U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Technisch inkoper

Technisch inkoper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een technisch inkoper? Lees de functieomschrijving.

Een inkoper is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een organisatie. De inkoper bepaalt wat de organisatie nodig heeft en zorgt er in contacten met leveranciers voor dat hij de best mogelijke deal krijgt. ‘Technisch inkoper’ verwijst naar een inkoper die werkzaam is bij een technisch bedrijf: een ICT-bedrijf, een energiebedrijf, een chemisch bedrijf, enzovoorts.

De inkoper stelt in overleg vast welke goederen precies in gekocht moeten worden en zoekt hier de meest passende leveranciers bij. De inkoper selecteert leveranciers op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.  Daarna onderhandelt hij met de verkopers en begeleidt het leveringsproces, terwijl andere mensen de administratie afhandelen. De inkoper balanceert tussen het sluiten van de beste deal voor de instelling en het behoud van een goede relatie met de leverancier. Hij heeft dan ook strategisch inzicht, dat samen met actuele kennis van product, levering en leverancier de ideale inkoper maakt. Informatie en tactiek zijn onontbeerlijk bij (prijs)onderhandelingen.

Een inkoper in de technische sector is in zoverre anders dan de “normale” inkoper dat deze meer kennis heeft van de technische details van wat het bedrijf doet. Deze kennis zorgt ervoor dat de technisch inkoper beter rekening kan houden met de wensen van zijn meerderen bij het sluiten van deals.

Mensen vonden ons op: Job Technisch inkoper, Baan Technisch inkoper, Technisch inkoper Worden, Functie-eisen Technisch inkoper, Verantwoordelijkheden Technisch inkoper, Functieprofiel Technisch inkoper, Wat doet een Technisch inkoper, Werken als Technisch inkoper.

Technisch inkoper worden: Opleiding tot technisch inkoper

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep van technisch inkoper die in elke vacature gevraagd worden, wel vragen de meeste om minimaal mbo-niveau. Sommige vacatures noemen hbo-niveau, een enkele noemt een wo-diploma als eis. De vereiste opleiding hangt af van de verantwoordelijkheid van de functie en de grootte van het bedrijf. Het beroep kan verder zowel benaderd worden vanuit de technische hoek als uit de (bedrijfs)economische hoek. Sollicitanten moeten natuurlijk wel kennis dan wel ervaring in beide vakgebieden hebben. Soms worden extra cursussen gevraagd, zoals NEVI of MIL.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Technisch inkoper, Technisch inkoper Worden, Opleidingsniveau Technisch inkoper, Scholing Technisch inkoper, Studie Technisch inkoper, Bijscholing Technisch inkoper, Omscholing Technisch inkoper.

Organisaties waar een technisch inkoper doorgaans werkzaam is

De technisch inkoper werkt voor een technisch bedrijf. Dit kunnen allerlei bedrijven zijn: energiebedrijven, chemische bedrijven, elektronicabedrijven, ICT-bedrijven, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Technisch inkoper, Technisch inkoper Worden, Opleidingsniveau Technisch inkoper, Scholing Technisch inkoper, Studie Technisch inkoper, Bijscholing Technisch inkoper, Omscholing Technisch inkoper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden technisch inkoper

Het gemiddelde startsalaris voor een inkoper in de technische sector ligt rond de 2600 per maand, het gemiddelde maximumsalaris veel hoger dan in andere sectoren, zo rond de 6000 per maand. Het precieze salaris hangt vooral af van opleiding en ervaring van de werknemer.

Mensen vonden ons op: Salaris Technisch inkoper, Loon Technisch inkoper, Wat verdien je als Technisch inkoper, Salarisschaal Technisch inkoper, Salarisindicatie Technisch inkoper, Bonus Technisch inkoper, CAO Technisch inkoper, Brutoloon Technisch inkoper, Nettoloon Technisch inkoper, Vakantiedagen Technisch inkoper, Pensioen Technisch inkoper.

Competenties, skills & vaardigheden technisch inkoper

 • Samenwerken
 • Ondernemerschap
 • Netwerken
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Onderhandelen
Mensen vonden ons op: Kennis Technisch inkoper, Vaardigheden Technisch inkoper, Attitude Technisch inkoper, Kwalificaties Technisch inkoper, Competentieprofiel Technisch inkoper.

Boeken voor het beroep technisch inkoper

Wil je meer weten over het beroep technisch inkoper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je technisch inkoper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken technisch inkoper te komen.

Ontwerpen van technische innovaties | Inge Oskam

door onderzoek, creatief denken en samenwerken - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789001880590

Ontwerpen van technische innovaties 2e druk is een boek van Inge Oskam uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001880590 De ontwerpmethode in Ontwerpen van Technische Innovaties bestaat uit een praktisch uitgewerkt stappenplan en legt de nadruk ...

Taal & didactiek - Aanvankelijk en technisch lezen | Henk Huizenga

aanvankelijk en technisch lezen - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789001877750 | 270 pagina's

Taal & didactiek - Aanvankelijk en technisch lezen 4e druk is een boek van Henk Huizenga uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001877750 Het inleidende boek Taal & Didactiek: Aanvankelijk en technisch lezen behandelt alle belangrijke aspecten ...

Let's focus | Marit Hilarius

Het niet-technische fotografiehandboek - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789463491877 | 184 pagina's

Boeken en handleidingen over fotografie zijn er genoeg, maar je verzandt al snel in eindeloze technische uiteenzettingen, waarbij de cijfers en ingewikkelde regeltjes je om de oren vliegen. Dat is in Let's focus helemaal anders: in dit boek leer je hoe je...

Mensen vonden ons op: boeken voor Technisch inkoper, Technisch inkoper ebooks, boek Technisch inkoper.

Persoonstypen technisch inkoper

De inkoper is voortdurend bezig met onderhandelen en omschakelen en moet dus goed met mensen om kunnen gaan. Naast goede communicatieve vaardigheden, waarmee de inkoper anderen voor zich wint, is er steeds een nieuwe uitdaging waarvoor hij zich in kan zetten (Levensgenieter). Bij het onderhandelen staan de eigen belangen voorop en zorgt de inkoper er altijd voor dat hij zelf als beste uit de koop komt (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Technisch inkoper, Karakter Technisch inkoper.

Netwerk technisch inkoper

Het is belangrijk dat de inkoper goed contact onderhoudt met leveranciers, om op de hoogte te blijven van markt en aanbod en om goede deals te kunnen sluiten. Ander personeel helpt de inkoper bij het vaststellen van de benodigdheden, binnen of buiten de organisatie, en bij de administratieve afwikkeling. Vaak werken inkopers in teams, ook in de technische sector, en zullen de inkopers dus vooral in contact staan met meer inkopers. De inkoper heeft vaak wel een leidinggevende, als zijn of haar beroep een aparte naam heeft is dat vaak hoofd inkoop. Wanneer het een groter technisch bedrijf kan het ook zijn dat de inkoper samenwerkt met de supply chain manager en supply chain engineer.

Mensen vonden ons op: Collega’s Technisch inkoper, Medewerkers Technisch inkoper.

Is het beroep technisch inkoper iets voor jou?

Zou je graag technisch inkoper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als technisch inkoper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Technisch inkoper, beroepskeuzetest Technisch inkoper, beroep Technisch inkoper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden technisch inkoper

Voor inkopers in het algemeen is het arbeidsmarktperspectief redelijk tot goed; beperkt een inkoper zich tot de technische sector dan wordt het aanbod aan vacatures vanzelfsprekend kleiner, hoewel van alle specifieke sectoren de techniek waarschijnlijk de meest gunstige is qua arbeidsmarktperspectief. Sowieso is het voor een inkoper goed om zich voor meerdere branches open te stellen, wanneer hij of zij een baan in de technische sector ambiëert kan hij of zij beter een baan zoeken in een sector waar men geen werkervaring vereist en daar ervaring opdoen, zodat de inkoper op een gegeven moment over kan stappen wanneer deze een geschikte werkplek bij een technisch bedrijf vindt.

Arbeidsmarktperspectief score technisch inkoper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep technisch inkoper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Technisch inkoper, Promotie mogelijkheden Technisch inkoper, Carriere Technisch inkoper.

Solliciteren op de functie technisch inkoper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als technisch inkoper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor technisch inkoper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als technisch inkoper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Technisch inkoper, CV Technisch inkoper, sollicitatie Technisch inkoper.

Interviews met technisch inkoper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen technisch inkoper

Vacatures technisch inkoper

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch inkoper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch inkoper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een inkoper is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een organisatie. De inkoper bepaalt wat de organisatie nodig heeft en zorgt er in contacten met leveranciers voor dat hij de best mogelijke deal krijgt. ‘Technisch inkoper’ verwijst naar een inkoper die werkzaam is bij een technisch bedrijf: een ICT-bedrijf, een energiebedrijf, een chemisch bedrijf, enzovoorts.

Beoordeling Technisch inkoper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Technisch inkoper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Technisch inkoper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep