U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Theatertechnicus

Theatertechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een theatertechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een Theatertechnicus zorgt voor de technische middelen die nodig zijn bij een theatervoorstelling. Er bestaan verschillende Theatertechnici. Er zijn Theatertechnici die zich bezighouden met de lichttechniek en Theatertechnici die zich richten op geluidtechniek, maar er zijn ook Theatertechnici die zich bezighouden met podiumtechniek, decortechniek en/of pyrotechniek. De Theaterproducent zal steeds controleren of alles goed gaat.

Theatertechnici die het licht verzorgen, hangen lampen op, brengen kleurfilters aan, stellen de lampen, leggen stroomvoorzieningen en bedieningskabels aan en bedienen de lampen tijdens de voorstelling. Een Theatertechnicus die het geluid verzorgt, zorgt ervoor dat het geluid van de Acteurs, de muziekinstrumenten en de geluidopnames goed op elkaar zijn afgestemd door middel van microfoons, zenders, ontvangers, mengtafels, geluidseffectenapparatuur en computers. Een Theatertechnicus die zich bezighoudt met de podiumtechniek, zorgt ervoor dat luiken, draaischijven en hijsinstallaties goed werken en onzichtbaar zijn voor het publiek. Een Theatertechnicus kan zich ook bemoeien met het decor. Hij zorgt ervoor dat alle decorstukken die eventueel tijdens de voorstelling verwijderd moeten worden, op het juiste moment en zo onopvallend mogelijk weg worden gehaald en dat nieuwe decorstukken naar binnen worden gebracht. Een Theatertechnicus kan zich ten slotte ook toeleggen op de pyrotechniek. Hij gaat dan over de maatregelen voor het veilig afsteken van eventueel vuurwerk. 

Mensen vonden ons op: Job Theatertechnicus, Baan Theatertechnicus, Theatertechnicus Worden, Functie-eisen Theatertechnicus, Verantwoordelijkheden Theatertechnicus, Functieprofiel Theatertechnicus, Wat doet een Theatertechnicus, Werken als Theatertechnicus.

Theatertechnicus worden: Opleiding tot theatertechnicus

Om Theatertechnicus te worden, kunnen op MBO-niveau opleidingen aan diverse ROC’s en grafisch lycea gevolgd worden. Op het HBO kan de opleiding Theatermaker/Theater en Techniek gedaan worden. Hier leert iemand niet alleen alles over techniek in het theater, maar ook over leidinggeven. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Theatertechnicus, Theatertechnicus Worden, Opleidingsniveau Theatertechnicus, Scholing Theatertechnicus, Studie Theatertechnicus, Bijscholing Theatertechnicus, Omscholing Theatertechnicus.

Organisaties waar een theatertechnicus doorgaans werkzaam is

Een Theatertechnicus is werkzaam bij een bepaald theater of werkt op freelance basis bij verschillende theaters. Een theater krijgt subsidies van de overheid, maar streeft wel naar het maken van winst. Een Theatertechnicus werkt dus in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Theatertechnicus, Theatertechnicus Worden, Opleidingsniveau Theatertechnicus, Scholing Theatertechnicus, Studie Theatertechnicus, Bijscholing Theatertechnicus, Omscholing Theatertechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden theatertechnicus

Een Theatertechnicus kan rekenen op zo’n €1500,- tot €2800,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Zijn precieze inkomen hangt bijvoorbeeld af van zijn leeftijd, ervaring en precieze taken. Vooral als een Theatertechnicus op freelance basis werkt, zullen zijn inkomens heel variabel zijn. Het ene project betaalt beter dan het andere project.

Een Theatertechnicus kan verder onder meer een onregelmatigheidstoeslag krijgen, evenals een reiskostenvergoeding, een geregeld en betaald verblijf als buiten de standplaats wordt overnacht en eventueel cateringservices. 

