U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Stadsgeograaf

Stadsgeograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een stadsgeograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Stadsgeograaf is iemand die de ruimtelijke structuur en trends in steden en stedelijke gebieden bestudeert. 
 
Hij of zij kijkt onder meer naar de migratie, achterstandswijken en cultuur in een stad. Ook onderzoekt hij de stad als geheel: de structuur, geleding en functies. Grofweg vier wetenschapsgebieden worden hierbij gecombineerd: sociologie, economie, politicologie en geschiedenis. Wat is de samenhang tussen wonen, werken, verkeer en vervoer in dit gebied? Welke economieën zijn belangrijk in dit gebied en welke invloed heeft dat op de banen en inkomens en het bestedingsgedrag? Welke culturele opvattingen zijn er over bijvoorbeeld de politiek? Wat is de geschiedenis van de stedelijke ontwikkeling in dit gebied?
 
Het werk van een Stadgeograaf lijkt op het werk van een Planoloog. Een Planoloog wil echter ingrijpen in het landschap; iets wat een Stadsgeograaf niet beoogt. Het maakt het werk wel interessanter. Sommige Stadsgeografen zijn daarom ook betrokken bij de ontwikkeling en marketing van steden, de stadsidentiteit, culturele industrieën en dergelijke. Hij helpt de verantwoordelijken van deze projecten aan de nodige inzichten.
 
Mensen vonden ons op: Job Stadsgeograaf, Baan Stadsgeograaf, Stadsgeograaf Worden, Functie-eisen Stadsgeograaf, Verantwoordelijkheden Stadsgeograaf, Functieprofiel Stadsgeograaf, Wat doet een Stadsgeograaf, Werken als Stadsgeograaf.

Stadsgeograaf worden: Opleiding tot stadsgeograaf

Om Stadsgeograaf te worden, kun je bijvoorbeeld de universitaire studie Sociale Geografie en Planologie doen. Een bachelor duurt vier jaar en een master één à twee jaar. Daarna kun je ervoor kiezen een promotieonderzoek van vier jaar te doen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadsgeograaf, Stadsgeograaf Worden, Opleidingsniveau Stadsgeograaf, Scholing Stadsgeograaf, Studie Stadsgeograaf, Bijscholing Stadsgeograaf, Omscholing Stadsgeograaf.

Organisaties waar een stadsgeograaf doorgaans werkzaam is

Stadsgeografen werken als onderzoeker, adviseur, beleidsmaker bij ministeries of gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, planologische adviesbureaus, bouwbedrijven of in het hoger onderwijs. 
 
Dit zijn profit- of non-profit bedrijven. Zo streven projectontwikkelaars naar winst, maar organen van de overheid niet. 
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadsgeograaf, Stadsgeograaf Worden, Opleidingsniveau Stadsgeograaf, Scholing Stadsgeograaf, Studie Stadsgeograaf, Bijscholing Stadsgeograaf, Omscholing Stadsgeograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden stadsgeograaf

Het gemiddelde salaris van een Stadsgeograaf ligt rond de €2300,- bruto per maand. Natuurlijk is het loon afhankelijk van de organisatie, ervaring en leeftijd van de werknemer. 
 
Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een dertiende maand, opleidingsmogelijkheden en een werktelefoon. 
 
Mensen vonden ons op: Salaris Stadsgeograaf, Loon Stadsgeograaf, Wat verdien je als Stadsgeograaf, Salarisschaal Stadsgeograaf, Salarisindicatie Stadsgeograaf, Bonus Stadsgeograaf, CAO Stadsgeograaf, Brutoloon Stadsgeograaf, Nettoloon Stadsgeograaf, Vakantiedagen Stadsgeograaf, Pensioen Stadsgeograaf.

Competenties, skills & vaardigheden stadsgeograaf

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Oordeelsvorming
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Stadsgeograaf, Vaardigheden Stadsgeograaf, Attitude Stadsgeograaf, Kwalificaties Stadsgeograaf, Competentieprofiel Stadsgeograaf.

Boeken voor het beroep stadsgeograaf

Wil je meer weten over het beroep stadsgeograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je stadsgeograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken stadsgeograaf te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Stadsgeograaf, Stadsgeograaf ebooks, boek Stadsgeograaf.

Persoonstypen stadsgeograaf

Persoonstypen die passen bij een Stadsgeograaf zijn Waarnemer en Bemiddelaar.
 
Hij of zij is onderzoekend, nieuwsgierig en analytisch. Hij kan goed observeren en verklaringen zoeken voor zijn bevindingen. Hij kan de resultaten inzichtelijk maken voor bijvoorbeeld beleidsmakers bij de overheid en ook zelf met plannen komen (Waarnemer).
 
Daarnaast is een Stadsgeograaf ondersteunend en betrokken. Hij geeft adviezen aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars (Bemiddelaar).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Stadsgeograaf, Karakter Stadsgeograaf.

Netwerk stadsgeograaf

Een Stadsgeograaf heeft doorgaans een groot netwerk. Hij legt zijn bevindingen bijvoorbeeld voor aan ambtenaren. Zij bepalen namelijk uiteindelijk welke bestemming een bepaald gebied krijgt. Ook onderhoudt hij soms contact met marketingbureaus, omdat hij betrokken is bij de stadsidentiteit. Tevens is er soms contact met projectontwikkelaars, zodat zij weten hoe zij vorm moeten geven aan bouwprojecten. Bovendien is er contact met adviseurs, milieudeskundigen etcetera.

Mensen vonden ons op: Collega’s Stadsgeograaf, Medewerkers Stadsgeograaf.

Is het beroep stadsgeograaf iets voor jou?

Zou je graag stadsgeograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als stadsgeograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Stadsgeograaf, beroepskeuzetest Stadsgeograaf, beroep Stadsgeograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden stadsgeograaf

Ongeveer 43% van de afgestudeerden spreekt van een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Er is ongeveer 60% kans op een vaste baan en 17% op een voltijd baan. De meeste mensen hoeven niet lang te zoeken naar een baan.
 
Doorgroeien kan bijvoorbeeld door trainingen te volgen en daardoor grotere projecten naar je toe te trekken. Je kunt ook je management-skills ontwikkelen of verbeteren en leiding gaan geven.
 
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Stadsgeograaf, Promotie mogelijkheden Stadsgeograaf, Carriere Stadsgeograaf.

Solliciteren op de functie stadsgeograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als stadsgeograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor stadsgeograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als stadsgeograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Stadsgeograaf, CV Stadsgeograaf, sollicitatie Stadsgeograaf.

Interviews met stadsgeograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen stadsgeograaf

Vacatures stadsgeograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Stadsgeograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stadsgeograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Stadsgeograaf is iemand die de ruimtelijke structuur en trends in steden en stedelijke gebieden bestudeert.    Hij of zij kijkt onder meer naar de migratie, achterstandswijken en cultuur in een stad. Ook onderzoekt hij de stad als geheel: de structuur, geleding en functies.

Beoordeling Stadsgeograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Stadsgeograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Stadsgeograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep