U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sportjournalist

Sportjournalist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sportjournalist? Lees de functieomschrijving.

Wie werkzaam is in de journalistiek onderzoekt gebeurtenissen en maakt hier een goedlopend verhaal van om aan het publiek te kunnen presenteren. Dit kan een geschreven verhaal zijn in bijvoorbeeld een dagblad, tijdschrift of op een website of een verslag op de radio, televisie of via een filmpje op het internet. De Sportjournalist richt zich hierbij specifiek op alles wat te maken heeft met sport. Sommige sportjournalisten richten zich op een bepaalde sport, anderen zijn gericht op verschillende sporten en sport in het algemeen.

 

De Sportjournalist brengt bijvoorbeeld verslag uit van belangrijke sportwedstrijden en bespreekt bijzondere gebeurtenissen uit de sportwereld. Het is belangrijk dat de Sportjournalist van sport houdt, maar dit ook op een juiste manier aan het publiek weet over te brengen. Het is daarom belangrijk dat de Sportjournalist beschikt over goede sociale vaardigheden. Tijdens grote toernooien heeft de journalist het vooral erg druk. Er moeten dan veel verslagen en reportages worden gemaakt.

 

Om goede reportages en verslagen te kunnen maken, kan de Sportjournalist sporters en andere betrokken interviewen. Hiermee kan de Sportjournalist achtergrondinformatie opdoen en dit gebruiken voor het verslag of de reportage. Goed kunnen interviewen en de juiste vragen op het juiste moment weten te stellen zijn dan ook belangrijke eigenschappen voor de journalist.

Mensen vonden ons op: Job Sportjournalist, Baan Sportjournalist, Sportjournalist Worden, Functie-eisen Sportjournalist, Verantwoordelijkheden Sportjournalist, Functieprofiel Sportjournalist, Wat doet een Sportjournalist, Werken als Sportjournalist.

Sportjournalist worden: Opleiding tot sportjournalist

De Sportjournalist heeft meestal de opleiding Journalistiek gevolgd. Deze opleiding wordt op diverse plaatsen in Nederland op HBO niveau aangeboden. Het is mogelijk om daarna nog een masteropleiding te volgen om je nog verder in het vak te kunnen verdiepen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportjournalist, Sportjournalist Worden, Opleidingsniveau Sportjournalist, Scholing Sportjournalist, Studie Sportjournalist, Bijscholing Sportjournalist, Omscholing Sportjournalist.

Organisaties waar een sportjournalist doorgaans werkzaam is

De Sportjournalist werkt voor een tijdschrift, dagblad, website of televisiezender. De journalist kan hier een dienst zijn of op freelance basis werken. De Sportjournalist werkt meestal in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportjournalist, Sportjournalist Worden, Opleidingsniveau Sportjournalist, Scholing Sportjournalist, Studie Sportjournalist, Bijscholing Sportjournalist, Omscholing Sportjournalist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sportjournalist

Het salaris van de startende Sportjournalist ligt rond de €1700,-. Door ervaring op te doen kan dit stijgen tot €5400,-, afhankelijk van de organisatie waar de Sportjournalist voor werkzaam is. Freelance sportjournalisten krijgen vaak betaald per woord of per artikel en zijn daarom afhankelijk van het aantal opdrachten dat zij krijgen.

Mensen vonden ons op: Salaris Sportjournalist, Loon Sportjournalist, Wat verdien je als Sportjournalist, Salarisschaal Sportjournalist, Salarisindicatie Sportjournalist, Bonus Sportjournalist, CAO Sportjournalist, Brutoloon Sportjournalist, Nettoloon Sportjournalist, Vakantiedagen Sportjournalist, Pensioen Sportjournalist.

Competenties, skills & vaardigheden sportjournalist

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Sociabiliteit
 • Presenteren
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Sportjournalist, Vaardigheden Sportjournalist, Attitude Sportjournalist, Kwalificaties Sportjournalist, Competentieprofiel Sportjournalist.

Boeken voor het beroep sportjournalist

Wil je meer weten over het beroep sportjournalist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sportjournalist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sportjournalist te komen.

Terug naar Hilversum | Kees Jansma

een halve eeuw sportjournalist - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048833450 | 336 pagina's

Precies een halve eeuw staat Kees Jansma beroepshalve langs de lijn en nog steeds is hij niet uitgekeken, uitgeschreven en uitgepraat over sport. In Terug naar Hilversum neemt hij ons mee in zijn universum. We schieten door de tijd, van WK voetbal naar Ol...

Pony in het Peloton | Wiel Verheesen

Belevenissen van een Limburgse sportjournalist - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789493048119 | 226 pagina's

Wiel Verheesen is een wandelende sportencyclopedie. In zijn loopbaan als sportjournalist voor diverse dag- en weekbladen specialiseerde hij zich in wielrennen en versloeg keer op keer de Tour de France, de Amstel Gold Race en vele andere klassiekers. Maar...

Terug naar Hilversum | Kees Jansma

een halve eeuw sportjournalist - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789048833467 | 287 pagina's

Precies een halve eeuw staat Kees Jansma beroepshalve langs de lijn en nog steeds is hij niet uitgekeken, uitgeschreven en uitgepraat over sport. In Terug naar Hilversum neemt hij ons mee in zijn universum. We schieten door de tijd, van WK voetbal naar Ol...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sportjournalist, Sportjournalist ebooks, boek Sportjournalist.

Persoonstypen sportjournalist

De Sportjournalist moet om goed verhalen te kunnen maken beschikken over goede sociale vaardigheden en goede interviewtechnieken. Uit alle informatie moet de journalist de juiste feiten weten te halen om hier een goed verhaal van te maken (Waarnemer). Ook is het belangrijk dat de Sportjournalist zelfverzekerd en doelgericht te werk gaat (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sportjournalist, Karakter Sportjournalist.

Netwerk sportjournalist

Het is belangrijk dat de Sportjournalist veel connecties heeft in de sportwereld. Op deze manier kan de journalist het snelst aan verhalen komen en weten anderen hem of haar ook te vinden voor nieuwtjes.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sportjournalist, Medewerkers Sportjournalist.

Is het beroep sportjournalist iets voor jou?

Zou je graag sportjournalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sportjournalist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sportjournalist, beroepskeuzetest Sportjournalist, beroep Sportjournalist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sportjournalist

Er is voldoende vraag naar Sportjournalisten. Veel websites, kranten en televisiezenders hebben journalisten in dienst. Door hard te werken en goede verslagen te maken kan de Sportjournalist doorgroeien en grotere klussen krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score sportjournalist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sportjournalist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sportjournalist, Promotie mogelijkheden Sportjournalist, Carriere Sportjournalist.

Solliciteren op de functie sportjournalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sportjournalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sportjournalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sportjournalist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sportjournalist, CV Sportjournalist, sollicitatie Sportjournalist.

Interviews met sportjournalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sportjournalist

Vacatures sportjournalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Sportjournalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sportjournalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Wie werkzaam is in de journalistiek onderzoekt gebeurtenissen en maakt hier een goedlopend verhaal van om aan het publiek te kunnen presenteren. Dit kan een geschreven verhaal zijn in bijvoorbeeld een dagblad, tijdschrift of op een website of een verslag op de radio, televisie of via een filmpje op het internet. De Sportjournalist richt zich hierbij specifiek op alles wat te maken heeft met sport.

Beoordeling Sportjournalist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sportjournalist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sportjournalist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Als je sportjournalist is dr HBO opleiding SPECO Sportcommunicatie aan Fontys aan te raden!

Door: M

Reageer op dit beroep