U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Staatssecretaris

Staatssecretaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een staatssecretaris? Lees de functieomschrijving.

Een Staatssecretaris in Nederland is een soort van vice-minister. Vooral bij de grotere ministeries is het zo dat de minister niet alle beslissingen en zaken alleen kan regelen, waardoor er iemand nodig is die (in rangorde) net onder de minister staat en hem helpt bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Dit is het werk van de Staatssecretaris.

Wat de rol van de Staatssecretaris precies inhoudt, verschilt per kabinet. Soms kan de Staatssecretaris de plaats van de minister innemen en soms zit hij enkel op een specifiek onderwerp binnen het ministerie, zoals Ontwikkelingssamenwerking binnen Buitenlandse Zaken. Altijd heeft de Staatssecretaris een bepaalde specialistische kennis die goed bij de functie aansluit en kan hij de Ministerraad goed adviseren op zijn beleidsgebied.

Hoewel de minister medezeggenschap heeft in de keuze van een Staatssecretaris, is het vaak zo dat de Staatssecretaris uit een andere politieke partij komt dan de minister waarvoor hij werkt. Verder geldt dat een minister niet per se weg hoeft als de Staatssecretaris aftreedt, maar de Staatssecretaris wel als de minister moet vertrekken.

Om goed werk te kunnen leveren zal de Staatssecretaris veel moeten lezen, thuis zijn en blijven in de actualiteit en vooral ook lange dagen moeten maken. Hiervoor heeft hij een groot verantwoordelijkheidsgevoel nodig en het gevoel dat zijn werk een maatschappelijk belang dient. Dit kan eigenlijk alleen als de goede Staatssecretaris op de juiste positie zit en met de minister samen kan werken. Anders heeft men maar zeer weinig zelfstandige verantwoordelijkheden en invloed.

Mensen vonden ons op: Job Staatssecretaris, Baan Staatssecretaris, Staatssecretaris Worden, Functie-eisen Staatssecretaris, Verantwoordelijkheden Staatssecretaris, Functieprofiel Staatssecretaris, Wat doet een Staatssecretaris, Werken als Staatssecretaris.

Staatssecretaris worden: Opleiding tot staatssecretaris

Een Staatssecretaris wordt gevraagd voor de functie en kan vele verschillende achtergronden hebben en vele verschillende opleidingen hebben gedaan, zoals dat in de politiek gebruikelijk is. Opleidingen hoeven niet per se in het verlengde te liggen van het beleidsterrein van het Ministerie, al geldt voor bijf. Staatssecretarissen in Financiën wel vaak dat zij een opleiding in die richting hebben genoten. Economie (WO) ligt hier het meest voor de hand.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Staatssecretaris, Staatssecretaris Worden, Opleidingsniveau Staatssecretaris, Scholing Staatssecretaris, Studie Staatssecretaris, Bijscholing Staatssecretaris, Omscholing Staatssecretaris.

Organisaties waar een staatssecretaris doorgaans werkzaam is

De Staatssecretaris werkt voor de overheid, meestal op een van de grotere Ministeries.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Staatssecretaris, Staatssecretaris Worden, Opleidingsniveau Staatssecretaris, Scholing Staatssecretaris, Studie Staatssecretaris, Bijscholing Staatssecretaris, Omscholing Staatssecretaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden staatssecretaris

De Staatssecretaris heeft een vast salaris, dat op het moment vaststaat op €131.900 bruto per jaar, wat dus omgerekend op €10991,60 per maand neerkomt. Hierbij horen natuurlijk ook een aantal gunstige arbeidsvoorwaarden.

Mensen vonden ons op: Salaris Staatssecretaris, Loon Staatssecretaris, Wat verdien je als Staatssecretaris, Salarisschaal Staatssecretaris, Salarisindicatie Staatssecretaris, Bonus Staatssecretaris, CAO Staatssecretaris, Brutoloon Staatssecretaris, Nettoloon Staatssecretaris, Vakantiedagen Staatssecretaris, Pensioen Staatssecretaris.

Competenties, skills & vaardigheden staatssecretaris

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Anticiperen
 • Op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen
 • Specialistische kennis
 • Ambitie
Mensen vonden ons op: Kennis Staatssecretaris, Vaardigheden Staatssecretaris, Attitude Staatssecretaris, Kwalificaties Staatssecretaris, Competentieprofiel Staatssecretaris.

Boeken voor het beroep staatssecretaris

Wil je meer weten over het beroep staatssecretaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je staatssecretaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken staatssecretaris te komen.

Overheidsmanagement - Ja minister, nee minister | Mark Frequin

over het samenspel van ministers staatssecretarissen en topambtenaren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789012101479 | 143 pagina's

Het is niet erg gebruikelijk dat topambtenaren schrijven over hun werkrelatie met ministers. En als zij al daarover schrijven, is dat na het be digen van hun loopbaan. Mark Frequin doorbreekt met dit boek deze ongeschreven regel, omdat hij ook het ambteli...

Verloren vertrouwen | Anne Bos

Afgetreden ministers en staatssecretarissen 1967-2002 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089533135 | 352 pagina's

Het ontslag van een minister of een staatssecretaris is meestal een persoonlijk drama en altijd een enerverende politieke gebeurtenis. Kabinetten zijn vaak broos en het heengaan van een bewindspersoon kan een wankel evenwicht definitief verstoren. Over de...

Staatssecretaris of seriecrimineel | Paul Andersson Toussaint

Het Smalle Pad Van De Marokkaan - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035134430 | 248 pagina's

Foute Marokkanen zijn voortdurend in het nieuws. Het gaat om criminaliteit, wangedrag, agressie en intimidatie, maar ook om bijvoorbeeld doodsbedreigingen van hulpverleners. Niemand begrijpt het. Waar komt dat gedrag vandaan? Onderzoeksjournalist Paul And...

Mensen vonden ons op: boeken voor Staatssecretaris, Staatssecretaris ebooks, boek Staatssecretaris.

Persoonstypen staatssecretaris

De Staatssecretaris is verknocht aan zijn werk en wil alle feiten hebben voordat hij een beslissing neemt, ook al betekent dit vaak dat hij het werk mee naar huis moet nemen. Hierbij wil de Staatssecretaris niet alleen de minister en de eigen politieke partij ondersteunen, maar ook het land van dienst zijn (Loyalist). Om het werk goed te kunnen doen is het niet alleen belangrijk om adviezen te geven, maar ook om belangrijke zaken goed in de gaten te houden en kennis op te doen van die (maatschappelijke) onderwerpen. Zonder kennis van zaken kan de Staatssecretaris zijn minister niet goed helpen en ook zelf geen goed geïnformeerde beslissingen nemen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Staatssecretaris, Karakter Staatssecretaris.

Netwerk staatssecretaris

De Staatssecretaris overlegt veel met de minister, vooral ook als hij deze moet vervangen en praat ook de Ministerraad wel eens bij over zijn beleidsterrein. Er is verder vooral veel communicatie met de medewerkers binnen het Ministerie, die de Staatssecretaris op de hoogte dienen te houden van wat er gaande is en meehelpen om benodigde stappen te nemen. Soms is het ook mogelijk dat de Staatssecretaris zich direct voor de Tweede Kamer moet verantwoorden.

Buiten de overheid spreekt de Staatssecretaris met Nederlanders, het publiek en vooral ook de pers over wat bepaalde beslissingen in zullen houden en wat er allemaal aan de hand is binnen zijn Ministerie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Staatssecretaris, Medewerkers Staatssecretaris.

Is het beroep staatssecretaris iets voor jou?

Zou je graag staatssecretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als staatssecretaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Staatssecretaris, beroepskeuzetest Staatssecretaris, beroep Staatssecretaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden staatssecretaris

Het is nooit zeker wie een positie als Staatssecretaris krijgt en vaak is men eigenlijk op zoek naar een hogere positie in het politieke landschap. Zo is er dus niets te voorspellen. Wel kan gezegd worden dat men als Staatssecretaris vaak maar met moeite op weet te klimmen naar een hogere positie en veel vaker juist opgeofferd wordt om de minister te redden. Zo is het een precaire baan met meer krimp- dan groeimogelijkheden. Buiten de publieke sector kan dit anders uitpakken, in ieder geval als men op een positieve manier de positie van Staatssecretaris weet af te ronden. Het is niet ondenkbaar dat een Staatssecretaris dezelfde functie op een ander Minsterie gaat vervullen,  toch doorgroeit naar de hogere functie van minister of het uiteindelijk zelfs, zoals Mark Rutte deed, schopt tot Minister-President.

Het Kabinet Rutte heeft het aantal Staatssecretarissen teruggebracht naar acht.

Arbeidsmarktperspectief score staatssecretaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep staatssecretaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Staatssecretaris, Promotie mogelijkheden Staatssecretaris, Carriere Staatssecretaris.

Solliciteren op de functie staatssecretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als staatssecretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor staatssecretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als staatssecretaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Staatssecretaris, CV Staatssecretaris, sollicitatie Staatssecretaris.

Interviews met staatssecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen staatssecretaris

Vacatures staatssecretaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Staatssecretaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staatssecretaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Staatssecretaris in Nederland is een soort van vice-minister. Vooral bij de grotere ministeries is het zo dat de minister niet alle beslissingen en zaken alleen kan regelen, waardoor er iemand nodig is die (in rangorde) net onder de minister staat en hem helpt bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Dit is het werk van de Staatssecretaris.

Beoordeling Staatssecretaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Staatssecretaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Staatssecretaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep