U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tropenarts

Tropenarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tropenarts? Lees de functieomschrijving.

De Tropenarts is eigenlijk een algemene arts die een brede kennis moet hebben van ziektes, virussen en infecties. Het verschil met een algemene arts is dat de Tropenarts vaak voor een bepaalde tijd in een armoedegebied of ontwikkelingsland werkt. De Tropenarts werkt daarom meestal niet in Nederland maar in het buitenland.

 

In ontwikkelingslanden en armoedegebieden zijn er vaak maar weinig mogelijkheden voor zorg. De Tropenarts werkt meestal in een lokaal ziekenhuis en voert hier klinische taken uit. Daarnaast heeft de Tropenarts ook een adviserende en coördinerende rol en probeert de algehele zorg daarmee te verbeteren. De Tropenarts probeert het ziekenhuis verder te helpen en deelt daarom al zijn bevindingen. De Tropenarts is verantwoordelijk voor het complete reilen en zeilen van het ziekenhuis en vervult daarmee een belangrijke functie.

 

De Tropenarts doet zeer divers werk, van voorlichting tot operaties en van bevallingen tot adviezen.  Omdat er in het buitenland vaak bijzondere ziektes zijn zoals tyfus en malaria moet de arts ook kennis hebben van deze ziektes en virussen. De Tropenarts werkt veel samen met lokale artsen en medewerkers van het ziekenhuis. Zij hebben de kennis van het land en de inwoners. Door dit te bundelen met de medische kennis van de Tropenarts wordt de gezondheidszorg in armoedegebieden en ontwikkelingslanden verbeterd.

Mensen vonden ons op: Job Tropenarts, Baan Tropenarts, Tropenarts Worden, Functie-eisen Tropenarts, Verantwoordelijkheden Tropenarts, Functieprofiel Tropenarts, Wat doet een Tropenarts, Werken als Tropenarts.

Tropenarts worden: Opleiding tot tropenarts

Om Tropenarts te kunnen worden moet je de opleiding Geneeskunde (WO) voltooien. Deze duurt zes jaar. Hierna kan je je specialiseren tot Tropenarts. Deze specialisatie duurt nogmaals twee jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tropenarts, Tropenarts Worden, Opleidingsniveau Tropenarts, Scholing Tropenarts, Studie Tropenarts, Bijscholing Tropenarts, Omscholing Tropenarts.

Organisaties waar een tropenarts doorgaans werkzaam is

De Tropenarts werkt in lokale ziekenhuizen in armoedegebieden en ontwikkelingslanden. Ook kan de Tropenarts na een (natuur)ramp in een rampgebied aan het werk om daar de gezondheidszorg weer op te bouwen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Tropenarts, Tropenarts Worden, Opleidingsniveau Tropenarts, Scholing Tropenarts, Studie Tropenarts, Bijscholing Tropenarts, Omscholing Tropenarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tropenarts

Een basisarts verdient gemiddeld tussen de €3100,- en €5890,- in Nederland. Het salaris van de Tropenarts ligt hier vaak wat onder. Maar de Tropenarts heeft wel sociale verzekeringen en een pensioen. Soms verdient de Tropenarts evenveel als de lokale artsen. Hier tegenover staat dat de kosten voor levensonderhoud in armoedegebieden vaak lager liggen dan die in Nederland.

Mensen vonden ons op: Salaris Tropenarts, Loon Tropenarts, Wat verdien je als Tropenarts, Salarisschaal Tropenarts, Salarisindicatie Tropenarts, Bonus Tropenarts, CAO Tropenarts, Brutoloon Tropenarts, Nettoloon Tropenarts, Vakantiedagen Tropenarts, Pensioen Tropenarts.

Competenties, skills & vaardigheden tropenarts

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Coachen
 • Sociabiliteit
 • Visie
Mensen vonden ons op: Kennis Tropenarts, Vaardigheden Tropenarts, Attitude Tropenarts, Kwalificaties Tropenarts, Competentieprofiel Tropenarts.

Boeken voor het beroep tropenarts

Wil je meer weten over het beroep tropenarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tropenarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tropenarts te komen.

Afrika | Jos Nyst

verhalen van een tropenarts - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082321814 | Geen personage | 176 pagina's

Afrika 1e druk is een boek van Jos Nyst uitgegeven bij Universbooks.Nl. ISBN 9789082321814 Sprakeloos staarden we vanaf de rand van de Rift naar de honderden…nee, het leken duidenden zebra’s, gnoes, Thomson gazellen en olifanten onder ons. Onze ogen volgd...

Nooit meer bacalhau | Jarl Chabot

terugblik van een tropenarts op een heftig jaar in zich bevrijdend Angola - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402112245 | 342 pagina's

Verhaal over de onafhankelijkheidsstrijd in Angola tijdens de Koude Oorlog. Solidariteit met de socialistische MPLA maakt verblijf van jong medisch team in Cabinda tot een turbulente periode met botsende visies, oorlogsgeweld, hoop en liefdesverdriet. Joo...

Ibia van Eket | Sjouke Bakker

memoires van een tropenarts - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089544421 | 253 pagina's

Dit boek bevat de persoonlijke memoires van tropenarts Sjouke Bakker. Hij schrijft over zijn jeugd- en studiejaren waarbij de Tweede Wereldoorlog en zijn studietijd een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn verdere ontwikkeling. In 1964 was hij waarneme...

Mensen vonden ons op: boeken voor Tropenarts, Tropenarts ebooks, boek Tropenarts.

Persoonstypen tropenarts

De Tropenarts moet beschikken over veel medische kennis om de mensen van de juiste zorg te kunnen voorzien. De arts moet situaties in kunnen schatten en snel en kundig kunnen handelen (Waarnemer). Daarnaast moet de Tropenarts ook kunnen adviseren en de andere artsen in het ziekenhuis meer kunnen leren om zo de algehele gezondheidszorg in het land te kunnen verbeteren (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tropenarts, Karakter Tropenarts.

Netwerk tropenarts

De Tropenarts werkt vaak samen met lokale artsen en medewerkers van het plaatselijke ziekenhuis.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tropenarts, Medewerkers Tropenarts.

Is het beroep tropenarts iets voor jou?

Zou je graag tropenarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tropenarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tropenarts, beroepskeuzetest Tropenarts, beroep Tropenarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tropenarts

Er is voldoende vraag naar Tropenartsen. Veel Tropenartsen werken voor een aantal jaar in het buitenland en komen dan weer terug naar Nederland. Hier kunnen zij dan aan de slag als huisarts, arts in het ziekenhuis of gynaecoloog. Sommige Tropenartsen gaan verder leren en volgen nog een master.

Arbeidsmarktperspectief score tropenarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tropenarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tropenarts, Promotie mogelijkheden Tropenarts, Carriere Tropenarts.

Solliciteren op de functie tropenarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tropenarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tropenarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tropenarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tropenarts, CV Tropenarts, sollicitatie Tropenarts.

Interviews met tropenarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen tropenarts

Vacatures tropenarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Tropenarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tropenarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Tropenarts is eigenlijk een algemene arts die een brede kennis moet hebben van ziektes, virussen en infecties. Het verschil met een algemene arts is dat de Tropenarts vaak voor een bepaalde tijd in een armoedegebied of ontwikkelingsland werkt. De Tropenarts werkt daarom meestal niet in Nederland maar in het buitenland.

Beoordeling Tropenarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tropenarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tropenarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep