U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Trendwatcher

Trendwatcher worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een trendwatcher? Lees de functieomschrijving.

Een Trendwatcher signaleert en voorspelt trends. Trends zijn veranderingen of ontwikkelingen in de samenleving. Een Trendwatcher kan aan de hand van onderzoek bijvoorbeeld sociale, technologische of politieke ontwikkelingen signaleren. Er doen zich ook trends voor in het gedrag van consumenten, dit is erg interessant voor bedrijven en reclamebureaus. Een Trendwatcher kan bedrijven, overheden of politieke partijen informeren over trends, door middel van lezingen en trendrapporten. Vooral voor marketeers en productontwikkelaars zijn trends van belang.

Het is belangrijk dat een Trendwatcher de geschiedenis en voorgaande trends en ontwikkelingen begrijpt, om huidige trends te signaleren en toekomstige te kunnen voorspellen. Daarnaast leest een Trendwatcher veel kranten, bladen, websites en blogs, en doet hij marktonderzoek door bijvoorbeeld consumenten of deskundigen te ondervragen. Een Trendwatcher kan gespecialiseerd zijn in een bepaalde sector, zoals ICT of mode.

Mensen vonden ons op: Job Trendwatcher, Baan Trendwatcher, Trendwatcher Worden, Functie-eisen Trendwatcher, Verantwoordelijkheden Trendwatcher, Functieprofiel Trendwatcher, Wat doet een Trendwatcher, Werken als Trendwatcher.

Trendwatcher worden: Opleiding tot trendwatcher

Er bestaat geen opleiding tot Trendwatcher. Van bepaalde MBO en HBO opleiding is trendwatching wel een onderdeel. De meeste Trendwatchers hebben een opleiding in communicatie, sociologie of media. Een Trendwatcher in de financiële wereld zal echter een opleiding in financiën nodig hebben en een ICT Trendwatcher, een ICT opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Trendwatcher, Trendwatcher Worden, Opleidingsniveau Trendwatcher, Scholing Trendwatcher, Studie Trendwatcher, Bijscholing Trendwatcher, Omscholing Trendwatcher.

Organisaties waar een trendwatcher doorgaans werkzaam is

Trendwatchers zijn doorgaans niet bij organisaties werkzaam, maar zijn zelfstandig. Ze kunnen ontwikkelingen analyseren voor bedrijven, maar ook voor de overheid of een politieke partij.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Trendwatcher, Trendwatcher Worden, Opleidingsniveau Trendwatcher, Scholing Trendwatcher, Studie Trendwatcher, Bijscholing Trendwatcher, Omscholing Trendwatcher.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden trendwatcher

Het salaris van een Trendwatcher is afhankelijk van zijn reputatie, bekendheid en specialisme. Trendwatchers zijn bijna altijd zelfstandige ondernemers en niet in dienst van een bedrijf. Ze stellen dus hun eigen tarief vast.

Mensen vonden ons op: Salaris Trendwatcher, Loon Trendwatcher, Wat verdien je als Trendwatcher, Salarisschaal Trendwatcher, Salarisindicatie Trendwatcher, Bonus Trendwatcher, CAO Trendwatcher, Brutoloon Trendwatcher, Nettoloon Trendwatcher, Vakantiedagen Trendwatcher, Pensioen Trendwatcher.

Competenties, skills & vaardigheden trendwatcher

 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Presenteren
 • Visie
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Trendwatcher, Vaardigheden Trendwatcher, Attitude Trendwatcher, Kwalificaties Trendwatcher, Competentieprofiel Trendwatcher.

Boeken voor het beroep trendwatcher

Wil je meer weten over het beroep trendwatcher? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je trendwatcher bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken trendwatcher te komen.

Your future! | Richard Lamb

het trendwatchers Handboek door het trendwatchers-duo van Nederland - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789052618760 | 200 pagina's

'In ieder van ons schuilt een trendwatcher', dat is de boodschap die Lieke en Richard Lamb uitdragen met het boek Your Future! Wat houdt trendwatchen precies in? Hoe spot je zelf trends, hypes en ontwikkelingen? Hoe vertaal je die trends in zakelijke kans...

De toekomst van gezondheid | Adjiedj Bakas

Megatrends over gezond leven en waardig sterven, de visie van trendwatcher - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789055940011

Gezond leven wordt een van de belangrijkste thema's van de 21e eeuw. Het afgelopen decennium, de jaren '0, was een overgangsperiode waarin we afscheid konden nemen van de 20e eeuw. Nu, bij de aanvang van de jaren '10 gaat de 21e eeuw pas beginnen. De huid...

Mensen vonden ons op: boeken voor Trendwatcher, Trendwatcher ebooks, boek Trendwatcher.

Persoonstypen trendwatcher

Een Trendwatcher heeft visie, is overtuigend en heeft verstand van veel onderwerpen (Levensgenieter). Een Trendwatcher is ook onderzoekend, analytisch en kan veel informatie verwerken. Hij heeft zijn oren en ogen altijd open (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Trendwatcher, Karakter Trendwatcher.

Netwerk trendwatcher

Het netwerk van een Trendwatcher is groot en erg belangrijk voor de Trendwatcher. Hij haalt namelijk zijn informatie uit zijn netwerk, uit de media en uit onderzoeken. Mensen die in de media werken, zoals journalisten of bloggers, zijn hierdoor belangrijke bronnen voor een Trendwatcher. Een Trendwatcher werkt ook samen met marktonderzoekers, zij kunnen aan de hand van cijfers marktontwikkelingen vaststellen, waar de Trendwatcher weer trends uit kan signaleren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Trendwatcher, Medewerkers Trendwatcher.

Is het beroep trendwatcher iets voor jou?

Zou je graag trendwatcher willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als trendwatcher bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Trendwatcher, beroepskeuzetest Trendwatcher, beroep Trendwatcher kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden trendwatcher

Voor een startende Trendwatcher is het moeilijk om opdrachten te krijgen. Een Trendwatcher moet een reputatie opbouwen en een vertrouwensband creëren. Zijn signaleringen moeten kloppen en  zijn voorspellingen moeten uitkomen, anders verliest de Trendwatcher zijn geloofwaardigheid. Zodra een Trendwatcher eenmaal een goede reputatie heeft kan hij doorgroeien tot een bekende en veelgevraagde Trendwatcher. Doorgroeien kan ook door een specialisatie in een bepaalde sector.

Arbeidsmarktperspectief score trendwatcher

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep trendwatcher. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Trendwatcher, Promotie mogelijkheden Trendwatcher, Carriere Trendwatcher.

Solliciteren op de functie trendwatcher

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als trendwatcher dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor trendwatcher belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als trendwatcher. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Trendwatcher, CV Trendwatcher, sollicitatie Trendwatcher.

Interviews met trendwatcher

Adjiedj Bakas (1963) is een bekende Nederlandse Trendwatcher. Hij geeft zo’n 200 lezingen per jaar en schrijft boeken. 
 
                                
 
 
 
Waarom bent u Trendwatcher geworden?
“Ik heb de opleiding Communicatiewetenschappen gedaan. Ik begon als Communicatieadviseur voor de KLM en de NOS. Ik merkte dat de boodschappen die ik moest communiceren niet helemaal klopten. Daarom wilde ik iets anders gaan doen. Ik kwam in contact met een hoogleraar van de universiteit van Twente en heb van hem het vak van Trendwatching geleerd.”
 
Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Dat verschilt. Er is een schrijfseizoen en een lezingseizoen...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen trendwatcher

Vacatures trendwatcher

Op zoek naar een nieuwe baan als Trendwatcher? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Trendwatcher. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Trendwatcher signaleert en voorspelt trends. Trends zijn veranderingen of ontwikkelingen in de samenleving. Een Trendwatcher kan aan de hand van onderzoek bijvoorbeeld sociale, technologische of politieke ontwikkelingen signaleren.

Beoordeling Trendwatcher

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Trendwatcher' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Trendwatcher

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Beroep van de maand: Oliebaron. Eisen: moet makkelijk olievelden kunnen vinden en exploiteren. Veel vacatures!!

gr. John Bol

Door: John Bol

Bakas: ' Land opkopen ( bijv. In Tunesie) voor vluchtelingen, en als ze meer dan 1 kind willen verplicht steriliseren!' WNL op zondag van 6 september. 

Deze trendwatcher zou gecastreerd moeten worden en verplicht de geschiedenis van de holocaust moeten leren!!! 

Wat een idioot!! Hij heeft nog nooit in het verleden gekeken!!

Door: Nijs Hogedunk

Reageer op dit beroep