U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Touwslager

Touwslager worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een touwslager? Lees de functieomschrijving.

Een Touwslager is iemand die van garens, zoals hennep, touw vervaardigt voor bijvoorbeeld sporthallen en survival- en touwtrekverenigingen. Dit beroep komt tegenwoordig bijna niet meer voor.

Een Touwslager voert zijn werkzaamheden uit op een lijnbaan. Dit is een lang, smal stuk land. Een Spinner spint garens, waarna de Touwslager de garens van de haspels afhaalt. Aan de ene kant van de lijnbaan worden de garens in groepjes aan een wiel met draaiende haken bevestigd. Hoe dikker het touw moet worden, hoe meer garens er worden gebruikt. Aan de andere kant van de lijnbaan bevestigt de Touwslager de garens aan een klos. Op het op de grond slepende uiteinde van het karretje plaatst de Touwslager gewichten. Hiermee bepaalt hij de stijfheid en trekkracht van het touw. Doordat het wiel waarop de haken zijn bevestigd draait, worden de garens van elke afzonderlijke groep in elkaar gedraaid tot strengen. Uiteindelijk worden deze strengen ook weer in elkaar gedraaid tot een touw. De Touwslager kan hier nog ringen, karabijnhaken of touwkousen in verwerken.

Vroeger bevonden Touwslagerijen zich met name bij de havens, omdat de touwen met name werden gebruikt voor de tuigage van zeilschepen. Tegenwoordig bestaan er echter nog maar heel weinig Touwslagers die nog handmatig touw maken. Er bestaan meer Touwslagers die niet handmatig touwen vervaardigen, maar die machines voor vezel- en garenproductie bedienen. Soms zien we Touwslagers nog werken met een lijnbaan op evenementen waarbij het publiek kennis kan maken met oude ambachten. 

Mensen vonden ons op: Job Touwslager, Baan Touwslager, Touwslager Worden, Functie-eisen Touwslager, Verantwoordelijkheden Touwslager, Functieprofiel Touwslager, Wat doet een Touwslager, Werken als Touwslager.

Touwslager worden: Opleiding tot touwslager

Er bestaat geen opleiding om Touwslager te worden. Vaak leert een Touwslager het vak van zijn vader of een ander familielid of leert hij het zichzelf. Een MBO-opleiding waarbij iemand veel met zijn handen kan doen, past goed bij iemand die Touwslager wil worden. Het belangrijkst is echter dat de Touwslager ambitieus is en geen twee linker handen heeft. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Touwslager, Touwslager Worden, Opleidingsniveau Touwslager, Scholing Touwslager, Studie Touwslager, Bijscholing Touwslager, Omscholing Touwslager.

Organisaties waar een touwslager doorgaans werkzaam is

Een Touwslager werkt bij een touwslagerij. Er bestaan niet veel touwslagerijen meer waar handmatig touwen worden vervaardigd. Vaak bedienen de Touwslagers machines die veel werkzaamheden hebben overgenomen. Een Touwslagerij streeft naar winst en hoort dus bij de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Touwslager, Touwslager Worden, Opleidingsniveau Touwslager, Scholing Touwslager, Studie Touwslager, Bijscholing Touwslager, Omscholing Touwslager.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden touwslager

Hoeveel een Touwslager verdient, zal naar schatting zo tussen de €1500,- en €1800,- bruto per maand liggen. Het is lastig een indicatie te geven, omdat er nog maar zo weinig Touwslagers bestaan en er dus niet veel informatie over is.

Mensen vonden ons op: Salaris Touwslager, Loon Touwslager, Wat verdien je als Touwslager, Salarisschaal Touwslager, Salarisindicatie Touwslager, Bonus Touwslager, CAO Touwslager, Brutoloon Touwslager, Nettoloon Touwslager, Vakantiedagen Touwslager, Pensioen Touwslager.

Competenties, skills & vaardigheden touwslager

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Touwslager, Vaardigheden Touwslager, Attitude Touwslager, Kwalificaties Touwslager, Competentieprofiel Touwslager.

Boeken voor het beroep touwslager

Wil je meer weten over het beroep touwslager? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je touwslager bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken touwslager te komen.

Rhea | Pip Touwslager

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402118742 | 91 pagina's

Rhea is een satirische novelle in de categorie fictie. In dit debuut van Touwslager wordt de Big Brother-maatschappij op de hak genomen. De hoofdpersoon, Simson, maakt een ontwikkeling door als hij opgroeit en rechten gaat studeren in Leiden. Het verhaal ...

Rhea | Pip Touwslager

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789402171075 | 93 pagina's

Rhea is een novelle in de categorie fictie. In dit debuut van Touwslager wordt de Big Brother-maatschappij op de hak genomen. De hoofdpersoon, Simson, maakt een ontwikkeling door als hij opgroeit en rechten gaat studeren in Leiden. In deze parodie is een ...

Rhea | Pip Touwslager

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402118759 | 101 pagina's

Rhea is een satirische novelle in de categorie fictie. In dit debuut van Touwslager wordt de Big Brother-maatschappij op de hak genomen. De hoofdpersoon, Simson, maakt een ontwikkeling door als hij opgroeit en rechten gaat studeren in Leiden. Het verhaal ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Touwslager, Touwslager ebooks, boek Touwslager.

Persoonstypen touwslager

Persoonstypen die passen bij een Touwslager zijn Perfectionist en Levensgenieter.

Een Touwslager werkt zeer nauwkeurig, zodat er geen fouten zitten in de gemaakte touwen. De Touwslager is veeleisend en gedisciplineerd (Perfectionist).

Daarnaast is een Touwslager intrigerend, creatief, optimistisch en vaak een natuurliefhebber (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Touwslager, Karakter Touwslager.

Netwerk touwslager

Een Touwslager werkte vroeger vaak alleen. De garens kreeg hij vaak aangeleverd van een Spinner. Tegenwoordig werkt een Touwslager als Machinebedienend Medewerker. Hij werkt samen met collega’s en hij krijgt leiding van een Leidinggevende of een Procesoperator. Bij laatstgenoemden kan de Touwslager ook terecht bij vragen of problemen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Touwslager, Medewerkers Touwslager.

Is het beroep touwslager iets voor jou?

Zou je graag touwslager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als touwslager bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Touwslager, beroepskeuzetest Touwslager, beroep Touwslager kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden touwslager

Het arbeidsmarktperspectief van een Touwslager is laag. Machines nemen de taken van een Touwslager over. Toch moeten die machines wel bediend worden, dus er zijn wel mogelijkheden voor een Touwslager om een touwslagersmachine te bedienen.

Bij goed functioneren kan een Touwslager meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij kan bijvoorbeeld doorgroeien naar Leidinggevende.

Arbeidsmarktperspectief score touwslager

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep touwslager. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Touwslager, Promotie mogelijkheden Touwslager, Carriere Touwslager.

Solliciteren op de functie touwslager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als touwslager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor touwslager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als touwslager. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Touwslager, CV Touwslager, sollicitatie Touwslager.

Interviews met touwslager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen touwslager

 • Touwperser
 • Machinebediener

Vacatures touwslager

Op zoek naar een nieuwe baan als Touwslager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Touwslager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Touwslager is iemand die van garens, zoals hennep, touw vervaardigt voor bijvoorbeeld sporthallen en survival- en touwtrekverenigingen. Dit beroep komt tegenwoordig bijna niet meer voor. Een Touwslager voert zijn werkzaamheden uit op een lijnbaan.

Beoordeling Touwslager

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Touwslager' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Touwslager

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep