U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Theesommelier

Theesommelier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een theesommelier? Lees de functieomschrijving.

Een theesommelier is iemand die werkzaam is in een café, restaurant, croissanterie, broodjeshuis of andere eetgelegenheid. De theesommelier heeft zich gespecialiseerd in thee en alle thee-en-spijs combinaties. De theesommelier koopt en slaat de thee in, maakt een theekaart en geeft de gasten van het bedrijf waarin hij werkt passend theeadvies. De sommelier geeft aan welke thee het beste bij welk gerecht (of broodje e.d.) gedronken kan worden, drinkt eventueel voor en kan de gasten over de oorsprong en de soorten thee vertellen.

De theesommelier is in het bedrijf waarvoor hij werkt verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die met thee te maken hebben. Hij kent zowel alle gerechten op de kaarten als alle soorten thee die er in het bedrijf geserveerd worden.  Daarnaast heeft de theesommelier verstand van de afkomst van de thee (hoe de thee geplukt is, waar deze vandaan komt e.d.) en het belang van juiste temperaturen en sterkte van de thee. Hierdoor weet hij welke thee het beste bij welk gerecht geserveerd kan worden om zo de klanten een goed advies te geven over de ideale thee-en-spijs combinatie.

Mensen vonden ons op: Job Theesommelier, Baan Theesommelier, Theesommelier Worden, Functie-eisen Theesommelier, Verantwoordelijkheden Theesommelier, Functieprofiel Theesommelier, Wat doet een Theesommelier, Werken als Theesommelier.

Theesommelier worden: Opleiding tot theesommelier

Er is in Lyon, Frankrijk, een officiële thee school; de School of Tea. Hier kan de beginnende theesommelier tot theesommelier opgeleid worden. Op deze school leert hij alles over de verschillende soorten thee en waar deze soorten vandaan komen. Ook leert hij over de verschillende smaakdimensies en hoe je de thee het beste kunt proeven. De oplediing tot theesommelier duurt vier modules.

Daarnaast zijn er in Nederland verschillende cursussen waar andere (ervaren) theesommeliers de beginnende theesommelier alles leert over het vak.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Theesommelier, Theesommelier Worden, Opleidingsniveau Theesommelier, Scholing Theesommelier, Studie Theesommelier, Bijscholing Theesommelier, Omscholing Theesommelier.

Organisaties waar een theesommelier doorgaans werkzaam is

De theesommelier is werkzaam in een restaurant, café, croissanterie, broodjeshuis of andere eetgelegenheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Theesommelier, Theesommelier Worden, Opleidingsniveau Theesommelier, Scholing Theesommelier, Studie Theesommelier, Bijscholing Theesommelier, Omscholing Theesommelier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden theesommelier

Het salaris van de theesommelier is afhankelijk van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Andere belangrijke factoren zijn het aantal jaren werkervaring van de sommelier, de eventuele opleiding en cursussen die hij heeft afgerond en de andere taken die hij binnen het bedrijf tot zich genomen heeft (het salaris zal oplopen naar mate zijn verantwoordelijkheden toenemen).
Het bedrag ligt ergens tussen €1700 en €2300. 

Mensen vonden ons op: Salaris Theesommelier, Loon Theesommelier, Wat verdien je als Theesommelier, Salarisschaal Theesommelier, Salarisindicatie Theesommelier, Bonus Theesommelier, CAO Theesommelier, Brutoloon Theesommelier, Nettoloon Theesommelier, Vakantiedagen Theesommelier, Pensioen Theesommelier.

Competenties, skills & vaardigheden theesommelier

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Uitstekend smaak en reuk vermogen.
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Theesommelier, Vaardigheden Theesommelier, Attitude Theesommelier, Kwalificaties Theesommelier, Competentieprofiel Theesommelier.

Boeken voor het beroep theesommelier

Wil je meer weten over het beroep theesommelier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je theesommelier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken theesommelier te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Theesommelier, Theesommelier ebooks, boek Theesommelier.

Persoonstypen theesommelier

De theesommelier werkt accuraat en analytisch en moet een grote schat aan theekennis hebben. De theesommelier moet zich verdiepen in de verschillende smaken en soorten thee en hun afkomst om zo de juiste thee-en-spijs combinatie te kunnen creëren. Hiervoor moet de theesommelier een goede waarnemer zijn.

Omdat er voor het beroep van theesommelier veel vaardigheden benodigd zijn moet de theesommelier van alle markten thuis zijn. Zo moet hij weten welke thee hij in moet slaan, hoe hij een passende theekaart kan maken en welk advies hij aan de gasten moet geven. Daarnaast moet de theesommelier zich ook goed kunnen presenteren en naar de klanten kunnen luisteren. De theesommelier is voor en buiten het zicht van de gasten het visitekaartje met betrekking tot de thee en moet daarom ten alle tijde accuraat aan het werk zijn om zo de klanten goed van dienst te kunnen zijn en ze een passend theeadvies te kunnen geven. (succesvolle werker). 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Theesommelier, Karakter Theesommelier.

Netwerk theesommelier

De theesommelier werkt nauw samen met de andere mensen die in het bedrijf werkzaam zijn. Hij overlegt met de chefkok (of de mensen die de broodjes samenstellen) welke gerechten op de kaart komen te staan om zo een passende theekaart samen te kunnen stellen. 

Daarnaast werkt de theesommelier voor de klanten die in het bedrijf komen eten. Hij kijkt naar de gerechten die ze hebben bestelt, vertelt over de verschillende soorten thee en geeft ze een passend theeadvies.

Mensen vonden ons op: Collega’s Theesommelier, Medewerkers Theesommelier.

Is het beroep theesommelier iets voor jou?

Zou je graag theesommelier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als theesommelier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Theesommelier, beroepskeuzetest Theesommelier, beroep Theesommelier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden theesommelier

Wanneer men werkt als theesommelier zijn er binnen het bedrijf op het gebied van theekennis weinig doorgroeimogelijkheden; de theesommelier staat binnen het bedrijf al aan de top van de theekennis. Wel kan het zo zijn dat de theesommelier meer taken binnen het bedrijf op zich neemt en zo meer verantwoordelijkheden krijgt.

Naast het werken in een eetgelegenheid kan de theesommelier ook aan de slag bij andere bedrijven binnen de theebranche of kan hij cursussen opstellen en geven aan andere, beginnende theesommeliers.

Arbeidsmarktperspectief score theesommelier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep theesommelier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Theesommelier, Promotie mogelijkheden Theesommelier, Carriere Theesommelier.

Solliciteren op de functie theesommelier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als theesommelier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor theesommelier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als theesommelier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Theesommelier, CV Theesommelier, sollicitatie Theesommelier.

Interviews met theesommelier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen theesommelier

Vacatures theesommelier

Op zoek naar een nieuwe baan als Theesommelier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Theesommelier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een theesommelier is iemand die werkzaam is in een café, restaurant, croissanterie, broodjeshuis of andere eetgelegenheid. De theesommelier heeft zich gespecialiseerd in thee en alle thee-en-spijs combinaties. De theesommelier koopt en slaat de thee in, maakt een theekaart en geeft de gasten van het bedrijf waarin hij werkt passend theeadvies.

Beoordeling Theesommelier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Theesommelier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Theesommelier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep