U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Strandwacht

Strandwacht worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een strandwacht? Lees de functieomschrijving.

De Strandwacht bewaakt in het zomerseizoen de veiligheid van de mensen op het strand en in de zee. Hij waarschuwt de mensen en helpt hen bij problemen. Ook ziet hij er op toe wanneer en waar het beste gezwommen kan worden. De belangrijkste taak van de Strandwacht is het helpen van mensen en het voorkomen van ongelukken. Maar als het dan toch mis gaat, is het ook de taak van de Strandwacht om het slachtoffer te redden. En dat is de taak waar de Strandwacht het meest om bekend staat.

 

De Strandwacht houdt de hele dag het weer en het getij in de gaten. Als het weer ineens omslaat of de stroming wordt sterker, moet de Strandwacht op tijd ingrijpen om zo ongelukken te voorkomen. De Strandwacht bepaalt ook welke kleur vlag er hangt en daarmee of het veilig genoeg is om te zwemmen en op welke stukken er gezwommen mag worden. De Strandwacht patrouilleert overdag langs de kustlijn en kijkt of er niemand in nood is. Daarnaast beantwoordt de Strandwacht ook vragen van de mensen en helpt bij bijvoorbeeld kinderen die hun ouders kwijt zijn.

 

De Strandwacht moet natuurlijk beschikken over zwemdiploma’s. Maar hiernaast is het ook belangrijk dat de Strandwacht bekend is met het zwemmend redden. Ook een goede conditie is belangrijk om een reddingsactie uit te kunnen voeren.

Mensen vonden ons op: Job Strandwacht, Baan Strandwacht, Strandwacht Worden, Functie-eisen Strandwacht, Verantwoordelijkheden Strandwacht, Functieprofiel Strandwacht, Wat doet een Strandwacht, Werken als Strandwacht.

Strandwacht worden: Opleiding tot strandwacht

Om aan de slag te kunnen als Strandwacht moet je minimaal 17 jaar oud zijn en beschikken over de juiste zwemvaardigheden. Je moet zwemmend kunnen redden en een goede conditie hebben. Er is geen speciale opleidingen, maar er kunnen vaak cursussen gevolgd worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Strandwacht, Strandwacht Worden, Opleidingsniveau Strandwacht, Scholing Strandwacht, Studie Strandwacht, Bijscholing Strandwacht, Omscholing Strandwacht.

Organisaties waar een strandwacht doorgaans werkzaam is

De Strandwacht werkt meestal voor de KNRM. Dit is de Nederlandse reddingsmaatschappij. Zij zorgen voor voldoende Strandwachten tijdens het seizoen op de Nederlandse stranden. De Strandwacht werkt hiermee voor een non-profit organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Strandwacht, Strandwacht Worden, Opleidingsniveau Strandwacht, Scholing Strandwacht, Studie Strandwacht, Bijscholing Strandwacht, Omscholing Strandwacht.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden strandwacht

De Strandwacht werkt meestal alleen tijdens het zomerseizoen. Het wordt daarom vaak als vakantiebaan of als tijdelijke baan ingevuld. Gemiddeld verdient de Strandwacht tussen de €1800,- en €2600,-.

Mensen vonden ons op: Salaris Strandwacht, Loon Strandwacht, Wat verdien je als Strandwacht, Salarisschaal Strandwacht, Salarisindicatie Strandwacht, Bonus Strandwacht, CAO Strandwacht, Brutoloon Strandwacht, Nettoloon Strandwacht, Vakantiedagen Strandwacht, Pensioen Strandwacht.

Competenties, skills & vaardigheden strandwacht

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Oordeelsvorming
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Strandwacht, Vaardigheden Strandwacht, Attitude Strandwacht, Kwalificaties Strandwacht, Competentieprofiel Strandwacht.

Boeken voor het beroep strandwacht

Wil je meer weten over het beroep strandwacht? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je strandwacht bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken strandwacht te komen.

Strandwacht | Mariette Middelbeek

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789460682377 | 167 pagina's

Anne en Emma zijn met hun ouders op vakantie op een Zuid-Franse camping. Hoewel ze een tweeling zijn en qua uiterlijk erg op elkaar lijken, is dat vanbinnen helemaal niet zo. Emma is de vlotste van de twee, maakt makkelijk contact en heeft al snel een vri...

De Strandwacht | R.T. Cusick

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789020609028 | 188 pagina's

De strandwacht "Je gaat niet schreeuwen, meisje, want ik heb op je gewacht." De stem klonk onvast. Ik heb een hele tijd op je gewacht." "Laat me los!" Kim probeerde hem weg te duwen, maar verloor zelf haar evenwicht. Ze hoorde hem lachen toen ze viel. "La...

Strandwacht | Ooggetuige | Boyzzz | Mariette Middelbeek

zomeromnibus 3 in 1 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789460683695 | 493 pagina's

Strandwacht De tweeling Anne en Emma zijn met hun ouders op vakantie op een Zuid-Franse camping. Ze sluiten zich aan bij het animatieteam en doen mee met allerlei leuke activiteiten. Als ze Simone, een van de begeleiders, willen verrassen met een blind da...

Mensen vonden ons op: boeken voor Strandwacht, Strandwacht ebooks, boek Strandwacht.

Persoonstypen strandwacht

De strandwacht moet goed situaties in kunnen schatten, gevaar kunnen zien aankomend en  op het goede moment de goede handelingen kunnen verrichten om zo mensenlevens te kunnen redden (Waarnemer). De Strandwacht moet anderen willen helpen en hun belangen voorop stellen (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Strandwacht, Karakter Strandwacht.

Netwerk strandwacht

De Strandwacht werkt nauw samen met andere Strandwachten en bijvoorbeeld de bemanning van de reddingsboot.

Mensen vonden ons op: Collega’s Strandwacht, Medewerkers Strandwacht.

Is het beroep strandwacht iets voor jou?

Zou je graag strandwacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als strandwacht bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Strandwacht, beroepskeuzetest Strandwacht, beroep Strandwacht kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden strandwacht

Er is in het zomerseizoen voldoende vraag naar Strandwachten, maar er niet het hele jaar een ruime aanbod van werk omdat er in de winter geen Strandwachten nodig zijn. Om deze reden zijn er ook weinig doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score strandwacht

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep strandwacht. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Strandwacht, Promotie mogelijkheden Strandwacht, Carriere Strandwacht.

Solliciteren op de functie strandwacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als strandwacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor strandwacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als strandwacht. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Strandwacht, CV Strandwacht, sollicitatie Strandwacht.

Interviews met strandwacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen strandwacht

Vacatures strandwacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Strandwacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Strandwacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Strandwacht bewaakt in het zomerseizoen de veiligheid van de mensen op het strand en in de zee. Hij waarschuwt de mensen en helpt hen bij problemen. Ook ziet hij er op toe wanneer en waar het beste gezwommen kan worden.

Beoordeling Strandwacht

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Strandwacht' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Strandwacht

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep