U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Treinmachinist

Treinmachinist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een treinmachinist? Lees de functieomschrijving.

De Treinmachinist bestuurt een trein. De veiligheid van eventuele passagiers en andere verkeersdeelnemers is hierbij het allerbelangrijkst.

Het besturen van een trein bestaat eigenlijk uit het bepalen van de snelheid. Een trein kan maar één kant op en de richting en route wordt bepaald door de wissels. Sturen hoeft dus niet. Een Treinmachinist zorgt ervoor dat de trein zoveel mogelijk op tijd en zo passagiervriendelijk mogelijk rijdt. Als er geen conducteurs aan boord zijn is hij de chef van de trein. Hij roept dan ook om bij elke stop om welk station het gaat en informeert reizigers over eventuele vertraging en/of calamiteiten.

Een Treinmachinist is klantvriendelijk en staat reizigers ook op het perron te woord. Hij heeft een snel reactievermogen en kan zich langere tijd goed concentreren, zodat hij adequaat kan reageren op de verschillende seinen. Ook weet hij verdachte situaties goed in te schatten; hij kent de gevaren op het spoor en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. De Treinmachinist is bekend met alle regelgeving rond (goederen)verkeer op het spoor. Hij heeft bovendien kennis van de belangrijke treinonderdelen en onderdelen van de infrastructuur.

De Treinmachinist rijdt verschillende diensten (ochtend, middag, avond) op een bepaald traject. 

Mensen vonden ons op: Job Treinmachinist, Baan Treinmachinist, Treinmachinist Worden, Functie-eisen Treinmachinist, Verantwoordelijkheden Treinmachinist, Functieprofiel Treinmachinist, Wat doet een Treinmachinist, Werken als Treinmachinist.

Treinmachinist worden: Opleiding tot treinmachinist

De Treinmachinist moet zich, bij voorkeur na het behalen van een MBO diploma, inschrijven voor een opleiding die exclusief door de NS wordt aangeboden. Om hiervoor geselecteerd te worden moet je een aantal tests doorstaan.  Het is niet noodzakelijk om voor deze opleiding enige voorafgaande ervaring te hebben.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Treinmachinist, Treinmachinist Worden, Opleidingsniveau Treinmachinist, Scholing Treinmachinist, Studie Treinmachinist, Bijscholing Treinmachinist, Omscholing Treinmachinist.

Organisaties waar een treinmachinist doorgaans werkzaam is

De NS, ProRail, en mogelijke andere (buitenlandse) bedrijven die Machinisten inhuren, zijn particuliere organisaties, ook al staan ze offcieel nog onder beheer van de staat. Het belangrijkste voor deze bedrijven is om een goede dienst te leveren en daarmee winst te maken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Treinmachinist, Treinmachinist Worden, Opleidingsniveau Treinmachinist, Scholing Treinmachinist, Studie Treinmachinist, Bijscholing Treinmachinist, Omscholing Treinmachinist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden treinmachinist

Het salaris van een Treinmachinist begint ongeveer bij de €2383 euro en kan daarna groeien tot €3000 per maand. In sommige uitzonderlijke gevallen kan men zoveel als €5279 per maand gaan verdienen.

Mensen vonden ons op: Salaris Treinmachinist, Loon Treinmachinist, Wat verdien je als Treinmachinist, Salarisschaal Treinmachinist, Salarisindicatie Treinmachinist, Bonus Treinmachinist, CAO Treinmachinist, Brutoloon Treinmachinist, Nettoloon Treinmachinist, Vakantiedagen Treinmachinist, Pensioen Treinmachinist.

Competenties, skills & vaardigheden treinmachinist

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Accuratesse
 • Anticiperen
 • Veiligheid voorop zetten
 • Concentratievermogen
 • Kennis van spoorwegmaterieel
Mensen vonden ons op: Kennis Treinmachinist, Vaardigheden Treinmachinist, Attitude Treinmachinist, Kwalificaties Treinmachinist, Competentieprofiel Treinmachinist.

Boeken voor het beroep treinmachinist

Wil je meer weten over het beroep treinmachinist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je treinmachinist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken treinmachinist te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Treinmachinist, Treinmachinist ebooks, boek Treinmachinist.

Persoonstypen treinmachinist

De Treinmachinist heeft een grote verantwoordelijkheid en moet er voor zorgen dat hij een hoge standaard hanteert, zodat er niks mis gaat en de trein op tijd arriveert (Perfectionist). Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de trein goed te kennen en precies te weten wat alles doet en wat alles betekent, zodat het kleinste vreemde geluidje, of een kleine storing, zo snel mogelijk achterhaald en verholpen kan worden (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Treinmachinist, Karakter Treinmachinist.

Netwerk treinmachinist

De Treinmachinist brengt veel tijd door met andere Machinisten of conducteurs. Zijn dienstregeling wordt geregeld door de manager. Verder is het soms nodig om met technici te praten, zowel tijdens het rijden als er iets fout gaat of voor de rit.

Mensen vonden ons op: Collega’s Treinmachinist, Medewerkers Treinmachinist.

Is het beroep treinmachinist iets voor jou?

Zou je graag treinmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als treinmachinist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Treinmachinist, beroepskeuzetest Treinmachinist, beroep Treinmachinist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden treinmachinist

Omdat men in Nederland alleen via de NS een baan kan krijgen, is het moeilijk om geselecteerd te worden als Treinmachinist. Ook zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden, omdat men steeds bezig blijft met het besturen van treinen. Het enige verschil kan zitten in het soort treinen en de goederen die vervoerd worden, waarbij het vervoer van de gevaarlijkere goederen wordt toevertrouwd aan de Treinmachinisten met meer ervaring en een goede staat van dienst.

Arbeidsmarktperspectief score treinmachinist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep treinmachinist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Treinmachinist, Promotie mogelijkheden Treinmachinist, Carriere Treinmachinist.

Solliciteren op de functie treinmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als treinmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor treinmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als treinmachinist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Treinmachinist, CV Treinmachinist, sollicitatie Treinmachinist.

Interviews met treinmachinist

Bert de Wit is Treinmachinist.

 

Waarom ben je Treinmachinist geworden?

Per ongeluk; ik was offsetdrukker en had gesolliciteerd bij NS afdeling drukkerij. Deze was toen net opgeheven en ik kon Treinmachinist worden.

 

Welke opleiding heb je gevolgd om Treinmachinist te worden?

Vooropleiding MAVO-4 + grafische MTS. Vervolgens interne opleiding machinist bij NS; 6 maanden theorie, daarna 200 dagen zelfstandig rangeermachinist op Rotterdam centraal en Den Haag centraal (werd in praktijk ruim 4 jaar vanwege weinig doorstroming). Toen weer 2 maanden theorie, daarna machinist volledig bevoegd. Na ruim 9 jaar genoeg van reizigers, overgestapt naar (particuliere) goeder...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen treinmachinist

Vacatures treinmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Treinmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Treinmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Treinmachinist bestuurt een trein. De veiligheid van eventuele passagiers en andere verkeersdeelnemers is hierbij het allerbelangrijkst. Het besturen van een trein bestaat eigenlijk uit het bepalen van de snelheid.

Beoordeling Treinmachinist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Treinmachinist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Treinmachinist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Een treinmachinist bestuurd geen trein maar bediend de trein ofwel hij/zij bedient ern krachtvoertuig vandaar de naam machinist. Gevaarlijke goederen worden door railvervoerders met speciale vergunningen gereden, die machinist moet krijgt dus extra opleiding en hoeft niet per sé ervarener en betrouwbaarder re zijn. Iedere treinmachinist moet een onberispelijk verleden hebben. Klantvriendelijk niet helemaal waar want treinen moeten altijd op tijd en veiligheid altijd gewaarborgd zijn. Was getekend een Mentor-Treinmachinist

Door: treinmachinist

ik wou later graag treinmachinist worden egt heel graag als ik 18 jaar ben wou ik graag eksamen doen voor treinmachinist dus ik hoop dat het mechien lukt ik ben nu pas 13 jaar en op 25 oktober word ik 14 jaar en als ik van school ga dan mechien al als het kan ik hoop het dus tot snel 

Door: iris holstege

ik wil heel graag treinmachinist worden maar ben nog 13 maar ik hoop dat ik het later wordt

Door: mohsine

Ik wil deze jongelui aanraden goed hun best te doen op school.Want het is een behoorlijk zware opleiding.

Door: Jan

Ik wil later ook in een treinmachinist maar ik ben 16 jaar ik heb nog 2 jaar om te studeren 

Door: randy theodora

Beste Randy Theodora,zorg dat je de juiste opleiding volgt.De opleiding voor machinist is zwaar..M.vr.gr.

Door: Jean

Het is een prachtig beroep met wat mindere kanten,zoals de meeste beroepen.

Door: oud-machinist

Aanvang salaris NS ligt helaas veel lager, rond de 2050 bruto excl. toeslagen. Wel een mooi beroep overigens.

Door: Richard

Schitterend beroep.Leuke reacties trouwens.Gr./

Door: Marco

er staat: sta je op het punt om te soliciteren bekijk dan onze tips.

er staan geen tips

Door: henk

Hallo Henk,misschien word je scherm wat wazig.Het staat vlgs. mij vol met tips.H.Gr.

Door: Eddy

Klantvriendelijk zijn is juist heel belangrijk als je voor de NS rijdt. Zij zijn tenslotte de klant. Optijd rijden staat voor klantenservice net zo goed als klant vriendelijk.

Door: T

Ben sinds 25 jaar treinmachinist.

MOOISTE VAK TER WERELD !!!!

Ben zelf begonnen in 1992 bij NS Reizigers begonnen.

Was bedrijfsmentaliteit na 9,5 jaar zat en ben toen overgestapt naar particuliere goederenvervoerder.

Beste beslissing ever....

Geen zeurende, klagende collega's meer, maar met zijn allen een bedrijf opbouwen.

LET OP!  Ook in het goederenbedrijf moet je klantvriendelijk zijn ; DE KLANT BETAALD JOUW SALARIS !!!!

Bovenal staat in het spoorvervoer op nr 1; ongelukken zo gebeurd!! 

Maar kan het iedereen aanraden die niet hele dagen binne wil zitten en die niet constant een chef in zijn nek wil....

Door: Bert de Wit

Nog even de Havo afmaken en dan naar STC Waalhaven voor opleiding machinist.

Door: Simon vd Vaart

Ik ben nu 50 jaar oud ik woon in curacao ik wil graag de treinmashinist opleiding doen ik heb alle rijbewijzen en waarbewijs diplomas van ambulans diploma van gantry-kraan lijkenverzorgen enz

Door: Hartley c. O. Thomasita

Iemand die kan me helpen met imformatie kan me bellen of app op +5999520-1984

Door: Hartley C. O. Thomasita

Zeer slecht omschreven.

1. De opleiding tot treinmachinist wordt niet exclusief door NS aangeboden. Er zijn 4 andere bedrijven die dit zéér succesvol doen.

2. Het salaris klopt van geen kant. Bij diverse bedrijven is €3000 geen enkele optie, daar komt niemand voor in het beroepsgoederenvervoer uit zijn bed.

3. Je kunt niet ‘alleen via NS’ een baan op het spoor krijgen. NS vertegenwoordigt maar een beperkt deel van de vervoerders op het spoor. Naast NS zijn er nog 34 bedrijven die in Nederland op het spoor rijden. Al die andere bedrijven bij elkaar zijn groter dan NS. NS vertegenwoordigt ‘slechts’ 41% van wat er op het spoor rijdt.

4. De opleiding tot Machinist is zeker niet zwaar. Zoals bij ieder beroep moet je interesse hebben in het vak en je moet er moeite voor doen om goed te worden. Een ieder die anders beweert, wil zichzelf de hemel in prijzen.

5. Als je moeite hebt met regels volgen, dan is een baan op het spoor niets voor jou.

Er zijn nog vele, vele andere punten in deze tekst die niet kloppen. Als organisatie zouden jullie moeten overwegen dit offline te halen. Het raakt kant noch wal, is geschreven op basis van aannames en perceptie.

Peter,

Bedrijfsopleider Rail, Internationaal Machinist, Veiligheidskundige (HVK), EBL

Door: Peter

Reageer op dit beroep