U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Stadsgids

Stadsgids worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een stadsgids? Lees de functieomschrijving.

Een stadsgids is iemand die een individu of een groep personen een rondleiding door een bepaalde stad geeft. Deze rondleiding vindt vaak wandelend plaats, maar er zijn ook stadsgidsen die de tocht per fiets, boot of bus voltooien. Naast achtergrondinformatie over de stad, geeft een stadsgids ook culturele, historische, opmerkelijke of anderszins interessante informatie over de betreffende stad en de daarin bevindende bezienswaardigheden.

Een stadsgids is gespecialiseerd in één of meerdere steden. Hij werkt vaak op freelancebasis en verhuurt zich dan wel niet op die manier aan reisorganisaties. Omdat er relatief veel toeristen geïnteresseerd zijn in een rondleiding door een bepaalde stad, is het kennis hebben van andere talen vaak een voorwaarde om via een organisatie als stadsgids aan het werk te kunnen. Een stadsgids wordt vrijwel altijd geacht een goede tot uitstekende kennis van de Engelse taal te hebben, maar ook het machtig zijn van het Frans en Duits zijn vaak voorwaarden om aan de slag te kunnen als freelancer binnen een bepaalde organisatie. Voor een gids die volledig zelfstandig zijn rondleidingen opzet geldt deze eis niet, maar handig is het uiteraard wel.

Een stadsgids is geen gereglementeerd of beschermd beroep. Dat houdt in dat er geen nadere regels zijn over de vraag wanneer iemand zich een stadsgids kan noemen. Organisaties die een stadsgids al dan niet op freelancebasis in dienst hebben, eisen vaak het gidsenvakdiploma ‘GIVAK’ van hun werknemers. Na het behalen van dit diploma kan iemand zich een gediplomeerd stadsgids noemen. En, ondanks dat dit geen vereiste is om aan de slag te gaan als stadsgids, schept deze titel meer mogelijkheden.

Stadsgids zijn is niet een beroep waar iedereen geschikt voor is. Naast het beschikken van feitelijke informatie over de stad, is ook de manier van presenteren erg belangrijk. Iemand die geïnteresseerd is in een rondleiding door een bepaalde stad, is dit niet zomaar. Men verwacht daarom ook veel van de rondleiding. Omdat een stadsrondleiding staat of valt met een gids, maakt dit een verantwoordelijk en relatief zwaar beroep.

Mensen vonden ons op: Job Stadsgids, Baan Stadsgids, Stadsgids Worden, Functie-eisen Stadsgids, Verantwoordelijkheden Stadsgids, Functieprofiel Stadsgids, Wat doet een Stadsgids, Werken als Stadsgids.

Stadsgids worden: Opleiding tot stadsgids

‘Givak’ is de naam van het gidsenvakdiploma, maar heb bepaald hebben van dit diploma is strikt genomen geen voorwaarde om als stadsgids aan de slag te kunnen. Het is in sommige gevallen echter wel raadzaam om deze te behalen, namelijk als een stadsgids voor een (reis)organisatie aan het werk wil. De (reis)organisatie geeft niet alleen vaak de voorkeur aan stadsgidsen die in het bezit zijn van dit diploma, maar ze zijn in sommige gevallen zelfs verplicht om hun rondleidingen te laten verzorgen door een gediplomeerd stadsgids. Indien een dienstbetrekking bij een organisatie niet geprefereerd wordt, kan volstaan worden zonder dit diploma

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadsgids, Stadsgids Worden, Opleidingsniveau Stadsgids, Scholing Stadsgids, Studie Stadsgids, Bijscholing Stadsgids, Omscholing Stadsgids.

Organisaties waar een stadsgids doorgaans werkzaam is

Stadsgidsen prefereren vaak een dienstbetrekking bij een profit organisatie, omdat ze op die manier erg zelf ook iets aan overhouden. Deze verdiensten zullen op maandbasis echter vaak niet zo dusdanig hoog zijn dat hiermee in de maandlasten voldaan kunnen worden. Het wordt dan ook vaak gedaan door personen die naast hun werkzaamheden als stadsgids, ook nog andere bezigheden hebben.

Naast deze stadsgidsen die winstoogmerk hebben, zijn er ook stadsgidsen die hun diensten geheel vrijwillig aanbieden. Dit wordt vaak louter uit liefde voor de betreffende stad gedaan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadsgids, Stadsgids Worden, Opleidingsniveau Stadsgids, Scholing Stadsgids, Studie Stadsgids, Bijscholing Stadsgids, Omscholing Stadsgids.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden stadsgids

Het salaris van een stadsgids is afhankelijk van het aantal rondleidingen dat hij die maand gegeven heeft. Stadsgidsen bezitten vaak geen vast dienstverband bij een organisatie, waardoor het inkomen volledig afhankelijk is van het animo op dat moment. Het aantal opdrachten dat een stadsgids heeft verschilt naar tijd van het jaar en naar plaats. Er zijn steden waar het hele jaar door grote animo voor rondleidingen is, maar er zijn ook steden die alleen gedurende een bepaalde periode in het jaar in trek zijn. Buiten dit seizoen loopt het aantal rondleidingen vaak dan ook erg af.

Mensen vonden ons op: Salaris Stadsgids, Loon Stadsgids, Wat verdien je als Stadsgids, Salarisschaal Stadsgids, Salarisindicatie Stadsgids, Bonus Stadsgids, CAO Stadsgids, Brutoloon Stadsgids, Nettoloon Stadsgids, Vakantiedagen Stadsgids, Pensioen Stadsgids.

Competenties, skills & vaardigheden stadsgids

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Sensitiviteit
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Stadsgids, Vaardigheden Stadsgids, Attitude Stadsgids, Kwalificaties Stadsgids, Competentieprofiel Stadsgids.

Boeken voor het beroep stadsgids

Wil je meer weten over het beroep stadsgids? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je stadsgids bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken stadsgids te komen.

Stadsgids Brugge 2019 | Lannoo

Musea - bezienswaardigheden - wandelingen - restaurants - cafés - logies - excursies - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789401457019 | 160 pagina's

Drie sfeerwandelingen langs musea, monumenten, beroemde locaties en verrassende hoekjes De meest actuele informatie over alle bezienswaardigheden, musea en attracties De leukste suggesties voor een origineel souvenir om het thuisfront mee te verrassen Een...

Dit is mijn Parijs | Marie Bashkirtseff

reisdagboek, doeboek & stadsgids ineen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789057677045 | 128 pagina's

DIT IS MIJN PARIJS IS EEN REISDAGBOEK, DOEBOEK EN STADSGIDS VAN PARIJS INEEN. Het bevat mooie illustraties, leuke to-do-lijstjes en bijzondere weetjes over de stad. Maar het laat ook genoeg ruimte voor jouw verhalen, tekeningen, foto's, souvenirs, kaartje...

100% Rome - Ontdek de stad in 6 wandelingen (stadsgids 2018 editie) |

Nederlands | Paperback | 9789057678172

Ontdek de stad in 6 wandelingen. Met 100% Rome op zak ontdek je de stad in no time.De wandelroutes leiden je langs Highlights en de leukste adressen volgens de locals.De bezienswaardigheden,musea,parken,restaurants,cafes en winkels zijn bovendien overzich...

Mensen vonden ons op: boeken voor Stadsgids, Stadsgids ebooks, boek Stadsgids.

Persoonstypen stadsgids

Een stadsgids is een typische gever. Hij wil namelijk alle informatie die hij heeft over de bezienswaardigheden zorgvuldig overbrengen op de personen die hij door de stad rondleidt. Hij speelt telkens weer in op de behoefte van de persoon of de groep.
Naast een gever kan de stadsgids ook gezien worden als een perfectionist. Dit is ook een vereiste van een goede stadsgids, want een stadsgids moet voldoen aan de hoge verwachtingen die de geïnteresseerden hebben over de rondleiding en hier kan niet aan voldaan worden als de stadsgids geen perfectionist is. De informatie die een stadsgids heeft, moet te allen tijde kloppen. Eventuele onduidelijkheden dienen door de stadsgids opgespoord en uitgelegd te worden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Stadsgids, Karakter Stadsgids.

Netwerk stadsgids

In de functie van stadsgids zal het meeste contact bestaan met de personen die rondgeleid worden. Indien een stadsgids voor een organisatie werkt, zullen de voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het adverteren en het maken van afspraken met geïnteresseerden, door een hogere instantie gedaan worden.  Een stadsgids zal dan hier enkel een mededeling van krijgen met informatie over de grootte van de groep en het tijdstip dat de rondleiden gegeven dient te worden.
Een stadsgids die geen dienstbetrekking binnen een organisatie heeft, zal deze werkzaamheden zelfstandig moeten verrichten. In dit geval wordt er dan met meerdere soorten personen contact onderhouden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Stadsgids, Medewerkers Stadsgids.

Is het beroep stadsgids iets voor jou?

Zou je graag stadsgids willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als stadsgids bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Stadsgids, beroepskeuzetest Stadsgids, beroep Stadsgids kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden stadsgids

Vacatures als stadsgids zijn er redelijk te vinden. Dit zijn dan voornamelijk organisaties die geïnteresseerd zijn om hun netwerk uit te breiden, zodat ze in meerdere steden rondleidingen kunnen verzorgen.

Een stadsgids is een zodanig specifiek beroep, dat doorgroeien in een soortgelijke functie moeilijk is. Een stadsgids heeft wel mogelijkheid om in meerdere steden rondleidingen te geven, maar daar blijft het qua doorgroeien vaak bij.

Arbeidsmarktperspectief score stadsgids

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep stadsgids. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Stadsgids, Promotie mogelijkheden Stadsgids, Carriere Stadsgids.

Solliciteren op de functie stadsgids

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als stadsgids dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor stadsgids belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als stadsgids. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Stadsgids, CV Stadsgids, sollicitatie Stadsgids.

Interviews met stadsgids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen stadsgids

Vacatures stadsgids

Op zoek naar een nieuwe baan als Stadsgids? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stadsgids. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een stadsgids is iemand die een individu of een groep personen een rondleiding door een bepaalde stad geeft. Deze rondleiding vindt vaak wandelend plaats, maar er zijn ook stadsgidsen die de tocht per fiets, boot of bus voltooien. Naast achtergrondinformatie over de stad, geeft een stadsgids ook culturele, historische, opmerkelijke of anderszins interessante informatie over de betreffende stad en de daarin bevindende bezienswaardigheden.

Beoordeling Stadsgids

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Stadsgids' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Stadsgids

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep