U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Stadsdichter

Stadsdichter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een stadsdichter? Lees de functieomschrijving.

De Stads- of dorpsdichter is een dichter die gedurende een bepaalde periode gedichten schrijft over de stad of het dorp en de verschillende gebeurtenissen die binnen de gemeente plaatsvinden. De Stadsdichter wordt door het bestuur van een gemeente aangesteld.

 

Ontstaan

In 2000 werd de Dichter des Vaderlands benoemd. Deze dichter dicht over gebeurtenissen die belangrijk zijn voor het hele land. In navolging hierop werden in diverse gemeentes vanaf 2001 Stadsdichters of dorpsdichters aangesteld.

 

Taken

De Stadsdichter schrijft gedurende een bepaalde tijd gedichten over gebeurtenissen of voor speciale gelegenheden. Zo kan de Stadsdichter gedichten schrijven die worden voorgedragen tijdens huldigingen en openingen. Ook worden de gedichten vaak voorgedragen tijdens officiële gebeurtenissen en kan een gedicht geschreven worden voor uitvaarten van gemeentewege. Daarnaast kan de Stadsdichter actueel nieuws op een kritische, pakkende of ludieke wijze verwerken in een gedicht.

 

Een belangrijke bovenliggende taak van de Stadsdichter is het onder de aandacht brengen van de poëzie onder de bevolking van de desbetreffende gemeente. Door de gedichten van de Stadsdichter wordt de dichtkunst in een positief daglicht en onder de aandacht geplaatst.

Mensen vonden ons op: Job Stadsdichter, Baan Stadsdichter, Stadsdichter Worden, Functie-eisen Stadsdichter, Verantwoordelijkheden Stadsdichter, Functieprofiel Stadsdichter, Wat doet een Stadsdichter, Werken als Stadsdichter.

Stadsdichter worden: Opleiding tot stadsdichter

Voor de functie van Stadsdichter is geen specifieke opleiding nodig. Een Stadsdichter heeft vaak passie voor de Nederlandse taal, maar heeft vooral met zijn dichtkunst zijn plek als Stadsdichter bewezen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadsdichter, Stadsdichter Worden, Opleidingsniveau Stadsdichter, Scholing Stadsdichter, Studie Stadsdichter, Bijscholing Stadsdichter, Omscholing Stadsdichter.

Organisaties waar een stadsdichter doorgaans werkzaam is

De Stadsdichter wordt aangesteld door het bestuur van een gemeente. De Stadsdichter werkt hierdoor in opdracht van de gemeente en werkt dus voor een non-profit organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadsdichter, Stadsdichter Worden, Opleidingsniveau Stadsdichter, Scholing Stadsdichter, Studie Stadsdichter, Bijscholing Stadsdichter, Omscholing Stadsdichter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden stadsdichter

Veel Stadsdichter krijgen geen salaris, maar doen het voor de eer en voor de stad.

Mensen vonden ons op: Salaris Stadsdichter, Loon Stadsdichter, Wat verdien je als Stadsdichter, Salarisschaal Stadsdichter, Salarisindicatie Stadsdichter, Bonus Stadsdichter, CAO Stadsdichter, Brutoloon Stadsdichter, Nettoloon Stadsdichter, Vakantiedagen Stadsdichter, Pensioen Stadsdichter.

Competenties, skills & vaardigheden stadsdichter

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Stadsdichter, Vaardigheden Stadsdichter, Attitude Stadsdichter, Kwalificaties Stadsdichter, Competentieprofiel Stadsdichter.

Boeken voor het beroep stadsdichter

Wil je meer weten over het beroep stadsdichter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je stadsdichter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken stadsdichter te komen.

Stadsgedichtenbundel 2018 | Uitgeverij Kontrast

Stadsgedichters van Nederland en Vlaanderen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492411358 | 288 pagina's

Om de reikwijdte van de Stadsgedichtenbundel, en daarmee het Stadsdichterschap, verder te vergroten presenteren wij de gecombineerde bundel van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen en door de jury geselecteerde inzendingen van de Stadsgedichtenwedstr...

Stadsdichters Bijeen | Kontrast

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789078215868 | 219 pagina's

Een bloemlezing van huidige en voormalige Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen, ter gelegenheid van het eerste lustrum van de nationale Stadsdichtersdag in Lelystad 2009...

Antwerpen / Oostende + DVD | Peter Holvoet-Hanssen

Poezie Van Een Geestdriftig Stadsdichter - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044620375 | 96 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Stadsdichter, Stadsdichter ebooks, boek Stadsdichter.

Persoonstypen stadsdichter

De Stadsdichter moet een sterke persoonlijkheid hebben en voor de eer en de stad willen dichten. De Stadsdichter moet loyaal en betrokken zijn (Loyalist). Ook moet de warm en gevoelig zijn en zijn gedachten en gevoelens goed onder woorden kunnen brengen (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Stadsdichter, Karakter Stadsdichter.

Netwerk stadsdichter

De Stadsdichter werkt meestal alleen, maar doet sommige dingen wel in samenspraak met het bestuur van de gemeente.

Mensen vonden ons op: Collega’s Stadsdichter, Medewerkers Stadsdichter.

Is het beroep stadsdichter iets voor jou?

Zou je graag stadsdichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als stadsdichter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Stadsdichter, beroepskeuzetest Stadsdichter, beroep Stadsdichter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden stadsdichter

Niet alle dorpen en steden hebben een dorps- of Stadsdichter. Er is dus maar een beperkte vraag naar Stadsdichters. Ook zijn er voor de Stadsdichter nagenoeg geen doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score stadsdichter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep stadsdichter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Stadsdichter, Promotie mogelijkheden Stadsdichter, Carriere Stadsdichter.

Solliciteren op de functie stadsdichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als stadsdichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor stadsdichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als stadsdichter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Stadsdichter, CV Stadsdichter, sollicitatie Stadsdichter.

Interviews met stadsdichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen stadsdichter

Vacatures stadsdichter

Op zoek naar een nieuwe baan als Stadsdichter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stadsdichter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Stads- of dorpsdichter is een dichter die gedurende een bepaalde periode gedichten schrijft over de stad of het dorp en de verschillende gebeurtenissen die binnen de gemeente plaatsvinden. De Stadsdichter wordt door het bestuur van een gemeente aangesteld.   Ontstaan In 2000 werd de Dichter des Vaderlands benoemd.

Beoordeling Stadsdichter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Stadsdichter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Stadsdichter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep