U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tekstschrijver

Tekstschrijver worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tekstschrijver? Lees de functieomschrijving.

De tekstschrijver is verantwoordelijk voor het produceren van alles wat met tekstuele zaken te maken heeft. De tekstschrijver kan zowel gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp als meer in algemene zin opgeleid om teksten van velerlei aard te kunnen schrijven, ongeacht de opdrachtgever. De tekstschrijver is meestal werkzaam in de media-, marketing-, reclame- of communicatiebranche. In deze branches schrijft de tekstschrijver commerciële teksten teiende het desbetreffende product te promoten door middel van een zo volledig en overtuigend mogelijke tekst.

Of hij nu voor een marketing- of reclamebureau of juist voor een non-profit organisatie in dienst is, zijn teksten dienen altijd foutloos en aansprekend geschreven te zijn. Het doel van de teksten, afhankelijk van het publiek, is vaak overtuigen of informeren. De tekstchrijver dient de boodschap van het bedrijf of organisatie niet alleen op een voordelige wijze aan het  publiek over te brengen, maar dient tegelijkertijd te informeren. Inzicht in het publiek (de klant) en marketingstrategiën zijn belangrijke aspecten, omdat de tekstschrijver niet alleen de boodschap middels taal overbrengt, maar ook verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van tekst en ideeën.

Een tekstschrijver kan bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn: of dit nu om een marketingbureau gaat of juist een IT-bedrijf; alle bedrijven hebben te maken met communicatie en onderhouden meestal wel een website. Een tekstschrijver kan dus zowel voor het web als voor print (alle gedrukte teksten) schrijven. In het laatste geval valt te denken aan flyers, brochures, posters, handleidingen, advertenties en het redigeren van het werk van collega's. Voor het web kan gedacht worden aan het onderhouden van de website, het redigeren van e-mails en online marketingactiviteiten. Hoe eenvoudig de activiteit ook moge lijken, er gaat hier wel vaak een hoop denkwerk aan vooraf - een pakkende slagzin vraagt om een weldoordachte strategie hier achter.

Een activiteit in de non-profitsector kan bijvoorbeeld het schrijven van speeches voor ministers of andere politici zijn. Ook hierbij is een goede kennis van het publiek belangrijk. Bij speeches moet een bepaald standpunt verdedigd worden of is het de bedoeling het publiek op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen te brengen (overtuigen en informeren), maar dan wel op een zo begrijpelijk mogelijke wijze. Jargon dient in deze vertaald te worden naar ´begrijpelijk´ Nederlands.

Mensen vonden ons op: Job Tekstschrijver, Baan Tekstschrijver, Tekstschrijver Worden, Functie-eisen Tekstschrijver, Verantwoordelijkheden Tekstschrijver, Functieprofiel Tekstschrijver, Wat doet een Tekstschrijver, Werken als Tekstschrijver.

Tekstschrijver worden: Opleiding tot tekstschrijver

Een specifieke opleiding om tekstschrijver te kunnen worden is er niet. Dit wil niet zeggen dat minimaal HBO werk- en denkniveau in de meeste gevallen geen vereiste is. Vaak wordt in het bijzonder een studie in de richting van taal, communicatie of journalistiek gevraagd, in combinatie met aantoonbare interesse in schrijven. Er bestaan ook cursussen met betrekking tot het tekstschrijven, alhoewel deze in de praktijk bijna nooit als voorwaarde worden gesteld. Enige werkervaring op het gebied van bijvoorbeeld (web)redactie strekt wel tot de aanbeveling.

De tekstschrijver dient een onberispelijke kennis van het Nederlands te hebben, dus een opleiding Nederlands (op WO- niveau) strekt vaak tot de aanbeveling. Afhankelijk van het bedrijf of de organisatie waar hij voor werkzaam is, kan de tekstschrijver zich uiteindelijk meer in de betreffende materie specialiseren. Vantevoren kan gevraagd worden (aantoonbare) affiniteit met de sector te hebben.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tekstschrijver, Tekstschrijver Worden, Opleidingsniveau Tekstschrijver, Scholing Tekstschrijver, Studie Tekstschrijver, Bijscholing Tekstschrijver, Omscholing Tekstschrijver.

Organisaties waar een tekstschrijver doorgaans werkzaam is

De tekstschrijver kan zowel in de profit- als non-profitsector werken. Hij kan hierbij in opdracht als freelancer of ZZP'er werkzaam zijn, of juist in loondienst bij een bedrijf of organisatie. Een tekstschrijver kan dus evengoed voor een ontwikkelingsorganisatie teksten schrijven, als voor een commercieel bedrijf. In de meeste gevallen wordt de tekstschrijver echter door een bedrijf gevraagd.

Een tekstschrijver kan dus kort gezegd teksten schrijven voor politici, uitgevers, bedrijven van velerlei aard of speciale reclame- en communicatiebureaus. Hij kan in de media- en tv-wereld actief zijn, maar ook in gespecialiseerde bedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Tekstschrijver, Tekstschrijver Worden, Opleidingsniveau Tekstschrijver, Scholing Tekstschrijver, Studie Tekstschrijver, Bijscholing Tekstschrijver, Omscholing Tekstschrijver.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tekstschrijver

Los van het salaris dat op freelancebasis erg kan variëren, ligt het startsalaris van een tekstschrijver op contractuele basis rond de 2000-2200 euro bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek. Dit salaris kan naar gelang ervaring en afhankelijk van het soort bedrijf snel oplopen.

Mensen vonden ons op: Salaris Tekstschrijver, Loon Tekstschrijver, Wat verdien je als Tekstschrijver, Salarisschaal Tekstschrijver, Salarisindicatie Tekstschrijver, Bonus Tekstschrijver, CAO Tekstschrijver, Brutoloon Tekstschrijver, Nettoloon Tekstschrijver, Vakantiedagen Tekstschrijver, Pensioen Tekstschrijver.

Competenties, skills & vaardigheden tekstschrijver

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Communicatief
Mensen vonden ons op: Kennis Tekstschrijver, Vaardigheden Tekstschrijver, Attitude Tekstschrijver, Kwalificaties Tekstschrijver, Competentieprofiel Tekstschrijver.

Boeken voor het beroep tekstschrijver

Wil je meer weten over het beroep tekstschrijver? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tekstschrijver bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tekstschrijver te komen.

Professionele bedrijfscommunicatie | Herman Frijlink

handboek voor tekstschrijvers - Nederlands | Druk: 7 | Paperback | 9789001875374 | 182 pagina's

Professionele bedrijfscommunicatie 7e druk is een boek van Herman Frijlink uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001875374 Professionele bedrijfscommunicatie Alles wat je weten wilt over bedrijfscommunicatie, vind je in het handboek Profession...

Tekstboek | T. Rood

handboek voor tekstschrijvers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789066655355 | 160 pagina's

Tekstboek is hét leerboek voor commerciële communicatie. Wat zijn de geheimen achter een succesvolle advertentie, een scorende verkoopbrief of een populaire website? Hoe kom je tot goede ideeën en hoe werk je ze uit? Journalistieke teksten, speeches, bedr...

VERBETER UW TEKST | Ls

voor wie geen professioneel tekstschrijver is maar toch geregeld teksten moet schrijven en corrigeren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789075566482 | 136 pagina's

VERBETER UW TEKST is een boek van Sdu Uitgevers...

Mensen vonden ons op: boeken voor Tekstschrijver, Tekstschrijver ebooks, boek Tekstschrijver.

Persoonstypen tekstschrijver

De tekstschrijver dient een perfecte beheersing van de taal te hebben en hier creatief mee om te kunnen gaan. Vaak is tekstuele communicatie, in combinatie met de grafische kant, het visitekaartje van het bedrijf. Taalfouten of een weinig aansprekende tekst kunnen nadelig voor het bedrijf werken. Een tekstschrijver dient daarom een echte perfectionist te zijn (perfectionist).

Hand in hand met deze eigenschap gaat het feit dat de tekstschrijver te allen tijde succesvolle producties dient te leveren. Een juiste inschatting van het publiek, een pakkende tekst, de goede manier van formuleren - alles hoort bij het succesvol produceren van een tekst (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tekstschrijver, Karakter Tekstschrijver.

Netwerk tekstschrijver

De tekstschrijver is in het geval van (grotere) bedrijven meestal werkzaam op de communicatie-afdeling. Dit is de afdeling waar ook andere creatieve beroepen, zoals grafisch vormgevers en vertalers, werkzaam zijn. Omdat op deze afdeling vaak het ´eindproduct´ wordt geleverd (denk aan flyers, folders, reclamemateriaal of teksten voor websites), werkt de tekstschrijver hier veel mee samen. 

Daarnaast heeft de tekstschrijver veel contact met zijn (directe of indirecte) opdrachtgever en stemt hier zaken voorafgaand aan, maar ook tijdens de opdracht, mee af. Met de grafici en opdrachtgever wordt bijvoorbeeld bepaald hoe groot de tekst is (hoeveel ruimte is er beschikbaar op de folder), wat het onderwerp moet zijn en voor welk publiek het geschreven moet worden. De tekstschrijver kan ook contact hebben met het verantwoordelijke afdelingshoofd of de teamleider, wanneer het om een bepaald project gaat waar meer personen bij betrokken zijn.

Over het algemeen is het een vrij zelfstandig beroep, waarbij de tekstschrijver veel vrijheid heeft en er wordt verwacht dat de schrijver het beste weet hoe hij voor welk publiek moet schrijven. Het werk van een tekstschrijver moet echter in vrijwel alle gevallen ook geredigeerd worden door bijvoorbeeld een mede-tekstschrijver of wederom het afdelingshoofd of de opdracthgever. Een tekst is zelden in één keer foutloos.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tekstschrijver, Medewerkers Tekstschrijver.

Is het beroep tekstschrijver iets voor jou?

Zou je graag tekstschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tekstschrijver bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tekstschrijver, beroepskeuzetest Tekstschrijver, beroep Tekstschrijver kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tekstschrijver

Een tekstschrijver heeft verscheidene doorgroeimogelijkheden binnen de communicatiebranche: zo kan hij aan de slag gaan als (web)redacteur, eindredacteur, marketingmedewerker, communicatieadviseur of, afhankelijk van zijn of haar achtergrond, in de vertaalbranche. Een gespecialiseerde tekstschrijver kan ook functies buiten zijn eigenlijke beroepsgroep gaan vervullen. Een tekstschrijver zal echter, indien hij uit de taal- en communicatiebranche wil stappen, meer inspanning moeten leveren. 

Wat betreft arbeidsmarktperspectief, heeft de tekstschrijver ook hier gemiddeld tot goede kansen. Zeker met het toenemende gebruik van internet als medium, zijn er zeer veel tekstschrijvers nodig. Anderzijds is er een dermate groot aanbod (momenteel zijn er reeds duizenden tekstschrijvers in Nederland), dat er veel concurrentie is op dit gebied.

Arbeidsmarktperspectief score tekstschrijver

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tekstschrijver. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tekstschrijver, Promotie mogelijkheden Tekstschrijver, Carriere Tekstschrijver.

Solliciteren op de functie tekstschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tekstschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tekstschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tekstschrijver. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tekstschrijver, CV Tekstschrijver, sollicitatie Tekstschrijver.

Interviews met tekstschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen tekstschrijver

Vacatures tekstschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Tekstschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tekstschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De tekstschrijver is verantwoordelijk voor het produceren van alles wat met tekstuele zaken te maken heeft. De tekstschrijver kan zowel gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp als meer in algemene zin opgeleid om teksten van velerlei aard te kunnen schrijven, ongeacht de opdrachtgever. De tekstschrijver is meestal werkzaam in de media-, marketing-, reclame- of communicatiebranche.

Beoordeling Tekstschrijver

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tekstschrijver' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tekstschrijver

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep