U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Stuntman

Stuntman worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een stuntman? Lees de functieomschrijving.

Een stuntman is iemand die gevaarlijke stunts uithaalt op het podium of voor films of televisieprogramma's.

De stuntman wordt meestal ingehuurd door filmmakers die een stunt double zoeken voor de gevaarlijke stunts of acties die zijn in hun film geschreven hebben, maar die de acteurs die ze gecast hebben niet kunnen, mogen, of durven te doen. De stuntman is gespecialiseerd in het maken en uitvoeren van gevaarlijke stunts en acties en kan deze op zowel een veilige als overtuigende manier weten te brengen. Daarnaast kan de stuntman werkzaam zijn als stunt coördinator (waar hij stunts in televisieprogramma's, theatervoorstellingen, performances, muziekvideo's en films coördineert).

De stuntman kan ook zelfstandig werkzaam zijn door in eigen theatershows of televisieprogramma's baanbrekende, gevaarlijke stunts uit te halen. Hij maakt een eigen voorstelling en performance, waarin hij meerdere stunts achter elkaar plaatst, en gaat deze stunts vervolgens op straat of op het toneel performen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Amerikaanse Steve-O, die met bizarre, gevaarlijke en smerige stunts door de hele wereld toerde om zijn show voor mensen op te voeren.

Het beroep van stuntman is zeer gevaarlijk. De stuntman heeft jarenlang getraind om verschillende stunts en acts zo veilig mogelijk op te voeren. Voor het worden van stuntman is daarom een ijzersterkte conditie en lef vereist en het beroep is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Mensen vonden ons op: Job Stuntman, Baan Stuntman, Stuntman Worden, Functie-eisen Stuntman, Verantwoordelijkheden Stuntman, Functieprofiel Stuntman, Wat doet een Stuntman, Werken als Stuntman.

Stuntman worden: Opleiding tot stuntman

De meeste opleidingen tot stuntman zijn eigenlijk alleen in Amerika te volgen (en zijn daar over het algemeen HBO). In Nederland zijn er wel cursussen en workshops, die meestal door erkende stuntmannen worden gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stuntman, Stuntman Worden, Opleidingsniveau Stuntman, Scholing Stuntman, Studie Stuntman, Bijscholing Stuntman, Omscholing Stuntman.

Organisaties waar een stuntman doorgaans werkzaam is

De stuntman is over het algemeen een eigen ondernemer en kan ingehuurd worden door filmmakers of de makers van een televisieprogramma. Daarnaast kan hij bij laatstgenoemden ook in dienst zijn als stunt coördinator of kan hij met een eigen show langs theaters en podia gaan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Stuntman, Stuntman Worden, Opleidingsniveau Stuntman, Scholing Stuntman, Studie Stuntman, Bijscholing Stuntman, Omscholing Stuntman.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden stuntman

Het precieze salaris van een stuntman verschilt per persoon en wat voor werkzaamheden hij verricht. Zo kan een stuntman die met een eigen theatershow toert meer verdienen dan een stuntman die alleen voor films of televisieprogramma's werkt. De inkomsten hangen voor laatsgenoemde ook volledig af van de werkgelegenheid. Daarom valt er in principe geen precieze indicatie voor dit beroep te geven, alhoewel vele Amerikaanse experts zeggen dat de salarissen in Amerika tussen de €5000,- en €70000,- liggen.

Mensen vonden ons op: Salaris Stuntman, Loon Stuntman, Wat verdien je als Stuntman, Salarisschaal Stuntman, Salarisindicatie Stuntman, Bonus Stuntman, CAO Stuntman, Brutoloon Stuntman, Nettoloon Stuntman, Vakantiedagen Stuntman, Pensioen Stuntman.

Competenties, skills & vaardigheden stuntman

 • Energie
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
 • Goede conditie
 • Levenslange ervaring
Mensen vonden ons op: Kennis Stuntman, Vaardigheden Stuntman, Attitude Stuntman, Kwalificaties Stuntman, Competentieprofiel Stuntman.

Boeken voor het beroep stuntman

Wil je meer weten over het beroep stuntman? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je stuntman bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken stuntman te komen.

True Adventures of the World's Greatest Stuntman | Vic Armstrong

My Life As Indiana Jones, James Bond, Superman and Other Movie Heroes - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780857689146 | 368 pagina's

"No CGI can match what Vic can accomplish" - Steven Spielberg "Vic is The Man" - Pierce Brosnan "Vic Armstrong is, of course, a legend" - Martin Scorsese "This is the best and most original behind-the-scenes book I have read in years, gripping and reveali...

Stan Stuntman | Ruth Wielockx

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044823677 | 26 pagina's

Een koprol, een flikflak, een salto, een nepgevecht, een achtervolging, een ontploffing, een diepzeeduik, een vliegtuigcrash, een proefwerk: geen stunt is te gek voor Stan Stuntman. Een grappig boek over dappere Stan. Voor hoogvliegers en brokkenpiloten v...

Waanzinnig werk... - Stuntman M/V | Nick Gordon

Makkelijk Lezen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789463411455 | 24 pagina's

In de serie Waanzinnig werk lees je over stoere beroepen! In dit boek lees je over stuntmensen. Ontdek hoe ze gevaarlijke achtervolgingen uitvoeren, vechtscènes doen of stunten met vuur. Met veel actiefoto's en interessante weetjes....

Mensen vonden ons op: boeken voor Stuntman, Stuntman ebooks, boek Stuntman.

Persoonstypen stuntman

De stuntman moet goed kunnen waarnemen welke stunts hij op welke manier kan uitvoeren. Hij moet oog hebben voor de kleinste details omdat de kleinste verkeerde inschatting al voor de grootste fouten en blessures kan zorgen. Veel stunts zijn levensgevaarlijk en daarom mogen er geen fouten worden gemaakt. De stuntman moet daarom ten alle tijden niet alleen voorzichtig en accuraat maar ook succesvol en perfectionistisch te werk gaan omdat elke fout het einde van zijn carrière (of in sommige gevallen zelfs zijn leven) kan betekenen. (waarnemer, perfectionist en succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Stuntman, Karakter Stuntman.

Netwerk stuntman

Het netwerk van de stuntman bestaat uit filmmakers of televisieprogrammamakers (die hem als stunt double kunnen inhuren of voor wie hij de stunts kan coördineren), beginnende stuntmannen die hij cursussen kan geven of uit publiek (als hij zelfstandig met een eigen show langs theaters of podia gaat om deze voor hen op te voeren). 

Mensen vonden ons op: Collega’s Stuntman, Medewerkers Stuntman.

Is het beroep stuntman iets voor jou?

Zou je graag stuntman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als stuntman bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Stuntman, beroepskeuzetest Stuntman, beroep Stuntman kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden stuntman

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen in principe af van de desbetreffende stuntman zelf. Zo zal de stuntman die zich alleen op het werk als stuntman voor  televisieprogramma's of films richt minder werk krijgen dan de stuntman die ook met een eigen show rondtourt, workshops geeft of als stunt coördinator werkzaam is.

Daarnaast wordt de werkgelegenheid in films en televisieseries voor de stuntman steeds kleiner omdat er steeds meer met computer technische beelden wordt gewerkt.

Arbeidsmarktperspectief score stuntman

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep stuntman. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Stuntman, Promotie mogelijkheden Stuntman, Carriere Stuntman.

Solliciteren op de functie stuntman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als stuntman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor stuntman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als stuntman. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Stuntman, CV Stuntman, sollicitatie Stuntman.

Interviews met stuntman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen stuntman

Vacatures stuntman

Op zoek naar een nieuwe baan als Stuntman? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stuntman. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een stuntman is iemand die gevaarlijke stunts uithaalt op het podium of voor films of televisieprogramma's. De stuntman wordt meestal ingehuurd door filmmakers die een stunt double zoeken voor de gevaarlijke stunts of acties die zijn in hun film geschreven hebben, maar die de acteurs die ze gecast hebben niet kunnen, mogen, of durven te doen. De stuntman is gespecialiseerd in het maken en uitvoeren van gevaarlijke stunts en acties en kan deze op zowel een veilige als overtuigende manier weten te brengen.

Beoordeling Stuntman

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Stuntman' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Stuntman

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hoe oud moet je zijn om cursesen te gaan volgen voor stuntman?

Door: Mats

in welke school kun je dit beroep studeren?

Door: vinicius vanfrachem

Er is geen school voor stuntman.Lees de informatie hierboven.Klopt

Door: Lucas

wat leer je allemaal op de stuntschool

Door: roel

De stunts,die je  op TV ziet,leer je dus niet.Zelfbeheersing en het begin van het vak.Ga een keer na een Workshop.

Door: Louis

Hoe kun je levenslang ervaring hebben als je net begint ????? Klopt niet helemaal staat in het colommetje. Competenties en skills

Door: ????

Goed opgemerkt ???.Het overgrote deel van de informatie is correct.Gr.

Door: stuntman

Reageer op dit beroep