U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Theorie- en Praktijkinstructeur

Theorie- en Praktijkinstructeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een theorie- en Praktijkinstructeur? Lees de functieomschrijving.

De Theorie- en Praktijkinstructeur werkt voor meerdere sectoren van een instelling voor voortgezet onderwijs. Naast de verzorging van theorie- en praktijkinstructie en de beleiding van leerlingen levert de Theorie- en Praktijkinstructeur een bijdrage aan activiteiten van sectoren of locaties, geeft hij incidenteel instructies aan TOA's of onderwijsassistenten en neemt hij deel aan vakoverleg en overleg met docenten.

Zijn hoofdtaak van theorie- en praktijkinstructie houdt in dat hij praktijklessen verzorgt, demonstraties en instructies geeft, (practicum)verslagen corrigeert en het theorie- en praktijkonderwijs up to date houdt. Daarnaast levert hij een bijdrage aan de ontwikkeling en uitvoering van probleemgestuurd onderwijs, actief leren, door het samenstellen van handleidingen en het bewaken van de balans tussen theorie en praktijk. Hij begeleidt leerlingen bij practica en machinegebruik en het schrijven van werkstukken.

Deelname aan werkgroepen in het kader van onderwijsvernieuwing, het coachen van nieuwe (technisch) onderwijsassistenten en allerhande administratief-ondersteunende klussen horen ook bij zijn takenpakket. Hierbij valt te denken aan roostering, examenorganisatie en samenstelling van de studiegids.

De Theorie- en Praktijkinstructeur heeft een veelzijdige functie ter ondersteuning van (docenten van) een vakgroep, met veel ruimte voor eigen inbreng, leerlingcontact en educatieve werkzaamheden.

 

(FUWA-VO)

Mensen vonden ons op: Job Theorie- en Praktijkinstructeur, Baan Theorie- en Praktijkinstructeur, Theorie- en Praktijkinstructeur Worden, Functie-eisen Theorie- en Praktijkinstructeur, Verantwoordelijkheden Theorie- en Praktijkinstructeur, Functieprofiel Theorie- en Praktijkinstructeur, Wat doet een Theorie- en Praktijkinstructeur, Werken als Theorie- en Praktijkinstructeur.

Theorie- en Praktijkinstructeur worden: Opleiding tot theorie- en Praktijkinstructeur

De functie van Theorie- en Praktijkinstructeur is niet lang geleden ingevoerd. De trend lijkt te zijn om steeds meer werkkrachten in schaal 9 de docent in schaal 10 te laten vervangen. Het opleidingsniveau van de Theorie- en Praktijkinstructeur is niet vastgelegd en kan worden ingevuld door de instelling. Vereist zijn in ieder geval kennis van apparaten en machines, onderwijs en didactische vaardigheden.

Een twee schalen lager ingeschaalde technisch onderwijs assistent moet echter een MBO opleiding hebben. Dit zal de minimale eis zijn voor Theorie- en Praktijkinstructeur, maar HBO niveau ligt, zeker gezien bovenstaande, meer voor de hand.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Theorie- en Praktijkinstructeur, Theorie- en Praktijkinstructeur Worden, Opleidingsniveau Theorie- en Praktijkinstructeur, Scholing Theorie- en Praktijkinstructeur, Studie Theorie- en Praktijkinstructeur, Bijscholing Theorie- en Praktijkinstructeur, Omscholing Theorie- en Praktijkinstructeur.

Organisaties waar een theorie- en Praktijkinstructeur doorgaans werkzaam is

De Theorie- en Praktijkinstructeur werkt in het voortgezet onderwijs.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Theorie- en Praktijkinstructeur, Theorie- en Praktijkinstructeur Worden, Opleidingsniveau Theorie- en Praktijkinstructeur, Scholing Theorie- en Praktijkinstructeur, Studie Theorie- en Praktijkinstructeur, Bijscholing Theorie- en Praktijkinstructeur, Omscholing Theorie- en Praktijkinstructeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden theorie- en Praktijkinstructeur

De Theorie- en Praktijkinstructeur verdient in schaal 9 tussen de €2243 en €3302 bruto per maand. Verder zijn in het onderwijs gunstige regelingen omtrent ouderschapsverlof en parttime werken van toepassing en krijgen werknemers voldoende (bij)scholingsmogelijkheden. Naast een bruto maandloon worden ook een vakantietoeslag en eindejaarsuitkering uitgekeerd.

Mensen vonden ons op: Salaris Theorie- en Praktijkinstructeur, Loon Theorie- en Praktijkinstructeur, Wat verdien je als Theorie- en Praktijkinstructeur, Salarisschaal Theorie- en Praktijkinstructeur, Salarisindicatie Theorie- en Praktijkinstructeur, Bonus Theorie- en Praktijkinstructeur, CAO Theorie- en Praktijkinstructeur, Brutoloon Theorie- en Praktijkinstructeur, Nettoloon Theorie- en Praktijkinstructeur, Vakantiedagen Theorie- en Praktijkinstructeur, Pensioen Theorie- en Praktijkinstructeur.

Competenties, skills & vaardigheden theorie- en praktijkinstructeur

 • Samenwerken
 • Discipline
 • Coachen
 • Motiveren
 • Inzicht in omgeving
 • Resultaatgericht
Mensen vonden ons op: Kennis Theorie- en Praktijkinstructeur, Vaardigheden Theorie- en Praktijkinstructeur, Attitude Theorie- en Praktijkinstructeur, Kwalificaties Theorie- en Praktijkinstructeur, Competentieprofiel Theorie- en Praktijkinstructeur.

Boeken voor het beroep theorie- en praktijkinstructeur

Wil je meer weten over het beroep theorie- en praktijkinstructeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je theorie- en praktijkinstructeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken theorie- en praktijkinstructeur te komen.

Geintegreerde cognitieve gedragstherapie | C.W. Korrelboom

handboek voor theorie en praktijk - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789046903810

Onderzoek toont onmiskenbaar aan dat een relatief kortdurende, protocollaire behandeling vaak de voorkeur verdient boven een maatbehandeling. Tegelijkertijd knappen niet alle patiënten (voldoende) op van zo'n behandeling. Er treden soms complicaties op en...

Traject Welzijn - Communicatie MZ Basisboek theorie niveau 3 en 4 | A.C. Verhoef

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789006622126 | 316 pagina's

Traject Welzijn - Communicatie MZ Basisboek theorie niveau 3 en 4 3e druk is een boek van A.C. Verhoef uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006622126 Als beroepskracht Maatschappelijke Zorg communiceer je de hele dag door met cliënten, familie, co...

Meer dan onderwijs | Eddy Alkema

theorie en praktijk van het onderwijs in de basisschool - Nederlands | Druk: 8 | Paperback | 9789023252160 | 800 pagina's

Meer dan onderwijs 8e druk is een boek van Alkema uitgegeven bij Gorcum B.V., Koninklijke van. ISBN 9789023252160 Meer dan onderwijs is een boek van Alkema...

Mensen vonden ons op: boeken voor Theorie- en Praktijkinstructeur, Theorie- en Praktijkinstructeur ebooks, boek Theorie- en Praktijkinstructeur.

Persoonstypen theorie- en Praktijkinstructeur

De persoonlijkheid van de Theorie- en Praktijkinstructeur is vergelijkbaar met die van de leraar, al is zijn onderstuenende, helpende kant misschien iets meer geprononceerd. Hij is begaan met en heeft oog voor wat anderen nodig hebben, wat er ontbreekt en wat hij bij kan dragen (Helper). Hij is een betrokken kracht, met een duidelijk idee van hoe dingen moeten (zijn) en een natuurlijke behoefte dit over te dragen op anderen. Daartoe werkt hij precies en doelgericht (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Theorie- en Praktijkinstructeur, Karakter Theorie- en Praktijkinstructeur.

Netwerk theorie- en Praktijkinstructeur

In zijn lesgevende rol krijgt de Theorie- en Praktijkinstructeur te maken met leerlingen en ouders. Hij werkt nauw samen met technisch onderwijsassistenten die hij coacht of aanstuurt.  Verder draait hij mee in een team of teams, wat betekent dat hij samenwerkt met leraren, een teamleider, afdelingsdirecteur of sectordirecteur en ander onderwijsondersteunend of algemeen ondersteunend personeel.

Mensen vonden ons op: Collega’s Theorie- en Praktijkinstructeur, Medewerkers Theorie- en Praktijkinstructeur.

Is het beroep theorie- en Praktijkinstructeur iets voor jou?

Zou je graag theorie- en Praktijkinstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als theorie- en Praktijkinstructeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Theorie- en Praktijkinstructeur, beroepskeuzetest Theorie- en Praktijkinstructeur, beroep Theorie- en Praktijkinstructeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden theorie- en Praktijkinstructeur

Daar het een voorbeeldfunctie betreft die onlangs is ontstaan is het moeilijk een duidelijk arbeidsmarktperspectief te ontwaren. Wel zijn er (dus) ontwikkelingen gaande die de inzet van Theorie- en Praktijkinstructeurs in plaats van leraren voorspellen. Dit is een uitstekend perspectief.

Hoewel de vacatures voor docenten voortgezet onderwijs afnemen, zijn ze nog altijd voor handen. Doorgroeien naar zo een functie is een goede mogelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief score theorie- en Praktijkinstructeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep theorie- en Praktijkinstructeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Theorie- en Praktijkinstructeur, Promotie mogelijkheden Theorie- en Praktijkinstructeur, Carriere Theorie- en Praktijkinstructeur.

Solliciteren op de functie theorie- en Praktijkinstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als theorie- en Praktijkinstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor theorie- en Praktijkinstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als theorie- en Praktijkinstructeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Theorie- en Praktijkinstructeur, CV Theorie- en Praktijkinstructeur, sollicitatie Theorie- en Praktijkinstructeur.

Interviews met theorie- en Praktijkinstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen theorie- en Praktijkinstructeur

Vacatures theorie- en praktijkinstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Theorie- en Praktijkinstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Theorie- en Praktijkinstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Theorie- en Praktijkinstructeur werkt voor meerdere sectoren van een instelling voor voortgezet onderwijs. Naast de verzorging van theorie- en praktijkinstructie en de beleiding van leerlingen levert de Theorie- en Praktijkinstructeur een bijdrage aan activiteiten van sectoren of locaties, geeft hij incidenteel instructies aan TOA's of onderwijsassistenten en neemt hij deel aan vakoverleg en overleg met docenten. Zijn hoofdtaak van theorie- en praktijkinstructie houdt in dat hij praktijklessen verzorgt, demonstraties en instructies geeft, (practicum)verslagen corrigeert en het theorie- en praktijkonderwijs up to date houdt.

Beoordeling Theorie- en Praktijkinstructeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep