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Souffleur

Souffleur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een souffleur? Lees de functieomschrijving.

Een Souffleur werd lange tijd als een belangrijk persoon binnen een toneelgezelschap gezien. Hij had een centrale plaats voor het toneel in een zogeheten Souffleurshokje waar hij zijn werkzaamheden verrichtte. Tegenwoordig wordt het werk van een Souffleur niet meer gezien als onmisbaar werk binnen de theaterwereld, onder andere omdat er veel meer dan eerst van een acteur of toneelspeler verwacht wordt dat hij kan improviseren.

Het woord Souffleur komt uit het Frans en betekent ‘fluisteraar’. Dit is het kernwoord van de werkzaamheden van een Souffleur. Als een acteur of toneelspeler zijn tekst kwijtraakt, fluistert de Souffleur de tekst voor, waarna hopelijk de acteur of toneelspeler de draad weer op kan pakken. De Souffleur hoeft de tekst niet uit het hoofd te leren, omdat hij een onzichtbare positie voor het toneel inneemt. De Souffleer leest in het script mee. Daarnaast houdt een Souffleur toezicht op de positie van de acteur en wijst hij hem terecht als hij zich op een verkeerde plaats positioneert.
 

Mensen vonden ons op: Job Souffleur, Baan Souffleur, Souffleur Worden, Functie-eisen Souffleur, Verantwoordelijkheden Souffleur, Functieprofiel Souffleur, Wat doet een Souffleur, Werken als Souffleur.

Souffleur worden: Opleiding tot souffleur

Er is geen opleiding die een student specifiek opleidt tot het beroep van Souffleur. Veel Souffleurs hebben een opleiding richting theater gevolgd en maakte via die weg kennis met het beroep van Souffleur. Het voordeel hiervan is dat de Souffleur al bekend is met voorstellingen, de zaken die bij een voorstelling komen kijken en het theater in het algemeen. Het volgen van een theateropleiding wordt vaak niet vereist van een Souffleur.

Arbeidsvoorwaarden: ·Een Souffleur die niet in dienst is bij een theatergezelschap zal per maand meer kunnen verdienen dan een Souffleur die dat wel is, omdat een zelfstandige meer invloed heeft op de prijs die hij rekent. Daarentegen heeft een Souffleur die wel in dienst is bij een theater(groep), meer vastigheid en valt hij soms onder een cao. Dit voordeel heeft een zelfstandige Souffleur niet. Als secundaire arbeidsvoorwaarde kan genoemd worden dat een Souffleur doorgaans korting krijgt op theatervoorstellingen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Souffleur, Souffleur Worden, Opleidingsniveau Souffleur, Scholing Souffleur, Studie Souffleur, Bijscholing Souffleur, Omscholing Souffleur.

Organisaties waar een souffleur doorgaans werkzaam is

Een Souffleur verricht de werkzaamheden doorgaans of zelfstandig, of in dienst van een bepaald theater of een bepaalde theatergroep. Dit hangt af van de organisatie of dit een profit of een non-profit organisatie is, waarbij uiteraard een Souffleur die zelfstandige is, zal streven naar het maken van winst en dus een profit-organisatie is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Souffleur, Souffleur Worden, Opleidingsniveau Souffleur, Scholing Souffleur, Studie Souffleur, Bijscholing Souffleur, Omscholing Souffleur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden souffleur

Een Souffleur die niet in dienst is bij een theatergezelschap zal per maand meer kunnen verdienen dan een Souffleur die dat wel is, omdat een zelfstandige meer invloed heeft op de prijs die hij rekent. Daarentegen heeft een Souffleur die wel in dienst is bij een theater(groep), meer vastigheid en valt hij soms onder een cao. Dit voordeel heeft een zelfstandige Souffleur niet. Als secundaire arbeidsvoorwaarde kan genoemd worden dat een Souffleur doorgaans korting krijgt op theatervoorstellingen.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Souffleur, Loon Souffleur, Wat verdien je als Souffleur, Salarisschaal Souffleur, Salarisindicatie Souffleur, Bonus Souffleur, CAO Souffleur, Brutoloon Souffleur, Nettoloon Souffleur, Vakantiedagen Souffleur, Pensioen Souffleur.

Competenties, skills & vaardigheden souffleur

 • Kritisch
 • Coachen
 • Omgaan met details
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Souffleur, Vaardigheden Souffleur, Attitude Souffleur, Kwalificaties Souffleur, Competentieprofiel Souffleur.

Boeken voor het beroep souffleur

Wil je meer weten over het beroep souffleur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je souffleur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken souffleur te komen.

De souffleur | Donato Carrisi

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789028423015 | 512 pagina's

Agente Mila Vasquez is gespecialiseerd in het opsporen van vermiste kinderen. Zij wordt toegevoegd aan een rechercheteam dat achter een seriemoordenaar aan zit, een ongrijpbare tegenstander die de politie steeds een stap voor is. Mila zet alles op alles o...

De souffleur | Donato Carrisi

Nederlands | Druk: midprice | Paperback | 9789028423992 | 511 pagina's

Agente Mila Vasquez is gespecialiseerd in het opsporen van vermiste kinderen. Zij wordt toegevoegd aan een rechercheteam dat achter een seriemoordenaar aan zit, een ongrijpbare tegenstander die de politie steeds een stap voor is. Mila zet alles op alles o...

Souffleur Van De Macht | Pieter Hilhorst

Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789044605747 | 131 pagina's

Een politieke televisiepresentator heeft zich voor het oog van de natie belachelijk gemaakt in een interview met de minister-president. Door zijn wanhoopsdaad is hij zijn baan, zijn huis en zijn vriendin kwijtgeraakt. In een eurocafé koopt hij een gestole...

Mensen vonden ons op: boeken voor Souffleur, Souffleur ebooks, boek Souffleur.

Persoonstypen souffleur

Een Souffleur moet zowel de persoonseigenschappen van een gever als van een waarnemer bezitten.

Eigenschappen van een gever zijn: gevoelig voor de behoefte van anderen en verzorgend. Deze eigenschappen sluiten precies aan bij de werkzaamheden van een Souffleur. Een Souffleur moet namelijk inspelen op de behoefte van de acteur en hij moet verzorgend naar het optreden toe zijn, omdat hij deze zo goed mogelijk wil zien te verzorgen.

Eigenschappen van een waarnemer zijn: inzichtelijk en analytisch. Een Souffleur houdt constant toezicht op de tekst van een bepaald optreden. Hij moet dan ook de gehele tijd inzicht hebben in de situatie. Alleen als de Souffleur dat heeft, zal hij op het juiste tijdstip zijn werkzaamheden kunnen verrichten, dus bijvoorbeeld het fluisteren van de tekst als een acteur deze even kwijt is.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Souffleur, Karakter Souffleur.

Netwerk souffleur

Een Souffleur is het vangnet voor acteurs tijdens de repetities en de voorstellingen. Een Souffleur zal dan ook tijdens zijn werkzaamheden het meeste contact hebben met deze acteurs. Naast dit contact heeft een Souffleur ook contact met de regisseur van het stuk, ware het niet dat dit contact niet zo intens is als met de acteurs. Met de regisseur kan een Souffleur de details van het stuk doornemen. De werkzaamheden van een Souffleur bestaan grotendeels uit het bijhouden van de tekst, maar ook details als de plaats op het toneel waar een speler hoort te staan, dient een Souffleur te bewaken. Deze details krijgt hij doorgaans te horen van de regisseur.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Souffleur, Medewerkers Souffleur.

Is het beroep souffleur iets voor jou?

Zou je graag souffleur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als souffleur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Souffleur, beroepskeuzetest Souffleur, beroep Souffleur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden souffleur

De arbeidsmarkt van een Souffleur is tegenwoordig slecht te noemen. Steeds meer verlangen regisseurs van hun acteurs dat zij, in het geval dat ze de tekst kwijt zijn, kunnen improviseren. Daarnaast besteden regisseurs steeds vaker de werkzaamheden van een Souffleur uit aan een assistent. Doordat dit tegenwoordig zo gedaan wordt en dat de verwachtingen zijn dat regisseurs steeds minder met Souffleurs gaan werken, is de werkgelegenheid slecht en zal deze in de toekomst alleen nog maar slechter worden.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Souffleur weinig tot redelijk, maar dit hangt sterk af van de achtergrond van de Souffleur, want doorgroeimogelijkheden naar functies die soortgelijke werkzaamheden verrichten zijn er niet. Een Souffleur die een theateropleiding gedaan heeft, maar voor het vak van Souffleur gekozen heeft, zal terug kunnen gaan naar de algemene kennis die hij tijdens de opleiding geleerd heeft en op die manieren mogelijk een andere functie binnen het theater kunnen vervullen. Echter, heeft een Souffleur nooit een theateropleiding genoten, dan wordt de kans op zo’n functie noemenswaardig kleiner.
 

Arbeidsmarktperspectief score souffleur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep souffleur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Souffleur, Promotie mogelijkheden Souffleur, Carriere Souffleur.

Solliciteren op de functie souffleur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als souffleur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor souffleur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als souffleur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Souffleur, CV Souffleur, sollicitatie Souffleur.

Interviews met souffleur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen souffleur

Vacatures souffleur

Op zoek naar een nieuwe baan als Souffleur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Souffleur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Souffleur werd lange tijd als een belangrijk persoon binnen een toneelgezelschap gezien. Hij had een centrale plaats voor het toneel in een zogeheten Souffleurshokje waar hij zijn werkzaamheden verrichtte. Tegenwoordig wordt het werk van een Souffleur niet meer gezien als onmisbaar werk binnen de theaterwereld, onder andere omdat er veel meer dan eerst van een acteur of toneelspeler verwacht wordt dat hij kan improviseren.

Beoordeling Souffleur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Souffleur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Souffleur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep