U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tuinontwerper

Tuinontwerper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tuinontwerper? Lees de functieomschrijving.

De Tuinontwerper ontwerpt, zoals de naam al doet vermoeden, tuinen. De Tuinontwerper dient hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van de klant en eventueel geldende regels.

 

Kennis en vaardigheden

De Tuinontwerper weet de ideeën van de klant om te zetten in een uitvoerbaar plan en ontwerp. Zo kan de klant graag een groot terras in de zon hebben, gras met speelgelegenheid voor de kinderen of juist een mooie tuin met veel bloemen en planten. De Tuinontwerper weet hoe de tuin het beste ingericht kan worden, welke planten en bloemen waar kunnen staan, wanneer ze bloeien en welke verzorging zij nodig hebben. De Tuinontwerper heeft dus vooral een brede kennis van bloemen, planten en bodemsoorten. Daarnaast weet de Tuinontwerper ook welk soort tegels en tuinmeubilair het beste in de tuin passen.

 

Geen tuinarchitect

De Tuinontwerper is geen tuinarchitect. De Tuinontwerper mag zich vaak geen tuinarchitect noemen omdat de Tuinontwerper hier geen speciale opleiding voor gevolgd heeft, Tuinarchitect is namelijk een beschermde titel. Dit betekent niet dat de Tuinontwerper minder goed werk levert dan de tuinarchitect.

 

Klantgerichtheid

Klantgerichtheid is een belangrijke eigenschap van de Tuinontwerper. De Tuinontwerper moet goed in kunnen schatten wat de klant wil en het ontwerp van de tuin hier op aansluiten. Goede communicatieve vaardigheden zijn hiervoor erg belangrijk.

Mensen vonden ons op: Job Tuinontwerper, Baan Tuinontwerper, Tuinontwerper Worden, Functie-eisen Tuinontwerper, Verantwoordelijkheden Tuinontwerper, Functieprofiel Tuinontwerper, Wat doet een Tuinontwerper, Werken als Tuinontwerper.

Tuinontwerper worden: Opleiding tot tuinontwerper

Er zijn verschillende opleidingen die de Tuinontwerper kan volgen. Zo zijn er opleidingen Tuinontwerp en ook losse cursussen en opleidingen. Als de Tuinontwerper een erkende opleiding tot tuinarchitect doet, mag de Tuinontwerper zich een tuinarchitect noemen. Vaak heeft de Tuinontwerper enkel een MBO opleiding tot Hovenier afgerond.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tuinontwerper, Tuinontwerper Worden, Opleidingsniveau Tuinontwerper, Scholing Tuinontwerper, Studie Tuinontwerper, Bijscholing Tuinontwerper, Omscholing Tuinontwerper.

Organisaties waar een tuinontwerper doorgaans werkzaam is

De Tuinontwerper werkt vaak als zelfstandige. Soms werkt de Tuinontwerper in loondienst voor bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf. De Tuinontwerper werkt in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Tuinontwerper, Tuinontwerper Worden, Opleidingsniveau Tuinontwerper, Scholing Tuinontwerper, Studie Tuinontwerper, Bijscholing Tuinontwerper, Omscholing Tuinontwerper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tuinontwerper

In loondienst verdient de Tuinontwerper gemiddeld tussen de €1200,- en €2300,- per maand. De Tuinontwerper die als zelfstandige werkt, kan meer verdienen. Dit is afhankelijk van de grootte van de opdrachten en het aantal opdrachten.

Mensen vonden ons op: Salaris Tuinontwerper, Loon Tuinontwerper, Wat verdien je als Tuinontwerper, Salarisschaal Tuinontwerper, Salarisindicatie Tuinontwerper, Bonus Tuinontwerper, CAO Tuinontwerper, Brutoloon Tuinontwerper, Nettoloon Tuinontwerper, Vakantiedagen Tuinontwerper, Pensioen Tuinontwerper.

Competenties, skills & vaardigheden tuinontwerper

 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Sociabiliteit
 • Plannen en organiseren
 • Visie
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Tuinontwerper, Vaardigheden Tuinontwerper, Attitude Tuinontwerper, Kwalificaties Tuinontwerper, Competentieprofiel Tuinontwerper.

Boeken voor het beroep tuinontwerper

Wil je meer weten over het beroep tuinontwerper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tuinontwerper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tuinontwerper te komen.

Tuinontwerpers thuis | Noel Kingsbury

persoonlijke tuinen van 's werelds beste ontwerpers - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089892928 | 224 pagina's

Meestal kennen we wel de tuinen die tuinontwerpers voor hun opdrachtgevers maakten, maar weten we niet wat ze in hun eigen achtertuin doen. Dit fascinerende boek laat tuinen zien van een aantal van de meest invloedrijke tuinontwerpers ter wereld en toont ...

Twaalf tuinen | Martine Bakker

landschapsarchitecten, tuinontwerpers en eigenaren over hedendaagse tuinen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789075271515 | 240 pagina's

12 TUINEN ontwerpers en gebruikers over de hedendaagse tuin Lommerrijke verblijfstuinen, wijdse tuinen met uitzicht, strakke stadstuinen en collectieve tuinen. Dit boek zet twaalf totaal verschillende, hedendaagse tuinen naast elkaar. De ene tuin is ontwo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Tuinontwerper, Tuinontwerper ebooks, boek Tuinontwerper.

Persoonstypen tuinontwerper

De Tuinontwerper moet beschikken over goede communicatieve en sociale vaardigheden. De Tuinontwerper moet goed kunnen inschatten wat de klant wil en aan de hand hiervan een ontwerp maken (Gever). De Tuinontwerper moet daarnaast ook creatief zijn en oog hebben voor het uiteindelijke complete beeld van de tuin (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tuinontwerper, Karakter Tuinontwerper.

Netwerk tuinontwerper

De Tuinontwerper werkt vaak als zelfstandige en komt dan vooral in contact met de klant. De Tuinontwerper die bij een hoveniersbedrijf werkt, heeft vaak ook contact met hoveniers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tuinontwerper, Medewerkers Tuinontwerper.

Is het beroep tuinontwerper iets voor jou?

Zou je graag tuinontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tuinontwerper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tuinontwerper, beroepskeuzetest Tuinontwerper, beroep Tuinontwerper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tuinontwerper

Het kan lastig zijn om werk te vinden als Tuinontwerper. Veel kleinere hoveniersbedrijven hebben geen Tuinontwerper in dienst en wat grotere bedrijven vaak maar één of twee. Doorgroeien kan door een eigen bedrijf te starten of door extra cursussen en opleidingen te volgen.

Arbeidsmarktperspectief score tuinontwerper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tuinontwerper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tuinontwerper, Promotie mogelijkheden Tuinontwerper, Carriere Tuinontwerper.

Solliciteren op de functie tuinontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tuinontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tuinontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tuinontwerper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tuinontwerper, CV Tuinontwerper, sollicitatie Tuinontwerper.

Interviews met tuinontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen tuinontwerper

Vacatures tuinontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Tuinontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tuinontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Tuinontwerper ontwerpt, zoals de naam al doet vermoeden, tuinen. De Tuinontwerper dient hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van de klant en eventueel geldende regels.   Kennis en vaardigheden De Tuinontwerper weet de ideeën van de klant om te zetten in een uitvoerbaar plan en ontwerp.

Beoordeling Tuinontwerper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tuinontwerper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tuinontwerper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep