U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sous-chef

Sous-chef worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sous-chef? Lees de functieomschrijving.

Een Sous-chef is werkzaam in een keuken en is de assistent van de chef-kok. Dit kan een keuken zijn van bijvoorbeeld een restaurant, hotel of congrescentrum. De Sous-chef vervangt de chef-kok bij afwezigheid. Wanneer de chef-kok wel aanwezig is sturen de Sous-chef en de chef-kok samen het overige keukenpersoneel aan. In grote keukens waar veel personeel aanwezig is, heeft de Sous-chef vooral de leiding op de werkvloer, terwijl de chef-kok meer organisatorische werkzaamheden verricht.

Een belangrijke taak van de Sous-chef is dus het aansturen van de keukenbrigade. Samen met dee chef-kok is de Sous-chef verantwoordelijk voor de gang van zaken in de keuken en de doorloop van de werkzaamheden. Hierbij bewaakt hij de kwaliteit van het werk van het keukenpersoneel en de voortgang hiervan. Ook ziet hij toe op de de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne .Voor een goed verloop geeft de Sous-chef waar nodig aanwijzingen aan andere koks.

Hij is bij afwezigheid van de chef-kok eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de gerechten en het op tijd uitserveren hiervan. Overdag helpt de Sous-chef met de voorbereidingen voor het maken van de gerechten, zoals het voorsnijden van groenten, en 's avonds helpt de Sous-chef met het bereiden van de gerechten.Ook houdt een Sous-chef vaak de voorraad bij en doet bestellingen voor nieuwe en verse producten. Hij levert tevens een bijdrage aan de menukaart door het ontwikkelen en aanpassen van recepten.

Evenals de chef-kok, houdt ook de Sous-chef zich bezig met de financiën van de keuken. Zo levert de Sous-chef cijfers en andere informatie aan voor begrotingen en inversteringen aan het management.

Mensen vonden ons op: Job Sous-chef, Baan Sous-chef, Sous-chef Worden, Functie-eisen Sous-chef, Verantwoordelijkheden Sous-chef, Functieprofiel Sous-chef, Wat doet een Sous-chef, Werken als Sous-chef.

Sous-chef worden: Opleiding tot sous-chef

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen die erg praktijkgericht zijn.

- Kok (MBO niveau-2)

- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau-3)

- Gespecialiseerd Kok / Leidinggevende Keuken (MBO niveau-4)

Laatstgenoemde opleiding leidt op tot Leidinggevend Kok of Sous-chef. De andere twee missen de leidinggevende aspecten die nodig zijn voor het beroep van Sous-chef. Om aan de slag te gaan als Sous-chef is ervaring in de keuken vaak vereist en wordt men Sous-chef na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sous-chef, Sous-chef Worden, Opleidingsniveau Sous-chef, Scholing Sous-chef, Studie Sous-chef, Bijscholing Sous-chef, Omscholing Sous-chef.

Organisaties waar een sous-chef doorgaans werkzaam is

Een Sous-chef kan werkzaam zijn in verschillende bedrijven, zoals een hotel, restaurant of congrescentrum. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties. Ook kan hij werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Sous-chefs is echter werkzaam in hotel of restaurant, waar een grote keukenbrigade werkzaam is die aangestuurd dient te worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sous-chef, Sous-chef Worden, Opleidingsniveau Sous-chef, Scholing Sous-chef, Studie Sous-chef, Bijscholing Sous-chef, Omscholing Sous-chef.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sous-chef

Het loon van een Sous-chef is uiteraard afhankelijk van zijn werkgever. Een kok bij en groot gerenommeerd restaurant zal meer verdienen dan een Sous-chef in een congrescentrum. Ook het aantal werknemers dat door de Sous-chef wordt aangestuurd heeft invloed op het salaris. Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Sous-chef, Loon Sous-chef, Wat verdien je als Sous-chef, Salarisschaal Sous-chef, Salarisindicatie Sous-chef, Bonus Sous-chef, CAO Sous-chef, Brutoloon Sous-chef, Nettoloon Sous-chef, Vakantiedagen Sous-chef, Pensioen Sous-chef.

Competenties, skills & vaardigheden sous-chef

  • Flexibiliteit
  • Stressbestendigheid
  • Creativiteit
  • Coachen
  • Leiderschap
  • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Sous-chef, Vaardigheden Sous-chef, Attitude Sous-chef, Kwalificaties Sous-chef, Competentieprofiel Sous-chef.

Boeken voor het beroep sous-chef

Wil je meer weten over het beroep sous-chef? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sous-chef bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sous-chef te komen.

Sous Chef | Michael J. Gibney

24 Hours in the Kitchen - Engelstalig | Paperback | 2015

The back must slave to feed the belly. . . . In this urgent and unique book, chef Michael Gibney uses twenty-four hours to animate the intricate camaraderie and culinary choreography in an upscale New York restaurant kitchen. Here readers will find all th...

Sous Chef | Michael J. Gibney

24 Hours in the Kitchen - Engelstalig | Ebook | 2014

The back must slave to feed the belly. . . . In this urgent and unique book, chef Michael Gibney uses twenty-four hours to animate the intricate camaraderie and culinary choreography in an upscale New York restaurant kitchen. Here readers will find all th...

Sous Chef | Michael Gibney

24 Hours on the Line - Engelstalig | Paperback | 2015

NAMED ONE OF THE TEN BEST NONFICTION BOOKS OF THE YEAR BY TIMEThe back must slave to feed the belly. . . . In this urgent and unique book, chef Michael Gibney uses twenty-four hours to animate the intricate camaraderie and culinary chor...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sous-chef, Sous-chef ebooks, boek Sous-chef.

Persoonstypen sous-chef

Omdat een Sous-chef (mede)eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de gerechten en de doorloop van de werkzaamheden binnen de keuken, is het belangrijk dat hij oog heeft voor kwaliteit. De kwaliteit van de gerechten moet immers te allen tijde bewaakt worden. Hij gaat idealistsch en gedisciplineerd te werk en is vaak kritisch. Als Sous-chef is dit nodig om het kwaliteitsniveau in de keuken hoog te houden. Voor een Sous-chef is het van belang om de orde in de keuken te bewaren (Perfectionist).

Tevens zijn voor de Sous-chef leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. Hij stuurt immers het keukenersoneel aan. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Ook is hij erg zelfstandig (Baas)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sous-chef, Karakter Sous-chef.

Netwerk sous-chef

Een Sous-chef werkt nauw samen met het het keukenpersoneel. Hij staat onder leiding van de chef-kok en ondersteunt deze bij zijn taken. De chef-kok heeft de leiding, maar vaak neemt de Sous-chef de leidinggevende taken gedeeltelijk of tijdelijk op zich. Het overige keukenpersoneel wordt door de chef-kok en Sous-chef samen aangestuurd. De Sous-chef heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Sous-chef ziet toe op de kwaliteit en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sous-chef, Medewerkers Sous-chef.

Is het beroep sous-chef iets voor jou?

Zou je graag sous-chef willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sous-chef bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sous-chef, beroepskeuzetest Sous-chef, beroep Sous-chef kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sous-chef

Als Sous-chef is er  de mogelijkheid om door te groeien tot chef-kok. Het werk als Sous-chef binnen een keuken is vaak een manier om ervaring op te doen met leidinggevende functies in de keuken en een opstap naar de functie van chefkok waarbij men geheel aan het hoofd van de keuken staat. Tevens is het mogelijk om uiteindelijk door de groeien naar bedrijfsleider van het restaurant of bedrijf waar men werkzaam is. Ook kan een sous-chef uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.

De arbeidsmarkt voor Koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt, echter ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

Arbeidsmarktperspectief score sous-chef

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sous-chef. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sous-chef, Promotie mogelijkheden Sous-chef, Carriere Sous-chef.

Solliciteren op de functie sous-chef

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sous-chef dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sous-chef belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sous-chef. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sous-chef, CV Sous-chef, sollicitatie Sous-chef.

Interviews met sous-chef

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sous-chef

Vacatures sous-chef

Op zoek naar een nieuwe baan als Sous-chef? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sous-chef. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Sous-chef is werkzaam in een keuken en is de assistent van de chef-kok. Dit kan een keuken zijn van bijvoorbeeld een restaurant, hotel of congrescentrum. De Sous-chef vervangt de chef-kok bij afwezigheid.

Beoordeling Sous-chef

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sous-chef' hieronder.

  • Functie-inhoud
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Doorgroeimogelijkeden
  • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sous-chef

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
  • Functie-inhoud
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Doorgroeimogelijkeden
  • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep