U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Supervisor

Supervisor worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een supervisor? Lees de functieomschrijving.

‘Supervisor’ is in de oorspronkelijke zin van het woord een titel die iemand krijgt wanneer hij of zij leiding geeft aan anderen en ook de verantwoordelijkheid heeft over de acties van anderen. Het is een Engelse term die in het Nederlands lang niet overal gebruikt wordt. In het Nederlands is ‘leidinggevende’ een begrip dat ongeveer hetzelfde betekent, hoewel in sommige contexten ‘toezichthouder’, ‘begeleider’ of ‘opzichter’ ook de lading zouden kunnen dekken.

Soms is een supervisor een begeleider, een coach, iemand die leerlingen of werknemers begeleidt in een bepaald traject. ‘Supervisor’ in deze zin heeft niet veel te maken met de Engelse betekenis, maar de oorsprong van het woord komt wel overeen met hoe het begrip in algemene zin gebruikt wordt: voor iemand die ervoor aangesteld is om iets te overzien. Een supervisor kan zich bijvoorbeeld bezig houden met hoe een bepaalde afdeling in een bedrijf over de lange termijn genomen functioneert. In dit geval zal de supervisor vooral bezig zijn met gesprekken en onderzoek.

Soms is een supervisor ook gewoon een teamleider, iemand die vooral delegeert en de processen in de gaten houden en alles aan zijn meerderen rapporteert. Dit kan al gaan over magazijnwerk. In dit geval is de supervisor vooral bezig met het overzien van wat er op een dag moet gebeuren en hoe dit het makkelijkste gedaan kan worden: hoe de taken verdeeld moeten worden over de dag, en over de medewerkers. Ook moet hij mogelijk andere dingen in de gaten houden, bijvoorbeeld of er van een bepaald product nog genoeg op voorraad is. De precieze werkzaamheden hangen natuurlijk af van het specifieke bedrijf. Een supervisor kan ook iemand zijn die leiding geeft aan een afdeling van honderd man voor een multinational.

Mensen vonden ons op: Job Supervisor, Baan Supervisor, Supervisor Worden, Functie-eisen Supervisor, Verantwoordelijkheden Supervisor, Functieprofiel Supervisor, Wat doet een Supervisor, Werken als Supervisor.

Supervisor worden: Opleiding tot supervisor

Supervisor in de zin van teamleider, leidinggevende kun je worden met bepaalde mbo-opleidingen. Deze bestaan voor meerdere sectoren, bijvoorbeeld de logistiek en de beveiliging. Voor supervisor-functies met meer verantwoordelijkheid zal een hbo- of wo-diploma gevraagd worden. Supervisor in de zin van begeleider zul je worden met minimaal een hbo-opleiding als starter. Een mbo’er met genoeg werkervaring kan ook supervisor worden, maar op hbo zijn er meerdere voor de hand liggende opleidingen voor (veel sociale en maatschappelijke zijn geschikt voor het beroep, en sommige opleidingen bieden een hbo-master waarin studenten concreet op het beroep van supervisor voorbereid worden).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Supervisor, Supervisor Worden, Opleidingsniveau Supervisor, Scholing Supervisor, Studie Supervisor, Bijscholing Supervisor, Omscholing Supervisor.

Organisaties waar een supervisor doorgaans werkzaam is

Hoewel supervisor een beroep is dat in principe zowel in de profit- als in de non-profit-sector zou kunnen voorkomen komen de meeste vacatures uit de profit-sector. Logistiekbedrijven zijn in de meerderheid, maar ook beveiligingsorganisaties, laboratoria, warenhuizen en accountantskantoren vragen om supervisors.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Supervisor, Supervisor Worden, Opleidingsniveau Supervisor, Scholing Supervisor, Studie Supervisor, Bijscholing Supervisor, Omscholing Supervisor.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden supervisor

Omdat ‘supervisor’ naar meerdere uiteenlopende functies kan verwijzen is er moeilijk een salarisaanduiding te geven. Een leidinggevende kan zoals in het genoemde voorbeeld in een magazijn of op een vergelijkbare plek werken, waar hij al tussen de 1800 en de 3500 kan verdienen, maar veel leidinggevenden zullen werken voor grote bedrijven waar de salarissen ook hoger liggen (mogelijk het dubbele van het zojuist genoemde bedrag). Ook bij een supervisor die begeleidt, ook zoals boven genoemd, kan het salaris verschillen. Dit zal niet extreem hoog oplopen, maar kan toch ook uiteenlopen van 2000 tot pakweg 4000 per maand. Met de verantwoordelijkheden die een supervisor (in beide varianten) heeft komen vaak wel goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een telefoon of zelfs auto van de zaak.

Mensen vonden ons op: Salaris Supervisor, Loon Supervisor, Wat verdien je als Supervisor, Salarisschaal Supervisor, Salarisindicatie Supervisor, Bonus Supervisor, CAO Supervisor, Brutoloon Supervisor, Nettoloon Supervisor, Vakantiedagen Supervisor, Pensioen Supervisor.

Competenties, skills & vaardigheden supervisor

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Sensitiviteit
 • Delegeren
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Leervermogen
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Supervisor, Vaardigheden Supervisor, Attitude Supervisor, Kwalificaties Supervisor, Competentieprofiel Supervisor.

Boeken voor het beroep supervisor

Wil je meer weten over het beroep supervisor? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je supervisor bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken supervisor te komen.

Logistiek supervisor Kerntaak 1 Logistiek proces Theorie deel 1 Goederenstroom | Ovd Educatieve Uitgeverij

lS K1 theorie deel 1 (Goederenstroom) - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789461718129

In dit theorie boek komen vanzelfsprekend alle aspecten van goederenstroom aan bod....

The Complete Systemic Supervisor | Thomas C. Todd

Context, Philosophy, and Pragmatics - Engels | Druk: 2nd Edition | Paperback | 9781118508985 | 460 pagina's

The Second Edition of the definitive text on systemic clinical supervision has been fully updated and now includes a range of practical online resources. New edition of the definitive text on systemic clinical supervision, fully updated and revised, with ...

Logistiek supervisor MBO-LS-B-04-20 | Ovd Educatieve Uitgeverij

lS 2015 basisdeel K4 theorie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789461714916

Logistiek supervisor MBO-LS-B-04-20 1e druk is een boek van Ovd Educatieve Uitgeverij uitgegeven bij Software Licentie Materiaal B.V.(Mbowebs. ISBN 9789461714916...

Mensen vonden ons op: boeken voor Supervisor, Supervisor ebooks, boek Supervisor.

Persoonstypen supervisor

De supervisor, als in "de leidinggevende", komt het beste overeen met het persoonstype Baas. De Baas is direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en mogelijk ook beschermend. Het is een vereiste voor de functie dat de supervisor anderen kan overtuigen en aan het werk kan zetten. De supervisor, als in "de begeleider", hoeft dit niet te zijn. Hij of zij past beter bij het persoonstype Loyalist of Romanticus, en heeft ook eigenschappen van de Waarnemer. De supervisor moet kunnen weten wat er speelt en moet daarom goed gedrag kunnen interpreteren, goed kunnen luisteren en moet onderzoekend ingesteld zijn.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Supervisor, Karakter Supervisor.

Netwerk supervisor

In beide genoemde gevallen komt de supervisor in aanraking met veel, en met veel verschillende beroepen. Het is dus een ideaal beroep om een netwerk mee op te bouwen. Uit welke beroepen dit netwerk bestaat is op voorhand echter niet te zeggen, daar is de term ‘supervisor’ nog te algemeen voor.

Mensen vonden ons op: Collega’s Supervisor, Medewerkers Supervisor.

Is het beroep supervisor iets voor jou?

Zou je graag supervisor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als supervisor bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Supervisor, beroepskeuzetest Supervisor, beroep Supervisor kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden supervisor

Het arbeidsmarktperspectief voor supervisors is momenteel redelijk goed. Natuurlijk zijn hogere (beter betalende) functies wat schaarser, maar er zijn momenteel redelijk wat (ook niet uitzonderlijk veel) vacatures te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn voor de leidinggevende bijna altijd wel denkbaar, omdat hij of zij bijna altijd werkt in een middelgrote of grote organisatie waar er bijna altijd wel een vergelijkbare, hogere positie denkbaar is. Hier wederom; het begrip ‘supervisor’ is te algemeen om te kunnen zeggen welke precieze beroepen dat zouden kunnen zijn.

Arbeidsmarktperspectief score supervisor

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep supervisor. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Supervisor, Promotie mogelijkheden Supervisor, Carriere Supervisor.

Solliciteren op de functie supervisor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als supervisor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor supervisor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als supervisor. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Supervisor, CV Supervisor, sollicitatie Supervisor.

Interviews met supervisor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen supervisor

Vacatures supervisor

Op zoek naar een nieuwe baan als Supervisor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Supervisor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Supervisor’ is in de oorspronkelijke zin van het woord een titel die iemand krijgt wanneer hij of zij leiding geeft aan anderen en ook de verantwoordelijkheid heeft over de acties van anderen. Het is een Engelse term die in het Nederlands lang niet overal gebruikt wordt. In het Nederlands is ‘leidinggevende’ een begrip dat ongeveer hetzelfde betekent, hoewel in sommige contexten ‘toezichthouder’, ‘begeleider’ of ‘opzichter’ ook de lading zouden kunnen dekken.

Beoordeling Supervisor

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Supervisor' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Supervisor

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep