U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Toneelspeler

Toneelspeler worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een toneelspeler? Lees de functieomschrijving.

Een Toneelspeler voert samen met andere Toneelspelers een spel op voor een publiek. Door middel van dialogen en monologen vertellen de Toneelspelers een verhaal.

Er bestaan verschillende soorten toneel, zoals het klassieke toneel en het improvisatietoneel. De Toneelspeler treedt op in theaters en openluchttheaters, maar kan ook optreden in gebouwen die in eerste instanties voor andere gelegenheden bedoeld zijn, zoals dorpshuizen. Professionele Toneelspelers zullen echter vrijwel altijd in echte theaters optreden.

Eerst doet de Toneelspeler auditie voor een rol. Wordt hij uitgekozen voor de rol, dan leert hij zijn tekst uit zijn hoofd, leert zich zijn personage eigen te maken en leert samen te acteren met de andere Toneelspelers. Eerst worden alleen kleine stukken geoefend, later wordt het hele stuk achter elkaar gerepeteerd. Na een aantal maanden kan de Toneelspeler zijn rol perfect neerzetten.

Een Toneelspeler die werkzaam is in het improvisatietoneel kan niet veel tekst voorbereiden. Voor hem is het vooral zaak heel erg veel te oefenen met de andere Toneelspelers. Ze verzinnen onderwerpen, vragen die ze aan het publiek kunnen stellen enzovoort. Ze dienen perfect op elkaar te zijn ingespeeld.  

Mensen vonden ons op: Job Toneelspeler, Baan Toneelspeler, Toneelspeler Worden, Functie-eisen Toneelspeler, Verantwoordelijkheden Toneelspeler, Functieprofiel Toneelspeler, Wat doet een Toneelspeler, Werken als Toneelspeler.

Toneelspeler worden: Opleiding tot toneelspeler

Om professioneel Toneelspeler te worden, kan het best een opleiding gevolgd worden op een toneelschool of -academie. Hiermee wordt een HBO-opleiding richting theater, drama, acteren of voordracht bedoeld. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Toneelspeler, Toneelspeler Worden, Opleidingsniveau Toneelspeler, Scholing Toneelspeler, Studie Toneelspeler, Bijscholing Toneelspeler, Omscholing Toneelspeler.

Organisaties waar een toneelspeler doorgaans werkzaam is

Een Toneelspeler werkt in een toneelproductie voor een Toneelproducent. Er wordt gestreefd naar winst, dus de Toneelspeler is werkzaam in de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Toneelspeler, Toneelspeler Worden, Opleidingsniveau Toneelspeler, Scholing Toneelspeler, Studie Toneelspeler, Bijscholing Toneelspeler, Omscholing Toneelspeler.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden toneelspeler

Een professioneel Toneelspeler zal tussen de €1500,- en €3000,- bruto per maand verdienen. Toch kan dit bedrag heel variabel zijn. Bekende spelers verdienen over het algemeen veel meer dan onbekende spelers. Verder hangt het bedrag onder andere af van de productie en de leeftijd en ervaring van de Toneelspeler.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zaken gelden als een onregelmatigheidstoeslag, een reiskostenvergoeding, een betaald verblijf als buiten de standplaats wordt overnacht en cateringservices. 

Mensen vonden ons op: Salaris Toneelspeler, Loon Toneelspeler, Wat verdien je als Toneelspeler, Salarisschaal Toneelspeler, Salarisindicatie Toneelspeler, Bonus Toneelspeler, CAO Toneelspeler, Brutoloon Toneelspeler, Nettoloon Toneelspeler, Vakantiedagen Toneelspeler, Pensioen Toneelspeler.

Competenties, skills & vaardigheden toneelspeler

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Luisteren
 • Durf
Mensen vonden ons op: Kennis Toneelspeler, Vaardigheden Toneelspeler, Attitude Toneelspeler, Kwalificaties Toneelspeler, Competentieprofiel Toneelspeler.

Boeken voor het beroep toneelspeler

Wil je meer weten over het beroep toneelspeler? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je toneelspeler bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken toneelspeler te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Toneelspeler, Toneelspeler ebooks, boek Toneelspeler.

Persoonstypen toneelspeler

Persoonstypen die passen bij een Toneelspeler zijn Perfectionist en Levensgenieter.

Een Toneelspeler dient heel perfectionistisch te zijn. Hij moet zijn tekst precies kennen, evenals zijn bewegingen over het toneel en de emoties die hij moet uiten. Om professioneel Toneelspeler te worden, moet dit alles tot in de puntjes kloppen. De Toneelspeler is kritisch, veeleisend en een echte doorzetter (Perfectionist).

Ook is een Toneelspeler optimistisch, creatief en overtuigend. Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en wil anderen vermaken. En natuurlijk durft hij op het podium te staan (Levensgenieter). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Toneelspeler, Karakter Toneelspeler.

Netwerk toneelspeler

Een Toneelspeler komt in aanraking met allerlei mensen die zich bezighouden met de toneelproductie. Zo heeft hij natuurlijk contact met andere Toneelspelers, de Toneelregisseur, de Souffleur, de Choreograaf Kostuummakers en Grimeurs. Ook heeft de Toneelspeler te maken met Theatermedewerkers, zoals de Theaterproducent, Cateringmedewerkers en Theatertechnici.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Toneelspeler, Medewerkers Toneelspeler.

Is het beroep toneelspeler iets voor jou?

Zou je graag toneelspeler willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als toneelspeler bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Toneelspeler, beroepskeuzetest Toneelspeler, beroep Toneelspeler kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden toneelspeler

Het arbeidsperspectief voor een Toneelspeler is niet heel hoog. Weinig Toneelspelers kunnen met de voorstellingen hun geld verdienen. Er zijn daarom veel meer amateurs dan professionele Toneelspelers. Een professional heeft veel talent en passie, kan goed samenwerken en heeft veel doorzettingsvermogen.

Een Toneelspeler kan voor steeds grotere producties gevraagd worden en eventueel later Toneelregisseur of Choreograaf worden.
 

Arbeidsmarktperspectief score toneelspeler

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep toneelspeler. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Toneelspeler, Promotie mogelijkheden Toneelspeler, Carriere Toneelspeler.

Solliciteren op de functie toneelspeler

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als toneelspeler dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor toneelspeler belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als toneelspeler. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Toneelspeler, CV Toneelspeler, sollicitatie Toneelspeler.

Interviews met toneelspeler

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen toneelspeler

Vacatures toneelspeler

Op zoek naar een nieuwe baan als Toneelspeler? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Toneelspeler. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Toneelspeler voert samen met andere Toneelspelers een spel op voor een publiek. Door middel van dialogen en monologen vertellen de Toneelspelers een verhaal. Er bestaan verschillende soorten toneel, zoals het klassieke toneel en het improvisatietoneel.

Beoordeling Toneelspeler

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Toneelspeler' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Toneelspeler

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep