U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Typiste

Typiste worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een typiste? Lees de functieomschrijving.

De Typiste is een deels uitstervend beroep, maar bestaat nog altijd, wel in een aangepaste vorm. Tegenwoordig wordt het beroep ook wel tekstverwerker, data entry of datatypiste genoemd. De werkzaamheden in deze beroepen zijn vrijwel gelijk aan die van de Typiste.

De Typiste typt, bewerkt en print teksten met behulp van de computer. Vroeger werd dit werk met behulp van een typemachine gedaan. Dit was pijnlijk als de vingers van de Typiste van de toetsen schoten en als er een tikfout werd gemaakt, moest deze met lak gecorrigeerd worden. Met de komst van de huidige tekstverwerkers op de computer zijn deze problemen niet langer aan de orde en is het werk van de Typiste gemakkelijker geworden.

Naast het typen van teksten en documenten, kan de Typiste ook data in moeten voeren. Het verzamelen en sorteren van deze data kan ook bij de werkzaamheden van de Typiste horen. De Typiste zet ‘ruw’ materiaal om in bruikbare documenten. De Typiste controleert deze op grammatica, interpunctie en indeling en slaat de documenten op en print deze indien nodig uit. De Typiste moet snel en zo foutloos mogelijk kunnen typen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is hiervoor dan ook noodzakelijk. Een goede Typiste kan nagenoeg blind typen en ondertussen naar haar scherm of het te typen stuk kijken.

Mensen vonden ons op: Job Typiste, Baan Typiste, Typiste Worden, Functie-eisen Typiste, Verantwoordelijkheden Typiste, Functieprofiel Typiste, Wat doet een Typiste, Werken als Typiste.

Typiste worden: Opleiding tot typiste

Er is geen specifieke opleiding die nodig is om aan de slag te kunnen als Typiste. Een administratieve opleiding kan kennis bieden die de Typiste kan gebruiken, maar is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat de Typiste goed kan typen en de Nederlandse taal goed beheerst.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Typiste, Typiste Worden, Opleidingsniveau Typiste, Scholing Typiste, Studie Typiste, Bijscholing Typiste, Omscholing Typiste.

Organisaties waar een typiste doorgaans werkzaam is

De Typiste kan bij diverse organisaties aan de slag. Veel organisaties moeten teksten en dergelijke verwerken en kunnen hiervoor Typisten inzetten. De Typiste kan hierdoor bij zowel profit als non-profit organisaties werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Typiste, Typiste Worden, Opleidingsniveau Typiste, Scholing Typiste, Studie Typiste, Bijscholing Typiste, Omscholing Typiste.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden typiste

Het gemiddelde brutosalaris van de Typiste is €1958,-. Het startsalaris van de Typiste ligt rond de €1400,- en dit kan oplopen tot ongeveer €2050,- per maand. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Typiste werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Typiste, Loon Typiste, Wat verdien je als Typiste, Salarisschaal Typiste, Salarisindicatie Typiste, Bonus Typiste, CAO Typiste, Brutoloon Typiste, Nettoloon Typiste, Vakantiedagen Typiste, Pensioen Typiste.

Competenties, skills & vaardigheden typiste

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Typiste, Vaardigheden Typiste, Attitude Typiste, Kwalificaties Typiste, Competentieprofiel Typiste.

Boeken voor het beroep typiste

Wil je meer weten over het beroep typiste? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je typiste bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken typiste te komen.

The Typewriter Revolution | Richard Polt

A Typist's Companion for the 21st Century - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781581573114 | 384 pagina's

What do thousands of kids, makers, poets, artists, steampunks, hipsters, activists, and musicians have in common? They love typewriters—the magical, mechanical contraptions that are enjoying a surprising second life in the 21st century, striking a blow fo...

De andere typiste | Suzanne Rindell

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789000315314 | 336 pagina's

New York, 1922. Rose Baker werkt als typiste bij de politie. Vaak is ze de enige aanwezige vrouw tijdens verhoren en ook al moet ze een keur aan gruwelijke details aanhoren, zodra ze de ondervraagruimte verlaat, behoort ze weer tot het zwakke geslacht. Ma...

The Typewriter Revolution: A Typist's Companion for the 21st Century | Richard Polt

A Typist's Companion for the 21st Century - Engels | Druk: 1 | E-book | 9781581575873

The connoisseur's guide to the typewriter, entertaining and practical What do thousands of kids, makers, poets, artists, steampunks, hipsters, activists, and musicians have in common? They love typewriters—the magical, mechanical contraptions that are enj...

Mensen vonden ons op: boeken voor Typiste, Typiste ebooks, boek Typiste.

Persoonstypen typiste

De Typiste moet zo goed als foutloos kunnen typen en om deze reden een Perfectionist zijn. De Typiste moet niet graag fouten maken en streven naar foutloos typen. Ook moet de Typiste goed kunnen observeren en analyseren om de data en documenten te verwerken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Typiste, Karakter Typiste.

Netwerk typiste

De Typiste voert meestal opdrachten voor anderen uit. Andere mensen in de organisatie willen stukken en documenten verwerkt en uitgetypt hebben. De Typiste heeft hierdoor met diverse mensen in de organisatie te maken. De Typiste heeft daarnaast ook te maken met een leidinggevende die het werk van de typiste beoordeelt en in de gaten houdt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Typiste, Medewerkers Typiste.

Is het beroep typiste iets voor jou?

Zou je graag typiste willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als typiste bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Typiste, beroepskeuzetest Typiste, beroep Typiste kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden typiste

Eerder werd gedacht dat het beroep van Typiste een uitstervend beroep was. Dit is niet waar en het beroep bestaat dan ook nog altijd. Toch zijn er niet veel vacatures voor te vinden. Toch zijn er ook beroepen die eigenlijk dezelfde werkzaamheden als de Typiste omvatten. Denk bijvoorbeeld aan tekstverwerkers en data entry. Deze beroepen ‘vervangen’ het beroep van Typiste. Doorgroeimogelijkheden voor de Typisten zijn er vaak maar in geringe mate en gaat voornamelijk om het krijgen van taken met meer verantwoordelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief score typiste

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep typiste. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Typiste, Promotie mogelijkheden Typiste, Carriere Typiste.

Solliciteren op de functie typiste

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als typiste dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor typiste belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als typiste. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Typiste, CV Typiste, sollicitatie Typiste.

Interviews met typiste

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen typiste

Vacatures typiste

Op zoek naar een nieuwe baan als Typiste? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Typiste. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Typiste is een deels uitstervend beroep, maar bestaat nog altijd, wel in een aangepaste vorm. Tegenwoordig wordt het beroep ook wel tekstverwerker, data entry of datatypiste genoemd. De werkzaamheden in deze beroepen zijn vrijwel gelijk aan die van de Typiste.

Beoordeling Typiste

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Typiste' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Typiste

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep