U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Technisch tekenaar

Technisch tekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een technisch tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een technisch tekenaar is iemand die technische tekeningen maakt. Het beroep bestaat in heel veel soorten technische bedrijven. In principe heeft ieder bedrijf dat ontwerpen maakt en/of uitvoert technisch tekenaars in dienst. De technisch tekenaar werkt naar aanleiding van aangegeven richtlijnen een idee uit tot een uitgebreid ontwerp. Hiernaast biedt de technisch tekenaar technische ondersteuning in het productieprecies, en geeft de technisch tekenaar soms verbetervoorstellen. De technisch tekenaar vult, kort gezegd, de architect aan: de architect ontwerpt een gebouw in grote lijnen, de technisch tekenaar werkt kleinschaligere constructies binnen dit gebouw uit.

Tot pakweg de jaren negentig werkten technisch tekenaars nog vooral met papier. Tegenwoordig werkt de hele sector met computerprogramma’s (natuurlijk worden er nog wel veel schetsen op papier gemaakt). Populaire programma’s zijn AutoCAD (zie AutoCAD-tekenaar), Medusa en MicroStation. Hiernaast bestaan er nog tal van programma’s die allemaal meer of minder geschikt zijn voor specifieke projecten. De technisch tekenaar kent het specifieke programma (of meerdere programma’s) waar hij of zij mee werkt van binnen en van buiten. Een technisch tekenaar wordt dan ook vooral aangenomen vanwege de ervaring met het programma.

Mensen vonden ons op: Job Technisch tekenaar, Baan Technisch tekenaar, Technisch tekenaar Worden, Functie-eisen Technisch tekenaar, Verantwoordelijkheden Technisch tekenaar, Functieprofiel Technisch tekenaar, Wat doet een Technisch tekenaar, Werken als Technisch tekenaar.

Technisch tekenaar worden: Opleiding tot technisch tekenaar

De primaire eis voor de technisch tekenaar is dat hij of zij het programma kent. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste. Mbo is in sommige gevallen ook voldoende, hoewel deze vacatures vaak weer vragen om werkervaring.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Technisch tekenaar, Technisch tekenaar Worden, Opleidingsniveau Technisch tekenaar, Scholing Technisch tekenaar, Studie Technisch tekenaar, Bijscholing Technisch tekenaar, Omscholing Technisch tekenaar.

Organisaties waar een technisch tekenaar doorgaans werkzaam is

De technisch tekenaar werkt mogelijk voor iedere organisatie die technische ontwerpen maakt. Dit kan een bedrijf in de installatietechniek, de riolering, de civiele techniek, de werktuigbouwkunde, enzovoorts zijn. De technisch tekenaar zal zich waarschijnlijk wel moeten specificeren om aan werk te komen, maar mogelijkheden zijn er in overvloed.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Technisch tekenaar, Technisch tekenaar Worden, Opleidingsniveau Technisch tekenaar, Scholing Technisch tekenaar, Studie Technisch tekenaar, Bijscholing Technisch tekenaar, Omscholing Technisch tekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden technisch tekenaar

Technisch tekenaars werken vaak freelance. Freelancers kunnen voor hun diensten zomaar meer dan veertig euro per uur, soms richting de honderd euro per uur vragen voor hun diensten. Een maandloon kan zodoende zomaar boven de 6000 euro liggen. Technisch tekenaars in vaste dienst hebben vanzelfsprekend meer zekerheid, maar een lager loon. Maar ook in vaste dienst kan het maandloon uiteenlopen van een krappe 2000 per maand tot ruim 6000 per maand. Een goed technisch tekenaar is waardevol, en een organisatie die dat onderkent zal de werknemer ook belonen.

Mensen vonden ons op: Salaris Technisch tekenaar, Loon Technisch tekenaar, Wat verdien je als Technisch tekenaar, Salarisschaal Technisch tekenaar, Salarisindicatie Technisch tekenaar, Bonus Technisch tekenaar, CAO Technisch tekenaar, Brutoloon Technisch tekenaar, Nettoloon Technisch tekenaar, Vakantiedagen Technisch tekenaar, Pensioen Technisch tekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden technisch tekenaar

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Accuratesse
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Technisch tekenaar, Vaardigheden Technisch tekenaar, Attitude Technisch tekenaar, Kwalificaties Technisch tekenaar, Competentieprofiel Technisch tekenaar.

Boeken voor het beroep technisch tekenaar

Wil je meer weten over het beroep technisch tekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je technisch tekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken technisch tekenaar te komen.

Ontwerpen van technische innovaties | Inge Oskam

door onderzoek, creatief denken en samenwerken - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789001880590

Ontwerpen van technische innovaties 2e druk is een boek van Inge Oskam uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001880590 De ontwerpmethode in Ontwerpen van Technische Innovaties bestaat uit een praktisch uitgewerkt stappenplan en legt de nadruk ...

Basiswerk AG - Medisch-technisch handelen voor doktersassistenten | J. van Amerongen

Nederlands | Druk: 5th 2019 ed. | Paperback | 9789036822886 | 244 pagina's

In dit basiswerk worden de meest voorkomende medisch-technische handelingen voor doktersassistenten uitgewerkt. Daarbij is uitgegaan van de beschikbare beroepsstandaarden. De handelingen worden waar nodig visueel ondersteund met foto's en gevolgd door han...

Beleggen met Technische Analyse | H.J. Geels

Visie, methoden en tradingsystemen - Nederlands | Druk: 2e | Paperback | 9789077553039 | 326 pagina's

Beleggen met technische analyse. Visie, methoden en technieken. Inclusief 45 tradingsystemen om te downloaden. Uitgebreid en helder overzicht van het hele vakgebied van de technische analyse, statistische analyse en visuele analyse. Auteur: H.J. Geels 200...

Mensen vonden ons op: boeken voor Technisch tekenaar, Technisch tekenaar ebooks, boek Technisch tekenaar.

Persoonstypen technisch tekenaar

De AutoCAD-tekenaar is een echte Waarnemer. Hij of zij houdt ervan zich in de technische details van een idee te verdiepen, constant op onderzoek te zijn naar details en telkens bij te blijven leren over een vakgebied.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Technisch tekenaar, Karakter Technisch tekenaar.

Netwerk technisch tekenaar

De technisch tekenaar werkt doorgaans samen met andere technisch tekenaars, omdat de projecten waaraan hij of zij werkt vaak te groot zijn voor individueel werk. Daarnaast staat de technisch tekenaar mogelijk in contact met gespecialiseerde tekenaars, bijvoorbeeld de betontekenaar en de staaltekenaar, en met de meer commerciëel gerichte beroepen van een organisatie: de technical sales manager of de technisch accountmanager. Soms zal de technischtekenaar ook contact hebben met de technisch adviseur/technisch consultant. Onder wiens leiding de technisch tekenaar staat is moeilijk te zeggen, dat zal per organisatie verschillen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Technisch tekenaar, Medewerkers Technisch tekenaar.

Is het beroep technisch tekenaar iets voor jou?

Zou je graag technisch tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als technisch tekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Technisch tekenaar, beroepskeuzetest Technisch tekenaar, beroep Technisch tekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden technisch tekenaar

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is bijzonder goed. Er zijn vacatures in overvloed, voor mbo- zowel als voor hbo-niveau. Voor freelancers is het salaris ook bijzonder goed, en doorgroeimogelijkheden zijn daarmee niet heel relevant. Ze zijn er zeker wel, technisch consultant is een goed voorbeeld van een tevens goed betalende functie.

Arbeidsmarktperspectief score technisch tekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep technisch tekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Technisch tekenaar, Promotie mogelijkheden Technisch tekenaar, Carriere Technisch tekenaar.

Solliciteren op de functie technisch tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als technisch tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor technisch tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als technisch tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Technisch tekenaar, CV Technisch tekenaar, sollicitatie Technisch tekenaar.

Interviews met technisch tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen technisch tekenaar

Vacatures technisch tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een technisch tekenaar is iemand die technische tekeningen maakt. Het beroep bestaat in heel veel soorten technische bedrijven. In principe heeft ieder bedrijf dat ontwerpen maakt en/of uitvoert technisch tekenaars in dienst.

Beoordeling Technisch tekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Technisch tekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Technisch tekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Door: Stef

hoi. stel je zou de opleiding WO bouwkunde doen, zou je daarmee dan technischtekenaar kunnen worden? alvast bedankt

Door: Bunny

Dit moet voor beide mogelijk zijn.Advies,bovenstaand staan verschillende cursussen v.w.b. TT.Bekijk ze en ga er mee aan de slag.Volhouden,dan is sucses verzekerd.Gr.

Door: TT.

Kan ik met Mbo dit ook doen en als dat kan hoeveel verdien je dan als beginner

 

Door: hadil

Maakt het nog veel uit als je een MBO of een HBO opleiding doet.

Door: Dirk

Zijn er mensen die nog omgeschoold moeten worden door kennis op te doen van MicroStation / Autocad ?

 

Door: Bert

Reageer op dit beroep