U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Systeemspecialist

Systeemspecialist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een systeemspecialist? Lees de functieomschrijving.

Een Systeemspecialist is iemand die ICT-systemen bouwt, test en onderhoudt.

De Systeemspecialist overlegt met de opdrachtgever over een nieuwe of verbeterde omgeving. Aan de hand van de verkregen informatie en de mogelijkheden ontwerpt hij een systeem. Gebruiksvriendelijkheid is hierbij erg belangrijk. Na goedkeuring van het ontwerp door de opdrachtgever implementeert hij het. Vervolgens houdt hij zich bezig met het up-to-date houden van de systemen, het uitvoeren van back-ups, het verhelpen van storingen en het beveiligen van de netwerken.

Ook vervult de Systeemspecialist een helpende rol. Hij legt de werking van systemen uit aan medewerkers en helpt bij vragen en problemen. 

Mensen vonden ons op: Job Systeemspecialist, Baan Systeemspecialist, Systeemspecialist Worden, Functie-eisen Systeemspecialist, Verantwoordelijkheden Systeemspecialist, Functieprofiel Systeemspecialist, Wat doet een Systeemspecialist, Werken als Systeemspecialist.

Systeemspecialist worden: Opleiding tot systeemspecialist

Om Systeemspecialist te worden, is minimaal HBO denk- en werkniveau nodig. Een opleiding als Informatica biedt een goede basis.

Ook vragen de meeste bedrijven naar iemand met meerdere jaren ervaring in het beheren van Windows server-, Vmware-, Citrix- , Linux- en/of Unix- (HP UX, AIX) omgevingen. Tevens moet je ervaring hebben met het beheren van netwerkcomponenten, zoals switches en routers. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Systeemspecialist, Systeemspecialist Worden, Opleidingsniveau Systeemspecialist, Scholing Systeemspecialist, Studie Systeemspecialist, Bijscholing Systeemspecialist, Omscholing Systeemspecialist.

Organisaties waar een systeemspecialist doorgaans werkzaam is

Een Systeembeheerder werkt meestal bij een profit-organisatie. Dit betekent dat de organisatie winst wil maken. Het kan wel zo zijn dat opdrachtgevers niet alleen afkomstig zijn uit de profitsector, maar ook uit de non-profitsector (overheid). 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Systeemspecialist, Systeemspecialist Worden, Opleidingsniveau Systeemspecialist, Scholing Systeemspecialist, Studie Systeemspecialist, Bijscholing Systeemspecialist, Omscholing Systeemspecialist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden systeemspecialist

Een Systeemspecialist verdient zo tussen de €2600,- (startsalaris) en €4500,- (na tientallen jaren ervaring) bruto per maand. Het precieze bedrag hangt uiteraard voornamelijk af van de ervaring van de Systeembeheerder. Het loon zal daarom ook oplopen naarmate iemand ouder is.

Welke secundaire voorwaarden gelden, verschilt per bedrijf. Vaak krijgt de Systeemspecialist een laptop en werktelefoon, en gelden zaken als doorbetaling bij ziekte en vakantie, een dertiende maand en scholingsmogelijkheden.

Mensen vonden ons op: Salaris Systeemspecialist, Loon Systeemspecialist, Wat verdien je als Systeemspecialist, Salarisschaal Systeemspecialist, Salarisindicatie Systeemspecialist, Bonus Systeemspecialist, CAO Systeemspecialist, Brutoloon Systeemspecialist, Nettoloon Systeemspecialist, Vakantiedagen Systeemspecialist, Pensioen Systeemspecialist.

Competenties, skills & vaardigheden systeemspecialist

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Innovatief
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Systeemspecialist, Vaardigheden Systeemspecialist, Attitude Systeemspecialist, Kwalificaties Systeemspecialist, Competentieprofiel Systeemspecialist.

Boeken voor het beroep systeemspecialist

Wil je meer weten over het beroep systeemspecialist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je systeemspecialist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken systeemspecialist te komen.

Systemspezialist Notizbuch | Systemspezialist Notebook Publishings

Das perfekte Notizheft f r jeden Systemspezialist - Notizbuch mit 120 Seiten (Liniert) - 6x9 - Duitstalig | Paperback | 9781074610616 | 122 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Systeemspecialist, Systeemspecialist ebooks, boek Systeemspecialist.

Persoonstypen systeemspecialist

Persoonstypen die passen bij een Systeemspecialist zijn Waarnemer en Bemiddelaar.

Het is belangrijk dat een Systeemspecialist analytisch en onderzoekend is. Hij moet goed luisteren naar de wensen van de klant en deze kunnen vertalen naar een goed werkend systeem (Waarnemer).

Ook is een Systeemspecialist ontvankelijk en ondersteunend. Hij moet de ambitie hebben mensen daadwerkelijk te helpen met een ICT-systeem (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Systeemspecialist, Karakter Systeemspecialist.

Netwerk systeemspecialist

Een Systeembeheerder heeft veel contact met opdrachtgevers. Ze overleggen over de nodige functies in het nieuw te ontwerpen of het te verbeterde systeem. Ook komt hij in contact met medewerkers van het bedrijf waarvoor hij werkt. Hij legt bijvoorbeeld de werking van programma’s uit. De baas adviseert hij over nodige veranderingen in systemen. Ook communiceert hij met leveranciers van producten (bijvoorbeeld ook bij storingen). 

Mensen vonden ons op: Collega’s Systeemspecialist, Medewerkers Systeemspecialist.

Is het beroep systeemspecialist iets voor jou?

Zou je graag systeemspecialist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als systeemspecialist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Systeemspecialist, beroepskeuzetest Systeemspecialist, beroep Systeemspecialist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden systeemspecialist

Voor deze functie moet je veel specialistische kennis hebben. Systeemspecialisten zijn daarom erg gewild. Tegenwoordig werken ook steeds meer bedrijven met geavanceerde computerprogramma’s: Systeembeheerders en –specialisten zijn niet meer weg te denken.
 
Bij goed functioneren en het (eventueel) volgen van aanvullende cursussen, kan de Syteembeheerder meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld teamleider worden. Hij kan zich ook specialiseren in één bepaald ICT-systeem.

Arbeidsmarktperspectief score systeemspecialist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep systeemspecialist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Systeemspecialist, Promotie mogelijkheden Systeemspecialist, Carriere Systeemspecialist.

Solliciteren op de functie systeemspecialist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als systeemspecialist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor systeemspecialist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als systeemspecialist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Systeemspecialist, CV Systeemspecialist, sollicitatie Systeemspecialist.

Interviews met systeemspecialist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen systeemspecialist

Vacatures systeemspecialist

Op zoek naar een nieuwe baan als Systeemspecialist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Systeemspecialist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Systeemspecialist is iemand die ICT-systemen bouwt, test en onderhoudt. De Systeemspecialist overlegt met de opdrachtgever over een nieuwe of verbeterde omgeving. Aan de hand van de verkregen informatie en de mogelijkheden ontwerpt hij een systeem.

Beoordeling Systeemspecialist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Systeemspecialist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Systeemspecialist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep