U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tandartsassistent

Tandartsassistent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tandartsassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Tandartsassistent staat onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist. Een Tandartsassistent is betrokken bij de controle en behandeling van patiënten. De werkzaamheden bestaan onder andere uit  het voorbereiden van behandelingen, het assisteren bij behandelingen (zoals aanreiken van instrumenten), het klaarmaken van materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, gebitsreiniging, het geven van advies en uitleg over mondhygiëne en het schoonmaken van de instrumenten. De Assistent komt ook veel in aanraking met de patiënten. Hij maakt afspraken en plant deze in, ontvangt eventueel de patiënten in de praktijk en geeft vaak adviezen en poetsinstructies.

Naast deze werkzaamheden helpen Tandartsassistenten ook op administratief gebied. Zo houden ze zich vaak bezig met het documenteren van patiëntengegevens, het registreren van medische informatie, de correspondentie met andere tandspecialisten (bijvoorbeeld voor verwijzingen), het verwerken van facturen en met het in de gaten houden van de voorraden.

De werkzaamheden die een Assistent krijgt toebedeeld hangen vaak af van de afspraken met de werkgever en van de werkervaring.  In veel gevallen krijgt een Assistent veel werkzaamheden op zich, wat betekent dat er veel tegelijk gedaan moet worden. Het kan een hele drukke baan zijn.

Een Tandartsassistent werkt meestal op vaste tijden, maar het kan voorkomen dat er buiten deze tijden gewerkt moet worden, bijvoorbeeld in het weekend.

Mensen vonden ons op: Job Tandartsassistent, Baan Tandartsassistent, Tandartsassistent Worden, Functie-eisen Tandartsassistent, Verantwoordelijkheden Tandartsassistent, Functieprofiel Tandartsassistent, Wat doet een Tandartsassistent, Werken als Tandartsassistent.

Tandartsassistent worden: Opleiding tot tandartsassistent

Om Tandartsassistent te worden moet je de opleiding Tandartsassistent (MBO niveau-4) doen. Deze opleiding duurt drie jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tandartsassistent, Tandartsassistent Worden, Opleidingsniveau Tandartsassistent, Scholing Tandartsassistent, Studie Tandartsassistent, Bijscholing Tandartsassistent, Omscholing Tandartsassistent.

Organisaties waar een tandartsassistent doorgaans werkzaam is

 • Praktijk of groepspraktijk
 • Centrum voor tandheelkunde
 • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
 • Orthodontistenpraktijk ( of andere tandartsspecialist)
 • Ziekenhuizen
 • Jeugdtandverzorging
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tandartsassistent, Tandartsassistent Worden, Opleidingsniveau Tandartsassistent, Scholing Tandartsassistent, Studie Tandartsassistent, Bijscholing Tandartsassistent, Omscholing Tandartsassistent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tandartsassistent

Het salaris van een Tandartsassisten ligt tussen de €1560 en €2111 per maand.

De adviessalarissen van de NMT richtlijnen (de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) liggen voor 2010 op €1560 per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €2111 per maand.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

Ongeveer 8% vakantietoeslag

Mensen vonden ons op: Salaris Tandartsassistent, Loon Tandartsassistent, Wat verdien je als Tandartsassistent, Salarisschaal Tandartsassistent, Salarisindicatie Tandartsassistent, Bonus Tandartsassistent, CAO Tandartsassistent, Brutoloon Tandartsassistent, Nettoloon Tandartsassistent, Vakantiedagen Tandartsassistent, Pensioen Tandartsassistent.

Competenties, skills & vaardigheden tandartsassistent

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Omgaan met details
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Tandartsassistent, Vaardigheden Tandartsassistent, Attitude Tandartsassistent, Kwalificaties Tandartsassistent, Competentieprofiel Tandartsassistent.

Boeken voor het beroep tandartsassistent

Wil je meer weten over het beroep tandartsassistent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tandartsassistent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tandartsassistent te komen.

Standby praktijkreeks - Zelfstandige (be)handelingen voor de tandartsassistent 2 | D.M. Voet

in het kader van de wet big - Nederlandstalig | Paperback | 9789031339471 | 107 pagina's

Standby praktijkreeks - Zelfstandige (be)handelingen voor de tandartsassistent 2 1e druk is een boek van D.M. Voet uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031339471 Zelfstandige (be)handelingen deel 2 uit de praktijkreeks behandelt de volgende on...

Zelfstandige (be)handelingen voor de tandartsassistent 3 | D.M. Voet

in het kader van de wet big - Nederlandstalig | Paperback | 9789031343751 | 159 pagina's

Zelfstandige (be)handelingen voor de tandartsassistent 3 1e druk is een boek van D.M. Voet uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031343751 Alle essenti le informatie voor het uitvoeren van de afzonderlijke taken van de assistent wordt op overzi...

Tandheelkundige Implantologie | Software Licentie Materiaal B.V.(Mbowebs

opleiding tandartsassistent - Nederlandstalig | Paperback | 9789081698337

Tandheelkundige Implantologie 1e druk is een boek uitgegeven bij Software Licentie Materiaal B.V.(Mbowebs. ISBN 9789081698337 Opleiding tandartsassistente...

Mensen vonden ons op: boeken voor Tandartsassistent, Tandartsassistent ebooks, boek Tandartsassistent.

Persoonstypen tandartsassistent

Je hebt een ondersteunende rol (Bemiddelaar).

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeftes van de cliënten (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tandartsassistent, Karakter Tandartsassistent.

Netwerk tandartsassistent

In de praktijk werk je onder toezicht van de tandarts of orthodontist en werk je samen met verschillende assistenten en eventueel met een mondhygiënist of andere specialist.

De doelgroep van een Tandartsassistent bestaat uit cliënten van alle leeftijden die ter controle van het gebit komen of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tandartsassistent, Medewerkers Tandartsassistent.

Is het beroep tandartsassistent iets voor jou?

Zou je graag tandartsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tandartsassistent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tandartsassistent, beroepskeuzetest Tandartsassistent, beroep Tandartsassistent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tandartsassistent

Uit een onderzoek uit 2009 blijkt dat er op het moment een tekort aan Tandartsassistenten is.

Na bijscholing kan een tandartsassistent doorgroeien naar de functie van preventieassistent, een zogenaamde Tandartsassistent+. Zo krijgt de Assistent meer bevoegdheden.

Arbeidsmarktperspectief score tandartsassistent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tandartsassistent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tandartsassistent, Promotie mogelijkheden Tandartsassistent, Carriere Tandartsassistent.

Solliciteren op de functie tandartsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tandartsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tandartsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tandartsassistent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tandartsassistent, CV Tandartsassistent, sollicitatie Tandartsassistent.

Interviews met tandartsassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen tandartsassistent

Vacatures tandartsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Tandartsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tandartsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Tandartsassistent staat onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist. Een Tandartsassistent is betrokken bij de controle en behandeling van patiënten. De werkzaamheden bestaan onder andere uit  het voorbereiden van behandelingen, het assisteren bij behandelingen (zoals aanreiken van instrumenten), het klaarmaken van materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, gebitsreiniging, het geven van advies en uitleg over mondhygiëne en het schoonmaken van de instrumenten.

Beoordeling Tandartsassistent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tandartsassistent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tandartsassistent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Kan niet wachten om aan deze opleiding te starten

Door: ...

Bang voor de tandarts?Goede samenvatting ,trouwens.H.Gr.

Door: Katja

Reageer op dit beroep