Mensen vonden ons op: Salaris Theatertechnicus, Loon Theatertechnicus, Wat verdien je als Theatertechnicus, Salarisschaal Theatertechnicus, Salarisindicatie Theatertechnicus, Bonus Theatertechnicus, CAO Theatertechnicus, Brutoloon Theatertechnicus, Nettoloon Theatertechnicus, Vakantiedagen Theatertechnicus, Pensioen Theatertechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden theatertechnicus

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Theatertechnicus, Vaardigheden Theatertechnicus, Attitude Theatertechnicus, Kwalificaties Theatertechnicus, Competentieprofiel Theatertechnicus.

Boeken voor het beroep theatertechnicus

Wil je meer weten over het beroep theatertechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je theatertechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken theatertechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Theatertechnicus, Theatertechnicus ebooks, boek Theatertechnicus.

Persoonstypen theatertechnicus

Persoonstypen die passen bij een Theatertechnicus zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Theatertechnicus moet steeds heel goed opletten en het overzicht bewaren. Als hij ziet dat er ergens iets niet goed gaat, moet hij daarop kunnen reageren en met een oplossing komen. De Theatertechnicus is oplettend, onderzoekend en analytisch (Waarnemer).

Verder is het van belang dat de techniek tot in de puntjes is geregeld. Het decor, de podiumtechnieken, het geluid, het licht: alles moet perfect kloppen. Tijdens een voorstelling mag er niks verkeerd gaan. De Theatertechnicus is dus veeleisend, een streber en zeer secuur. Hij rust als het ware niet voordat alles klopt (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Theatertechnicus, Karakter Theatertechnicus.

Netwerk theatertechnicus

De Theatertechnicus komt veel in contact met collega’s van de techniek. Zij werken samen toe naar een perfect eindresultaat. Ook heeft de Theatertechnicus te maken met de Theaterproducent , die de voortgang in de gaten houdt. Ze plegen overleg en maken afspraken. Ook zal de Theatertechnicus met andere theatermedewerkers in contact komen, zoals Cateringmedewerkers en Artiesten.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Theatertechnicus, Medewerkers Theatertechnicus.

Is het beroep theatertechnicus iets voor jou?

Zou je graag theatertechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als theatertechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Theatertechnicus, beroepskeuzetest Theatertechnicus, beroep Theatertechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden theatertechnicus

Bij elke theatervoorstelling zijn Theatertechnici nodig. Vooral als iemand stages heeft gedaan, kan hij over het algemeen goed aan een baan komen. Wel is er aardig wat concurrentie. Het is dus wel van belang een groot netwerk op te bouwen en goed werk te leveren.

Een Theatertechnicus kan bij goed functioneren meer taken krijgen. Als hij dat nog niet deed, kan hij verschillende technieken combineren, zoals decortechniek en podiumtechniek. Ook kan de Theatertechnicus leiding gaan geven. Eventueel zou hij later als Docent Theatertechniek les kunnen gaan geven.
 

Arbeidsmarktperspectief score theatertechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep theatertechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Theatertechnicus, Promotie mogelijkheden Theatertechnicus, Carriere Theatertechnicus.

Solliciteren op de functie theatertechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als theatertechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor theatertechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als theatertechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Theatertechnicus, CV Theatertechnicus, sollicitatie Theatertechnicus.

Interviews met theatertechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen theatertechnicus

 • Geluidstechnicus
 • Lichttechnicus
 • Decortechnicus
 • Podiumtechnicus

Vacatures theatertechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Theatertechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Theatertechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Theatertechnicus zorgt voor de technische middelen die nodig zijn bij een theatervoorstelling. Er bestaan verschillende Theatertechnici. Er zijn Theatertechnici die zich bezighouden met de lichttechniek en Theatertechnici die zich richten op geluidtechniek, maar er zijn ook Theatertechnici die zich bezighouden met podiumtechniek, decortechniek en/of pyrotechniek.

Beoordeling Theatertechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Theatertechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Theatertechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep