U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Transportplanner

Transportplanner worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een transportplanner? Lees de functieomschrijving.

De Transportplanner regelt het transport van goederen voor een onderneming of binnen een transportbedrijf. Deze goederen worden verplaatst over weg of water, wat betekent dat de Transportplanner zeer goede kennis van de (inter)nationale infrastructuur moet hebben. De Transportplanner zet een (economisch) zo gunstig mogelijke route uit voor de chauffeurs en verschepers en past deze indien nodig aan tijdens het transport. Dit kan een stressvolle bezigheid zijn aangezien van te voren niet duidelijk is hoe het transport zal verlopen en hoe de plaatselijke omstandigheden zullen zijn. Hoewel de Transportplanner soms aanwezig is bij het inladen van goederen, werkt hij voornamelijk vanuit kantoor om met behulp van een computer zijn taken uit te voeren.

Bij het inladen van goederen is de Transportplanner verantwoordelijk voor de indeling van de goederen in het vervoersmiddel. Hij zorgt dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt. De ruimte moet optimaal benut worden en de goederen dienen in de juiste volgorde worden ingeladen. De Transportplanner zorgt dat het loodspersoneel op de hoogte is van de gewenste indeling en de bestemming van de goederen, zodat deze op tijd op de juiste bestemming aankomen. De Transportplanner is een echte teamplayer en kan goed communiceren met personen in verschillende functies en situaties.

De Transportplanner is op de hoogte van alle regels en richtlijnen die verbonden zijn aan verschillende soorten goederen. Koeltransport van goederen of transport van gevaarlijke stoffen en bijzondere voorwerpen worden door de Transportplanner op de juiste manier georganiseerd. Hiervoor is hij in contact met juridische instanties om de juiste papieren te verkrijgen of zelfs met de politie om begeleiding van transport te regelen. Tijdens en na het transport houdt de Transportplanner contact met het hogere verantwoordelijken van de planning en met de opdrachtgevers. Ook houdt hij de documentatie van het transport bij. Op deze manier is hij de logistieke tussenpersoon tussen transport en eindbestemming.

Taken Transportplanner:

-Afspraken maken met opdrachtgever

-Plannen van ritten

-Interne communicatie over ritplanning

-Begeleiding tijdens de rit

-Afhandeling documentatie na rit.

Mensen vonden ons op: Job Transportplanner, Baan Transportplanner, Transportplanner Worden, Functie-eisen Transportplanner, Verantwoordelijkheden Transportplanner, Functieprofiel Transportplanner, Wat doet een Transportplanner, Werken als Transportplanner.

Transportplanner worden: Opleiding tot transportplanner

Om de functie van Transportplanner uit te oefenen, is het vereist een MBO opleiding in de richting transport/logistiek te volgen. Een voorbeeld hiervan is de driejarige opleiding tot Planner Wegtransport. Ook kan als aanvulling op een VMBO opleiding of een andere MBO opleiding een intensieve cursus tot Transportplanner gevolgd worden. Deze intensive cursussen bieden in enkele dagen of weken een opleiding tot Transportplanner op MBO niveau aan. Voor bepaalde functies als Transportplanner wordt een HBO achtergrond logistiek gevraagd. Deze functies hebben een zwaarder eisenpakket en een grotere verantwoordelijkheid dan de beroepen op MBO niveau.

Voor de functie Transportplanner dient men voldoende kennis van computers te hebben, in ieder geval van programma's als Word en Excel. Goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal is vereist, aangezien het in stand houden van internationale contacten erg belangrijk is in deze functie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Transportplanner, Transportplanner Worden, Opleidingsniveau Transportplanner, Scholing Transportplanner, Studie Transportplanner, Bijscholing Transportplanner, Omscholing Transportplanner.

Organisaties waar een transportplanner doorgaans werkzaam is

Mensen vonden ons op: Studeren voor Transportplanner, Transportplanner Worden, Opleidingsniveau Transportplanner, Scholing Transportplanner, Studie Transportplanner, Bijscholing Transportplanner, Omscholing Transportplanner.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden transportplanner

Het salaris van de Transportplanner begint bij ongeveer €1800 bruto per maand, maar kan wel oplopen tot een bedrag van €3500 bruto per maand. Dit is afhankelijk van de vooropleiding, ervaring en het eigen enthousiasme en aanpassingsvermogen. Transportplanners met veel ervaring en kennis van de sector, die bovendien op internationaal niveau werken, zullen het maximum van de salarisschaal kunnen bereiken.

De secundaire arbeidsvoorwaarden behelzen toeslagen voor overuren of onregelmatige werktijden of vakantiedagen. Ook worden doorgroeimogelijkheden zoals aanvullende cursussen vaak aangeboden door de werkgever, wat de Transportplanner de mogelijkheid biedt door te groeien in zijn functie.

Mensen vonden ons op: Salaris Transportplanner, Loon Transportplanner, Wat verdien je als Transportplanner, Salarisschaal Transportplanner, Salarisindicatie Transportplanner, Bonus Transportplanner, CAO Transportplanner, Brutoloon Transportplanner, Nettoloon Transportplanner, Vakantiedagen Transportplanner, Pensioen Transportplanner.

Competenties, skills & vaardigheden transportplanner

 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Kennis van het internationale (water)wegennet
 • Ruimtelijk inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Transportplanner, Vaardigheden Transportplanner, Attitude Transportplanner, Kwalificaties Transportplanner, Competentieprofiel Transportplanner.

Boeken voor het beroep transportplanner

Wil je meer weten over het beroep transportplanner? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je transportplanner bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken transportplanner te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Transportplanner, Transportplanner ebooks, boek Transportplanner.

Persoonstypen transportplanner

De Transportplanner is flexibel van aard en heeft geen moeite zich aan te passen aan onvoorziene gebeurtenissen. Hij speelt hier makkelijk op in en ziet er een uitdaging in een veranderde situatie tot een succes te brengen (Succesvolle werker). Hij blijft positief en oplossingsgericht in crisissituaties en communiceert zijn bevindingen naar de belanghebbenden en verantwoordelijken. Ook houdt hij goed contact met het uitvoerend personeel om zo zijn opdrachten op een duidelijke en positieve manier af te ronden. Communicatie en efficiëntie zijn zeer belangrijke eigenschappen van de Transportplanner. Hij zorgt ervoor dat de goederen op de meest gunstige manier ingeladen en vervoerd worden. Om dit te bereiken dient de Transportplanner ordelijk te zijn en gedisciplineerd te werken (Perfectionist). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Transportplanner, Karakter Transportplanner.

Netwerk transportplanner

De Transportplanner is een echte teamplayer en is continue aan het samenwerken met verschillende soorten personen en beroepsgroepen. In eerste instantie heeft hij veel contact met de opdrachtgever. Hij houdt deze op de hoogte van de voortgang van het transport en oefent zo de rol van betrouwbare factor in het vervoesproces uit. In het contact met chauffeurs, verschepers en loodspersoneel heeft de Transportplanner daarentegen een leidinggevende en controlerende rol. Hij dient duidelijk aan hen over te brengen wat zijn plannen zijn. De Transportplanner staat ook met administratie en directie in contact. Nu speelt hij de rol van tussenpersoon tussen het praktische vervoer en de wensen van de opdrachtgever. Hij weet dit terug te koppelen naar administratie en directie, zodat deze de opdrachten van het bedrijf bij kunnen houden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Transportplanner, Medewerkers Transportplanner.

Is het beroep transportplanner iets voor jou?

Zou je graag transportplanner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als transportplanner bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Transportplanner, beroepskeuzetest Transportplanner, beroep Transportplanner kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden transportplanner

Met de continue groeiende internationale handel en globalisering, is er steeds meer vraag naar internationale Transportplanners. Binnen het beroep zijn de doorgroeimogelijkheden groot; dit door de vele cursussen en mogelijkheden tot bijscholing. Ervaring is in dit beroep erg belangrijk en opent deuren naar nieuwe kansen. Nu ook de internationale markt zich steeds meer opent, is er een gouden kans voor Transportplanners zich internationaal te ontwikkelen en zo een afwisselende baan uit te oefenen en zelfs een hoger salaris te ontvangen. Ook het verschil tussen Transportplanners op MBO en HBO niveau laat zien dat er veel verschillende gradaties zijn binnen het beroep en er dus veel mogelijkheden zijn om door te groeien. Bovendien kan een Tansportplanner met grote verantwoordelijkheid uiteindelijk terecht komen in een zwaardere leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score transportplanner

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep transportplanner. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Transportplanner, Promotie mogelijkheden Transportplanner, Carriere Transportplanner.

Solliciteren op de functie transportplanner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als transportplanner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor transportplanner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als transportplanner. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Transportplanner, CV Transportplanner, sollicitatie Transportplanner.

Interviews met transportplanner

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen transportplanner

Vacatures transportplanner

Op zoek naar een nieuwe baan als Transportplanner? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Transportplanner. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Transportplanner regelt het transport van goederen voor een onderneming of binnen een transportbedrijf. Deze goederen worden verplaatst over weg of water, wat betekent dat de Transportplanner zeer goede kennis van de (inter)nationale infrastructuur moet hebben. De Transportplanner zet een (economisch) zo gunstig mogelijke route uit voor de chauffeurs en verschepers en past deze indien nodig aan tijdens het transport.

Beoordeling Transportplanner

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Transportplanner' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Transportplanner

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wat voor opleiding moet je hiervoer doen?

Door: Jan

mbo niveau 3 Transportplanner

Door: fabian

Reageer op dit beroep