U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tennisleraar

Tennisleraar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tennisleraar? Lees de functieomschrijving.

 

De tennisleraar leert zijn leerlingen tennissen door middel van bijvoorbeeld het aanspelen van ballen, slagen voordoen en uitleg geven over tactiek en techniek. De tactiek heeft vooral betrekking op de timing van het spelen van de bal en het juiste voetenwerk. In mindere mate geeft de tennisleraar ook les over materiaal of geeft assistentie bij het uitvoeren van activiteiten zoals clinics. De tennisleraar maakt onderscheid tussen lesgeven op recreatief niveau en prestatieniveau en lessen in groepsverband of juist privé.

Er komt veel bij dit beroep kijken en er wordt vaak een grote mate van flexibiliteit van de tennisleraar verwacht. Zo begeleidt hij vaak tenniskampen en komt kijken en coachen (afhankelijk van het niveau) bij toernooien van zijn leerlingen – ook in de weekenden. Aangezien veel mensen na hun werk of school les nemen, is er over het algemeen geen sprake van een 9 tot 5 dag. Naast het lesgeven moet de tennisleraar deze natuurlijk ook zorgvuldig voorbereiden.

Een tennisleraar behoort niet alleen te beschikken over tenniskwaliteiten. Ook moet hij goed met mensen van alle leeftijden om kunnen gaan en hen ook kunnen enthousiasmeren. Doordat hij meestal alleen lesgeeft, is ook grote verantwoordelijkheid en zelfstandigheid vereist. Daarnaast moet er continuïteit in de trainingen bestaan – hij draagt bij aan de ontwikkeling van zijn leerlingen.

 

Mensen vonden ons op: Job Tennisleraar, Baan Tennisleraar, Tennisleraar Worden, Functie-eisen Tennisleraar, Verantwoordelijkheden Tennisleraar, Functieprofiel Tennisleraar, Wat doet een Tennisleraar, Werken als Tennisleraar.

Tennisleraar worden: Opleiding tot tennisleraar

 

Om tennisleraar te kunnen worden, is geen speciaal werk- en denkniveau nodig. Wel moet er een speciale opleiding gevolgd worden. In Nederland loopt deze opleiding bijvoorbeeld via de KNLTB, HALO of CIOS. Na deze opleiding kan een lesgeeflicentie aangevraagd worden bij de KNLTB; het basisniveau van een volwaardig tennisleraar is A. Het is ook mogelijk om voor licentie B en C te gaan, wat betekent dat de tennisleraar op een hoger niveau mag lesgeven.

Eenmaal tennisleraar, wordt het ten zeerste aangeraden cursussen, bijscholingsdagen en seminars te blijven volgen. De tennisleraar heeft vaak zelf al jarenlange ervaring met tennis; een bepaald speelniveau is uiteraard vereist. Om aan de leraaropleiding van de KNLTB mee te mogen doen is minimaal speelsterkte 5 vereist. Er wordt echter vaak expliciet gevraagd om speelsterkte 3 of 4.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tennisleraar, Tennisleraar Worden, Opleidingsniveau Tennisleraar, Scholing Tennisleraar, Studie Tennisleraar, Bijscholing Tennisleraar, Omscholing Tennisleraar.

Organisaties waar een tennisleraar doorgaans werkzaam is

 

De tennisleraar is in principe altijd werkzaam in de profitsector. Een tennisleraar is praktisch altijd bij een tennisschool betrokken of in een andere profit-context werkzaam.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Tennisleraar, Tennisleraar Worden, Opleidingsniveau Tennisleraar, Scholing Tennisleraar, Studie Tennisleraar, Bijscholing Tennisleraar, Omscholing Tennisleraar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tennisleraar

 

Er bestaat geen speciaal CAO voor tennisleraar, maar wel een sport-CAO die als richtlijn kan dienen. Ook zijn er door de Vereniging Nederlandse Tennisleraren (VNT) bepaalde richtlijnen vastgesteld, maar vaak verschilt het loon per tennisschool. Wanneer een tennisleraar zelfstandig lesgeeft, ligt het uurloon gemiddeld tussen de 30 a 40 euro, maar kan hier ook aanzienlijk van afwijken.

Tevens is het mogelijk bij een tennisschool in loondienst te gaan of op detacheringsbasis te werken. Ook in dit geval verschilt het loon naar gelang ervaring, aantal werkuren en de bepalingen van de tennisschool. Hierbij kan een fulltime bruto maandsalaris oplopen tot ongeveer 4000 euro.

Mensen vonden ons op: Salaris Tennisleraar, Loon Tennisleraar, Wat verdien je als Tennisleraar, Salarisschaal Tennisleraar, Salarisindicatie Tennisleraar, Bonus Tennisleraar, CAO Tennisleraar, Brutoloon Tennisleraar, Nettoloon Tennisleraar, Vakantiedagen Tennisleraar, Pensioen Tennisleraar.

Competenties, skills & vaardigheden tennisleraar

 • Flexibiliteit
 • Coachen
 • Presenteren
 • Sportief
 • Goed kunnen werken met mensen (zowel kinderen als volwassenen)
 • Sociaal
 • Zelfstandig
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Actieve werkhouding
 • Verantwoordelijk en toegewijd
 • Enthousiast
 • Professionele instelling
 • Zelfverzekerd
Mensen vonden ons op: Kennis Tennisleraar, Vaardigheden Tennisleraar, Attitude Tennisleraar, Kwalificaties Tennisleraar, Competentieprofiel Tennisleraar.

Boeken voor het beroep tennisleraar

Wil je meer weten over het beroep tennisleraar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tennisleraar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tennisleraar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Tennisleraar, Tennisleraar ebooks, boek Tennisleraar.

Persoonstypen tennisleraar

 

Aangezien de tennisleraar vaak zelfstandig lesgeeft en op zelfstandige basis werkzaam is, kan de tennisleraar omschreven worden als baas. Hij stuurt zijn leerlingen aan en heeft hier verantwoordelijkheid over (Baas).

De tennisleraar geeft les; hij leert zijn leerlingen een zo hoog mogelijk niveau te bereiken en vervult ook een sociale rol; hij moet de leerlingen blijven boeien en in zekere zin ook amuseren. Tennisles is vaak een hobby en daarom moet de tennisleraar de leerlingen ook een leuke les kunnen bieden; hij moet kunnen animeren (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tennisleraar, Karakter Tennisleraar.

Netwerk tennisleraar

 

De tennisleraar geeft les bij een tennisschool of opereert zelfstandig. Ook als hij in dienst is van een tennisschool, heeft hij veel leidinggevende taken. Samen met andere tennisleraren houdt hij de tennisschool draaiende, met aan het hoofd een directeur die vaak ook zelf tennisles geeft. Hij heeft dus te maken met zijn leerlingen, collega’s en eigenaar of mede- eigenaar. Aangezien deze meestal zelf ook lesgeven is deze dus ook een directe collega. In enkele gevallen heeft de tennisleraar contact met de tennisbond, tenniswinkels of met andere tennisscholen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tennisleraar, Medewerkers Tennisleraar.

Is het beroep tennisleraar iets voor jou?

Zou je graag tennisleraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tennisleraar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tennisleraar, beroepskeuzetest Tennisleraar, beroep Tennisleraar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tennisleraar

 

De arbeidsmarktperspectieven en doorgroeimogelijkheden voor een tennisleraar zijn gemiddeld. In principe is het, eenmaal een lesgeeflicentie op zak, goed mogelijk om aan het werk te komen. Er zijn veel tennisscholen en de animo voor tennisles blijft vrij stabiel. Door de verbeterende situatie van veel tennisscholen wordt het tennissen in de winter steeds meer mogelijk. Daardoor heeft de tennisleraar ook meer baangarantie in dit seizoen.

Sinds enkele jaren is de tendens gaande dat een leraar steeds meer op zelfstandige basis lesgeeft in plaats van werkzaam te zijn bij een club op basis van een arbeidsovereenkomst. Daarom is het inkomen van een tennisleraar niet te allen tijde verzekerd. Er bestaan echter ook gewoon fulltime dienstverbanden. Het is uiteraard tevens mogelijk een eigen tennisschool opstarten.

Door de directe band die tennisleraren met de directie hebben, liggen er goede doorgroeimogelijkheden op dit gebied. Leraren wordt vaak gevraagd mee te denken met de ontwikkeling en promotie van het bedrijf. Ook in de sport zelf kan een tennisleraar doorgroeien en op hoger niveau gaan spelen of lesgeven. Een tennisleraar kan bijvoorbeeld selectietrainer of hoofdtrainer worden met verschillende organisatorische en bestuurlijke taken.

Arbeidsmarktperspectief score tennisleraar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tennisleraar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tennisleraar, Promotie mogelijkheden Tennisleraar, Carriere Tennisleraar.

Solliciteren op de functie tennisleraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tennisleraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tennisleraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tennisleraar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tennisleraar, CV Tennisleraar, sollicitatie Tennisleraar.

Interviews met tennisleraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen tennisleraar

Vacatures tennisleraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Tennisleraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tennisleraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De tennisleraar leert zijn leerlingen tennissen door middel van bijvoorbeeld het aanspelen van ballen, slagen voordoen en uitleg geven over tactiek en techniek. De tactiek heeft vooral betrekking op de timing van het spelen van de bal en het juiste voetenwerk. In mindere mate geeft de tennisleraar ook les over materiaal of geeft assistentie bij het uitvoeren van activiteiten zoals clinics.

Beoordeling Tennisleraar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tennisleraar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tennisleraar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep