U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sportinstructeur

Sportinstructeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sportinstructeur? Lees de functieomschrijving.

Wanneer je werkt als Sportinstructeur dan ben je  meestal verbonden aan een sportschool of gewone school. Algemeen gezegd heb je als taak instructies te geven bij sport- en spelactiviteiten.

Je werkt als Sportinstructeur met groepen cursisten of schoolkinderen. In overleg met het bestuur van de sportvereniging of instelling stel je een programma samen voor het komende seizoen. Wat je precies doet in de lessen bepaal je verder zelf en ook hoe je het werk aanpakt en de lessen indeelt is de keuze van de Sportinstructeur. Bij eventuele problemen kun je altijd overleggen met de chef of het bestuur.

Als Sportinstructeur bedenk je dus in eerste instantie de oefeningen en berereid je een training of les voor die aansluit op de groep. Wanneer je met muziek werkt dan is het ook jouw taak om geschikte nummers te vinden.

Bij de oefeningen gebruik je afhankelijk van waarin je lesgeeft allerlei materiaal, zoals bijvoorbeeld een bal, pylon, touw of dumble. Gedurende de lessen doe je vaak oefeningen voor om vervolgens de cursisten of leerlingen te helpen, te activeren en aanwijzingen te geven.

Het is tevens de taak van de Sportinstructeur om ervoor te waken dat er blessures ontstaan. Je begint daarom altijd met een goede warming-up en let steeds op de veiligheid in het algemeen en het welzijn van alle individuele deelnemers in het bijzonder.

Mensen vonden ons op: Job Sportinstructeur, Baan Sportinstructeur, Sportinstructeur Worden, Functie-eisen Sportinstructeur, Verantwoordelijkheden Sportinstructeur, Functieprofiel Sportinstructeur, Wat doet een Sportinstructeur, Werken als Sportinstructeur.

Sportinstructeur worden: Opleiding tot sportinstructeur

Voor de functie van Sportinstructeur moet je een sport- en bewegingsstudie doen. Op MBO niveau zijn er drie opleidingen. Niveau-2 is voor Sport- en Bewegingsbegeleider, niveau-3 is voor Sport- en Bewegingsleider en niveau-4 is voor Sport- en Bewegingscoördinator. Om toegelaten te worden tot een van deze opleidingen moet je onder andere een toelatingstest afleggen waarin je wordt beoordeeld op je vaardigheid in diverse sporten.

Doorstuderen op HBO niveau is ook mogelij waarbij je je tevens richt op Lichamelijke Oefening, Fysiotherapie of in de richting van Toerisme.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportinstructeur, Sportinstructeur Worden, Opleidingsniveau Sportinstructeur, Scholing Sportinstructeur, Studie Sportinstructeur, Bijscholing Sportinstructeur, Omscholing Sportinstructeur.

Organisaties waar een sportinstructeur doorgaans werkzaam is

Of een Sportinstructeur werkzaam is in de profit of in de non-profit hangt er eigenlijk van af tot welke sector de sportaccomodatie behoort. Veel sportaccomodaties zijn bedoelt voor het maken van winst, maar wanneer ze in handen zijn van de gemeente vallen ze onder non-profit.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportinstructeur, Sportinstructeur Worden, Opleidingsniveau Sportinstructeur, Scholing Sportinstructeur, Studie Sportinstructeur, Bijscholing Sportinstructeur, Omscholing Sportinstructeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sportinstructeur

Het salaris van een Sportinstructeur hangt samen met de taken die worden uitgevoerd. De ene sportrichting zal anders betalen dan de andere en ook de diversiteit aan taken speelt een rol. Voor Sportinstructeur moet je denken aan een salaris van ergens tussen de €1400 en €2300 bruto.

Een vergoeding voor de reiskosten is vrij gebruikelijk in deze sector, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Mensen vonden ons op: Salaris Sportinstructeur, Loon Sportinstructeur, Wat verdien je als Sportinstructeur, Salarisschaal Sportinstructeur, Salarisindicatie Sportinstructeur, Bonus Sportinstructeur, CAO Sportinstructeur, Brutoloon Sportinstructeur, Nettoloon Sportinstructeur, Vakantiedagen Sportinstructeur, Pensioen Sportinstructeur.

Competenties, skills & vaardigheden sportinstructeur

 • Energie
 • Creativiteit
 • Coachen
 • Plannen en organiseren
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Sportinstructeur, Vaardigheden Sportinstructeur, Attitude Sportinstructeur, Kwalificaties Sportinstructeur, Competentieprofiel Sportinstructeur.

Boeken voor het beroep sportinstructeur

Wil je meer weten over het beroep sportinstructeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sportinstructeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sportinstructeur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Sportinstructeur, Sportinstructeur ebooks, boek Sportinstructeur.

Persoonstypen sportinstructeur

Het grootste gedeelte van het werk van een Sportinstructeur bestaat uit het leidinggeven aan en opleiden van mensen. Een natuurlijk overwicht en genoeg zelfvertrouwen zijn hiervoor essentieel. Volwassenen en kinderen moeten je instructies op willen volgen en het vertrouwen hebben dat je doet wat goed voor ze is en wat veilig is (Baas).

Daarbij moet een Sportinstructeur ook een creatieve kant hebben. Je moet immers steeds weer nieuwe en interessante lessen verzinnen om dezelfde dingen aan te leren of een volgende stap te nemen. Je steunt en coacht hierin de deelnemers van je lessen om ervoor te zorgen dat je met de hele groep uiteindelijk het gestelde doel zult halen (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sportinstructeur, Karakter Sportinstructeur.

Netwerk sportinstructeur

Als Sportinstructeur geef je leiding aan de cursisten die bij je op les komen. Zelf moet je verantwoording afleggen aan je directe leidinggevende. Meestal staat daar nog management boven.

In je dagelijkse werk op een sportaccomodatie zal je tevens in contact komen met de andere medewerkers op de werkvloer waaronder ook andere Instructeurs.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sportinstructeur, Medewerkers Sportinstructeur.

Is het beroep sportinstructeur iets voor jou?

Zou je graag sportinstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sportinstructeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sportinstructeur, beroepskeuzetest Sportinstructeur, beroep Sportinstructeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sportinstructeur

De sector voor Sportinstructeurs is niet heel groot, toch zijn er heel wat vacatures te vinden die aansluiten op deze functie. Natuurlijk is de gekozen richting mede bepalend voor hoe gemakkelijk je een aansluitende vacature zult vinden. Ook omdat het een fysiek beroep is zal er meer doorstroom plaatsvinden dan bij beroepen die minder lichamelijke inspanning vergen.

Doorgroeimogelijkheden zijn er ook. In eerste instantie kun je doorstuderen of specialiseren. Maar een andere mogelijkheid is om je takenpakket uit te breiden of meer - verschillende - groepen les te gaan geven. Ook wil de ene of de andere werkgever uitmaken in hoeverre doorstroom mogelijk is naar bijvoorbeeld een meer leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score sportinstructeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sportinstructeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sportinstructeur, Promotie mogelijkheden Sportinstructeur, Carriere Sportinstructeur.

Solliciteren op de functie sportinstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sportinstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sportinstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sportinstructeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sportinstructeur, CV Sportinstructeur, sollicitatie Sportinstructeur.

Interviews met sportinstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sportinstructeur

Vacatures sportinstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Sportinstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sportinstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Wanneer je werkt als Sportinstructeur dan ben je  meestal verbonden aan een sportschool of gewone school. Algemeen gezegd heb je als taak instructies te geven bij sport- en spelactiviteiten. Je werkt als Sportinstructeur met groepen cursisten of schoolkinderen.

Beoordeling Sportinstructeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sportinstructeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sportinstructeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep