U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Steenhouwer

Steenhouwer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een steenhouwer? Lees de functieomschrijving.

 

Een Steenhouwer is iemand die met hamer en beitel blokken uit natuursteen, zoals marmer en graniet, houwt en ze bewerkt, zodat ze gebruikt kunnen worden in stenen constructies en monumentaal metselwerk. Hij houdt zich bezig met het op maat zagen, schuren, polijsten en eventueel beletteren van natuursteen.

De Steenhouwer maakt producten voor de bouw en interieurs, zoals vensterbanken, vloerbekleding, gevels en aanrechtbladen, maar kan ook grafstenen maken. De Steenhouwer maakt soms patronen in het steen en voert soms ook restauraties uit.

Tegenwoordig worden veel werkzaamheden gedaan door machines. Voorbeelden van machines zijn schuur- en zaagmachines. De Steenhouwer moet ze goed in kunnen stellen, zodat alles op de juiste maten wordt gezaagd, vervolgens wordt gepolijst en eventueel wordt beletterd.

Mensen vonden ons op: Job Steenhouwer, Baan Steenhouwer, Steenhouwer Worden, Functie-eisen Steenhouwer, Verantwoordelijkheden Steenhouwer, Functieprofiel Steenhouwer, Wat doet een Steenhouwer, Werken als Steenhouwer.

Steenhouwer worden: Opleiding tot steenhouwer

 

Het is belangrijk dat een Steenhouwer goede vakkennis heeft. Met deze kennis kan hij zijn creatieve ideeën echt uitvoeren. Om Steenhouwer te worden, kan het beroep in de praktijk geleerd worden. De Steenhouwer leert de praktische vaardigheden bij een erkend leerbedrijf en gaat één keer in de drie weken een dag naar school om theoretische kennis op te doen. Tijdens het werk ontvangt de Steenhouwer al een salaris.

Er kan gekozen worden voor verschillende MBO-opleidingen. De assistentopleiding duurt één jaar, de basisberoepsopleiding twee jaar en de allroundopleiding drie jaar. Bij de basisberoepsopleiding kan gekozen worden voor de richting machinaal, grafwerk, restaureren of stellen. Bij de allroundopleiding komen alle richtingen aan bod, evenals leidinggeven. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Steenhouwer, Steenhouwer Worden, Opleidingsniveau Steenhouwer, Scholing Steenhouwer, Studie Steenhouwer, Bijscholing Steenhouwer, Omscholing Steenhouwer.

Organisaties waar een steenhouwer doorgaans werkzaam is

 

Een Steenhouwer werkt meestal bij een steenhouwerij of restauratiebedrijf. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector. Soms werkt de Steenhouwer niet alleen in de werkplaats, maar ook op bouwlocaties en/of begraafplaatsen. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Steenhouwer, Steenhouwer Worden, Opleidingsniveau Steenhouwer, Scholing Steenhouwer, Studie Steenhouwer, Bijscholing Steenhouwer, Omscholing Steenhouwer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden steenhouwer

 

Een Steenhouwer kan rekenen op zo’n €1500,- tot €1900,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Zijn salaris hangt onder andere af van zijn gevolgde opleiding, zijn precieze taken, zijn leeftijd en zijn ervaring.

De secundaire arbeidsomstandigheden staan in de cao Natuursteenbedrijf. Zo geldt vaak een reiskostenvergoeding en het recht op informatie, voorlichting en onderzoek op gebied van veiligheid en gezondheid. Ook moet de werkgever de eventuele eigen bijdrage bij een bedrijfsongeval vergoeden. 

Mensen vonden ons op: Salaris Steenhouwer, Loon Steenhouwer, Wat verdien je als Steenhouwer, Salarisschaal Steenhouwer, Salarisindicatie Steenhouwer, Bonus Steenhouwer, CAO Steenhouwer, Brutoloon Steenhouwer, Nettoloon Steenhouwer, Vakantiedagen Steenhouwer, Pensioen Steenhouwer.

Competenties, skills & vaardigheden steenhouwer

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Steenhouwer, Vaardigheden Steenhouwer, Attitude Steenhouwer, Kwalificaties Steenhouwer, Competentieprofiel Steenhouwer.

Boeken voor het beroep steenhouwer

Wil je meer weten over het beroep steenhouwer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je steenhouwer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken steenhouwer te komen.

Fjällbacka 3 - Steenhouwer | Camilla Läckberg

Patrick Hedstrom en Erica Falck Deel 3 (ook los te lezen) - Nederlands | Druk: 5 | E-book | 9789041417459 | 463 pagina's

Onderdeel van de serie Fjällbacka. In het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka vindt een visser het levenloze lichaam van de zevenjarige Sara. Lijkschouwing wijst uit dat zij waarschijnlijk niet in zee is verdronken. Inspecteur Patrik Hedström leidt het politi...

Fjällbacka 3 - Steenhouwer | Camilla Läckberg

Deel 3 met Patrick Hedstrom en Erica Falck - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026331466 | 463 pagina's

Onderdeel van de serie Fjällbacka. In het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka vindt een visser het levenloze lichaam van de zevenjarige Sara. Lijkschouwing wijst uit dat zij waarschijnlijk niet in zee is verdronken. Inspecteur Patrik Hedström leidt het politi...

Fjällbacka 3 - Steenhouwer | Camilla Läckberg

Deel 3 met Patrick Hedstrom en Erica Falck - Nederlands | Druk: 21 | Dwarsligger | 9789049804794 | 864 pagina's

Onderdeel van de serie Fjällbacka. In het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka vindt een visser het levenloze lichaam van de zevenjarige Sara. Lijkschouwing wijst uit dat zij waarschijnlijk niet in zee is verdronken.br /Inspecteur Patrik Hedström leidt het pol...

Mensen vonden ons op: boeken voor Steenhouwer, Steenhouwer ebooks, boek Steenhouwer.

Persoonstypen steenhouwer

 

Persoonstypen die passen bij een Steenhouwer zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Een Steenhouwer moet nauwkeurig werken, gedisciplineerd zijn en veel eisen aan zichzelf en anderen stellen voor een optimaal eindresultaat (Perfectionist).

Tevens is een Steenhouwer energiek, efficiënt, zelfverzekerd en hardwerkend. Hij kan goed zelfstandig werken, maar hij moet ook kunnen samenwerken met collega’s (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Steenhouwer, Karakter Steenhouwer.

Netwerk steenhouwer

Een Steenhouwer werkt soms zelfstandig, maar soms ook met collega’s. Ook komt de Steenhouwer in contact met zijn Chef, van wie hij de werkopdrachten krijgt. Ook komt hij in aanraking met de opdrachtgever. De opdrachtgever geeft zijn wensen aan, maakt afspraken met de Steenhouwer en vraagt hem eventueel om advies. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Steenhouwer, Medewerkers Steenhouwer.

Is het beroep steenhouwer iets voor jou?

Zou je graag steenhouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als steenhouwer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Steenhouwer, beroepskeuzetest Steenhouwer, beroep Steenhouwer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden steenhouwer

 

Er zijn vrij veel bedrijven die vacatures voor Steenhouwers open hebben staan. Wel zal hij flexibel moeten zijn qua reisafstand. Ook geldt dat hoe meer kennis een Steenhouwer heeft opgedaan tijdens zijn opleiding en werk, hoe eerder hij een geschikte baan kan vinden. Toch kan het in deze tijden van economische crisis lastig zijn om snel een goede baan te vinden.

Bij goed functioneren kan de Steenhouwer steeds ingewikkeldere/grotere klussen krijgen toegewezen. Ook kan hij Chef worden of zijn eigen bedrijf oprichten.

Arbeidsmarktperspectief score steenhouwer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep steenhouwer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Steenhouwer, Promotie mogelijkheden Steenhouwer, Carriere Steenhouwer.

Solliciteren op de functie steenhouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als steenhouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor steenhouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als steenhouwer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Steenhouwer, CV Steenhouwer, sollicitatie Steenhouwer.

Interviews met steenhouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen steenhouwer

Vacatures steenhouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Steenhouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Steenhouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Steenhouwer is iemand die met hamer en beitel blokken uit natuursteen, zoals marmer en graniet, houwt en ze bewerkt, zodat ze gebruikt kunnen worden in stenen constructies en monumentaal metselwerk. Hij houdt zich bezig met het op maat zagen, schuren, polijsten en eventueel beletteren van natuursteen. De Steenhouwer maakt producten voor de bouw en interieurs, zoals vensterbanken, vloerbekleding, gevels en aanrechtbladen, maar kan ook grafstenen maken.

Beoordeling Steenhouwer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Steenhouwer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Steenhouwer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep