U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Stadswacht

Stadswacht worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een stadswacht? Lees de functieomschrijving.

De Stadswacht is een gemeentelijk toezichthouder. De Stadswacht maakt deel uit van de gemeente of is in dienst van een stichting. De Stadswacht werkt daarnaast veel samen met de politie. De Stadswacht heeft preventieve, dienstverlenende en corrigerende taken. Welke taken hij precies heeft, hangt af van de gemeente waar hij werkzaam is. Stadswachten werken meestal in middelgrote en grote gemeenten.

 

De Stadswacht heeft de bevoegdheid van een buitengewoon opsporingsambtenaar. Zijn taken voert hij grotendeels op straat uit. Hier houdt de Stadswacht toezicht op de openbare orde en zorgt voor netheid en veiligheid. Hij signaleert ongewenste situaties en meldt deze bij de gemeente, denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapotte straatlantaarn of groenvoorzieningen die onderhoud nodig hebben.

 

De Stadswacht let op de handhaving van het betaald parkeren en mag proces verbaal opmaken. Ook bewaakt de Stadswacht parken, treinen, stations en biedt hulp bij evenementen in zijn gemeente. De Stadswacht heeft een dienstverlenende taak richting de inwoners van de gemeente en toeristen. Hij helpt hen waar nodig, brengt verdwaalde kinderen weer bij hun ouders en bemiddelt bij problemen op straat.

Mensen vonden ons op: Job Stadswacht, Baan Stadswacht, Stadswacht Worden, Functie-eisen Stadswacht, Verantwoordelijkheden Stadswacht, Functieprofiel Stadswacht, Wat doet een Stadswacht, Werken als Stadswacht.

Stadswacht worden: Opleiding tot stadswacht

De Stadswacht heeft meestal een bij zijn functie passende opleiding gevolgd. Hierin is de Stadswacht opgeleid in het handhaven van de regels op het gebied van parkeren, verkeer en milieu. In Nederland verricht de Stadswacht steeds meer een politietaak een heeft hierdoor een zwaardere functie. De MBO-opleiding Handhaver toezicht & veiligheid zal daarom in de toekomst verplicht worden voor de Stadswacht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadswacht, Stadswacht Worden, Opleidingsniveau Stadswacht, Scholing Stadswacht, Studie Stadswacht, Bijscholing Stadswacht, Omscholing Stadswacht.

Organisaties waar een stadswacht doorgaans werkzaam is

De Stadswacht werkt voor een gemeente of speciaal opgerichte stichting. De Stadswacht is werkzaam in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Stadswacht, Stadswacht Worden, Opleidingsniveau Stadswacht, Scholing Stadswacht, Studie Stadswacht, Bijscholing Stadswacht, Omscholing Stadswacht.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden stadswacht

De Stadswacht verdient afhankelijk van zijn ervaring tussen de €1900,- en €2800,-. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer vakantiedagen en een eindejaarsuitkering.

Mensen vonden ons op: Salaris Stadswacht, Loon Stadswacht, Wat verdien je als Stadswacht, Salarisschaal Stadswacht, Salarisindicatie Stadswacht, Bonus Stadswacht, CAO Stadswacht, Brutoloon Stadswacht, Nettoloon Stadswacht, Vakantiedagen Stadswacht, Pensioen Stadswacht.

Competenties, skills & vaardigheden stadswacht

 • Sociabiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Onafhankelijkheid
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Stadswacht, Vaardigheden Stadswacht, Attitude Stadswacht, Kwalificaties Stadswacht, Competentieprofiel Stadswacht.

Boeken voor het beroep stadswacht

Wil je meer weten over het beroep stadswacht? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je stadswacht bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken stadswacht te komen.

Politie & wetenschap 77 - Van stadswacht naar nieuwe gemeentepolitie? | T. Eikenaar

gemeentelijk toezicht en handhaving in de openbare ruimte - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035247703 | 236 pagina's

Politie & wetenschap 77 - Van stadswacht naar nieuwe gemeentepolitie? 1e druk is een boek van T. Eikenaar uitgegeven bij Sdu Uitgevers. ISBN 9789035247703 Van stadswacht naar nieuwe gemeentepolitie? De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderz...

Mensen vonden ons op: boeken voor Stadswacht, Stadswacht ebooks, boek Stadswacht.

Persoonstypen stadswacht

De Stadswacht moet een omgeving goed snel in zich op kunnen nemen en snel in kunnen grijpen bij bepaalde situaties. De Stadswacht moet onafhankelijk keuzes en beslissingen kunnen maken (Baas). Daarnaast heeft de Stadswacht ook een dienstverlenende taak ten opzichte van burgers en toeristen en moet daarom goed hen wensen en behoeften kennen (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Stadswacht, Karakter Stadswacht.

Netwerk stadswacht

De Stadswacht is werkzaam voor de gemeente of een stichting. Daarnaast werkt de Stadswacht veel samen met de politie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Stadswacht, Medewerkers Stadswacht.

Is het beroep stadswacht iets voor jou?

Zou je graag stadswacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als stadswacht bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Stadswacht, beroepskeuzetest Stadswacht, beroep Stadswacht kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden stadswacht

Veel grote en middelgrote gemeenten hebben een Stadswacht. Toch is er niet heel veel vraag naar Stadswachten. Doorgroeimogelijkheden zijn wel aanwezig, bijvoorbeeld binnen de gemeente of politie.

Arbeidsmarktperspectief score stadswacht

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep stadswacht. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Stadswacht, Promotie mogelijkheden Stadswacht, Carriere Stadswacht.

Solliciteren op de functie stadswacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als stadswacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor stadswacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als stadswacht. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Stadswacht, CV Stadswacht, sollicitatie Stadswacht.

Interviews met stadswacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen stadswacht

Vacatures stadswacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Stadswacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stadswacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Stadswacht is een gemeentelijk toezichthouder. De Stadswacht maakt deel uit van de gemeente of is in dienst van een stichting. De Stadswacht werkt daarnaast veel samen met de politie.

Beoordeling Stadswacht

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Stadswacht' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Stadswacht

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep